Η σημασία του ήχου στο gaming: Πώς να διαλέξεις τα ιδανικά ακουστικά gaming

10 μήνες πριν
gaming headset on desk

Αρκετοί είναι εκείνοι που αντιλαμβάνονται τον ήχο στο gaming ως κάτι δευτερεύον, κάτι nice to have, κάτι που «σε τελική ανάλυση δε χάλασε κι ο κόσμος αν δεν είναι κορυφαίο». Μην πέσεις κι εσύ στην ίδια παγίδα. Η υποτίμηση του ήχου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα που μπορεί να κάνει ένας gamer, ανεξαρτήτως του είδους των παιχνιδιών που αρέσκεται να απολαμβάνει. Ο προσεγμένος ήχος, βλέπεις, θα χαρίσει στους σόλο παίκτες επιβλητικές εμπειρίες στους αγαπημένους τους κόσμους και παράλληλα στους λάτρεις του multiplayer, πλήρη αντίληψη των όσων συμβαίνουν γύρω τους -επιτρέποντάς τους φερ’ ειπείν να αντιλαμβάνονται την παρουσία αντιπάλων πολύ πριν τους δουν.

Ως εκ τούτου λοιπόν, όπου κι αν παίζεις, σε PC ή κονσόλα, θα χρειαστείς το κατάλληλο headset το οποίο θα αναλάβει να σε συντροφεύσει στις περιπέτειές σου. Πώς όμως θα κάνεις τη σωστή επιλογή; Έλα να δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για μία επιτυχημένη έρευνα αγοράς.

Headset ή ακουστικά;

Το headset περιλαμβάνει ακουστικά, τα ακουστικά ωστόσο δεν περιλαμβάνουν headset. Η ειδοποιός διαφορά των δύο είναι το μικρόφωνο που διαθέτει το headset σε συνδυασμό με ορισμένες επιπρόσθετες λειτουργίες (με σαφή gaming προσανατολισμό). Αν προτιμήσεις δηλαδή -σκέτα- ακουστικά, τότε θα χρειαστεί να επενδύσεις σε ένα έξτρα μικρόφωνο προκειμένου να συνεννοείσαι με τους συμπαίκτες σου ή/και να streamάρεις. Τι σημαίνει αυτό; Μεγαλύτερο κόστος και ελαφρώς περισσότερος μπελάς (σε περίπτωση μετακίνησης, καθαρισμού του χώρου σου κλπ) αφού θα έχεις να κάνεις με ακόμα μία συσκευή. Αν βέβαια το budget σου είναι… γενναιόδωρο, αυτό πρακτικά σου ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για έναν συνδυασμό επαγγελματικού επιπέδου που αν μη τι άλλο θα σου εξασφαλίσει κρυστάλλινο ήχο και πεντακάθαρες συνομιλίες. Διαφορετικά, απλά επιλέγεις το headset της αρεσκείας σου (λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τους παρακάτω παράγοντες) και είσαι έτοιμος.

Σχεδιασμός & εφαρμογή

Τα στοιχεία που αφορούν τον σχεδιασμό ενός headset διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα υποκειμενικά και τα ουσιώδη (ναι, ΟΚ, ο διαχωρισμός φαίνεται λίγο «κάπως» αλλά συνέχισε να διαβάζεις και θα καταλάβεις τι εννοούμε). Τα υποκειμενικά είναι καθαρά θέμα γούστου και περιλαμβάνουν τον φωτισμό του headset, τον τρόπο ανάκλησης του μικροφώνου ή ακόμα και το πώς φαίνεσαι καθώς τα φοράς (hint: στο 99% των περιπτώσεων θα μοιάζεις λες και έχεις βγει από το κόκπιτ μαχητικού αεροσκάφους).

Τα ουσιώδη στοιχεία όμως είναι εκείνα που παίζουν πραγματικό ρόλο και σε αυτά συγκαταλέγονται η ποιότητα κατασκευής, η εφαρμογή και η άνεση και μάντεψε: όλα τους σχετίζονται με τα χρήματα που είσαι διατεθειμένος/η να ξοδέψεις. Ένα φθηνό headset πιθανότατα θα έρχεται με πολλά πλαστικά μέρη αντί π.χ. για μεταλλικά. Ενδεχομένως να μη διαθέτει την απαραίτητη ελαστικότητα, τα ακουστικά να μην εφαρμόζουν καλά στα αφτιά σου ή να σε πιέζουν υπερβολικά, με αποτέλεσμα το αρχικό μούδιασμα να εξελίσσεται σε ενοχλητικό πονοκέφαλο.

Η λύση είναι απλή: έλα σε κάποιο κατάστημα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ, δοκίμασε τα headsets των μεγαλύτερων κατασκευαστών και βρες αυτό που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα -και το κεφάλι- σου.

Συνδεσιμότητα

Ενσύρματο gaming headset ή ασύρματο; Κι αν προτιμήσεις ενσύρματο να πας σε λύση 3,5 χιλ. (το γνωστό βύσμα) ή USB; Το ασύρματο headset είναι μία εξαιρετικά ευέλικτη επιλογή πια. Είναι όμως και ακριβότερο σε σχέση με ένα μοντέλο με καλώδιο καθώς επίσης και λίγο βαρύτερο. Στην αγορά θα βρεις πια λύσεις με σπουδαία αυτονομία, οπότε μην αγχώνεσαι ως προς αυτό: απλά φρόντισε πριν πατήσεις start να έχεις τσεκάρει τη στάθμη της μπαταρίας ώστε να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Εξίσου ευέλικτο είναι και ένα headset με βύσμα 3,5 χιλ. αφού θα το χρησιμοποιήσεις σε κονσόλες, PC, ακόμα και smartphones και tablets που δεν έχουν θύρα ήχου (με το κατάλληλο αξεσουάρ). Τα headsets που συνδέονται μέσω USB διαθέτουν δική τους κάρτα για την επεξεργασία του ήχου, προσφέροντας μεν ελαφρώς καλύτερη ποιότητα αλλά όντας παράλληλα πιο περιορισμένα ως προς τη συμβατότητα τους. Αν θες τη γνώμη μας, το πραγματικό δίλημμα είναι μεταξύ ασύρματου headset και headset με βύσμα 3,5 χιλ.

«Να πάρω surround»;

Ο surround ήχος μπορεί να μοιάζει με gimmick στους κοινούς θνητούς, ωστόσο οι gamers ξέρουν ότι μπορεί να αποτελέσει πραγματικό «υπερατού». Ρώτα έναν βετεράνο του Fortnite ή του Overwatch και θα καταλάβεις… Τα περισσότερα headsets προσφέρουν στερεοφωνικό ήχο ο οποίος, κακά τα ψέματα, θα καλύψει τους περισσότερους. Εκείνοι που θέλουν όμως το κάτι παραπάνω και είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν κιόλας, θα καταλήξουν στο λεγόμενο virtual surround, τεχνολογία χωρικού ήχου (υπάρχουν διάφορες όπως π.χ. Dolby Atmos για ακουστικά, DTS Headphone:X 2 κ.α.) που χρησιμοποιώντας πολλαπλά ηχεία ανά αφτί και το κατάλληλο λογισμικό, θα σου δώσει μία πολύ ξεκάθαρη αίσθηση της διεύθυνσης του ήχου. Με άλλα λόγια αν κάποιος σε πλησιάσει από πίσω και αριστερά σου, τότε ο σχετικός ήχος όχι μόνο θα ακουστεί από το αριστερό ακουστικό αλλά θα προέλθει και από το πίσω μέρος του.

Να πάρεις λοιπόν surround; Αν είναι κάτι που όντως το χρειάζεσαι και μπορεί να το σηκώσει η τσέπη σου, εννοείται!

Εξουδετέρωση θορύβου

Ασχέτως των υπολοίπων χαρακτηριστικών του, το headset βασίζει τη λειτουργία του στην αποτελεσματικότητα με την οποία εξουδετερώνει τους θορύβους του περιβάλλοντος. Όταν παίζεις άλλωστε θες να ακούς ό,τι έχει σχέση με το παιχνίδι σου και μόνο, έτσι; Βεβαιώσου λοιπόν ότι εφαρμόζει άριστα στο κεφάλι σου. Αν φοράς γυαλιά, θα πρέπει να έχει ειδικούς οδηγούς ώστε να μην εμποδίζεται η χρήση τους. Τα μαξιλαράκια ιδανικά οφείλουν να καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια του αφτιού με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό. Το υλικό τους φυσικά παίζει τεράστιο ρόλο αφού πέραν της άνεσης (βλ. μούδιασμα, εφίδρωση κλπ) θα πρέπει να εξασφαλίζει και την κατάλληλη μόνωση -σε διαφορετική περίπτωση θα έχεις απώλειες, κυρίως στο μπάσο.

Μικρόφωνο

Για το τέλος αφήσαμε το μικρόφωνο. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: μην περιμένεις ποιότητα αντίστοιχη ενός Yeti ή G-Track. Ναι, η φωνή σου θα ακούγεται ελαφρώς παραμορφωμένη και ναι, η έντασή της θα είναι χαμηλότερη. Αν θες επαγγελματικού επιπέδου αποτέλεσμα, τότε το budget σου θα πρέπει να είναι ανάλογο και φυσικά να επενδύσεις σε ένα ανεξάρτητο μικρόφωνο. Ως προς αυτό του headset σου τώρα, απλά φρόντισε να έρχεται με λειτουργία εξουδετέρωσης θορύβου ώστε να ακούγεσαι καθαρά, χωρίς ενοχλητικούς θορύβους και να διαθέτει σίγαση με μία κίνηση (κάποιο πλήκτρο στο headset φερ’ ειπείν). Όσο για το πώς θα ανακαλείται (πώς θα «μαζεύεται», ντε) μικρό ρόλο παίζει: απλά διάλεξε ό,τι σου αρέσει περισσότερο αισθητικά.

 

Χρειάζεσαι βοήθεια; Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι του ΓΕΡΜΑΝΟΥ είναι εδώ για να σε βοηθήσουν στην επιλογή σου.

Θέλεις να μάθεις τι άλλα περιφερειακά και αξεσουάρ έχει ανάγκη το gaming rig σου; Διάβασε τον οδηγό μας!