Είτε φτιάχνεις κέικ περιστασιακά, είτε ψάχνεις ευκαιρία για να περάσεις την ώρα σου στην κουζίνα προετοιμάζοντας την επόμενή σου λιχουδιά, το κατάλληλο μίξερ μπορεί να «απογειώσει» την όλη εμπειρία. Στην πράξη θα κληθείς να διαλέξεις ανάμεσα σε κουζινομηχανή (θα τη δεις να αναφέρεται και ως επιτραπέζιο μίξερ) και μίξερ χειρός. Κι όμως, η επιλογή δεν είναι όσο εύκολη φαίνεται. Η κάθε κατηγορία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και αν σε αυτά συνυπολογίσεις και τις δεκάδες προτάσεις που θα βρεις στην αγορά, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι ακόμα και οι πλέον έμπειροι μάγειρες, ενδέχεται να πελαγώσουν.
Μην αγχώνεσαι όμως διότι ο οδηγός που μόλις ξεκίνησες να διαβάζεις θα σε κατατοπίσει πλήρως. Έλα λοιπόν να δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις δύο κατηγορίες, από το μέγεθος και την απόδοση, μέχρι την ανθεκτικότητα και τα αξεσουάρ, προκειμένου να βρεις το μίξερ που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

Τι χρειάζεσαι; Μίξερ χειρός ή κουζινομηχανή;
Γιατί να επιλέξεις μίξερ χειρός
Ένα μίξερ χειρός είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση και γρήγορες συνταγές. Είναι συμπαγές, προσιτό οικονομικά και αρκετά ευέλικτο έτσι ώστε να βρίσκει τη θέση του σε κάθε κουζίνα και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ όλους. Θα επιλέξεις μίξερ χειρός όταν:
- Θες να κάνεις κάτι μικρό και στα γρήγορα όπως π.χ. να χτυπήσεις αβγά, να ετοιμάσεις κρέμα γάλακτος, να φτιάξεις γλάσο κλπ.
- Ο χώρος στην κουζίνα σου είναι περιορισμένος ή το budget σου δεν επαρκεί για ένα επιτραπέζιο μίξερ.
- Δίνεις βάρος στη φορητότητα καθώς χρειάζεσαι την ευελιξία.
- Σ’ αρέσει να έχεις τον πλήρη έλεγχο του μίξερ ενώ αυτό βρίσκεται σε λειτουργία ώστε να δίνεις έμφαση εκεί που θες.
Γιατί να επιλέξεις κουζινομηχανή
Οι κουζινομηχανές ή επιτραπέζια μίξερ από την άλλη προορίζονται για όσους ψήνουν συχνά ή/και σε μεγάλες ποσότητες. Προσφέρουν ισχύ, σταθερότητα και τη δυνατότητα να κάνεις και κάτι άλλο παράλληλα ενώ εκείνες δουλεύουν. Θα επιλέξεις κουζινομηχανή όταν:
- Ψήνεις συχνά ή/και σε μεγάλες ποσότητες (κέικ, ψωμί, μπισκότα κλπ).
- Φτιάχνεις βαριά ζύμη όπως π.χ. για ψωμί ή για πίτσα.
- Θες να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα για να ετοιμάζεις παράλληλα άλλα συστατικά.
- Έχεις τον τρόπο να εκμεταλλευτείς τα αξεσουάρ της (παγωτομηχανή, μηχανή του κιμά, αξεσουάρ ζυμαρικών κ.α.).
- Απαιτείς αποτελέσματα σταθερής ποιότητας τα οποία εγγυάται η παρουσία ενός μοτέρ.

Τα χαρακτηριστικά ενός μίξερ
Ισχύς
Η ισχύς (μετριέται σε Watt ή W) αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός μίξερ – είτε πρόκειται για χειρός, είτε για επιτραπέζιο. Δεν είναι όμως το μόνο που έχει σημασία. Τα μίξερ χειρός συνήθως έχουν ισχύ που παίζει μεταξύ 60 και 400 W που είναι αρκετά για τις περισσότερες ελαφριές εργασίες. Για πιο απαιτητικές καταστάσεις όπως λ.χ. παρασκευή ζύμης για μπισκότα, προτίμησε πρόταση πιο κοντά στο ανώτερο όριο.
Όσο για τις κουζινομηχανές, αυτές κυμαίνονται μεταξύ 300 και 1500 W αν και εδώ αυτό που θα πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι το πόσο καλά αποδίδει το μοτέρ υπό πίεση, γι’ αυτό και θα πρέπει να ελέγξεις τη ροπή. Όσο πιο ψηλή, τόσο το καλύτερο αφού το μίξερ θα μπορεί να διατηρήσει την ταχύτητα και την ισχύ του ακόμα και στα δύσκολα, χωρίς να υπερθερμαίνεται ή να ρίχνει την απόδοσή του.
Επιλογές ταχύτητας
Το μίξερ σου θα πρέπει να σου προσφέρει απόλυτο έλεγχο ως προς την ταχύτητά του έτσι ώστε να τη ρυθμίζεις εσύ ο ίδιος/η ίδια. Σε συνδυασμό μάλιστα με ορισμένες σχετικές επιπρόσθετες λειτουργίες, θα σου χαρίσει άριστη απόδοση. Ουσιαστικά κοιτάς για τρία πράγματα:
- Προσαρμογή ταχύτητας: Για μίξερ χειρός θες περίπου 6-9 επιλογές, για κουζινομηχανές 6-12 ή και περισσότερες.
- Αργή εκκίνηση: Θα τη δεις να αναφέρεται και ως slow start. Προσφέρει καλύτερο άλεσμα χωρίς σκόνες ή πιτσιλιές.
- Λειτουργία turbo: Προσφέρεται κυρίως σε μίξερ χειρός και χαρίζει έξτρα ισχύ για όταν τη χρειάζεσαι.
Αξεσουάρ
Και οι δύο τύποι μίξερ έρχονται συνήθως με μία σειρά από στάνταρ εξαρτήματα όπως χτυπητήρια, γάντζους ζύμης και σύρματα ανάδευσης. Τα παραπάνω είναι λίγο-πολύ στάνταρ σε όποιο μοντέλο κι αν επιλέξεις. Από εκεί και πέρα, τα μίξερ χειρός έρχονται με επιπρόσθετα στριφτά ή ίσια σύρματα και επίπεδα χτυπητήρια με ελαστικά άκρα. Να θυμάσαι ότι ο συγκεκριμένος τύπος μίξερ έχει άλλα πλεονεκτήματα όπως την ευκολία στη χρήση και την αποθήκευση και τον πλήρη έλεγχο που σου προσφέρει – η πληθώρα αξεσουάρ δεν συγκαταλέγεται σε αυτά.
Η μεγάλη ποικιλία εξαρτημάτων είναι προνόμιο των κουζινομηχανών. Οι τελευταίες, χάρη στην πλανητική τους κίνηση προσφέρουν ομοιόμορφη ανάμειξη σε όλο το μπολ. Παράλληλα, τα χτυπητήρια με σιλικόνη θα σε γλιτώσουν από το ξύσιμο των τοιχωμάτων, τη στιγμή που οι κατασκευαστές συνηθίζουν να προικίζουν τα μοντέλα τους με έξτρα αξεσουάρ όπως παρασκευαστές ζυμαρικών και κιμά, αποχυμωτές, spiralizers, παγωτομηχανές κ.α. επιβεβαιώνοντας τη φήμη των επιτραπέζιων μίξερ ως πολυεργαλείων στην κουζίνα.

Τι να προσέξεις πριν την αγορά ενός μίξερ
Μέγεθος και χωρητικότητα
Ένα μίξερ χειρός θες πάνω από όλα να είναι ελαφρύ – θα το κρατάς στο χέρι άλλωστε οπότε πρέπει να μπορείς να το κάνεις χωρίς να χρειάζεσαι διάλειμμα κάθε λίγο! Με μία γρήγορη ματιά θα βρεις μοντέλα βάρους 1-2,5 κιλών – επίλεξε ένα που να μπορείς να χειριστείς άνετα. Όσο για τις κουζινομηχανές, σε ενδιαφέρει η χωρητικότητά τους:
- 3-4 λίτρα για μικρές ποσότητες
- 4-5 λίτρα για οικογένειες
- 6+ λίτρα για βαριές ζύμες ή χρήση επαγγελματικών προδιαγραφών
Σχεδιασμός
Η αισθητική του μίξερ σου είναι καθαρά προσωπική σου υπόθεση. Ειδικά στην περίπτωση της κουζινομηχανής που θα βρίσκεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον πάγκο της κουζίνας σου, φρόντισε τουλάχιστον η εμφάνισή της να ταιριάζει με το look του χώρου. Εμείς θα σου προτείνουμε πάντως να επιλέξεις μεταλλική κατασκευή καθώς είναι πιο ανθεκτική αλλά και σταθερή κατά τη χρήση. Σε πιο πρακτικά θέματα, ένα μίξερ χειρός οφείλει να έχει άνετη λαβή και καλή κατανομή βάρους, καθώς και μακρύ καλώδιο που να περιστρέφεται άνετα.
Μπολ
Το μπολ παίζει τεράστιο ρόλο σε μία κουζινομηχανή. Η επιλογή μας εδώ είναι ένα από ανοξείδωτο ατσάλι. Είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και δεν κρατά μυρωδιές. Θεωρητικά θα μπορούσες να εξετάσεις και το γυαλί που είναι see-through και μπορεί να μπει σε φούρνο μικροκυμάτων, είναι όμως πιο βαρύ και μπορεί να σπάσει. Το πλαστικό πάλι είναι μεν ελαφρύ αλλά λεκιάζεται και ενδεχομένως να μυρίσει σε βάθος χρόνου. Τα μπολ από κεραμικό υλικό, τέλος, είναι premium, όμως στοιχίζουν αρκετά και επιπλέον είναι και εύθραυστα.
Καθάρισμα
Προτίμησε μίξερ με αξεσουάρ και εξαρτήματα που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο. Ο γενικότερος σχεδιασμός θα πρέπει να είναι όσο πιο λιτός και καθαρός γίνεται για ευκολότερο καθάρισμα μετά τη χρήση.
Ανθεκτικότητα
Έλεγξε προσεκτικά τα υλικά κατασκευής και την αξιοπιστία του κατασκευαστή. Μία εγγύηση που ξεπερνά την τυπική διετία (σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρονται έως και πέντε χρόνια) θα σου επιτρέψει να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Επίπεδα θορύβου
Κάποια μίξερ είναι πιο αθόρυβα από κάποια άλλα, επιτρέποντάς σου να τα χρησιμοποιήσεις χωρίς να αναστατώσεις το σπίτι. Προσπάθησε να βρεις μοντέλο, τα επίπεδα θορύβου του οποίου να μην ξεπερνούν τα 70 dB. Αν αυτά είναι εκτός budget σου, ανέβα στα 80 dB – επίπεδα εφάμιλλα με εκείνα μίας ηλεκτρικής σκούπας.
Έξτρα χαρακτηριστικά
Έχοντας λάβει υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω μπορείς να ψάξεις για ορισμένα επιπρόσθετα στοιχεία που θα σε διευκολύνουν κατά το έργο σου όπως π.χ. χρονοδιακόπτες, φωτισμό ή μπολ με λαβές. Σε κάποια πραγματικά high-end μοντέλα κουζινομηχανών προσφέρονται ακόμα πιο… sci-fi δυνατότητες όπως οθόνες και συνδεσιμότητα Wi-Fi. Δες τι αποτελεί προτεραιότητα για ‘σένα και πράξε αναλόγως.
Μίξερ χειρός ή κουζινομηχανή; Η επιλογή είναι δική σου
Τώρα πλέον γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα αλλά και τις διαφορές ανάμεσα σε κουζινομηχανές (ή επιτραπέζια μίξερ) και μίξερ χειρός. Ζύγισε τα «θέλω» σου, δες τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να εκμεταλλευτείς τη νέα σου συσκευή και κάνε δικό σου το μίξερ της αρεσκείας σου από τον ΓΕΡΜΑΝΟ σε δυνατές τιμές και με ευκολίες πληρωμής μέσω του germanos.gr και του δικτύου καταστημάτων μας. Αν θέλεις βοήθεια για να διαλέξεις μοντέλο, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου!
Θες να εξοπλίσεις στο φουλ την κουζίνα σου; Μάθε ποιες άλλες συσκευές μαγειρικής θα χρειαστείς!