Όλες οι συσκευές μαγειρικής που θα χρειαστεί μια μοντέρνα κουζίνα

1 μήνας πριν
cooking robot

Ο εξοπλισμός της κουζίνας είναι απόλυτα παρεξηγημένος. Οι περισσότεροι, βλέπεις, θεωρούν ότι δεν χρειάζονται τίποτα παραπάνω, πέραν από ένα σετ καλών μαχαιριών, προκειμένου να υλοποιήσουν ακόμα και τις πιο πολύπλοκες και απαιτητικές συνταγές. Αν και θεωρητικά αυτό δεν είναι ψέμα, στην πραγματικότητα αποτελεί τον τρόπο για να κάνουν τις ζωές τους αχρείαστα δυσκολότερες. Μία καλά εξοπλισμένη κουζίνα βλέπεις, που διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, είναι σε θέση να επιτρέψει στον home σεφ να τελειώσει με το μαγείρεμα όσο το δυνατόν πιο άμεσα και με τον λιγότερο δυνατό κόπο, διότι εν αντιθέσει με έναν επαγγελματία σεφ, για εκείνον η ζωή στο σπίτι έχει κι άλλες πτυχές.

Τι εξοπλισμό πρέπει να έχει όμως μια καλά εξοπλισμένη κουζίνα; Ποιες είναι εκείνες οι συσκευές μαγειρικής που όσο «αχρείαστες» κι αν φαντάζουν με μια πρώτη ανάγνωση, στην πραγματικότητα μπορούν να μας γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο; Έλα να τις δούμε μία προς μία…

Μπλέντερ – Πολυμίξερ – Ραβδομπλέντερ – Πολυκόπτες

Τα μπλέντερ σε κάθε τους μορφή (από τα ευέλικτα ραβδομπλέντερ, μέχρι τους πολυκόπτες που θυμίζουν κουζινομηχανές) είναι βασικά εργαλεία της σύγχρονης κουζίνας που ανεβάζουν επίπεδο κάθε γαστριμαργική εμπειρία, δίνοντας στους σεφ του νοικοκυριού τη δυνατότητα να εξωτερικεύσουν κάθε τους φαντασία, υλοποιώντας ακόμα και τις πλέον πολύπλοκες συνταγές. Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητά τους μετατρέπουν τα απλά, τυπικά συστατικά, σε πραγματικά αριστουργήματα, πραγματική ωδή στη δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα. Πέραν του χρόνου που θα σου γλιτώσουν, οι συσκευές της εν λόγω κατηγορίας αλλάζουν προς καλύτερο και την όλη εμπειρία παρασκευής του φαγητού.

Τα ραβδομπλέντερ δίνουν έμφαση στη λειτουργικότητα με το συμπαγές τους design, επιτρέποντας στον χρήστη να εκμεταλλευτεί τις λειτουργίες τους όπως εκείνος βολεύεται καλύτερα -τις περισσότερες φορές, αναμειγνύοντας τα συστατικά του απ’ ευθείας στο μπολ της αρεσκείας του. Τα δε πολυμίξερ έρχονται με πλήθος αξεσουάρ επεκτείνοντας τους ορίζοντές σου πέρα απ’ τα στενά όρια του τσελεμεντέ ενώ οι πολυκόφτες, με όπλα την ακρίβεια και την ευελιξία, απλοποιούν το ψιλόκομμα, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο προετοιμασίας ενός φαγητού (αξία ανεκτίμητη στη σημερινή εποχή). Φυσικά αν προτεραιότητα είναι το άλεσμα, τότε συστήνεται η αγορά μίξερ, επιτραπέζιου ή χειρός.

Τοστιέρες – Φρυγανιέρες

Οι τοστιέρες και οι φρυγανιέρες (πολλοί αποκαλούν τις συσκευές και των δύο κατηγοριών τοστιέρες, κάτι που αν και λάθος, μοιάζει να έχει επικρατήσει στην καθομιλουμένη σε έναν βαθμό) είναι οι αφανείς ήρωες του τελετουργικού του πρωινού, προσφέροντας απλόχερα ταχύτητα και απλότητα στην καθημερινή, πρωινή ρουτίνα. Με τον εξαιρετικά απλό τους σχεδιασμό, αυτές οι απαραίτητες σε κάθε κουζίνα συσκευές, μετατρέπουν τις ανέμπνευστες φέτες του οριακά μπαγιάτικου ψωμιού σε μπουκίτσες τελειότητας, δημιουργώντας έναν κριτσανιστό καμβά, έτοιμο να υποδεχθεί τα υλικά της αρεσκείας σου.

Οι μοντέρνες τοστιέρες και φρυγανιέρες μάλιστα διαθέτουν μία ευρεία γκάμα λειτουργιών, επιτρέποντάς σου να προσαρμόσεις τις ρυθμίσεις τους με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να πετύχεις το τέλειο ψήσιμο -και ξέρεις, ε, δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από μία φέτα ψωμί σε αυτόν τον εκπληκτικό χρυσό τόνο. Πέραν του θεμελιώδους ρόλου τους όμως, οι τοστιέρες και οι φρυγανιέρες συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με την κουζίνα, προσφέροντας τη λύση για ένα χορταστικό πρωινό ή ένα απολαυστικό σνακ κάποια άλλη στιγμή της μέρας.

Φουρνάκια – Κουζινάκια

Για τις μικρότερες σε μέγεθος -και ανάγκες- κουζίνες, ένα φουρνάκι ή κουζινάκι μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικό. Θυμίζοντας σε μέγεθος και σχεδιασμό φούρνο μικροκυμάτων, ένα φουρνάκι ενδεχομένως να διαθέτει και εστίες στο επάνω τμήμα του (οπότε εν τοιύτη περιπτώσει πρόκειται για κουζινάκι) προσφέροντας έτσι μία ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης. Η θερμοκρασία (στο φουρνάκι και τις εστίες, εφ’ όσον υπάρχουν) ρυθμίζεται, έτσι ώστε να δημιουργήσεις νόστιμες συνταγές βάσει των αγαπημένων σου συνταγών. Επίλεξε λειτουργία και εκμεταλλεύσου τις αντιστάσεις του φούρνου για ομοιόμορφο ψήσιμο. Παρά το μικρό του μέγεθος, ένα τέτοιο φουρνάκι μπορεί και χωρά επαρκείς ποσότητες φαγητού, όντας έτσι σε θέση να καλύψει στο έπακρο τις ανάγκες ενός μονοπρόσωπου νοικοκυριού. Ενεργειακά αποδοτικό για να το χρησιμοποιείς άφοβα, χωρίς ο νους σου να ταξιδεύει στον λογαριασμό του ηλεκτρικού, ένα φουρνάκι μπορεί να τοποθετηθεί παντού, προσφέροντας στη μίνι κουζίνα σου την ευελιξία και την άνεση χώρου που τόσο πολύ είχε ανάγκη..

Air fryers – Φριτέζες - Ατμομάγειρες

Φριτέζες και air fryers έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε το μαγείρεμα και συγκεκριμένα το τόσο παρεξηγημένο -αλλά νόστιμο όσο τίποτε άλλο- τηγάνισμα. Οι φριτέζες βρίσκονται στην αγορά εδώ και δεκαετίες, αποτελώντας έναν εναλλακτικό τρόπο τηγανίσματος μέσω της εμβάπτισης των συστατικών σε καυτό λάδι. Το αποτέλεσμα; Είτε πρόκειται για τηγανιτές πατάτες, είτε για κοτομπουκιές, είναι εκπληκτικό, με χρυσό χρώμα και ασύγκριτο κριτσάνισμα. Τα air fryers από την άλλη, έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια και πάνε το όλο κόνσεπτ ένα βήμα παραπέρα, εκμεταλλευόμενα την κυκλοφορία του θερμού αέρα για να προσδώσουν στις τροφές την ίδια υφή με το τηγάνισμα. Χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο λάδι (άρα κάνουν και οικονομία, αν λάβεις υπ’ όψιν σου πόσο έχει φτάσει να στοιχίζει αυτό), χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει κάπως τη γεύση των δημιουργιών τους και εκεί εντοπίζεται και το μεγάλο τους πλεονέκτημα. Ό,τι πρέπει για υγιεινές «ένοχες απολαύσεις» φτιαγμένες στην κουζίνα σου. Για τους λάτρεις της υγειινής διατροφής πάντως, η μαγειρική στον ατμό είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος μαγειρέματος που διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά των τροφών κάνοντας τους ατμομάγειρες την must συσκευή. 

Κουζινομηχανές – Πολυμάγειρες

Οι κουζινομηχανές είναι οι ακαταπόνητοι και πολυσχιδείς εργάτες της κουζίνας, οι πιστοί βοηθοί που φέρνουν την επανάσταση στη μαγειρική και το ψήσιμο. Αυτές οι εξαιρετικά ευέλικτες συσκευές, ποικίλουν σε design και δυνατότητες, απλοποιώντας εργασίες που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσαν χρόνο και κόπο. Με τη βοήθεια των πανίσχυρων μοτέρ αλλά και των δεκάδων αξεσουάρ που συνήθως τις πλαισιώνουν, οι κουζινομηχανές έχουν τη δυνατότητα να κόβουν, να αλέθουν, να ζυμώνουν και να αναμειγνύουν κάθε λογής συστατικά, όντας σε θέση να επιτυγχάνουν επαγγελματικού επιπέδου αποτελέσματα. Με τις λεπίδες ακριβείας, οι κουζινομηχανές μπορούν και κόβουν, ψιλοκόβουν και τεμαχίζουν τα πάντα, από λαχανικά και φρούτα, μέχρι κρέας και ψαρικά, μειώνοντας τον χρόνο προετοιμασίας και παρασκευής κάθε συνταγής. Θα τις χρησιμοποιήσεις τόσο για τα καθημερινά σου γεύματα, όσο και για επιδόρπια και γλυκά. Μην τις δεις σαν εργαλεία αλλά σαν τους συμμάχους που θα σου δώσουν την ευκαιρία να βγάλεις τη δημιουργικότητα που κρύβεις μέσα σου!

Φούρνοι – Εστίες – Ψηστιέρες – BBQ

Αν πάντως θες να καυχιέσαι για την άρτια εξοπλισμένη κουζίνα σου, τότε οφείλεις να κάνεις το παραπάνω βήμα και να την πλαισιώσεις με μία-δυο συσκευές ακόμα. Ένας φούρνος μικροκυμάτων είναι ό,τι πρέπει για ζεστά γεύματα και σνακ χωρίς να χρειαστεί να βάλεις μπρος τον κανονικό φούρνο ενώ οι επιτραπέζιες εστίες δίνουν τη δυνατότητα να μαγειρέψεις πολύ πιο γρήγορα και ευέλικτα. Το BBQ θα μετατραπεί στον «βασιλιά» της κουζίνας εκείνες τις Κυριακές που θα αποφασίσεις να ψήσεις με φίλους στο σπίτι. Αν όμως δεν είσαι έτοιμος/η για μια τέτοια επένδυση, η επιλογή μιας γκριλιέρας/ψηστιέρας μπορεί να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση. Ένας αρτοπαρασκευαστής θα κάνει τις επισκέψεις στον φούρνο ανάμνηση του παρελθόντος, αφού θα σε προμηθεύσει με φρέσκο, γευστικό ψωμί. Στα παραπάνω πρόσθεσε τα απαραίτητα αξεσουάρ (όπως π.χ. ζυγαριές) και σκεύη και είσαι πανέτοιμος να ανταποκριθείς σε ό,τι βάλεις κατά νου!

Η μαγειρική γίνεται απλή με τον κατάλληλο εξοπλισμό

Τα παραπάνω ελπίζουμε πως σε έπεισαν για την αξία του σωστού εξοπλισμού σε ό,τι αφορά την κουζίνα σου. Κάνε λοιπόν έναν έλεγχο σε πάγκους και ντουλάπια, δες ποιες είναι εκείνες που λείπουν από τη… συλλογή σου και εμπλούτισε την τελευταία άμεσα. Να είσαι σίγουρος/η ότι η απόσβεση θα αρχίσει από πρώτο κιόλας γεύμα.

Θες να εξοπλίσεις συνολικά το σπίτι σου με όλες τις απαραίτητες οικιακές συσκευές; Δες τι θα χρειαστείς!