Οδηγός οικιακού εξοπλισμού: Οργανώνοντας το… οπλοστάσιο του νοικοκυριού

3 μήνες πριν
smart home kitchen

Η παρουσία όλων των απαραίτητων συσκευών σε ένα σπίτι είναι βασική για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και λειτουργικού νοικοκυριού. Συσκευές καθαρισμού, μαγειρικής και παρασκευής καφέ και λοιπών ροφημάτων, συμβάλλουν σε μία άνετη και παραγωγική καθημερινή ρουτίνα, επιτρέποντας στα μέλη μίας οικογένειας να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες τους με τον λιγότερο δυνατό (ή και καθόλου, σε ορισμένες περιπτώσεις) κόπο.

Μία καλά εξοπλισμένη κουζίνα, για παράδειγμα, που διαθέτει όλες τις απαραίτητες μοντέρνες συσκευές, απλοποιεί την προετοιμασία των γευμάτων, εξοικονομώντας όχι μόνο χρόνο και κόπο, αλλά και χρήμα, μειώνοντας παράλληλα τη σπατάλη τροφής (food waste κανείς;). Οι καφετιέρες δεν είναι must μόνο για τους λάτρεις του καφέ, αλλά δηλώνουν παρούσες κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για… τόνωση ενέργειας στο σπίτι -και γλιτώνουν και χρήματα από τυχόν παραγγελίες καφέ απ’ έξω. Οι δε συσκευές καθαρισμού διασφαλίζουν τη διαβίωση σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από ιούς και μικρόβια, ενισχύοντας ένα πιο υγιεινό lifestyle.

Ας ρίξουμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά στην κάθε κατηγορία.

Μηχανές καφέ και ροφημάτων

Οι μηχανές καφέ και ροφημάτων διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην καθημερινή ρουτίνα, προσφέροντας μία ευρεία γκάμα επιλογών, καλύπτοντας έτσι τα γούστα του ουρανίσκου κάθε μέλους της οικογένειας. Για να ισχύει βέβαια αυτό το τελευταίο, τα νοικοκυριά συνήθως καλούνται να «επενδύσουν» σε περισσότερες από μία συσκευές, απόρροια των διαφορετικών απαιτήσεων που έχει το κάθε είδος καφέ/ροφήματος στην παρασκευή του.

Οι μηχανές φίλτρου για παράδειγμα, κάνουν αισθητή την παρουσία τους, όχι μόνο στην κουζίνα αλλά σε ολόκληρο το σπίτι, χάρη στο πλούσιο άρωμα και τους τόνους του φρέσκου καφέ, προσφέροντας παράλληλα έναν εύκολο τρόπο παρασκευής του στους λάτρεις του. Οι μηχανές αυτές απλοποιούν την όλη διαδικασία, επιτρέποντας στους τελευταίους να ξυπνήσουν από τη μυρωδιά του φρέσκου καφέ -ό,τι καλύτερο για το πρωί! Οι μηχανές espresso από την άλλη, έχουν εξελιχθεί σε βασικό στοιχείο της οικιακής κουλτούρας, έχοντας τη δυνατότητα παροχής συμπυκνωμένων δόσεων καφεΐνης σε εκείνους που αναζητούν κάτι δυνατό και αποτελεσματικό. Η διαδικασία παρασκευής του espresso γίνεται τέχνη, επιτρέποντας στον καθένα να γευτεί ακόμα και τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις.

Κι αν οι μηχανές καφέ φίλτρου και espresso έχουν παγκόσμιο appeal, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις αμιγώς ελληνικές συσκευές φραπέ. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο φραπέ(ς) θα έχει περίοπτη θέση στην καθημερινότητα του Έλληνα, ιδίως από τη στιγμή που ανοίγει ο καιρός και μυρίζει… καλοκαίρι. Οι συσκευές φραπέ είναι ό,τι πρέπει για την άμεση δημιουργία καλού, παγωμένου καφέ που αποτελεί την ιδανική συντροφιά κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ημερών του χρόνου. Παραμένοντας σε γεύσεις ελληνικές αλλά αυτή τη φορά παντός καιρού, έχουμε τις συσκευές παρασκευής ελληνικού καφέ, για ασυναγώνιστη γεύση με περιποιημένο καϊμάκι!

Και φυσικά δεν θα πρέπει να σνομπάρουμε τους βραστήρες. Συσκευές απαραίτητες σε κάθε κουζίνα, αποτελούν τη βάση για ποικίλα ζεστά ροφήματα, από τσάι, μέχρι στιγμιαίο καφέ. Με δυνατότητα άμεσης θέρμανσης, είναι ό,τι πρέπει για τις στιγμές που ο χρόνος είναι πολυτέλεια. Τα παραπάνω φυσικά πλαισιώνονται από πλήθος αξεσουάρ μηχανών ροφημάτων και καφέ, μύλους άλεσης, αφρογαλιέρες, στίφτες και αποχυμωτές, για καφέδες, χυμούς και ροφήματα, ζεστά και κρύα, έτσι όπως τα θέλει ο καθένας!

Συσκευές καθαρισμού

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θέλει να ζει σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι. Η διατήρηση ενός χώρου καθαρού αποτελεί βασικό στόχο κάθε νοικοκυριού/οικογένειας και οι συσκευές καθαρισμού παίζουν βασικό ρόλο στην επίτευξή του. Λειτουργικές και ευέλικτες, είναι σε θέση να απομακρύνουν εύκολα και γρήγορα βρωμιές, λεκέδες και σκόνη, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι σκούπες θα είναι πάντοτε επίκαιρες. Σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα, με ή χωρίς σακούλα, με πλήθος έξτρα αξεσουάρ, θα αποτελούν την προσιτή λύση για το καθάρισμα ενός νοικοκυριού. Για τις πιο απαιτητικές καταστάσεις βέβαια υπάρχουν οι ατμοκαθαριστές οι οποίοι θα κάνουν ακόμα και τους πλέον επίμονους λεκέδες παρελθόν, παρέχοντας υγιεινό καθάρισμα με τον ελάχιστο δυνατό τρόπο. Κι αν μιλάμε για εξωτερικούς χώρους, τότε τα πλυστικά μηχανήματα έχουν την τιμητική τους αφού θα σου δώσουν την ευκαιρία να κάνεις τοίχους, περβάζια, αυλές και πόρτες να λάμπουν δίχως σπατάλη νερού και ενέργειας.

Οι σκούπες stick ήρθαν και έφεραν την επανάσταση, κάνοντάς μας να ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε για τα παραδοσιακά μοντέλα. Ασύρματες, με αυτονομία επαρκή για το καθάρισμα ολόκληρου του σπιτιού και χωρίς την ανάγκη σακούλας, ανταποκρίνονται πλήρως στις δυναμικά μεταβαλλόμενες ανάγκες ενός μοντέρνου νοικοκυριού, έχοντας εξελιχθεί σε ανεκτίμητα εργαλεία καθαριότητας. Αν και μέσω των εξαρτημάτων τους μπορούν να καλύψουν πλήθος αναγκών, παραείναι ογκώδεις για δυσπρόσιτα σημεία και καταστάσεις που απαιτούν έξτρα ευελιξία. Εκεί είναι που τα σκουπάκια δείχνουν την αξία τους, αφού ρίχνονται μεμιάς στη δράση, έχοντας τη δυνατότητα να φτάσουν παντού εύκολα και γρήγορα, από γωνίες και κόγχες, μέχρι έπιπλα, κρεβάτια και καναπέδες.

Φυσικά μιλώντας περί καθαρισμού, δεν γίνεται να μην αναφέρει κάποιος τις σκούπες ρομπότ, μια κατηγορία που έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, έχοντας… εισβάλλει πια σε κάθε σπίτι. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, οι σκούπες ρομπότ έμοιαζαν ως φουτουριστικά gadgets, βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πλέον όμως αποτελούν στοιχείο του βασικού, οικιακού εξοπλισμού. Λειτουργούν αυτόνομα, έχοντας τη δυνατότητα να πλοηγηθούν στους χώρους του σπιτιού με απόλυτη ακρίβεια, χαρτογραφώντας κάθε δωμάτιο και εξασφαλίζοντας τέλειο σκούπισμα (και ενδεχομένως σφουγγάρισμα), ακόμα κι όταν εσύ βρίσκεσαι εκτός αυτού! Ο έλεγχός τους θυμίζει περισσότερο παιχνίδι, αφού γίνεται μέσω app, ενώ η όλη φάση μπορεί κάλλιστα να προγραμματιστεί για ακόμα μεγαλύτερη άνεση.

Συσκευές σιδερώματος

Το σιδέρωμα είναι από τις δουλειές του νοικοκυριού που οι περισσότεροι βαριούνται όσο καμία άλλη και να σου πούμε κάτι; Δεν τους αδικούμε. Ευτυχώς, οι συσκευές που βρίσκονται στη διάθεσή σου έχουν τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουν τον κόπο που απαιτείται για να απολαμβάνεις πάντοτε ρούχα απαλλαγμένα από ζάρες, σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Σίδερα και συστήματα ατμού μπορούν να τιθασεύσουν ακόμα και τις πιο επίμονες τσακίσεις, τη στιγμή που πρέσες και συστήματα σιδερώματος προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Η κάθε κατηγορία από αυτές έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, με τα σίδερα να μπορούν να φτάσουν ακόμα και στα πλέον δυσπρόσιτα σημεία για ρούχα κολλαριστά μέχρι λεπτομέρειας, ενώ οι πρέσες δείχνουν την αξία τους σε υφάσματα μεγαλύτερου μεγέθους.

Αν πάλι θες απλά να φρεσκάρεις κάτι που έχεις φορέσει μια-δυο φορές, απομακρύνοντας τυχόν δυσάρεστες οσμές, τότε μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με ένα steamer. Σιδερώστρες, συσκευές φροντίδας υφασμάτων και λοιπά αξεσουάρ σιδερώματος, έρχονται να πλαισιώσουν τις «βασικές» συσκευές, απλοποιώντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Όσο δευτερεύοντα κι αν σου φαίνονται όλα αυτά, μην κάνεις το σφάλμα να τα… σνομπάρεις. Το σιδέρωμα ξεκινά από την καλή σιδερώστρα η οποία θα πρέπει να είναι αρκούντως σταθερή, με δυνατότητα προσαρμογής του ύψους της και λεία επιφάνεια προκειμένου το σίδερο να γλιστρά επάνω της. Οι συσκευές φροντίδας υφασμάτων θα επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής των αγαπημένων ρούχων σου διατηρώντας τα σε εξαιρετική κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συσκευές μαγειρικής

Οι συσκευές μαγειρικής βρίσκονται στην «καρδιά» κάθε σπιτιού. Υπεύθυνες για όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα αλλά και τη δημιουργικότητα στην κουζίνα, ποικίλουν τόσο σε πολυπλοκότητα όσο και σε τεχνικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται. Συσκευές σαν κι αυτές που θα δεις να αναφέρονται παρακάτω, δημιουργούν ένα πανηγύρι γεύσεων, μεταμορφώνοντας απλά, καθημερινά συστατικά, σε γεύματα που θα μαγέψουν όχι μόνο τους καλεσμένους σου αλλά και εσένα τον ίδιο!

Οι τοστιέρες και οι φρυγανιέρες για παράδειγμα, είναι ό,τι πρέπει για τη «μεταμόρφωση» του απλού ψωμιού στην τραγανή βάση για ένα γρήγορο σνακ ή ένα χορταστικό πρωινό. Μπλέντερ, πολυμίξερ και ραβδομπλέντερ κλέβουν την παράσταση με την αμεσότητά τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για σούπερ συνταγές, από smoothies και σάλτσες, μέχρι σούπες και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου, ανεβάζοντας επίπεδο τα καθημερινά σου γεύματα.

Τα air fryers έχουν μπει πρόσφατα στο κόλπο, πλαισιώνοντας τις φριτέζες, χάρη στον επαναστατικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το τηγάνισμα, μετατρέποντάς το από κόκκινο πανί κάθε είδους διατροφής, σε μία υγιεινή διαδικασία αφού είναι σε θέση να χαρίσουν μοναδικές νοστιμιές με ελάχιστο λάδι. Οι κουζινομηχανές έρχονται να γίνουν ο sous chef που πάντα ήθελες, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη, ολοκληρώνοντας κάθε συνταγή σε χρόνο ρεκόρ. Όσο για τα φουρνάκια; Θα φέρουν τη ζεστασιά στην κουζίνα σου, τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά, με τις… μαμαδίσιες δημιουργίες τους!

Οι ανάγκες της -σωστής- κουζίνας ωστόσο δεν εξαντλούνται στα παραπάνω. Ένας αρτοπαρασκευαστής θα σου επιτρέψει να εξωτερικεύσεις τη δημιουργικότητά σου, απολαμβάνοντας πάντοτε φρέσκο ψωμί. Ο ατμομάγειρας θα κάνει τη ζωή σου ευκολότερη, το BBQ είναι ό,τι πρέπει για εκείνες τις περιπτώσεις που οι επιτραπέζιες εστίες δεν επαρκούν, ενώ ένας φούρνος μικροκυμάτων δεν γίνεται να λείπει πλέον από οποιαδήποτε μοντέρνα κουζίνα. Σε αυτά πρόσθεσε απαραίτητα αξεσουάρ όπως ζυγαριές ακριβείας, συσκευές σνακ/πάρτι και σκεύη μαγειρικής και έκλεισες!

Αποτελεσματικό σπίτι = καλά εξοπλισμένο σπίτι

Όπως αντιλαμβάνεσαι, η εξόπλιση του σύγχρονου σπιτιού δεν είναι απλή υπόθεση. Φροντίζοντας όμως να επενδύσεις στις κατάλληλες συσκευές, θα διευκολύνεις σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά σου, αποκτώντας χρόνο να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν. Από εμάς, δύο tips για φινάλε:

  • Όσο «βουνό» κι αν σου φαίνονται τα παραπάνω, ξεκίνα από τις συσκευές που κρίνεις πως είναι οι πλέον απαραίτητες για την καθημερινότητά σου. Αν π.χ. πίνεις πολύ καφέ, τότε μια μηχανή καφέ θα πρέπει να είναι από τις πρώτες σου προσθήκες. Αν από την άλλη, είσαι ανερχόμενος/η σεφ (ή τουλάχιστον έτσι λες στους φίλους σου), τότε ένα μπλέντερ ή ένα air-fryer πάει ψηλά στη λίστα σου.
  • Όσο περιορισμένο κι αν είναι το budget σου, μην πας απλά για τη φθηνότερη επιλογή: η υψηλή ενεργειακή απόδοση είναι κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη. Μια συγκριτικά πιο ακριβή συσκευή με καλύτερη ενεργειακή απόδοση θα κάνει πολύ σύντομα απόσβεση των έξτρα χρημάτων που θα δαπανήσεις.

Δώσε στην τεχνολογία μία ευκαιρία και άφησέ τη να μεταμορφώσει το σπίτι και τη ζωή σου.