Όλα όσα χρειάζεσαι για ρούχα και υφάσματα χωρίς ζάρες και τσακίσματα

1 μήνας πριν
ironing device

Η σημασία του κατάλληλου εξοπλισμού σε ό,τι αφορά το σιδέρωμα είναι καθοριστική στο σύγχρονο σπίτι. Πέραν του περιποιημένου look, τα καλά σιδερωμένα ρούχα αποπνέουν επαγγελματισμό, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου και συνεισφέροντας σε κομψές εμφανίσεις που κερδίζουν τις εντυπώσεις σε κάθε περίσταση. Παράλληλα, το σωστό και αποτελεσματικό σιδέρωμα διατηρεί τα υφάσματα σε καλή κατάσταση, επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής τους. Η δε επένδυση στον κατάλληλο εξοπλισμό σιδερώματος θα μετατρέψει μία από τις πλέον βαρετές δουλειές του νοικοκυριού σε μία αποδοτική έκφραση αυτοφροντίδας ενισχύοντας την αντοχή και το στυλ της γκαρνταρόμπας. Όσο για το ποιος ακριβώς είναι αυτός ο εξοπλισμός; Έλα να τον δούμε…

Πρέσες

Αν θες να ξεμπερδεύεις με το σιδέρωμα σε χρόνο-ρεκόρ, τότε θα πρέπει να καταφύγεις σε λύση που θα χρησιμοποιούσε ένας επαγγελματίας, τουτέστιν μία πρέσα. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη λύση σιδερώματος που τα έχει όλα: μεγάλες επιφάνειες για την τοποθέτηση και το πάτημα των ρούχων και ισχυρή ροή ατμού που θα τιθασεύσει ακόμα και τις πλέον επίμονες ζάρες. Το μέγεθος και ο σχεδιασμός μίας πρέσας την καθιστούν τέλεια επιλογή και για μεγαλύτερα κομμάτια υφάσματος, όπως π.χ. σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντηλα κ.α. Σύμφωνοι θα πρέπει να βρεις χώρο να την αποθηκεύσεις και τραπέζι για να τη χρησιμοποιήσεις όμως να είσαι σίγουρος πως θα σε βοηθήσει να ξεπετάξεις μία ολόκληρη μπουγάδα σε χρόνο που μέχρι τώρα δεν μπορούσες καν να φανταστείς.

Πλεονεκτήματα: Εύχρηστες, ταχύτατο σιδέρωμα (πάτημα), κατάλληλες για ευαίσθητα υφάσματα

Μειονεκτήματα: Δεν καλύπτουν τα δύσκολα σημεία, ογκώδεις, συγκριτικά πιο ακριβές.

Σίδερα ατμού

Τα σίδερα ατμού αποτελούν βασικά εργαλεία ενός σπιτιού, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ατόμων που ζουν σε αυτό (από εργένηδες, μέχρι ολόκληρες οικογένειες). Συνδυάζοντας την αποτελεσματικότητα με την καινοτομία σε ό,τι αφορά τη φροντίδα ειδών ένδυσης και πάσης φύσεως υφασμάτων, αυτού του είδους τα σίδερα εκμεταλλεύονται τη δύναμη του ατμού προκειμένου να κάνουν ζάρες και τσακίσεις παρελθόν. Ο ατμός δεν φθείρει σε καμία περίπτωση τα υφάσματα, όντας έτσι κατάλληλος ακόμα και για τα πλέον ευαίσθητα. Επιπρόσθετα, ένα σίδερο ατμού διαθέτει πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις για έξτρα ευελιξία, επιτρέποντάς σου να τελειώσεις με το σιδέρωμα σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο χωρίς την παραμικρή παραχώρηση στη φροντίδα των ρούχων σου.

Πλεονεκτήματα: Ευέλικτα και συμπαγή προσφέροντας εύκολη χρήση και μεταφορά, χαμηλό κόστος.

Μειονεκτήματα: Μικρή επιφάνεια κάλυψης, τακτικό συμπλήρωμα νερού, πιο χρονοβόρο σιδέρωμα

Συστήματα ατμού

Για την περίπτωση που θες να φρεσκάρεις τα ρούχα σου ή αυτά δεν έχουν αρκετές ζάρες ώστε να δικαιολογούν σιδέρωμα, μπορείς να επενδύσεις σε ένα steamer ή σύστημα ατμού. Προσιτό οικονομικά και ευέλικτο, θα σου δώσει τη δυνατότητα να απολυμάνεις τα ρούχα που έχεις φορέσει μία-δυο φορές, καθώς επίσης και να απομακρύνεις τσακίσεις από τα φρεσκοπλυμένα. Ένα σύστημα ατμού είναι ελαφρύ και συμπαγές, έτσι ώστε να το χρησιμοποιείς χωρίς πρόβλημα. Διαθέτει ένα μικρό δοχείο στο οποίο θα τοποθετήσεις το νερό και ένα κουμπί για τη λειτουργία του -η οποία, όπως αντιλαμβάνεσαι δεν θα μπορούσε να ήταν απλούστερη. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τεντώσεις/απλώσεις τα ρούχα σου, να πλησιάσεις σε αυτά το steamer και να το αφήσεις να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα!

Πλεονεκτήματα: Σταθερή ροή ατμού, αποτελεσματικό ακόμα και στις πιο επίμονες τσακίσεις, μεγάλη δεξαμενή νερού

Μειονεκτήματα: Ογκώδη, υψηλό κόστος

Συστήματα σιδερώματος

Σε ποιον αρέσει να σιδερώνει; Ποιος γυρνά το απόγευμα σπίτι από τη δουλειά και πετά τη σκούφια του για σιδέρωμα; Κανείς. Εδώ λοιπόν είναι που τα συστήματα σιδερώματος δείχνουν την αξία τους. Αυτά τα μικρά τεχνολογικά «θαύματα» αποτελούνται από δύο τμήματα: τη μονάδα σιδερώματος και μία βάση η οποία περιλαμβάνει ένα ντεπόζιτο. Σίδερο και βάση συνδέονται με μία σωλήνα η οποία εξασφαλίζει μόνιμη παροχή νερού στο πρώτο για απρόσκοπτη λειτουργία και σιδέρωμα χωρίς παύσεις. Η λειτουργία ενός συστήματος σιδερώματος κατά τα άλλα είναι παρόμοια με εκείνη ενός τυπικού σίδερου ατμού. Η δε αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από την ισχύ του και τη ροή ατμού που είναι σε θέση να εξασφαλίσει εκείνη.

Πλεονεκτήματα: Ο ατμός απλοποιεί τα πράγματα, πληθώρα ρυθμίσεων

Μειονεκτήματα: Ογκώδη, η σωλήνα κάνει δύσκολη τη λειτουργία τους, δύσκολα στην αποθήκευση

Σιδερώστρες

Οι σιδερώστρες είναι οι αφανείς ήρωες του νοικοκυριού σε ό,τι αφορά το σιδέρωμα. Με το ενδιαφέρον των καταναλωτών να περιορίζεται στο σύστημα σιδερώματος ή το σίδερο, η σιδερώστρα είναι εκείνη που παρέχει τη βάση -στην κυριολεξία- προκειμένου ο ρουχισμός σου να είναι λείος και κολλαριστός χωρίς ζάρες ή ανεπιθύμητες τσακίσεις. Οι μοντέρνες σιδερώστρες έρχονται με επιπρόσθετα χαρακτηριστικά και λειτουργίες προκειμένου να σε διευκολύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Το πλέον συνηθισμένο εξ αυτών είναι το ρυθμιζόμενο ύψος, με ορισμένα πραγματικά high-end μοντέλα να διαθέτουν μέχρι και πρίζα για να συνδέεις το σίδερο χωρίς να περιορίζεσαι ως προς τον χώρο που βρίσκεσαι. Επενδύοντας σε μία σιδερώστρα με επιφάνεια από ποιοτικό και ανθεκτικό υλικό, θα εξασφαλίσεις για τα ρούχα σου τη μέγιστη φροντίδα, διασφαλίζοντας παράλληλα πως το σίδερο θα γλιστρά επάνω της για μία άνετη εμπειρία χρήσης.

Συσκευές φροντίδας υφασμάτων

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν βρίσκεσαι σπίτι και άρα δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις σίδερο ή σύστημα ατμού αλλά παρ’ όλα αυτά θες να φρεσκάρεις τα ρούχα σου, απομακρύνοντας από αυτά τις δυσάρεστες οσμές; Εν τοιαύτη περιπτώσει μπορείς να επενδύσεις σε μία συσκευή φροντίδας υφασμάτων. Πρόκειται για φορητά gadgets που λειτουργούν χωρίς χημικά, απομακρύνοντας βακτήρια, ιούς, αλλεργιογόνα, δίνοντας στα ρούχα σου μία… δεύτερη ζωή. Μπορείς να τα χρησιμοποιείς χωρίς καν να χρειαστεί να βγάλεις ό,τι φοράς, λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, ενώ είναι τόσο μικρά που χωρούν δίχως πρόβλημα στο σακίδιο ή την τσάντα σου, ακολουθώντας σε όπου κι αν βρεθείς.

Αξεσουάρ σιδερώματος

Στη θεωρία, το σιδέρωμα απαιτεί δύο πράγματα: σίδερο και σιδερώστρα. Στην πράξη όμως μπορείς να διευκολύνεις σημαντικά το έργο σου, πλαισιώνοντας τα ανωτέρω με τα κατάλληλα αξεσουάρ. Αν για παράδειγμα στην περιοχή που διαμένεις το νερό της βρύσης είναι αρκετά σκληρό, τότε συστήνεται η ανάμειξή του με απεσταγμένο νερό σε ένα μείγμα 50/50 (ποτέ όμως σκέτο απεσταγμένο νερό αφού ενισχύει τη διάβρωση). Από εκεί και πέρα, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις έναν αποχνουδωτή ο οποίος θα απαλλάξει τα αγαπημένα σου ρούχα από κόμπους, εύκολα, γρήγορα και χωρίς φθορές. Όσον αφορά στη σιδερώστρα σου, τέλος, αν νιώθεις ότι σε δυσκολεύει λόγω της άγριας επιφάνειάς της (βλ. τριβή), τότε εξέτασε την αγορά ενός καλύμματος (προσοχή μόνο στις διαστάσεις).

Μην υποτιμάς την αξία του σιδερώματος

Καθώς ολοκληρώνουμε το ταξίδι μας στον κόσμο της φροντίδας της γκαρνταρόμπας σου, θα μας επιτρέψεις να υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά τη σημασία του σωστού εξοπλισμού σιδερώματος. Σε τελική ανάλυση, δεν μιλάμε απλά για ρούχα απαλλαγμένα από ζάρες αλλά για ένα -σχεδόν- καθημερινό τελετουργικό που θα αφήσει ανεξίτηλα χαραγμένο το στίγμα του στην προσωπική σου αισθητική.

 

Θες να εξοπλίσεις συνολικά το σπίτι σου με όλες τις απαραίτητες οικιακές συσκευές; Δες τι θα χρειαστείς!