Πρέσες και συστήματα ατμού: Οι σύγχρονες λύσεις για τέλειο σιδέρωμα

2 ημέρες πριν
steamer

Στη σύγχρονη εποχή, η φροντίδα των ρούχων απαιτεί έξυπνες λύσεις που συνδυάζουν αποτελεσματικότητα και προστασία των υφασμάτων. Δύο καινοτόμες επιλογές που ξεχωρίζουν είναι οι πρέσες και τα συστήματα ατμού (τα λεγόμενα και κάθετα steamers ή απλώς steamers). Αμφότερα αποτελούν εναλλακτικές επιλογές αντί του παραδοσιακού σιδερώματος, με το καθένα φυσικά να έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά του και να ανταποκρίνεται καλύτερα σε συγκεκριμένα υφάσματα και καταστάσεις. Έλα να δούμε πού θα σε ωφελήσει το καθένα εξ αυτών και τι εκ των δύο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου.

Πρέσες

Μία πρέσα σιδερώματος είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει ο τίτλος της. Μία οριζόντια πρέσα η οποία σου επιτρέπει να τοποθετείς στο εσωτερικό της τα ρούχα και υφάσματα που θες και κατεβάζοντας την πλάκα της, να τιθασεύεις ακόμα και τις πιο επίμονες ζάρες. Απευθύνεται σε όσους απαιτούν ταχύτητα και ακρίβεια στο σιδέρωμα όπως π.χ. πολυμελείς οικογένειες και νοικοκυριά με πληθώρα υφασμάτων μεγάλου μεγέθους όπως π.χ. σεντόνια, πετσέτες, κουρτίνες και τραπεζομάντηλα. Μία πρέσα είναι αποτελεσματικότερη από ένα σίδερο αφού δεν ασκεί απλά περισσότερη πίεση αλλά το κάνει και με ομοιόμορφο τρόπο. Εξαφανίζει τις ζάρες σε πολύ λιγότερο χρόνο, ενώ το γεγονός πως τα υφάσματα δεν έρχονται σε επαφή με την καυτή μεταλλική πλάκα, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο φθοράς τους.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα μιας πρέσας

Ξεκινώντας με τα πλεονεκτήματα μίας πρέσας σιδερώματος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην εξοικονόμηση χρόνου που θα σου προσφέρει. Ξέχνα το πάνω-κάτω με το σίδερο. Μία πρέσα θα σου επιτρέψει να σιδερώσεις τα ρούχα σου κυριολεκτικά με μία κίνηση, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο και αποφεύγοντας την επιβάρυνση του σιδερώματος στο σώμα σου όπως π.χ. την εκτεταμένη ορθοστασία ή τις κινήσεις που ταλαιπωρούν τη μέση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις την επάνω πλάκα της και η πρέσα θα αναλάβει όλα τα υπόλοιπα, μετατρέποντας έτσι το σιδέρωμα σε μία από τις ευκολότερες δουλειές του σπιτιού. Μία πρέσα μπορεί να έχει σημαντικές ενεργειακές απαιτήσεις, όμως ο μικρότερος χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση του σιδερώματος, έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Από την άλλη, το μεγαλύτερο μειονέκτημα που έχει η πρέσα δεν είναι άλλο από τον μεγάλο χώρο που καταλαμβάνει. Ναι μεν δεν χρειάζεται σιδερώστρα όμως θα πρέπει να της εξασφαλίσεις ολόκληρη επιφάνεια όπως π.χ. έναν πάγκο ή ένα τραπέζι – με πρίζα κοντά – προκειμένου να την τοποθετήσεις και να τη χρησιμοποιήσεις. Όπως αντιλαμβάνεσαι φυσικά, η θέση της πρέσας δεν είναι δυνατόν να είναι μόνιμη, οπότε υπολόγισε πως πριν από το σιδέρωμα απαιτείται μία σχετική προετοιμασία προκειμένου να τη βγάλεις απ’ όπου την έχεις αποθηκευμένη – κι αυτό το τελευταίο είναι κάτι ακόμα που θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου αφού ο χώρος που απαιτεί σε μία ντουλάπα ή μία αποθήκη είναι σημαντικά περισσότερος από αυτόν που θα χρειαζόταν λ.χ. ένα σίδερο με μία σιδερώστρα (που κάλλιστα διπλώνει και τοποθετείται κατακόρυφα).

Τι να προσέξεις πριν την αγορά μιας πρέσας

Αν αποφασίσεις να προβείς στην αγορά πρέσας σιδερώματος, οφείλεις να λάβεις υπ’ όψιν σου συγκεκριμένες λειτουργίες έτσι ώστε να μεγιστοποιήσεις τη λειτουργικότητα και τη χρησιμότητά της. Σε πρώτη φάση, δώσε έμφαση στη χωρητικότητα του δοχείου νερού αφού θες να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη για να μη χρειάζεται να διακόπτεις συχνά τη διαδικασία. Η αυτόματη απενεργοποίηση είναι ένα ακόμα must, για λόγους τόσο εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και ασφαλείας. Εξίσου απαραίτητη είναι και η ρύθμιση θερμοκρασίας ώστε να προσαρμόζεις τη λειτουργία της με κάποιες high-end επιλογές μάλιστα να διαθέτουν και προεπιλογές βάσει τύπου υφάσματος που θα κάνουν τη ζωή σου ακόμα ευκολότερη.

Steamers/Συστήματα Ατμού

Τα steamers ή συστήματα ατμού είναι μία εξαιρετική εναλλακτική λύση για ‘σένα που ναι μεν θες τα πλεονεκτήματα του σιδερώματος αλλά δεν είσαι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσεις σίδερο (είτε γιατί απλά δεν θες, είτε γιατί τα υφάσματά σου δεν τα πάνε καθόλου καλά μαζί του). Τα steamers εκμεταλλεύονται τη δύναμη του ατμού τον οποίο εκτοξεύουν υπό πίεση, επαναφέροντας τα ρούχα στην κανονική τους κατάσταση χωρίς τσαλάκες και ζάρες. Για τη χρήση ενός τέτοιου συστήματος, το ρούχο συνηθίζεται να βρίσκεται σε κάθετη θέση (συνήθως κρεμασμένο από κάπου) ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως δεν απαιτείται καμία εμπειρία, αφού κυριολεκτικά απλά το πας πάνω-κάτω «σαρώνοντας» το ύφασμα. Αναφορικά με αυτό το τελευταίο, τα steamers είναι οι πλέον ενδεδειγμένες προτάσεις για συνθετικά, βελούδινα και κοτλέ υφάσματα, οπότε αν η γκαρνταρόμπα σου περιλαμβάνει κάμποσα τέτοια, σκέψου σοβαρά την αγορά του.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα ενός steamer

Το βασικό πλεονέκτημα ενός steamer είναι η ίδια του η φύση και συγκεκριμένα, το πόσο ευγενικό είναι με ευαίσθητα υφάσματα. Μην ξεχνάς ότι ένα τυπικό σίδερο μπορεί να αλλοιώσει ανεπανόρθωτα την υφή κοτλέ και βελούδου ή ακόμα και να καταστρέψει ένα συνθετικό ύφασμα, οπότε αν αναζητάς τρόπο να χαλαρώσεις τις ίνες των συγκεκριμένων απομακρύνοντας τυχόν ζάρες, το steamer είναι η go-to επιλογή σου. Η χρήση μίας τέτοιας συσκευής είναι εξαιρετικά απλή, αφού το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να σαρώσεις με αυτή την επιφάνεια ενός ρούχου. Δεδομένου του ότι αυτό βρίσκεται κρεμασμένο σε κάθετη θέση, θα επανέλθει στην κανονική του κατάσταση χωρίς εσύ να χρειαστεί να κάνεις τίποτε άλλο – η βαρύτητα θα φροντίσει να το τεντώσει. Τέλος, ένα steamer μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλά για το φρεσκάρισμα ενός ρούχου που ναι μεν έχει κάποιες απαλές οσμές (ας πούμε επειδή το έχεις φορέσει μόνο μια-δυο φορές) αλλά δεν δικαιολογεί ολόκληρη πλύση.

Περνώντας στα μειονεκτήματα των steamers, όσο εύκολα κι αν είναι στη χρήση, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα κανονικά συστήματα σιδερώματος αφού δεν τα καταφέρνουν εξίσου καλά με τις επίμονες τσακίσεις και με όλα τα υφάσματα. Το steamer αποτελεί μία ενδιαφέρουσα επιπρόσθετη λύση που ναι μεν θα σε διευκολύνει, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητη, κάτι που μειώνει σημαντικά τον λόγο τιμής/απόδοσής του. Ανάλογα με τη λειτουργία του steamer ενδεχομένως μετά τη χρήση του τα ρούχα να χρειάζονται λίγο χρόνο προκειμένου να στεγνώσουν εντελώς πριν τα μαζέψεις και τα διπλώσεις ενώ σημείωσε πως λόγω του μικρού του μεγέθους (κάτι λογικό αφού τα κρατάς στο χέρι όντας όρθιος/α), διαθέτουν μικρό δοχείο νερού και ως εκ τούτου απαιτούν συχνά top ups, ειδικά αν έχεις μεγάλο όγκο ρούχων που χρειάζονται φρεσκάρισμα.

Τι να προσέξεις πριν την αγορά ενός steamer

Αν αποφασίσεις να προχωρήσεις στη λύση του steamer, σου εφιστούμε την προσοχή σε τρεις τομείς. Ο πρώτος είναι η χωρητικότητα του δοχείου νερού. Εδώ πρέπει να βρεις την κατάλληλη ισορροπία ώστε ναι μεν όταν αυτό είναι γεμάτο η χρήση της συσκευής να είναι άνετη, αλλά να μην είναι και υπερβολικά μικρό, ειδάλλως θα πηγαινοέρχεσαι στον νιπτήρα ή τον νεροχύτη. Δεύτερον, φρόντισε η συσκευή σου να έχει λειτουργία anti-drip ώστε το νερό που χρησιμοποιείται να μη στάζει. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τον χώρο σου καθαρότερο ενώ θα κρατήσει και τα ρούχα σου όσο πιο στεγνά γίνεται. Τέλος, εξίσου σημαντική είναι και η λειτουργία anti-scale που εμποδίζει τη δημιουργία και τη συσσώρευση αλάτων στο εσωτερικό της συσκευής, εξασφαλίζοντας την καλή της λειτουργία σε βάθος χρόνου.

Κάνε τη σωστή επιλογή

Τώρα λοιπόν γνωρίζεις τι είναι μία πρέσα και τι ένα σύστημα ατμού, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα καθώς και το τι προσφέρει η κάθε επιλογή. Δες προσεκτικά λοιπόν ποιες είναι οι ανάγκες του νοικοκυριού και της ντουλάπας σου και επίλεξε την πρόταση που ταιριάζει περισσότερο σε αυτές αλλά και στις προσωπικές σου απαιτήσεις. Σε τελική ανάλυση, το σιδέρωμα είναι μία δουλειά που δεν πρόκειται να αποφύγεις, γι’ αυτό φρόντισε να το κάνεις όσο πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επίπονο γίνεται. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις περαιτέρω απορίες έλα σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι θα σε βοηθήσουν!

Θέλεις να μάθεις τι άλλες επιλογές σιδερώματος έχεις; Δες τον οδηγό μας!