Η αξία της καθαριότητας στο σύγχρονο σπίτι

3 μήνες πριν
person holds cleaning spray

Η διατήρηση του σπιτιού καθαρού, είναι μείζονος σημασίας για πολλούς και διάφορους λόγους. Κάποιοι θα επικαλεστούν την αισθητική, όμως ένα συμμαζεμένο και τακτοποιημένο νοικοκυριό είναι ό,τι καλύτερο για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς μειώνει το ρίσκο αλλεργιών και μολύνσεων. Ένα καθαρό περιβάλλον άλλωστε συμβάλλει στη διατήρηση της πνευματικής υγείας, προσφέροντας μία αίσθηση τάξης και ηρεμίας που έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του ανθρώπου, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους του.

Ένα καθαρό σπίτι μεγιστοποιεί παράλληλα την παραγωγικότητα: οι καλά οργανωμένοι χώροι εξ άλλου, καθιστούν ευκολότερη την εστίαση στην εργασία και την αποτελεσματική ολοκλήρωση πάσης φύσεως εργασιών. Επιπρόσθετα, ενισχύει την ασφάλεια, μειώνοντας την πιθανότητα ατυχημάτων -όπως π.χ. να σκοντάψεις σε τίποτα καλώδια ή αντικείμενα που βρίσκονται κάπου που δεν θα έπρεπε, και να πέσεις. Δεν χρειάζεται, πιστεύουμε, να τονίσουμε το καλωσόρισμα ενός τακτικού σπιτιού τόσο στους ενοίκους του, όσο και στους επισκέπτες, έτσι;

Για να διατηρήσεις όμως το σπίτι σου καθαρό, θα πρέπει να «εξοπλιστείς» και με τις κατάλληλες συσκευές, τις οποίες θα αναλύσουμε ευθύς αμέσως. Ναι, οι σκούπες ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε επίκαιρες, όμως υπάρχουν τόσες ακόμα κατηγορίες που καλό θα ήταν να γνωρίζεις τι προσφέρουν.

Σκούπες stick

Οι σκούπες stick είναι απαραίτητα στοιχεία της σύγχρονης… οικιακής εργαλειοθήκης, συνδυάζοντας με άψογο τρόπο την αποτελεσματικότητα με την ευελιξία. Αυτές οι συμπαγείς και ελαφριές σκούπες, δίνουν έμφαση στην άνεση, επιτρέποντας στον χρήστη να ελίσσεται άνετα ακόμα και στους πιο ασφυκτικά γεμάτους χώρους, δίχως να ανησυχεί για πρίζες και καλώδια. Το μαζεμένο τους design τις καθιστά ιδανικές για γρήγορα περάσματα και στοχευμένους καθαρισμούς-εξπρές, καθώς φτάνουν παντού -ακόμα και σε βαθιά χωμένες γωνίες- χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Παράλληλα λόγω του μακρόστενου σχεδιασμού τους καταλαμβάνουν πολύ μικρό χώρο και μπορούν να αποθηκευτούν πανεύκολα οπουδήποτε, ιδανικό για μικρά διαμερίσματα.

Λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, κάνοντας έτσι τα καλώδια εφιάλτη του παρελθόντος. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι απεριόριστη ευελιξία και κίνηση δίχως πρόβλημα στον χώρο. Ως εκ τούτου, είναι τέλειες για νοικοκυριά με πολλά αντικείμενα, καθώς προσφέρουν μία άμεση λύση για την αντιμετώπιση καθημερινών ατυχημάτων όπως για παράδειγμα διαρροές και πτώσεις αντικειμένων, χωρίς την ανάγκη της… επιστράτευσης της ογκώδους τυπικής σκούπας.

Μην αφήσεις το λεπτό της προφίλ να σε παρασύρει: μία σκούπα stick χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή απορροφητικότητα, διασφαλίζοντας την άμεση απομάκρυνση σκόνης, λεκέδων, ακόμα και τριχών κατοικίδιων. Πολλά μοντέλα έρχονται εφοδιασμένα με επιπρόσθετα αξεσουάρ που ενισχύουν την έτσι κι αλλιώς φοβερή τους χρησιμότητα, επιτρέποντάς τους να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες με κορυφαία αποτελεσματικότητα. Έχοντας την ικανότητα να ενσωματωθούν με απόλυτα αρμονικό τρόπο στους ρυθμούς της καθημερινότητάς σου, οι σκούπες stick θα γίνουν σε χρόνο μηδέν οι απόλυτοι σύμμαχοι στον αγώνα σου για ένα καθαρό σπίτι.

Σκούπες ρομπότ

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που θαυμάζαμε τις σκούπες ρομπότ αυστηρά σε εκθέσεις τεχνολογίας, θεωρώντας τις ως gadget που έχει έρθει από το μέλλον. Πλέον θεωρούνται ως βασικό στοιχείο κάθε μοντέρνου, smart νοικοκυριού, διεισδύοντας γοργά σε ολοένα και περισσότερα σπίτια, έχοντας πείσει εδώ και καιρό το καταναλωτικό κοινό για τη χρησιμότητά τους. Οι σκούπες ρομπότ αποτελούν την επιτομή του σύγχρονου καθαρισμού σπιτιού, έχοντας φέρει την επανάσταση στην οικιακή καθαριότητα. Συμπαγείς και εξοπλισμένες με προηγμένους αισθητήρες και τεχνολογίες πλοήγησης, τα εν λόγω ρομπότ είναι σε θέση να βρίσκουν εύκολα τον δρόμο τους στους χώρους του σπιτιού, αποφεύγοντας επιτυχώς έπιπλα και άλλα εμπόδια με αξιοζήλευτη ακρίβεια. Τα συστήματα χαρτογράφησης με τα οποία έρχονται εφοδιασμένες, επιτρέπουν στις σκούπες ρομπότ να μάθουν τη διάταξη του σπιτιού, βελτιώνοντας μάλιστα τις επιδόσεις τους.

Σχεδιασμένες με γνώμονα την άνεση, οι σκούπες ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν εντελώς αυτόνομα, έτσι ώστε οι χρήστες να απεμπλακούν ολοκληρωτικά από τον «βραχνά» του καθαρίσματος. Οι τελευταίοι, μπορούν να προγραμματίσουν τη λειτουργία της σκούπας, έτσι ώστε εκείνη να κάνει τη δουλειά της ακόμα κι όταν αυτοί βρίσκονται εκτός σπιτιού. Ετοιμάζεσαι να φύγεις για έναν μήνα για τις διακοπές των ονείρων σου; Η σκούπα ρομπότ σου θα φροντίσει όταν γυρίσεις, να σε περιμένει ένα σπίτι λαμπερό και αστραφτερό. Ακόμα κι αν χρειαστεί ή απλά θελήσεις να επέμβεις πάντως, θα το κάνεις από την άνεση του συνοδευτικού της app.

Σκουπάκια

Καλές οι σκούπες ρομπότ, εξαιρετικές οι σκούπες stick, όμως καμία από αυτές δεν είναι κατασκευασμένη για να αντιμετωπίζει τις μικρές (τονίζουμε το «μικρές») καθημερινές απροσεξίες σε χώρους όπως η κουζίνα, το γραφείο ή το σαλόνι. Για τον σκοπό αυτό, θα φροντίσει το σκουπάκι. Μικρό αλλά θαυματουργό, σχεδόν θα ξεχάσεις την ύπαρξή του, χάρη στην ειδική του βάση που του επιτρέπει να τοποθετηθεί σε τοίχο, έτσι ώστε να μην καταλαμβάνει παρά ελάχιστο χώρο αλλά να είναι stand by, μόνιμα φορτισμένο, για την περίπτωση που το χρειαστείς. Συμπαγές, με εξαιρετικά μικρό μέγεθος αλλά γιγαντιαία απορροφητικότητα, προσφέρει άνετη χρήση (ασύρματη, εννοείται) και σταθερό κράτημα.

Τι ακριβώς κάνει; Κατά βάση απορροφά τα πάντα, στερεά και υγρά. Από το ρόφημα που σου χύθηκε κατά λάθος καθώς ετοιμαζόσουν να το μεταφέρεις, μέχρι τα δημητριακά που αντί για το μπολ, προσγειώθηκαν… οπουδήποτε αλλού στην κουζίνα σου. Ανάλογα με τη λύση που θα επιλέξεις, θα είσαι σε θέση να την κρατάς καθαρή χάρη στο αποσπώμενο φίλτρο της που πλένεται κιόλας, τη στιγμή που ο κάδος αδειάζει στη στιγμή με μία κίνηση.

Ατμοκαθαριστές – Πλυστικά

Οι ατμοκαθαριστές προσφέρουν αποτελεσματικό και οικολογικό τρόπο καθαρισμού, χρησιμοποιώντας ζεστό ατμό υπό πίεση για απολύτως φυσικό καθάρισμα χωρίς χημικά. Αφαιρούν βακτήρια, ιούς, και αλλεργιογόνα, ενώ απολυμαίνουν επιφάνειες, υφάσματα, και δάπεδα. Είναι ιδανικοί για αφαίρεση λίπους και από οποιαδήποτε επιφάνεια, εξοικονομώντας χρόνο και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Όσο για τα πλυστικά μηχανήματα, χρησιμοποιούν νερό το οποίο εκτοξεύουν σε επιφάνειες με υψηλή πίεση. Με τον τρόπο αυτό, αφαιρούν λάδια, λάσπη, και ρύπους. Είναι κατάλληλα για καθαρισμό αυτοκινήτων, πεζοδρομίων, και εξωτερικών επιφανειών, παρέχουν εύκολη χρήση και διατηρούν το περιβάλλον με λιγότερο νερό σε σχέση με άλλες μεθόδους. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την αυλή του smart σπιτιού σου.

Αξεσουάρ σκούπας

Όπως προαναφέραμε όμως, η σωστή η σκούπα θέλει και τα αξεσουάρ της και υπάρχει πολύ καλός λόγος γι’ αυτό: ναι μεν μία σκούπα τύπου stick φερ’ ειπείν θα σου επιτρέψει να καθαρίσεις το σπίτι σου εύκολα, όμως για ορισμένες «ειδικές» περιπτώσεις, απαιτείται εξίσου «ειδική» προσέγγιση. Κάποιοι λεκέδες μπορεί να είναι σε δυσπρόσιτα σημεία ή να βγαίνουν δύσκολα. Ο χώρος σου μπορεί να είναι μεγάλος και έτσι η αυτονομία της σκούπας σου να μην επαρκεί για να τον καθαρίσεις χωρίς διακοπή. Ενδεχομένως να έχει έρθει η ώρα της αλλαγής του φίλτρου της σκούπας ή η κατά τα άλλα απόλυτα αξιόπιστη σκούπα ρομπότ παίζει και να θέλει ένα μίνι σέρβις (για το τελευταίο έχεις και το G Service).

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, θα πρέπει να εξοπλιστείς με τα κατάλληλα αξεσουάρ. Πρόσθετες μπαταρίες, βάσεις φόρτισης, ανταλλακτικές βούρτσες, πανάκια σφουγγαρίσματος, φίλτρα καθαρισμού και άλλα πολλά, θα πρέπει να βρίσκονται στην αποθήκη σου για ώρα ανάγκης. Βεβαιώσου απλά ότι είσαι απόλυτα σίγουρος/η για τα συμβατά με τη σκούπα σου αξεσουάρ.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Αν ρωτήσεις κάποιον μεγαλύτερης ηλικίας, θα σου πει κατά πάσα πιθανότητα πως για ένα καθαρό σπίτι, χρειάζονται απλά μια σκούπα, ένα φαράσι και μία σφουγγαρίστρα. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει και με τους ρυθμούς που τρέχει πλέον η καθημερινότητά μας, η τεχνολογία μπορεί να σταθεί αρωγός στην προσπάθειά σου να δημιουργήσεις και να συντηρήσεις ένα απόλυτα υγιεινό και τακτοποιημένο περιβάλλον. Δώσε της μία ευκαιρία και δεν θα σε απογοητεύσει.

Θες να εξοπλίσεις συνολικά το σπίτι σου με όλες τις απαραίτητες οικιακές συσκευές; Δες τι θα χρειαστείς!