Πώς θα προετοιμάσεις ρομποτική σκούπα και σπίτι εν όψει διακοπών;

8 μήνες πριν
robot vacuum cleaner charging

Τη «μαγική» περίοδο των διακοπών συνήθως ακολουθεί ένα διάστημα μαυρίλας κατά το οποίο ο καθείς εξ ημών προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της επιστροφής, να επιστρέψει στους συνήθεις ρυθμούς του και -κυρίως- να συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι η ξεγνοιασιά και η ανεμελιά θα ξανάρθουν το άλλο καλοκαίρι. Τα πράγματα κάνει ακόμα χειρότερα η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σπίτι: έχοντας μείνει κλειστό για μέρες/βδομάδες, η ανάγκη για καθάρισμα, σκούπισμα και σφουγγάρισμα είναι επιτακτική. Εκτός και αν…

Εκτός και αν έχεις σκούπα ρομπότ! Αυτό το τόσο χρήσιμο gadget μπορεί να μην έχει τον τρόπο να επιμηκύνει τις καλοκαιρινές σου διακοπές, όμως να είσαι σίγουρος/η πως θα κάνει την επάνοδο στη «βάση» και την καθημερινότητά σου πολύ πιο ομαλή. Μία σκούπα ρομπότ, βλέπεις, θα διατηρήσει τον χώρο σου πεντακάθαρο όσο εσύ απολαμβάνεις τον ήλιο και τη θάλασσα, μαζεύοντας τις σκόνες και φροντίζοντας να συντηρεί το σπίτι μέχρι την επιστροφή σου, φτάνει να έχεις προνοήσει ώστε να βρει το… πεδίο ελεύθερο. Γιατί, πίστεψέ μας, το τελευταίο που θες να σου συμβεί στις διακοπές σου, είναι να δεις στο συνοδευτικό app ειδοποίηση πως η σκούπα σου κάπου κόλλησε!

Έλα λοιπόν να δούμε πώς θα προετοιμάσεις κατάλληλα το σπίτι σου πριν φύγεις για τις καλοκαιρινές σου εξορμήσεις, ώστε η σκούπα σου να «σολάρει» εν τη απουσία σου!

«Σκάναρε» προσεκτικά τον χώρο για προβληματικά αντικείμενα

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις, θα είναι να διασφαλίσεις πως η σκούπα ρομπότ σου θα μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στον χώρο. Αν κολλήσει κάπου ενώ βρίσκεσαι τριγύρω, μικρό το κακό: πας και τη βοηθάς. Αν όμως είσαι σε κάποια παραλία κάμποσες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά; Πάρε τα δωμάτια του σπιτιού σου ένα προς ένα λοιπόν και έλεγξε προσεκτικά το δάπεδο για αντικείμενα που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σκούπα σου. Απομάκρυνε κορδόνια και καλώδια, χοντρά κρόσσια, νάιλον και σακούλες που μπορεί να έχουν ξεμείνει, χαρτομάντηλα και άλλα τέτοιου τύπου εμπόδια. Έλεγξε τη διάταξη των επίπλων και κάνε τον κόπο να μετακινήσεις όσα θεωρείς ότι μπορούν να δυσκολέψουν την πλοήγηση της σκούπας: αν για παράδειγμα ένα σκαμπό είναι πιθανό να της στερήσει την πρόσβαση σε ένα ολόκληρο τμήμα του σαλονιού, κάνε το στην άκρη ώστε να της ελευθερώσεις τον δρόμο. Ιδανικά υπολόγισε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει λίγο πριν φύγεις από το σπίτι.

Όρισε πρόγραμμα για τη σκούπα

Η σκούπα ρομπότ σου μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της με μία σου εντολή. Ωστόσο υπάρχει και πολύ πιο εύκολος -και ξέγνοιαστος- τρόπος να διασφαλίσεις πως θα κάνει τη δουλειά της χωρίς να χρειαστεί να επέμβεις εσύ. Μέσα από το app της σκούπας ρομπότ σου, βλέπεις, θα έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το πρόγραμμα λειτουργίας της αρεσκείας σου, καθορίζοντας όχι μόνο το πότε αλλά και το πού ακριβώς θα καθαρίσει. Το ζητούμενο ενόσω εσύ λείπεις, είναι το σπίτι σου να παραμείνει καθαρό και η μαγική λέξη γι’ αυτό είναι μία: συντήρηση. Το πρόγραμμα που θα δημιουργήσεις, θα πρέπει να καλύπτει κάθε περιοχή του σπιτιού. Ακόμα κι όταν ο χώρος είναι κλειστός χωρίς κανέναν μέσα, η σκόνη θα καλύψει κάθε επιφάνεια σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό στόχευσε σε ένα πέρασμα κάθε τρεις μέρες. Δες προσεκτικά το πρόγραμμα του παρόχου ενέργειάς σου και προσπάθησε να εκμεταλλευτείς τυχόν μειωμένα τιμολόγια -προσέχοντας η σκούπα σου να κινείται εκτός ωρών κοινής ησυχίας.

Δώσε έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές

Τα δωμάτια του σπιτιού όμως δεν είναι όλα τα ίδια. Ένας χώρος στον οποίο κινούνται συχνά όλα τα μέρη της οικογένειας (π.χ. το χολ ή το σαλόνι) είναι πιο δύσκολος σε σχέση με κάποιον δευτερευούσης σημασίας (όπως φερ ειπείν ένα βοηθητικό δωμάτιο). Όσο κι αν αυτό φαινομενικά μοιάζει άσχετο με την περίοδο των διακοπών, δεν είναι. Η ποσότητα σκόνης σε έναν πολυσύχναστο χώρο είναι σημαντικά περισσότερη σε σχέση με κάποιον λιγότερο «δημοφιλή» και ως εκ τούτου, ακόμα κι αν η σκούπα ρομπότ σου κάνει το πέρασμά της, θα έχει λόγο να επιστρέψει εκεί πιο άμεσα. Ακόμα λοιπόν κι αν δε θες να έχεις τη σκούπα σου να δουλεύει… υπερωρίες ενώ εσύ λείπεις (μπορεί να προτιμάς να εξοικονομήσεις ρεύμα), καλό θα ήταν να εκμεταλλευτείς τη λειτουργία προσδιορισμού ζώνης ή κάλυψης συγκεκριμένου δωματίου, ώστε να βεβαιωθείς ότι κάθε χώρος θα έχει την κάλυψη που πραγματικά χρειάζεται.

Μην ξεχάσεις το σέρβις

Ακόμα κι αν έχεις λάβει τα μέτρα σου σχετικά με όλα τα παραπάνω, δώσε βάση στην οδηγία που ακολουθεί. Όσο κι αν έχεις προετοιμάσει το έδαφος, καθαρίσει τον χώρο και φτιάξει το πρόγραμμα καθαρισμού του σπιτιού σου, αν η ίδια η σκούπα ρομπότ σου δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει όπως πρέπει, τότε ξέχνα τα αστραφτερά δάπεδα. Διότι ναι μεν μια σκούπα ρομπότ κινείται και ενεργεί αυτόνομα, όμως πού και πού χρειάζεται και τη δική σου προσοχή και φροντίδα ώστε να παραμείνει αποτελεσματική. Να στο θέσουμε αλλιώς: πριν φύγεις για διακοπές δεν πας το αυτοκίνητο για σέρβις; Η σκούπα σου δηλαδή γιατί να έχει διαφορετική μεταχείριση; Ξεκίνα από τα βασικά και άδειασε τον κάδο και το δοχείο νερού της (αν διαθέτει και λειτουργία σφουγγαρίσματος). Απομάκρυνε τα αφαιρούμενα μέρη και καθάρισέ τα σχολαστικά αφαιρώντας τρίχες, σκόνες και λοιπές βρωμιές. Πριν τα βάλεις στη θέση τους, πλύνε τα χρησιμοποιώντας σαπούνι. Αν η σκούπα σου διαθέτει φίλτρο, κάνε έναν κόπο και άλλαξέ το: μια σκούπα, βλέπεις, δεν καθαρίζει μόνο το δάπεδο αλλά και τον αέρα. Τέλος, έλεγξε τη διάρκεια ζωής τυχόν αναλώσιμων (σκουπάκια, αξεσουάρ κλπ): αν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους, άλλαξέ τα με καινούρια. Δες περισσότερα για τη συντήρηση της σκούπας σου στον οδηγό μας.

Κι αν έχεις απορίες;

Αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, τότε να είσαι σίγουρος πως η σκούπα ρομπότ σου θα… λάμψει όσο εσύ απολαμβάνεις τον καλοκαιρινό ήλιο, χαρίζοντάς σου ένα σπίτι καθαρό και αστραφτερό άμα τη επιστροφή σου. Μην αφήσεις τις υποχρεώσεις αυτές για τελευταία στιγμή, αφ’ ενός διότι θα έχεις τόσα και τόσα πράγματα να σκεφτείς και αφ’ ετέρου διότι για κάποιες εξ αυτών θα χρειαστεί χρόνος (π.χ. για να παραγγείλεις τυχόν ανταλλακτικά). Φρόντισε τη σκούπα σου και να είσαι σίγουρος/η ότι θα σε φροντίσει κι αυτή κι αν εξακολουθείς να έχεις απορίες, πέρνα μια βόλτα από ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ να σε βοηθήσουμε!

Μάθε τι άλλο πρέπει να ελέγξεις στο σπίτι σου πριν φύγεις διακοπές!