Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκι

2 ημέρες πριν
woman using vacuum cleaner

Οι συσκευές καθαρισμού αποτελούν μία κατηγορία που έχει ωφεληθεί σημαντικά από την πρόοδο της τεχνολογίας. Οι καταναλωτές έχουν πλέον στη διάθεσή τους πλήθος διαφορετικών προτάσεων που προσεγγίζουν το καθάρισμα εσωτερικών χώρων με εντελώς ξεχωριστό τρόπο. Παρά την εμφάνιση συσκευών όπως οι σκούπες stick και οι σκούπες ρομπότ, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν την… παραδοσιακή μέθοδο καθαρισμού, δηλαδή τις τυπικές ηλεκτρικές σκούπες και τα σκουπάκια χειρός. Και όχι άδικα! Αρκετές φορές η ηλεκτρική σκούπα φτάνει σε δυσπρόσιτα σημεία πολύ πιο εύκολα ενώ τα επαναφορτιζόμενα σκουπάκια καθαρίζουν άμεσα καναπέδες και έπιπλα από σκόνη και ακάρεα χωρίς να χρειάζεται να φέρεις τα "μεγάλα μέσα". Μη σε μπερδεύει ο ελαφρώς ρετρό χαρακτήρας τους: έχουν πραγματοποιήσει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας σαφώς ανώτερες υπηρεσίες. Αν σκέφτεσαι λοιπόν να αγοράσεις μία ηλεκτρική σκούπα ή ένα πάντα χρήσιμο και βολικό σκουπάκι, έλα να δούμε όσα πρέπει να γνωρίζεις προκειμένου να κάνεις τη σωστή επιλογή βάσει των αναγκών σου.

Ισχύς: πόσα watt να είναι η ηλεκτρική σκούπα;

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: η δουλειά που κάνει μία ηλεκτρική σκούπα ή ένα σκουπάκι είναι να καθαρίζει αποτελεσματικά τον χώρο σου (duh!). Ως εκ τούτου, αν επιλέξεις κάποιο δίχως την απαραίτητη ισχύ, τότε το καθάρισμα θα σου παίρνει πολύ περισσότερη ώρα, καθώς θα αναγκάζεσαι να περνάς τις ίδιες επιφάνειες ξανά και ξανά έως ότου αστράψουν. Για να δεις λοιπόν πόσο ισχυρή είναι μία σκούπα ή ένα σκουπάκι, αρκεί να ρίξεις μια ματιά στα watt (W) της. Πόσα watt πρέπει να είναι μια ηλεκτρική σκούπα; Όσο πιο πολλά, τόσο το καλύτερο. Λάβε υπόψη σου τα εξής:

  • Πόσο μεγάλο σπίτι έχεις;
  • Πόσο συχνά σκουπίζεις;
  • Έχεις χοντρά χαλιά;
  • Μήπως έχεις κατοικίδιο;
  • Έχει κάποιο μέλος της οικογένειας αλλεργία στη σκόνη;

Με μία βόλτα στην αγορά, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν προτάσεις που ξεκινούν από τα 200-250 W και φτάνουν ως τα 2500-3000 W. Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις, ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω (μία εξαιρετικά ισχυρή σκούπα, θα έχει και ανάλογα αυξημένη κατανάλωση ενέργειας). Με μία ηλεκτρική σκούπα μεταξύ 500-800 W θα είσαι εντάξει. Για σκουπάκι, υπολόγιζε γύρω στα 20-30 W.

Τύπος: ηλεκτρική σκούπα με ή χωρίς σακούλα

Η ισχύς μίας σκούπας πάντως δεν είναι το παν: εξίσου σημαντικός είναι και ο τύπος της. Στη διάθεσή σου βρίσκονται δύο διαφορετικά είδη σκούπας: με σακούλα και χωρίς. Οι πρώτες λειτουργούν με τη χαρακτηριστική ειδική σακούλα η οποία χρειάζεται αντικατάσταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορεί αυτό να επισύρει ένα επιπρόσθετο κόστος, όμως μία τέτοια σκούπα συνήθως προσφέρει καλύτερο φιλτράρισμα ενώ απαιτεί μηδενική συντήρηση. Από την άλλη, οι ηλεκτρικές σκούπες χωρίς σακούλα έχουν τη δυνατότητα διαχωρισμού του αέρα από τη σκόνη χάρη στην κυκλωνική τεχνολογία. Πρακτικά έχουν ένα μεγάλο ανεμιστήρα που ρουφάει αέρα και σκόνη και τα περιστρέφει μέσα στον κάδο. Με αυτό τον τρόπο (φυγόκεντρος δύναμη) διαχωρίζει τα σωματίδια της σκόνης (που μένουν στον κάδο) ενώ απελευθερώνει τον καθαρό πλέον αέρα. Για αυτό το λόγο, δεν χρειάζεται να έχει ειδική σακούλα και να επωμίζεσαι το αντίστοιχο κόστος. Ωστόσο οφείλεις να αδειάζεις και να καθαρίζεις τακτικά τον κάδο. Οι κυκλωνικές ηλεκτρικές σκούπες με κάδο θεωρούνται πολύ πιο φιλικές απέναντι στο περιβάλλον ενώ συνήθως έχουν και υψηλότερη απορροφητικότητα. Όπως φαντάζεσαι, τα σκουπάκια χειρός χρησιμοποιούν και αυτά την ίδια κυκλωνική τεχνολογία.

Μεγάλη μπαταρία = αυτονομία στο σκουπάκι

Κι αν τις σκούπες απλά τις βάζεις στην πρίζα και κάνεις τη δουλειά σου, δεν ισχύει το ίδιο και με ένα σκουπάκι. Το τελευταίο λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, τη διάρκεια ζωής της οποίας θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου. Μεγαλύτερη αυτονομία πάει να πει και μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς θα είσαι σε θέση να καθαρίζεις για περισσότερο χωρίς διακοπές. Εσύ μπορείς να επιλέξεις εκείνο με μπαταρία όσο το δυνατόν μεγαλύτερης χωρητικότητας για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Ωστόσο δώσε προσοχή και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά όπως το βάρος, η ισχύς (δες παραπάνω) και ο χρόνος φόρτισης. Τα περισσότερα μοντέλα έρχονται με μπαταρίες λιθίου οι οποίες προσφέρουν καλή ισορροπία μεταξύ ισχύος και αυτονομίας.

Φίλτρο HEPA για καθαρό αέρα

Πέραν της συλλογής της σκόνης και των λοιπών σωματιδίων, μία σκούπα φιλτράρει και τον αέρα που αναπνέεις, συμβάλλοντας στη δημιουργία υγιεινότερων συνθηκών διαβίωσης. Αυτό γίνεται μέσω του φίλτρου αέρα της, με το οποίο θα ήταν καλό να εξοικειωθείς. Ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξεις, ενδεχομένως να έχεις να κάνεις και με διαφορετικής τεχνολογίας/σχεδίου φίλτρο. Το πλέον διαδεδομένο είναι το φίλτρο τύπου HEPA το οποίο φιλτράρει αποτελεσματικά σκόνη και αλλεργιογόνα. Το HEPA σημαίνει High-Efficiency Particulate Air (Filtration) και κάποιες φορές θα δεις έναν αριθμό δίπλα (π.χ. HEPA12, HEPA13). Κάθε αριθμός αντιστοιχεί στο ποσοστό μικροσωματιδίων που μπορεί να παγιδεύσει το φίλτρο της σκούπας. Οι περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες -εφόσον διαθέτουν φίλτρο HEPA - έχουν ένδειξη από H11 έως H13. Το φίλτρο HEPA αφαιρείται και πλένεται, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό ενώ αντικαθίσταται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Μην αμελήσεις να ελέγξεις τις προδιαγραφές του κατασκευαστή όσον αφορά τη συχνότητα αλλαγής του: ένα μη αποτελεσματικό φίλτρο θα έχει ως αποτέλεσμα ο χώρος σου να στερείται φρεσκάδας, ακόμα και αν έχει μόλις καθαριστεί.

Μήκος καλωδίου

Το μήκος του καλωδίου της ηλεκτρικής σκούπας θα παίξει τεράστιο ρόλο στο πόσο άνετη θα είναι η όλη εμπειρία σου κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να καθαρίσεις τον χώρο σου. Εδώ τα πράγματα είναι απλά: μία σκούπα με μακρύ καλώδιο θα σου προσφέρει κάλυψη μεγαλύτερου χώρου, δίχως εσύ στο ενδιάμεσο να πρέπει να σταματήσεις τη δουλειά σου για να τη συνδέσεις σε κάποια άλλη, πλησιέστερη πρίζα. Η πρότασή μας είναι να κυνηγήσεις ένα όσο το δυνατόν πιο μακρύ καλώδιο: άφησε τα πέντε, έξι και επτά μέτρα και ψάξε για κάτι καλύτερο. Υπάρχουν μοντέλα που φτάνουν τα 10 ή και τα 12 μέτρα. Όπως και να ‘χει, βεβαιώσου πως η σκούπα έρχεται και με μηχανισμό αυτόματης περιτύλιξης καλωδίου (το 99,99% των μοντέλων διαθέτει) για μεγαλύτερη ευκολία στο συμμάζεμα.

Επίπεδα θορύβου

Κακά τα ψέματα, η σκούπα -ανεξαρτήτως μάλιστα κατηγορίας- είναι από τις πιο θορυβώδεις ηλεκτρικές συσκευές σε ένα νοικοκυριό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξεις το μοντέλο σου ελαφρά τη καρδία, χωρίς καν να αναζητήσεις ένα που να παράγει όσο το δυνατόν χαμηλότερο θόρυβο. Ακόμα κι αν ζεις μόνος σου, χωρίς δηλαδή να ενοχλείς κάποιον κάθε φορά που συγυρίζεις, δε λέει τελειώνοντας με το καθάρισμα να σε έχει πιάσει πονοκέφαλος. Ο θόρυβος μίας σκούπας μετριέται σε dB και ιδανικά καλό θα ήταν να βρεις ένα μοντέλο κάτω από τα 70 dB. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, το επόμενο checkpoint είναι στα 75 dB. Στη χειρότερη περίπτωση, ανέβα ως τα 80 dB αλλά μέχρι εκεί. Τα αυτιά σου θα σε ευγνωμονούν. Το ίδιο ισχύει και φυσικά και για τα σκουπάκια, αν και εκεί τα επίπεδα θορύβου είναι σημαντικά χαμηλότερα. Συνήθως ηλεκτρικές σκούπες και σκουπάκια με μεγαλύτερη ισχύ (watt) κάνουν και περισσότερο θόρυβο, επομένως καλείσαι να βρεις τη "χρυσή τομή" ανάμεσα σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά. Αν θέλεις ηλεκτρική σκούπα αθόρυβη αλλά με μεγάλη ισχύ τότε θα πρέπει να υπολογίσεις μεγαλύτερο budget πηγαίνοντας σε πιο premium μοντέλα.

Χωρητικότητα δοχείου

Σε ένα σκουπάκι, θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου τη χωρητικότητα του δοχείου σκόνης του, αν δεν θες φυσικά να το αδειάζεις κάθε λίγο και λιγάκι. Μεγαλύτερη χωρητικότητα σημαίνει και άδειασμα ανά μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, όμως κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να βολευτείς με ένα πιο ογκώδες και βαρύ σκουπάκι που όσο να ‘ναι θα κάνει τη ζωή σου δυσκολότερη. Εδώ δεν έχουμε να σου προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο: απλά επίλεξε ένα μοντέλο όσο το δυνατόν πιο εργονομικό (η λαβή και η κατανομή του βάρους του παίζει σπουδαίο ρόλο σε αυτό) που να σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα χρησιμοποιώντας το.

Αξεσουάρ και ανταλλακτικά ηλεκτρικής σκούπας

Πολλοί χρήστες αμελούν αυτόν τον παράγοντα. Οι ηλεκτρικές σκούπες και τα σκουπάκια χειρός έρχονται με λιγότερα ή περισσότερα εξαρτήματα και αξεσουάρ που κάνουν...upgrade τον τρόπο σκουπίσματος. Οι διαφορετικές κεφαλές και βούρτσες βοηθούν στο να σκουπίσεις σε βάθος ακόμα και τα πιο δυσπρόσιτα σημεία ανεξαρτήτως υφής (πάτωμα, καναπές, μοκέτα, σαλόνι αυτοκινήτου κλπ). Ένα μοντέλο που περιλαμβάνει πολλά εξαρτήματα είναι καλύτερη επιλογή ακόμα και αν κάποια από αυτά δεν τα χρησιμοποιείς συχνά. Στο κομμάτι των ανταλλακτικών οι περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες και σκουπάκια είναι αρκετά οικονομικές. Η αντικατάσταση σακούλας (αν έχεις μοντέλο με σακούλα) όταν γεμίζει και η αλλαγή φίλτρου βάσει προδιαγραφών κατασκευαστή είναι κατά βάση αυτά που θα χρειαστεί να θυμάσαι. Εύκολο έτσι;

Καθαρό σπίτι με μία κίνηση

Οι παραδοσιακές σκούπες και τα σκουπάκια εξακολουθούν να αποτελούν εξαιρετικά δημοφιλείς επιλογές για το καθάρισμα του σπιτιού. Ευέλικτα στη χρήση, έρχονται πλέον με τελευταίας γενιάς τεχνολογίες που τους επιτρέπουν να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά, κάνοντας τη ζωή σου ευκολότερη και προσφέροντας ένα απόλυτα υγιεινό και τακτοποιημένο περιβάλλον. Τώρα πλέον ξέρεις τι να επιλέξεις: έλα μία βόλτα από τον ΓΕΡΜΑΝΟ και βρες τη σκούπα ή ένα σκουπάκι που ταιριάζει στο νοικοκυριό και τις ανάγκες σου. Και αν δυσκολευτείς, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι θα σου λύσουν κάθε απορία!

Μάθε με ποιους άλλους τρόπους μπορείς να κρατήσεις το σπίτι σου καθαρό!