5 συσκευές για να φτιάχνεις καφέ και ροφήματα σαν barista

2 μήνες πριν
cup of coffee next to bed

Όσο «σπαρτιάτικη» κι αν είναι η κουζίνα ενός σπιτιού, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα είναι εξοπλισμένη τουλάχιστον με μία μηχανή καφέ. Ο τελευταίος, βλέπεις, αποτελεί βασικό συστατικό της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας (κοινώς, δεν κάνουμε βήμα χωρίς καφέ), οπότε η καφετιέρα, μοιραία, είναι μία από τις πρώτες συσκευές που μπαίνει σε κάθε νοικοκυριό. Η σωστή κουζίνα βέβαια, θα πρέπει να είναι κατάλληλα εφοδιασμένη με τις απαραίτητες συσκευές έτσι ώστε να καλύψει τα «θέλω» και τις προτιμήσεις των μελών της οικογένειας και των επισκεπτών: κάποιοι προτιμούν καφέ φίλτρου, άλλοι προτιμούν έναν espresso, latte ή cappuccino, ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που παραμένουν πιστοί στον φραπέ. Κάποιες φορές έχεις όρεξη για ένα τσάι, άλλες φορές ένας φυσικός χυμός ή smoothie είναι το απαραίτητο boost στη μέρα σου. Έλα να δούμε 4+1 μηχανές καφέ και ροφημάτων που οφείλει να έχει κάθε κουζίνα.

Καφετιέρες φίλτρου

Οι καφετιέρες φίλτρου, ανεξαρτήτως των προσωπικών σου προτιμήσεων, αποτελούν σήμα κατατεθέν στην παρασκευή του καφέ. Συνδυάζουν, βλέπεις, με αριστουργηματικό τρόπο την απλότητα και τη συνέπεια, χαρίζοντας πάντα τον μυρωδάτο γαλλικό καφέ. Η λειτουργία τους είναι πανεύκολη και για αυτό χαίρουν της εκτίμησης των φίλων του καλού καφέ που αναζητούν μία… κούπα ευχαρίστησης για να συνεχίσουν τη μέρα τους. Βασίζονται στη λεγόμενη μέθοδο drip brewing, χρησιμοποιώντας δηλαδή ένα dripper που καθιστά δυνατή την επίτευξη ενός εύγευστου και καλά αποσταγμένου προφίλ γεύσης, επιτρέποντας έτσι στους λάτρεις του καφέ να νιώσουν κάθε τόνο.

Πέραν της πανδαισίας αρωμάτων, οι μηχανές καφέ φίλτρου διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην πρωινή ρουτίνα, παρέχοντας την τόσο απαραίτητη δόση καφεΐνης που χρειαζόμαστε όλοι για να αρχίσουμε τη μέρα μας. Εδώ που τα λέμε, σε ποιον δεν αρέσει να ξυπνά με τη μυρωδιά του φρεσκοαποσταγμένου καφέ; Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, τα trends στον καφέ δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Ακόμα και έτσι όμως, οι μηχανές φίλτρου διατηρούν την κλασική τους γοητεία, προσφέροντας μία οικεία και ικανοποιητική εμπειρία που αντέχει στις κατά καιρούς μόδες και έχοντας πάντα τη δυνατότητα να σου χαρίσουν την ίδια, απολαυστική κούπα γαλλικού καφέ.

Μηχανές espresso

Σε κάποιους αρέσει ο espresso. Άλλοι πάλι προτιμούν κάτι πιο… μπαμπάτσικο, έναν cappuccino ας πούμε. Ορισμένοι ψηφίζουν latte. Δεν έχει σημασία τόσο το τι σ’ αρέσει: οφείλεις να αναγνωρίσεις τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μηχανών espresso στον κόσμο του καφέ. Δεν υπάρχει άλλωστε άλλη μηχανή, ικανή να προσφέρει τις έντονες εμπειρίες και το boost ενέργειας που είναι σε θέση να σου χαρίσει με το πάτημα ενός κουμπιού η πιστή σου μηχανή espresso. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι αμείλικτοι. Πολλές φορές ο χρόνος που έχουμε για να πιούμε έναν καφέ δεν ξεπερνά τα λίγα λεπτά -η δε διαδικασία παρασκευής οφείλει να έχει ολοκληρωθεί σε δευτερόλεπτα. Εκεί είναι που υπερέχουν ασυζητητί οι μηχανές espresso, αφού η ταχύτητα απόκρισής τους είναι ασύγκριτη. Η τέλεια λύση για τα γεμάτα άγχος πρωινά ή τα ασφυκτικά γεμάτα λόγω τηλεδιασκέψεων (work from home λέμε) και λοιπών υποχρεώσεων.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Αυτή που βλέπει την παρασκευή του espresso σαν ιεροτελεστία. Οι μηχανές εσπρέσσο, μέσω μίας προηγμένης διαδικασίας παρασκευής, προσφέρουν πληθώρα ρυθμίσεων και παραμετροποίησης για να παίρνεις ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει κάθε κόκκος καφέ, ακόμα κι όταν εκείνος έρχεται σε μορφή κάψουλας. Από σκέτους espresso μέχρι γευστικούς latte και απολαυστικούς cappuccino, οι μηχανές espresso θα ξυπνήσουν μεμιάς τον barista μέσα σου. Για σένα ειδικά που θέλεις να εμβαθύνεις στον μαγικό κόσμο των espresso γεύσεων, μπορείς να την πλαισιώσεις με τα κατάλληλα αξεσουάρ όπως μια συσκευή για αφρόγαλα ή ένας μύλος άλεσης κόκκων καφέ για να πειραματιστείς ακόμα περισσότερο με πιέσεις, μέγεθος κόκκων και χρόνο παρασκευής!

Βραστήρες

Ίσως κάπου εδώ να αναρωτιέσαι τι δουλειά έχουν οι ταπεινοί βραστήρες πλάι στις elegant καφετιέρες φίλτρου και τις μοντέρνες μηχανές espresso. Μη βιαστείς να τους σνομπάρεις. Οι βραστήρες, βλέπεις, έχουν θεμελιώδη ρόλο στην καθημερινή ρουτίνα, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζουμε κάθε λογής ζεστό ρόφημα. Μιλάμε για συσκευές που έχουν τη μοναδική ικανότητα να θερμαίνουν το νερό σε δευτερόλεπτα, φέρνοντάς το στην ιδανική θερμοκρασία για την παρασκευή διαφόρων ροφημάτων, από τσάι και χαμομήλι, έως στιγμιαίο καφέ ή ακόμα και σούπες! Η αποτελεσματικότητα ενός βραστήρα είναι ασύγκριτη, με τον τελευταίο να αποτελεί μία άμεση και βολική λύση για εκείνες τις στιγμές που χρειάζεσαι απεγνωσμένα κάτι ζεστό σε ρόφημα.

Πέραν του πρακτικού του πράγματος ωστόσο, ο βραστήρας έχει και έναν δεύτερο, συμβολικό ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει με τις… τελετουργίες της άνεσης και της φιλοξενίας αφού έχει τον τρόπο του να μεταμορφώνει μία απλή κίνηση, όπως αυτή της παρασκευής τσαγιού, σε μία εγκάρδια και αυθεντική χειρονομία. Ο οικείος κοχλασμός του νερού ή ο χαρακτηριστικός ήχος με το που βράσει αυτό, έρχονται να αποτελέσουν το soundtrack της καθημερινότητας και μία γλυκιά παύση στους ακατάπαυστους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ο βραστήρας δεν είναι, βλέπεις μόνο μία απαραίτητη συσκευή για την κουζίνα αλλά ένα σύμβολο άνεσης, ζεστασιάς και κοινωνικότητας.

Αποχυμωτές/Στίφτες

Τι πιο δροσιστικό και αναζωογονητικό όμως από έναν φρεσκοστυμμένο χυμό; Μία επιλογή που συν τοις άλλοις θα ωφελήσει και τον οργανισμό σου, προσφέροντάς του απλόχερα πληθώρα βιταμινών, ένας χυμός ή ένα smoothie είναι το τέλειο ρόφημα για κάθε στιγμή της ημέρας. Σε φυσική θερμοκρασία, κρύο ή παγωμένο (δική σου η επιλογή), αποτελεί μια εύκολη νίκη στην προσπάθειά σου για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αν σε ενδιαφέρουν κατά κύριο λόγο χυμοί εσπεριδοειδών και ροδιών, τότε ένας στίφτης είναι η τέλεια -και παράλληλα η πλέον προσιτή οικονομικά- επιλογή για ‘σένα. Ξέχνα τους χειροκίνητους και επένδυσε σε ένα ηλεκτρικό μοντέλο που θα σου επιτρέψει να… ξεζουμίσεις στην κυριολεξία τα φρούτα σου, παίρνοντας κάθε θρεπτικό τους συστατικό (και χωρίς να ταλαιπωρηθείς).

Αν βέβαια τα σχέδιά σου είναι πιο… μεγαλεπήβολα, περιλαμβάνοντας χυμούς και smoothies από πολλά περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τότε θα πρέπει να πας σε αποχυμωτή. Κατάληξε στον τύπο που σε ενδιαφέρει (υπάρχουν δύο: οι cold press ή αργής σύνθλιψης και οι φυγοκεντρικοί) και κατόπιν επίλεξε το κατάλληλο μοντέλο για τις ανάγκες σου ανάλογα με το μέγεθος και τις λειτουργίες του. Σε ό,τι κι αν καταλήξεις πάντως, ένα είναι το σίγουρο. Οι φυσικοί χυμοί και τα smoothies θα γίνουν το νέο σου thing!

Συσκευές για φραπέ & ελληνικό καφέ

Και από το απόλυτο αξεσουάρ για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα, περνάμε στο πλέον χαρακτηριστικό καλοκαιρινό σύμβολο: τη συσκευή φραπέ. Έρχεται σε διάφορα σχέδια, άλλα φορητά και άλλα επιτραπέζια και μολονότι η ονομασία της παραπέμπει σε ένα από τα αγαπημένα είδη καφέ των Ελλήνων, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολυεργαλείο με πολλές κρυμμένες χάρες. Η αξία μίας «φραπεδιέρας» έγκειται στη δυνατότητά της να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή διαφόρων ροφημάτων, από αφρόγαλα και dressings, μέχρι κοκτέιλ, milkshakes κ.α.

Εννοείται φυσικά πως οι συσκευές φραπέ «λάμπουν» κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ημερών του χρόνου, τουτέστιν τους μήνες της άνοιξης, του καλοκαιριού και ενίοτε του φθινοπώρου. Με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» ώρα με την ώρα, η συσκευή φραπέ γίνεται ο σωτήρας που προσφέρει απλόχερα στιγμιαία απόδραση. Συνδυάζοντας καφέ, νερό, ζάχαρη και πάγο, είναι σε θέση να δημιουργήσει ως διά μαγείας μία συμφωνία γεύσεων και τόνων που θα σε ταξιδέψουν μεμιάς σε νησιά, παραλίες και ξαπλώστρες. Ε, ναι, το meeting που έχεις σε πέντε λεπτά μπορεί να περιμένει…

Ασχέτως πάντως καιρού, στην Ελλάδα δύσκολα θα πούμε όχι σε έναν καλό, ελληνικό καφέ. Δυνατός και με έντονη μυρωδιά και γεύση, ο τελευταίος… και νεκρούς ανασταίνει, αποτελώντας προτίμηση μικρών και μεγάλων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μία συσκευή παρασκευής ελληνικού καφέ, θα σε βοηθήσει να ετοιμάσεις τον αγαπημένο σου καφέ έτσι όπως θα στον σέρβιραν σε ένα παραδοσιακό καφενείο, με γεύση, μυρωδιά και υφή που δε θα βρεις καλύτερη!

Γιατί αξίζει μια μηχανή καφέ ή ροφημάτων

Μην τα ξαναλέμε: τα πάντα αρχίζουν με έναν καφέ, ένα ρόφημα ή έναν χυμό (στίφτης ή αποχυμωτής είναι απαραίτητοι γι’ αυτόν τον τελευταίο). Από την κάθε σου ημέρα, μέχρι την επίσκεψη των κολλητών, τα μεσημέρια στο μπαλκόνι, τα χαλαρά απογεύματα ή απλά το energy boost που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεσαι κάποια στιγμή στα μισά της μέρας σου, δουλεύοντας από το σπίτι. Κάνε λοιπόν τα… κουμάντα σου και επένδυσε στις σωστές συσκευές, έτσι ώστε να έχεις τη δυνατότητα να απολαμβάνεις τον αγαπημένο σου καφέ ή ρόφημα, με το πάτημα ενός κουμπιού. Δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις; Σκέψου τι χρησιμοποιείς πιο συχνά στην καθημερινότητά σου. Πίνεις πολύ καφέ; Η καφετιέρα ή μηχανή espresso (ανάλογα τον καφέ που πίνεις) είναι η πρώτη σου επιλογή. Μήπως έχεις βάλει στόχο για το 2024 μια στροφή σε υγιεινά smoothies; Τότε η λύση αποχυμωτή είναι must. Μην ξεχνάς! Οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι πάντα δίπλα σου να σου βοηθήσουν σε κάθε σου απορία!

Θες να εξοπλίσεις συνολικά το σπίτι σου με όλες τις απαραίτητες οικιακές συσκευές; Δες τι θα χρειαστείς!