Καφές φίλτρου, ελληνικός ή φραπές; Αναλύοντας τον απαραίτητο «εξοπλισμό»

3 μήνες πριν
filter coffee making

Ο καφές που προτιμά κάποιος, λέει πολλά για τον ίδιο, τον χαρακτήρα και τη διάθεσή του. Τι κι αν τα διάφορα είδη τοποθετούνται κάτω από την -εξωφρενικά γενική- «ομπρέλα» του καφέ; Φραπές, ελληνικός και καφές φίλτρου μοιάζουν να έχουν από άλλους κόσμους, γεννώντας ο καθένας διαφορετικές εικόνες στο μυαλό και όντας κατάλληλος για ξεχωριστές περιστάσεις. Ο φίλτρου ή γαλλικός είναι ό,τι πρέπει για cosy καταστάσεις, γεμίζοντας και ζεσταίνοντας με τη μυρωδιά του τον χώρο. Παραπέμπει σε χειμώνα ή εν πάση περιπτώσει πιο κρύες μέρες και είναι ο καφές που θα πιείς κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ δουλεύεις, χαλαρώνεις ή περνάς τον χρόνο σου με καλή παρέα. Ο φραπές από την άλλη είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού! Κρύος-κρύος, είναι βάλσαμο όταν ο καιρός ζεσταίνει, έχοντας τη δυνατότητα να σε μεταφέρει με την πρώτη γουλιά στην αγαπημένη σου παραλία! Και ο ελληνικός; Αυτός είναι παντός καιρού, έτοιμος να σε… ταρακουνήσει με το μεθυστικό του άρωμα και τη χαρακτηριστική του γεύση!

Όποιο κι αν είναι το είδος καφέ που προτιμάς ωστόσο, θα χρειαστείς τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου να το ετοιμάσεις στο σπίτι. Για τον μεν γαλλικό θα πρέπει να επενδύσεις σε μία σχετική καφετιέρα, για τον δε φραπέ σε μία ειδική συσκευή ή «φραπεδιέρα» όπως αποκαλείται στην καθομιλουμένη. Ακόμα και για τον ελληνικό υπάρχει σχετική πρόβλεψη: ξέχνα το παραδοσιακό μπρίκι και επένδυσε σε ένα ηλεκτρικό μπρίκι ελληνικού καφέ για καϊμάκι που θα έκανε και τον παππού σου να σου βγάλει το καπέλο! Τι πρέπει να γνωρίζεις όμως για την καθεμία πριν ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς σου; Έλα να δούμε πως ο καφές σου -ό,τι καφές κι αν είναι αυτός- θα ξεπεράσει σε γεύση ακόμα και εκείνον του πιο πεπειραμένου barista!

Περί γαλλικού

Ποσότητα & χρόνος παρασκευής

Δύο από τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να ελέγξεις στη μηχανή σου, είναι η ποσότητα του καφέ που μπορεί να ετοιμάσει και ο χρόνος που θα χρειαστεί. Ναι, εσύ μπορεί να χρειαστείς μία κούπα μόνο, όμως τι θα γίνει στην περίπτωση που έχεις επισκέπτες; Αν δεν βάλεις τον καφέ εγκαίρως, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνετε… υπομονή μέχρι να πιείτε τις πρώτες γουλιές. Αν λοιπόν συνηθίζεις να κερνάς καφέ φίλτρου τους φίλους και συγγενείς που σε επισκέπτονται, προτίμησε μηχανή με δυνατότητα παρασκευής μεγάλου αριθμού φλιτζανιών, σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

Σχεδιασμός

Εδώ τα πράγματα είναι καθαρά υποκειμενικά. Στον ΓΕΡΜΑΝΟ θα βρεις καφετιέρες φίλτρου σε πολλά σχέδια και χρώματα, οπότε διάλεξε κάποιο που να ταιριάζει στα γούστα και την κουζίνα σου. Σε πιο πρακτικά και πεζά θέματα, να έχεις στον νου σου ότι στο τέλος κάθε ημέρας (και πιο σχολαστικά, στο φινάλε της εβδομάδας) θα πρέπει να καθαρίζεις την καφετιέρα σου, έτσι ώστε εκείνη να συνεχίσει να σου χαρίζει τον ίδιο υπέροχο καφέ. Το καθάρισμα περιλαμβάνει τον κάδο αλέσματος, τη βάση του φίλτρου και το δοχείο, οπότε εξασφάλισε ότι αυτά είναι αφαιρούμενα ή έστω εύκολα προσβάσιμα.

Λειτουργίες

Όσο πιο πολλές λειτουργίες και δυνατότητες διαθέτει η καφετιέρα σου, τόσο μεγαλύτερη ευελιξία θα σου προσφέρει σε ό,τι αφορά τη χρήση της. Αν για παράδειγμα θες ο καφές σου να σε περιμένει ζεστός-ζεστός το πρωί με το που σηκώνεσαι, η μηχανή σου θα πρέπει να έχει χρονοδιακόπτη. Ευπρόσδεκτη είναι επίσης η δυνατότητα ορισμού της αναλογίας καφέ/νερού (υπολόγισε ιδανικά 15-18 γραμμάρια νερού για κάθε γραμμάριο καφέ). Καλό θα ήταν επίσης να υπάρχει επιλογή προσαρμογής θερμοκρασίας, έτσι ώστε να διαλέγεις εσύ το πόσο ζεστός θα είναι ο καφές σου (σε αυτό, να ξέρεις, βοηθά και η ποιότητα κατασκευής του δοχείου σε συνδυασμό με τυχόν θερμαινόμενη πλάκα).

Έλεγχος θερμοκρασίας

Σε περίπτωση που πάντως μπορείς όντως να ορίσεις τη θερμοκρασία του νερού, τα ιδανικά επίπεδά του είναι μεταξύ 88 και 92 βαθμών Κελσίου (για χρόνο παρασκευής 4-6 λεπτά). Το εύρος αυτό μπορεί να είναι σχετικά μικρό, όμως η ακρίβεια εδώ είναι απαραίτητη, αφού η θερμοκρασία του νερού θα επηρεάσει και τη γεύση του καφέ. Αν θες ένα tip, ζέστανε πρώτα το νερό σε έναν βραστήρα, έτσι ώστε να φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία και μετά τοποθέτησέ το στην καφετιέρα: με τον τρόπο αυτό η εξαγωγή της γεύσης από τον καφέ θα γίνει με αργό αλλά όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο, χαρίζοντάς του πλούσιο άρωμα.

Τύπος φίλτρου

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου κατά την έρευνα αγοράς σου, είναι ο τύπος του φίλτρου που χρησιμοποιεί η μηχανή σου. Με μία βόλτα στον ΓΕΡΜΑΝΟ και το germanos.gr, θα βρεις καφετιέρες που υποστηρίζουν χάρτινα φίλτρα, άλλες που βασίζονται σε μεταλλικά ενώ υπάρχουν και ορισμένες με ενσωματωμένα. Τα μεταλλικά θα σε γλιτώσουν από έξτρα έξοδα στο μέλλον, ωστόσο θα σε επιβαρύνουν με το καθάρισμά τους. Όσον αφορά στον καφέ αυτόν καθ’ αυτόν, συνήθως έχει πιο σκούρο χρώμα και περιέχει περισσότερα έλαια (τα οποία περνούν μέσα από τα μεταλλικά φίλτρα, κάτι που δεν ισχύει για τα χάρτινα).

Περί φραπέ

Όσον αφορά στις συσκευές φραπέ, η αλήθεια είναι ότι έχεις λιγότερα πράγματα να σκεφτείς σε σχέση με τις μηχανές φίλτρου. Το πρώτο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις, είναι αν θες η συσκευή σου να είναι επιτραπέζια ή χειρός.

Στην πρώτη περίπτωση θα διαθέτει σχεδιασμό που θα της επιτρέπει να τοποθετηθεί σε κάποια επιφάνεια, ενώ θα συνοδεύεται και από ειδικό δοχείο. Ως προς τη χρήση της, η μηχανή μένει σταθερή και εσύ απλά κουνάς το δοχείο/ποτήρι έτσι ώστε το περιεχόμενό του να ανακατευτεί καλά. Στη δεύτερη περίπτωση, μιλάμε ουσιαστικά για μία ράβδο χωρίς δοχείο, την οποία τοποθετείς στο ποτήρι που θες να ανακατέψεις, περιστρέφοντάς τη. Το μεγάλο πλεονέκτημα μίας τέτοιας συσκευής είναι φυσικά η φορητότητά της, αφού μπορεί να αποθηκευτεί πανεύκολα σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι, ενώ θα σε ακολουθήσει εξίσου άνετα και… εκτός έδρας, όπως π.χ. σε διακοπές. Όποια λύση κι αν επιλέξεις, να ξέρεις ότι θα μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και για άλλα ροφήματα πέραν του καφέ όπως π.χ. shakes και ποτά.

Αν αυτό το τελευταίο σε ενδιαφέρει, καλό θα ήταν η μηχανή σου να υποστηρίζει πάνω από μία διαφορετικές ταχύτητες και να πλαισιώνεται από δοχείο μεγάλου μεγέθους.

Περί ελληνικού

Και με τον ελληνικό καφέ τι γίνεται; Εδώ έχουμε να κάνουμε με ηλεκτρικά μπρίκια, συσκευές που χρησιμοποιούνται για τον εύκολο και γρήγορο τρόπο παρασκευής καφέ. Είναι σχεδιασμένα να θερμαίνουν το νερό γρήγορα και αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια. Τα ηλεκτρικά μπρίκια είναι πρακτικά για χρήση στο σπίτι, στο γραφείο ή οπουδήποτε αλλού χρειάζεται να ζεστάνεις νερό γρήγορα.

Θα σου προτείναμε να επιλέξεις μπρίκι με την κατάλληλη χωρητικότητα για τις ανάγκες σου, αν και τα περισσότερα θα είναι σε θέση να ετοιμάσουν καφέ για δύο μεμιάς. Η ισχύς του μπρικιού επηρεάζει τον χρόνο που χρειάζεται το νερό για να φτάσει στον βρασμό. Μεγαλύτερη ισχύς σημαίνει και γρηγορότερη θέρμανση (και άρα και ψήσιμο καφέ) αλλά να έχεις υπ’ όψιν σου πως αυξάνεται ανάλογα και η κατανάλωση ενέργειας. Καλό θα ήταν το μπρίκι να είναι από ανθεκτικό υλικό κατασκευής (το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ό,τι καλύτερο). Τέλος, η περιστροφική βάση προσφέρει τεράστια ευκολία ως προς την τοποθέτηση και την αφαίρεση του μπρικιού.

Πριν ολοκληρώσεις την αγορά σου, βεβαιώσου ότι ο καθαρισμός του μπρικιού είναι εύκολος. Μοντέλα με αφαιρούμενα μέρη ή αντικαταστάσιμα φίλτρα μπορεί να είναι πιο εύκολα (και ευαίσθητα) στη συντήρηση.

Στο όνομα του καφέ

Καλοκαίρι ή χειμώνας, καναπές και τζάκι ή ήλιος και μπαλκόνι: όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, πάντα είναι η τέλεια στιγμή για τον αγαπημένο σου καφέ. Και τώρα ξέρεις και πώς θα τον ετοιμάσεις σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστο κόπο χάρη στη νέα σου καφετιέρα, φραπεδιέρα ή το ηλεκτρικό σου μπρίκι! Έλα σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ λοιπόν, βρες αυτή που ταιριάζει στην κουζίνα και τις προτιμήσεις σου και ζήσε την απολαυστική εμπειρία που μόνο ένας -καλός- καφές μπορεί να σου προσφέρει.

Μη νομίζεις πως ξεχάσαμε το δημοφιλή espresso. Η παρασκευή espresso έχει γίνει πλέον...επιστήμη, για αυτό θα επανέλθουμε σε ξεχωριστό άρθρο!