Τι μηχανή espresso να πάρω; Ο απόλυτος οδηγός για αρχάριους

1 εβδομάδα πριν
barista espresso

Η μηχανή espresso έχει εξελιχθεί σε μία από τις πλέον απαραίτητες οικιακές μικροσυσκευές, ούσα «must» σε κάθε κουζίνα. Ο espresso άλλωστε αποτελεί τη βάση για μία ευρεία γκάμα καφέδων όπως americano, cappuccino, latte, macchiato, flat white και mocha. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι με την αγορά μίας σχετικής μηχανής εξοπλίζεις το νοικοκυριό σου με ένα πολυεργαλείο που θα διασφαλίσει πως τόσο εσύ, όσο και οι επισκέπτες σου θα έχετε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στον καφέ που θέλετε, κρύο ή ζεστό. Σε ακούμε να λες όμως: Τι τύπο εσπρεσσιέρας να πάρω; Τι θα πρέπει να προσέξω; Πόσα να δώσω; Το κεφάλαιο μηχανή εσπρέσσο είναι μεγάλο οπότε πριν καταλήξεις σε εκείνη που θα επενδύσεις, έλα να δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις κατά την έρευνα αγοράς σου.

Τύποι μηχανών εσπρέσσο

Ας ξεκινήσουμε από το σημαντικότερο όλων που δεν είναι άλλο από τον τύπο μηχανής espresso που θα επιλέξεις. Η κατηγοριοποίηση των διαθέσιμων μοντέλων μπορεί να γίνει με βάση τον τρόπο παρασκευής του καφέ και το επίπεδο αυτοματισμού τους. Ως εκ τούτου προκύπτουν οι κάτωθι τύποι:

  • Χειροκίνητες: Πρόκειται για τις μηχανές που χρειάζονται τις περισσότερες ενέργειες από πλευράς χρήστη αφού εκείνος καλείται να ρυθμίσει κάθε παράμετρο. Απαιτούν τεχνικές γνώσεις και εμπειρία μεν, ωστόσο προσφέρουν εκπληκτικές δυνατότητες προσαρμογής. Είναι ό,τι πρέπει για πεπειραμένους barista.
  • Ημιαυτόματες: Ένα «κλικ» πιο εύκολες στον έλεγχο από τις χειροκίνητες, οι συγκεκριμένες αφήνουν στον χρήστη την εκχύλιση, ρυθμίζοντας οι ίδιες τη θερμοκρασία και την πίεση. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για κάποιον που νιώθει έτοιμος να αφήσει πίσω του κάθε αυτοματισμό, παίρνοντας τον καφέ του στα χέρια του.
  • Αυτόματες: Για εκείνους που θέλουν πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας παρασκευής του καφέ, οι αυτόματες μηχανές είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Ο έλεγχος της πίεσης, της ποσότητας νερού και του χρόνου εκχύλισης γίνεται αυτόματα με τον χρήστη να πρέπει να πατήσει απλά το κουμπί.
  • Με κάψουλα: Εδώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο απλά αφού ο καφές έρχεται σε κάψουλες και για την παρασκευή απαιτείται απλά το πάτημα ενός κουμπιού. Η ποιότητα του καφέ ωστόσο εξαρτάται αποκλειστικά από την εκάστοτε κάψουλα. Η αμεσότητα συγκεκριμένων μηχανών ολοκληρώνεται με την απουσία ανάγκης τακτικού καθαρίσματος.
  • Φορητές: Ιδανικές για ταξίδια ή μικρούς χώρους, οι φορητές μηχανές καφέ προσφέρουν ευκολία και εγγυώνται άμεση παρασκευή καφέ (σε αντίθεση με τα μπρίκια μόκα εσπρέσο). Συνήθως είναι συμπαγείς και ελαφριές, ιδανικές για χρήση στο σπίτι ή το γραφείο δίχως να απαιτούν πολύπλοκες ρυθμίσεις και μεγάλο χώρο.

Ρυθμίσεις και χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζεις

Εφ’ όσον ο καφές αποτελεί πραγματικά ιεροτελεστία για ‘σένα, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις εις βάθος τα χαρακτηριστικά της μηχανής από τα οποία εξαρτάται η ποιότητά του. Ακολουθούν τα βασικά, αυτά που θα πρέπει να έχεις κατανοήσει απόλυτα, ώστε να κάνεις τη σωστή επιλογή μηχανής.

  • Πίεση: Πρώτη και σημαντικότερη. Η πίεση μετριέται σε bar και ασχέτως των όσων ισχυρίζεται ο εκάστοτε κατασκευαστής, αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να βρίσκεται μεταξύ επτά και 11 bar ή ακόμα καλύτερα στα εννέα. Έτσι εξασφαλίζεται καλύτερη εκχύλιση των αρωμάτων και των τόνων του καφέ για πλούσια γεύση και κρεμώδη υφή.
  • Κλείστρο: Πρόκειται για το εξάρτημα που τοποθετείται ο καφές πριν την εκχύλιση και μπορεί να είναι ή μονό ή διπλό. Το μονό κλείστρο είναι σχεδιασμένο για μία δόση espresso ενώ το διπλό για δύο. Το τελευταίο υποστηρίζει μεγαλύτερη ροή νερού και πιο έντονη γεύση, για ‘σένα που θες τον καφέ σου ισχυρότερο.
  • Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία του νερού επηρεάζει τη γεύση και την υφή του καφέ. Μία καλή μηχανή θα πρέπει να σου δίνει δυνατότητα προσαρμογής της θερμοκρασίας ώστε να μπορείς να προσαρμόσεις τη γεύση του καφέ ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Ιδανικά κοίτα για θερμοκρασίες μεταξύ 90 και 96 C.
  • Διαβροχή καφέ: Το λεγόμενο pre-infusion. Είναι η λειτουργία που διαβρέχει τον αλεσμένο καφέ πριν την εκχύλιση και μάλιστα σε ορισμένες μηχανές είναι αυτοματοποιημένη. Κρατά ελάχιστα δευτερόλεπτα αλλά επιτρέπει στο νερό να διεισδύσει στον καφέ σταδιακά απελευθερώνοντας αποτελεσματικότερα αρώματα και γεύσεις.
  • Έλεγχος ροής: Χάρη στον έλεγχο ροής θα είσαι σε θέση να ελέγξεις την ταχύτητα με την οποία το νερό περνά μέσα από τον καφέ. Έτσι θα προσαρμόσεις ελεύθερα την ταχύτητα εκχύλισης και ως εκ τούτου τη γεύση του καφέ σου, έχοντας τον πλήρη έλεγχο κατά τη διαδικασία παρασκευής του.

Επιπλέον παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι το budget σου, ο χώρος σου και η πολυπλοκότητα συντήρησης και χρήσης της μηχανής εσπρέσο. Οι χειροκίνητες μηχανές τείνουν να είναι πιο ογκώδεις ενώ και οι διαδικασίες χρήσης και συντήρησης απαιτούν τεχνικές γνώσεις και εμπειρία. Είσαι σίγουρος/η ότι έχεις την διάθεση να ασχολείσαι σε βάθος; Αν ναι, θα σου ανοίξει ένας νέος κόσμος πειραματισμού στον καφέ που θα απολαμβάνεις κάθε στιγμή! Αν πάλι όχι, είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα αυτόματο μοντέλο μηχανής espresso. Ούτως ή άλλως πολλοί κορυφαίοι κατασκευαστές όπως οι Delonghi, IZZY, Black & Decker και άλλοι, διαθέτουν πολύ δυνατά μοντέλα αυτόματων μοντέλων. Στα παραπάνω υπολόγισε και τα χρήματα που θέλεις να διαθέσεις και θα βρεις τη χρυσή τομή.

Αλεσμένος καφές vs κόκκοι vs κάψουλες

Κατά την επιλογή της μηχανής espresso σου, ένα από τα βασικά ερωτήματα στα οποία θα κληθείς να απαντήσεις, είναι τι τύπο καφέ θα χρησιμοποιείς: αλεσμένο, κόκκους ή κάψουλες.

Ο αλεσμένος καφές προσφέρει ευκολία καθώς δεν απαιτεί μύλο άλεσης (άρα διατηρεί το budget σε χαμηλά επίπεδα) αλλά και σταθερότητα στη γεύση.

Ωστόσο οι ολόκληροι κόκκοι καφέ διατηρούν τα αρώματα και τη φρεσκάδα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που η δυνατότητα ελέγχου του επιπέδου άλεσης εξασφαλίζει απόλυτη προσαρμογή της γεύσης και της έντασης του καφέ βάσει των προτιμήσεών σου. Για κάποιους μάλιστα, η άλεση του καφέ αποτελεί μέρος της τελετουργίας του espresso, προσθέτοντας στη συνολική εμπειρία (αλλά και στον χρόνο που απαιτείται).

Οι κάψουλες (nespresso ή άλλου τύπου) από την άλλη, αποτελούν μία άνετη και καθαρή λύση. Είναι ιδανικές για όσους έχουν περιορισμένο χρόνο ή επιθυμούν καφέ δίχως να πρέπει να ασχοληθούν με την προετοιμασία και τον καθαρισμό της μηχανής. Έρχονται σε ποικιλία γεύσεων και ειδών και διατίθενται τόσο από τους επίσημους προμηθευτές όσο και από τρίτες εταιρείες (αν επιλέξεις προτάσεις των τελευταίων, βεβαιώσου για την ποιότητα της κάψουλας). Οι λάτρεις του καφέ πάντως θεωρούν τις κάψουλες λιγότερο αυθεντικές, καθώς η φρεσκάδα περιορίζεται ελέω συσκευασίας. Από οικονομικής άποψης, το κόστος ανά δόση ή καφέ/φλιτζάνι, είναι συνήθως υψηλότερο σε σχέση με τον αλεσμένο καφέ ή τους κόκκους.

Όσο για το ποιος τύπος πρώτης ύλης είναι ο «καλύτερος»; Αυτός που ανταποκρίνεται στα «θέλω» σου. Η επιλογή σου εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σου, τις γευστικές προτιμήσεις σου και το πόσο χρόνο είσαι διατεθειμένος/η να αφιερώσεις στην προετοιμασία του espresso σου. Κάθε πρόταση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, οπότε το σημαντικότερο είναι να βρεις εκείνη που να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου. Η λογική πάντως λέει πως όσο πιο manual διαδικασία παρασκευής επιλέξεις (π.χ. με μια χειροκίνητη εσπρεσιέρα), αυτό θα καθορίσει και τον τύπο της πρώτης ύλης που θα χρησιμοποιήσεις.

Αφρογαλιέρα και μύλοι άλεσης: Τα απαραίτητα αξεσουάρ για τον λάτρη του καφέ

Αν είσαι πραγματικός/η λάτρης του καφέ, δύο αξεσουάρ που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου είναι η συσκευή για αφρόγαλα και ο μύλος άλεσης. Η συσκευή για αφρόγαλα (ή αφρογαλιέρα) σου επιτρέπει να φτιάχνεις τέλειο αφρόγαλα για απολαυστικούς cappuccino και latte ακριβώς όπως θα τους έπινες στο αγαπημένο σου καφέ. Με μία καλή συσκευή θα ελέγξεις την πυκνότητα και τη θερμοκρασία που θα έχει το αφρόγαλα, δημιουργώντας μία μεταξένια στρώση αφρού. Από την άλλη, ο μύλος άλεσης είναι απαραίτητος για όσους θέλουν να απολαμβάνουν τον καφέ τους φρεσκοαλεσμένο. Η άλεση αμέσως πριν την εκχύλιση συμβάλλει στη διατήρηση των αρωμάτων και της γεύσης του για πλουσιότερο και αυθεντικότερο καφέ.

Practice makes perfect

Με την κατάλληλη μηχανή espresso και τα απαραίτητα αξεσουάρ, το σπίτι σου θα γίνει ο απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις του καλού καφέ. Είτε επιλέξεις μηχανή με κάψουλες για ευκολία, είτε προτιμήσεις τους κόκκους για απόλυτο έλεγχο της γεύσης, το σημαντικό είναι να βρεις αυτό που ταιριάζει στον δικό σου τρόπο ζωής. Με λίγη εξάσκηση και τις σωστές επιλογές, θα απολαμβάνεις καθημερινά καφέ υψηλής ποιότητας, ακριβώς όπως τον θες. Και αν δυσκολευτείς να διαλέξεις το μοντέλο εσπρεσσιέρας που χρειάζεσαι, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι εκεί για να σε βοηθήσουν να κάνεις την ιδανική επιλογή!

Θες να δεις τι άλλα ροφήματα καφέ μπορείς να φτιάξεις; Δες 5 κατηγορίες συσκευών που θα σου χρειαστούν!

Είδη καφέ

Για μια στιγμή! Πριν ολοκληρώσουμε τον οδηγό μας, ξέρεις τις πιο δημοφιλείς παρασκευές καφέ με βάση τον εσπρέσσο; Πάμε να τις δούμε:

  • Espresso: 30 ml, ισχυρός καφές σε μικρή ποσότητα
  • Cappuccino: 150-180 ml, espresso με ίσες ποσότητες γάλα και αφρόγαλα
  • Caffe crema: 120 ml, ελαφρύτερος espresso αλλά με περισσότερο νερό
  • Caffe corretto: 30 ml espresso με μία 10-15 ml λικέρ (Grappa ή Marsala)
  • Caffe mocha: 180-240 ml, espresso με γάλα, σοκολάτα και σαντιγί
  • Espresso affogato: 30 ml espresso πάνω από 1-2 κουταλιές παγωτό
  • Espresso americano: 120-180 ml, espresso αραιωμένος με ζεστό νερό
  • Espresso con panna: 30 ml espresso με 30 ml σαντιγί
  • Espresso doppio: 60 ml, διπλή δόση espresso σε ένα φλιτζάνι
  • Espresso lungo: 60-90 ml, espresso με περισσότερο νερό, ελαφρύτερη γεύση
  • Espresso macchiato: 30 ml espresso με 10 ml αφρόγαλα
  • Espresso ristretto: 15-20 ml, πιο μικρή και δυνατή δόση espresso
  • Espresso Romano: 30 ml, espresso με φλούδα λεμονιού
  • Flat white: 180-240 ml, espresso με βελούδινο ζεστό γάλα και λιγότερο αφρό
  • Freddo cappuccino: 150-180 ml, κρύος espresso με κρύο αφρόγαλα
  • Freddo espresso: 60 ml espresso με πάγο
  • Latte: 240 ml γάλα με 30 ml espresso
  • Latte macchiato: 240 ml γάλα με 30 ml espresso
  • Iced macchiato: 30 ml espresso με πάγο και 10 ml γάλα
  • Irish espresso: 30ml espresso, 40-50ml ιρλανδικό ουίσκι, καστανή ζάχαρη και σαντιγί (προαιρετικά)