Ώρα για BBQ! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

2 ημέρες πριν
Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις BBQ;

Τα BBQ (barbeque ή μπάρμπεκιου αλλά ας κρατήσουμε το BBQ χάριν συντομίας) δεν είναι απλά ένα εργαλείο ψησίματος αλλά ένα πολιτιστικό πανηγύρι γεύσεων και η βάση για αξέχαστες κοινωνικές εμπειρίες σε εξωτερικούς χώρους, από μπαλκόνια μέχρι κήπους. Οι ρίζες του BBQ εντοπίζονται στην αρχαιότητα, με τον άνθρωπο να ψήνει το κρέας του σε ανοιχτή φωτιά, έστω κι αν τη σήμερον ημέρα οι ψήστες έχουν στη διάθεσή τους άκρως προηγμένες συσκευές που τους επιτρέπουν να δημιουργούν απρόσκοπτα. Οι φίλοι θα έρθουν για τις μπριζόλες, τα παϊδάκια και τα λουκάνικα που θα βρουν τον δρόμο για το BBQ, θα μείνουν όμως για την παρέα, τη φιλία, τις ατελείωτες συζητήσεις γύρω απ’ το τραπέζι, τις στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη τους.

Τι πρέπει να προσέξεις όμως στο BBQ σου προκειμένου η παρέα σου να φύγει με γεμάτο στομάχι;

Τύποι BBQ

Κατά την έρευνα αγοράς σου, το πρώτο πράγμα που θα κληθείς να αποφασίσεις πιθανότατα, αφορά τον τύπο του BBQ σου. Εδώ οι επιλογές είναι τέσσερις:

  • BBQ υγραερίου
  • BBQ με κάρβουνο
  • Ηλεκτρικά BBQ
  • Ψηστιέρες & γκριλιέρες

Όπως φαντάζεσαι, η κάθε κατηγορία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα τα οποία θα δούμε ευθύς αμέσως:

BBQ υγραερίου

Πλεονεκτήματα

  • Γρήγορη προθέρμανση και εύκολη ρύθμιση της θερμοκρασίας που επιταχύνουν τη διαδικασία ψησίματος
  • Ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας για σταθερά αποτελέσματα στο ψήσιμο
  • Εύκολα στη συντήρηση και τον καθαρισμό (τα υπολείμματα είναι σημαντικά λιγότερα συγκριτικά με τα BBQ με κάρβουνο)

Μειονεκτήματα

  • Το αρχικό κόστος είναι υψηλότερο σε σχέση με τα μοντέλα άλλης κατηγορίας
  • Η υψηλή τιμή του υγραερίου (τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μεταξύ €0,67-1,15) συνεπάγεται και υψηλότερο κόστος λειτουργίας.

BBQ με κάρβουνο

Πλεονεκτήματα

  • Προσδίδουν το χαρακτηριστικό καπνιστό άρωμα που αγαπούν οι λάτρεις του BBQ
  • Πιο οικονομικά τόσο στην αγορά όσο και στη χρήση (με λίγο ψάξιμο θα βρεις κάρβουνα με €1/κιλό)
  • Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που μπορούν να επιτύχουν, χαρίζουν τέλεια ξεροψημένη κρούστα στα κρεατικά

Μειονεκτήματα

  • Απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο προθέρμανσης για να φτάσουν στην κατάλληλη θερμοκρασίας
  • Ο καθαρισμός είναι χρονοβόρα υπόθεση

Ηλεκτρικά BBQ

Πλεονεκτήματα

  • Εύχρηστα και άμεσα στο ζέσταμα
  • Επιτρέπουν ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας για ομοιόμορφο ψήσιμο κάθε είδους φαγητού
  • Απλούστερος καθαρισμός και άρα πιο εύκολη συντήρηση

Μειονεκτήματα

  • Δεν προσφέρουν τη χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά ενός BBQ με κάρβουνο
  • Περιοριστικά στη χρήση αφού απαιτούν πρίζα σε κοντινή απόσταση

Ψηστιέρες & γκριλιέρες

Πλεονεκτήματα

  • Εκκινούν γρήγορα και προσφέρουν ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας και ομοιόμορφο ψήσιμο
  • Εύκολες στη χρήση και τον καθαρισμό
  • Ιδανικές και για εσωτερικούς χώρους αφού παράγουν ελάχιστο καπνό

Μειονεκτήματα

  • Δεν προσδίδουν το παραδοσιακό άρωμα των BBQ με κάρβουνο
  • Εξαρτώνται από σταθερή παροχή ρεύματος και άρα απαιτούν πρίζα σε κοντινή απόσταση
  • Έχουν μικρότερο μέγεθος άρα απαιτείται περισσότερος χρόνος για μεγαλύτερες ποσότητες 

Τι άλλο θα πρέπει να προσέξεις

Ανεξάρτητα από την κατηγορία που θα επιλέξεις, υπάρχουν κάποιοι ακόμα παράγοντες στους οποίους θα πρέπει να δώσεις βάση. Έχουμε και λέμε:

Μέγεθος

Το μέγεθος στο BBQ και την ψηστιέρα έχει διπλή σημασία. Αρχικά σκέψου ότι ενδέχεται να χρειαστεί να το μεταφέρεις. Αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας που μένεις απαγορεύει τη χρήση ψησταριών στα μπαλκόνια, τότε θα βρεθείς ουκ ολίγες φορές να ψήνεις σε φιλικά σπίτια, τις εξοχές, το χωριό ή εν πάση περιπτώσει «εκτός έδρας». Εν τοιαύτη περιπτώσει θα σε βολέψει μία σχετικά συμπαγής λύση όπως ένα BBQ με υγραέριο. Από την άλλη, το BBQ πρέπει να διαθέτει αρκετή επιφάνεια προκειμένου να χωρέσει ιδανικά με τη μία τα όσα θες να ψήσεις. Δεν υπάρχει λόγος να τρέξεις να πάρεις τη μεγαλύτερη συσκευή που θα βρεις, εκτός κι αν το χρειάζεσαι. Πάρε τον χρόνο σου και σκέψου για πόσους ψήνεις συνήθως και τι ποσότητες. Ο γενικός κανόνας λέει ότι για κάθε μερίδα φαγητού σε ένα BBQ απαιτείται επιφάνεια 18 x 18 εκατοστά. Χρησιμοποίησέ τον και υπολόγισε τι σου ταιριάζει.

Υλικό κατασκευής

Το BBQ και η ψηστιέρα δεν είναι συσκευές που θα αλλάξεις άμεσα. Όταν κάποιος επενδύει σε ένα τέτοιο, συνήθως το κρατά για χρόνια – δεκαετίες ολόκληρες. Ως εκ τούτου, αυτό για το οποίο θα πρέπει να φροντίσεις, είναι η ποιότητα κατασκευής του μοντέλου σου να είναι τέτοια που θα του επιτρέψει να ικανοποιεί τις γαστριμαργικές σου ανάγκες για όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην αγορά θα βρεις λύσεις από διάφορα υλικά, όμως σου εφιστούμε την προσοχή: ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Θεωρητικά θα μπορούσες να βολευτείς με μία λύση κατασκευασμένη από αλουμίνιο (με πλαστικά μέρη όπως λαβές) αλλά αν θες τη γνώμη μας, βρες το budget και πήγαινε για κάτι καλύτερο όπως π.χ. ανοξείδωτο ατσάλι. Το τελευταίο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη διάβρωση (δεν σκουριάζει, δεν μαυρίζει) και καθαρίζεται εύκολα. Σε περίπτωση που έχει χρησιμοποιηθεί και για το κάλυμμα του BBQ, θα δημιουργήσει ταχύτερα τις κατάλληλες συνθήκες για ψήσιμο και θα κρατήσει το φαγητό που θα αφήσεις εκεί ζεστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

BTU

Καθώς διεισδύεις ολοένα και πιο βαθιά στα BBQ, θα αρχίσεις να βλέπεις αναφορές στα BTU. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για μονάδα μέτρησης της ικανότητας ενός BBQ ως προς την παραγωγή θερμότητας. Όσο πιο πολλά τα BTU, τόσο περισσότερη θερμότητα μπορεί να δημιουργήσει ένα BBQ. Εδώ αξίζει βέβαια να κάνουμε μία παύση, προκειμένου να τονίσουμε ότι η θερμότητα ενός BBQ εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως π.χ. το υλικό κατασκευής του, το αν διαθέτει κάλυμμα/καπάκι ή όχι κλπ. Εν πάση περιπτώσει, εσύ οφείλεις να επιλέξεις μοντέλο με αρκετά BTU ώστε να ψήσεις τα διάφορα φαγητά της αρεσκείας σου όπως επιθυμείς. Το βασικό είναι να μην πέσεις για κανέναν λόγο κάτω από τα 40.000 BTU. Αν πάντως προορίζεις το BBQ σου για… hardcore χρήση (φουλ κρεατικά δηλαδή), τότε μάλλον θα πρέπει να ανέβεις στα 50.000 ή ακόμα και τα 60.000 BTU.

Ώρα για ψήσιμο

Το BBQ που θα επιλέξεις, καλό θα ήταν να διαθέτει αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους για τα απαραίτητα – σκεύη, καθαριστικά, κάρβουνα κλπ. Τα ροδάκια είναι απαραίτητα για την εύκολη μεταφορά, όμως μη μείνεις απλά στην ύπαρξή τους: έλεγξέ τα προσεκτικά ώστε να βεβαιωθείς για τη στιβαρότητα της κατασκευής τους.

Στον κόσμο των BBQ, οι επιλογές και οι πιθανότητες είναι ανεξάντλητες. Καθώς ξεκινάς το ταξίδι σου προς την εύρεση του ιδανικού BBQ, ψηστιέρας ή γκριλιέρας, να θυμάσαι πως τα πάντα εξαρτώνται από τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Σε τελική ανάλυση, σε όποιο μοντέλο και να καταλήξεις, practice makes perfect. Με τον καιρό, το κρέας θα ψήνεται όχι με κάρβουνα, ρεύμα ή υγραέριο αλλά με την εμπειρία σου. Χαλάρωσε και απόλαυσέ το!

Θες να εξοπλίσεις στο φουλ την κουζίνα σου; Μάθε ποιες άλλες συσκευές μαγειρικής θα χρειαστείς!