Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο ατμομάγειρα για υγιεινό μαγείρεμα με ατμό

1 εβδομάδα πριν
steam cooker

Οι ατμομάγειρες είναι οι αφανείς ήρωες της κουζίνας, οι συσκευές εκείνες που μπορούν να αλλάξουν άρδην τη διαδικασία του μαγειρέματος προς όφελός σου. Κόντρα στο ρεύμα της εποχής που επιτάσσει εξεζητημένες γαστριμαργικές δημιουργίες -και έρχεται σε αντιδιαστολή με τους ταχύτατους ρυθμούς της ζωής- οι ατμομάγειρες έχουν φέρει την επανάσταση στον τρόπο προετοιμασίας των γευμάτων. Οι συνταγές στον ατμό προσφέρουν ασυναγώνιστη ευκολία, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπουν στα τρόφιμα να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά, τις μυρωδιές και τις γεύσεις τους, συμβάλλοντας έτσι σε έναν πιο υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Στην αγορά θα δεις μοντέλα ανοξείδωτου ατμομάγειρα, ατμομάγειρα με πλαστικά ή γυάλινα δοχεία, ατμομάγειρα μπαμπού κ.α. Τι πρέπει να έχεις υπ’ όψιν σου όμως πριν επιλέξεις τον ιδανικό ατμομάγειρα για την κουζίνα σου; Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής!

Μέγεθος

Εν αρχή ην το μέγεθος. Οι περισσότεροι ατμομάγειρες αποτελούνται από τρία δοχεία/καλάθια, το ένα πάνω από το άλλο, με τα μικρότερα μοντέλα να έρχονται με δύο ή και ένα. Καθένα εξ αυτών των δοχείων διαθέτει οπές στη βάση του προκειμένου να κυκλοφορεί ο ατμός. Αυτό που πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου λοιπόν σε ό,τι έχει να κάνει με το μέγεθος του ατμομάγειρά σου, είναι η ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να ετοιμάζεις. Αν μένεις μόνος, προφανώς θα έχεις πολύ μικρότερες απαιτήσεις απ’ ό,τι για παράδειγμα μία τετραμελής οικογένεια. Στην πρώτη περίπτωση μπορείς να βολευτείς με έναν ατμομάγειρα χωρητικότητας 5 λίτρων ή και μικρότερης, ενώ στη δεύτερη θα πρέπει να ανέβεις αρκετά πιο πάνω -γύρω στα 9 λίτρα.

Υλικό & ποιότητα κατασκευής

Ο ατμομάγειρας συνιστά συσκευή που θα σε συνοδέψει στις γαστριμαργικές σου αναζητήσεις για κάμποσα χρόνια, οπότε ως εκ τούτου οφείλει να είναι στιβαρός και ανθεκτικός, κατασκευασμένος από ποιοτικά υλικά και με την εγγύηση του ονόματος ενός αξιόπιστου κατασκευαστή εγνωσμένης αξίας. Εμείς θα σου επιστήσουμε την προσοχή σε ό,τι αφορά τα υλικά κατασκευής του και θα σου προτείνουμε να επιλέξεις λύση από ανοξείδωτο ατσάλι. Το εν λόγω μέταλλο, βλέπεις, είναι μη αντιδραστικό και ανθεκτικό τόσο στη φθορά όσο και στους λεκέδες, ενώ από αισθητικής πλευράς, προσδίδει στον ατμομάγειρα ένα πιο μοντέρνο look. Στην αγορά θα βρεις και μοντέλα από άλλα υλικά όπως π.χ. σιλικόνη, γυαλί και πλαστικό, τα οποία έρχονται με χαμηλότερη τιμή. Επομένως ζύγισε το budget και τις ανάγκες σου προτού αποφασίσεις. Αν σε παίρνει πάντως, προτείνουμε να επιλέξεις λύση με ανοξείδωτο ατσάλι.

Λειτουργία χρονοδιακόπτη

Ο χρονοδιακόπτης αποτελεί πιθανότατα την πιο σημαντική λειτουργία ενός ατμομάγειρα και αυτό διότι χάρη σ’ αυτόν, θα είσαι σε θέση να προγραμματίσεις τον τελευταίο προκειμένου να ετοιμάσει το φαγητό της αρεσκείας σου χωρίς εσύ να πρέπει να είσαι μονίμως από πάνω του. Τα τελευταίας γενιάς μοντέλα μάλιστα διαθέτουν ψηφιακό χρονοδιακόπτη τον οποίο θα έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίσεις από το πάνελ ελέγχου ή την οθόνη LCD. Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, λειτουργεί και αντίστροφα, έτσι ώστε ο ατμομάγειρας να ξεκινήσει τη λειτουργία του σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο σε περίπτωση που ετοιμάζεσαι να φύγεις από το σπίτι αλλά θες να βρεις το φαγητό έτοιμο και ζεστό με το που επιστρέψεις.

Λειτουργία συντήρησης/keep warm

Και μιλώντας για ζεστό φαγητό, κάτι ακόμα στο οποίο θα πρέπει να δώσεις τη δέουσα προσοχή, είναι η λειτουργία συντήρησης (θα τη δεις να αναφέρεται και ως keep-warm). Χάρη στην εν λόγω λειτουργία, ο ατμομάγειρας διατηρεί το φαγητό σε σχετικά ζεστή θερμοκρασία για συγκεκριμένη περίοδο (συνήθως πρόκειται για μερικές ώρες) μετά το πέρας της διαδικασίας παρασκευής, έτσι ώστε αυτό να μην κρυώσει μέχρι τη στιγμή του γεύματος. Εφ’ όσον το μοντέλο που έχεις βάλει στο μάτι προσφέρει πράγματι τέτοια δυνατότητα, κάνε έναν έλεγχο για την αυτόματη ενεργοποίησή της (για πλήρη αυτονομία) και δες τι χρειάζεται (π.χ. συγκεκριμένη ποσότητα νερού).

Επίπεδα νερού ατμομάγειρα

Περνώντας σε κάτι πρακτικό τώρα, ο ατμομάγειράς σου θα πρέπει να διαθέτει ένδειξη στάθμης νερού στο εξωτερικό του τμήμα, προκειμένου να μπορείς να την ελέγξεις χωρίς καμία προσπάθεια -και να βεβαιωθείς ότι τον γέμισες πριν ξεκινήσει τη λειτουργία του. Τα πιο πρόσφατα μοντέλα βέβαια θα σε ενημερώσουν σε περίπτωση που το νερό τους αρχίζει και τελειώνει, ενώ οι πραγματικές high-end προτάσεις που προσφέρουν συνδεσιμότητα με Wi-Fi και έλεγχο μέσω app στο smartphone, θα σε κρατούν ενήμερο σε σταθερή βάση για την πορεία της παρασκευής του φαγητού καθώς επίσης και τυχόν προβλήματα (όπως η έλλειψη νερού) που προκύψουν. Κάποιες από αυτές μάλιστα, διαθέτουν λειτουργία για αυτόματο refill νερού για μεγαλύτερη ευελιξία!

Ειδικό μπολ ρυζιού στον ατμομάγειρα

Σε ποιον δεν αρέσει το ρύζι; Επειδή ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα σηκώσουν το χέρι στο άκουσμα της ερώτησης αυτής και το ρύζι είναι το τέλειο συνοδευτικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των φαγητών, επίλεξε ατμομάγειρα με μπολ ρυζιού. Πρόκειται για ένα προαιρετικό συνοδευτικό, ένα μπολ σχεδιασμένο αποκλειστικά για την παρασκευή ρυζιού. Το μαγείρεμα του ρυζιού στον ατμομάγειρα παίρνει λίγη ώρα παραπάνω απ’ ό,τι με την παραδοσιακή μέθοδο στην κατσαρόλα, όμως σαν διαδικασία είναι ευκολότερη (θυμήσου ότι ο ατμομάγειρας λειτουργεί λίγο-πολύ αυτόνομα) και πιο οργανωμένη (δεν χρειάζονται πολλά σκεύη) και το ρύζι θα είναι απλά μούρλια! Άκου μας και δεν θα χάσεις.

Καθαρισμός/συντήρηση ατμομάγειρα

Κάτι που δυστυχώς πολλοί αμελούν, όχι μόνο κατά την αγορά ατμομάγειρα αλλά συσκευών κουζίνας γενικότερα, είναι η διαδικασία καθαρισμού και συντήρησης. Μετά από κάθε χρήση του, ο ατμομάγειρας χρειάζεται καθάρισμα, προκειμένου να συνεχίσει αφ’ ενός να λειτουργεί όπως πρέπει και αφ’ ετέρου να σου προσφέρει υγιεινά γεύματα. Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξεις ως προς αυτό, είναι να απαρτίζεται από αποσπώμενα μέρη τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν και να πλυθούν εύκολα και άνετα στο πλυντήριο πιάτων. Δώσε ιδιαίτερη βάση στα δοχεία, τα καπάκια και τον δίσκο συλλογής των υγρών. Ως προς τη συντήρηση, ορισμένα μοντέλα διαθέτουν και λειτουργία ρύθμισης αλάτων και αφαλάτωσης, όντας σε θέση να αναγνωρίσουν τη σκληρότητα του νερού. Η συγκεκριμένη θα επιμηκύνει τον χρόνο ζωής τους και επιπρόσθετα θα σου χαρίσει ακόμα πιο υγιεινά γεύματα.

Το μαγείρεμα γίνεται πιο υγιεινό!

Συνοψίζοντας, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να ξεπεράσει σε αξία έναν καλό ατμομάγειρα. Δεν είναι, βλέπεις, μόνο η απλότητά του αλλά και ο τρόπος με τον οποίο είναι σε θέση να αλλάξει προς το καλύτερο το διατροφικό σου προφίλ. Αν τα όσα σου εξηγήσαμε σε έπεισαν, να θυμηθείς να επιλέξεις ένα ευέλικτο μοντέλο με πλήθος ρυθμίσεων για προσαρμόσιμη στα «θέλω» σου λειτουργία. Βεβαιώσου ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα με διάφορες ποσότητες φαγητών και τύπους τροφίμων για μία ομαλή εμπειρία παρασκευής γευμάτων, ό,τι κι αν τραβά η όρεξή σου. Αν θες λοιπόν έναν ατμομάγειρα για υγιεινή διατροφή, έλα σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι θα σε βοηθήσουν να κάνεις την κατάλληλη επιλογή-επένδυση. Μία επένδυση για τα γεύματα του σήμερα, που όμως θα σου χαρίσει ένα υγιεινότερο αύριο.

Θες να εξοπλίσεις στο φουλ την κουζίνα σου; Μάθε ποιες άλλες συσκευές μαγειρικής θα χρειαστείς!