Ζυγαριά κουζίνας και μαγειρικά σκεύη: πως να διαλέξεις βάσει των αναγκών σου

4 μήνες πριν
red cast iron pot

Είτε μαγειρεύεις για να καλύψεις τις βασικές διατροφικές σου ανάγκες, είτε διότι έτσι διοχετεύεις τη δημιουργικότητά σου, ένα είναι το βέβαιο: δεν γίνεται να το κάνεις χωρίς μία επαρκώς εξοπλισμένη κουζίνα. Πριν το μυαλό σου πάει στις διάφορες συσκευές που θα σε βοηθήσουν στο έργο σου -και τις οποίες έχουμε καλύψει εκτενώς σε άλλους οδηγούς- οφείλεις να εξασφαλίσεις πως στη διάθεσή σου θα βρίσκονται τα απαραίτητα, τουτέστιν τα κατάλληλα μαγειρικά σκεύη και μία ζυγαριά ακριβείας, έτσι ώστε να εκτελέσεις κάθε συνταγή που βάζεις κατά νου. Όσο για το τι πρέπει να προσέξεις κατά την επιλογή τους; Έλα να ρίξουμε μια ματιά σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Σκεύη μαγειρικής: Τι να προσέξεις

Σε ό,τι αφορά τα σκεύη μαγειρικής υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου. Σύμφωνοι, το budget είναι ένας εξ αυτών, όμως δεν είναι ο μόνος. Δες τα παρακάτω και θα καταλάβεις.

Υλικά και ποιότητα κατασκευής

Η αναζήτηση σκευών μαγειρικής ξεκινά από το υλικό κατασκευής τους. Οι επιλογές σου είναι κατά κύριο λόγο τέσσερις: ανοξείδωτο ατσάλι, αλουμίνιο, χαλκός και χυτοσίδηρος. Στην αγορά ενδεχομένως να βρεις και προτάσεις από άλλα υλικά, ωστόσο καλό θα ήταν να τις αποφύγεις. Όσο για τα τέσσερα που προαναφέραμε, πάμε να δούμε εν τάχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Ανοξείδωτο ατσάλι:

  • Πλεονεκτήματα: Ανθεκτικό και με σπουδαία αντοχή στον χρόνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως, εύκολο στο καθάρισμα και τη συντήρηση, μη αντιδραστικό
  • Μειονεκτήματα: Δεν είναι τόσο καλός αγωγός της θερμότητας όσο άλλα υλικά, απαιτεί δυνατότερη φωτιά

Αλουμίνιο:

  • Πλεονεκτήματα: Ελαφρύ, εύκολο στον έλεγχο, άμεση θέρμανση, οικονομικό, καλός αγωγός της θερμότητας, ομοιόμορφη διανομή της τελευταίας
  • Μειονεκτήματα: Ακατάλληλο για όξινες και αλκαλικές τροφές, φθείρεται και χάνει το χρώμα του εύκολα

Χαλκός:

  • Πλεονεκτήματα: Εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας, αμεσότητα και ακρίβεια στον έλεγχο της θερμοκρασίας, υψηλή αισθητική
  • Μειονεκτήματα: Ακριβός, απαιτητικός στη συντήρηση, όχι ιδανικός για όξινες τροφές

Χυτοσίδηρος (ή αλλιώς μαντέμι):

  • Πλεονεκτήματα: Κορυφαία διατήρηση θερμοκρασίας, ομοιόμορφη διανομή θερμότητας, εκπληκτικά ανθεκτικός, κατάλληλος για χρήση σε κουζίνα και φούρνο
  • Μειονεκτήματα: Απαιτεί προσεκτική χρήση για να μη σκουριάσει, βαρύς, ακριβός

Εδώ έχει νόημα να αναφέρουμε την αντικολλητική ιδιότητα των μαγειρικών σκευών. Καθιστα πολύ πιο εύκολο το μαγείρεμα ενώ κάνει παιχνιδάκι το πλύσιμο του σκεύους στο τέλος. Υπάρχουν σκεύη με ειδική αντικολλητική επίστρωση ενώ κάποια άλλα την αποκτούν με τη χρήση "από μόνα τους" λόγω υλικού (π.χ. μαντέμι). Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφέρουμε πάντως είναι η προσοχή που χρειάζεται η αντικολλητική επίστρωση στο πλύσιμο προκειμένου να μην καταστραφεί.

Συχνότητα χρήσης

Επανερχόμαστε σε αυτό που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου μας: μαγειρεύεις για να καλύψεις τις διατροφικές σου ανάγκες ή επειδή είναι το πάθος σου; Από τη συχνότητα με την οποία το κάνεις θα εξαρτηθεί, να ξέρεις, και η αντοχή των σκευών σου. Όσο πιο συχνά τα χρησιμοποιείς, τόσο πιο γρήγορα θα φθαρούν εκείνα. Ανάλογα λοιπόν τις προτιμήσεις σου κάνε και την κατάλληλη επιλογή. Να έχεις μόνο κατά νου πως ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Προσπάθησε να εξετάσεις το κάθε υλικό ανεξάρτητα από τα διάφορα brands (κακά τα ψέματα, υπάρχουν κι οι περιπτώσεις που πληρώνεις και τη μάρκα) αφού το ζητούμενο με τα σκεύη μαγειρικής είναι να σου κρατήσουν για δεκαετίες, ει δυνατόν μια ολόκληρη ζωή.

Ποσότητα φαγητού

Στη διάθεσή σου βρίσκονται μαγειρικά σκεύη διαφόρων μεγεθών (ή ορθότερα όγκων). Το να πεις «θα πάρω μία μεγάλη κατσαρόλα» είναι μια κουβέντα. Στην πραγματικότητα μία τέτοια μπορεί να έχει όγκο 3.3, 4.2, 5.3, 6.7 ή 8.1 λίτρα (οι τιμές αυτές αντιστοιχούν σε ενδεικτική διάμετρο 22, 24, 26, 28 και 30cm) για να σου δώσουμε μία εικόνα των επιλογών σου. Πόσο μεγάλη λοιπόν θες να είναι η μεγάλη σου κατσαρόλα; Για πόσα άτομα μαγειρεύεις συνήθως; Με το μαγείρεμά σου καλύπτεις τις ανάγκες μίας πολυμελούς οικογένειας ή αποκλειστικά τις δικές σου; Δεν υπάρχει λόγος να επενδύσεις σε σκεύη μεγαλύτερα απ’ ό,τι χρειάζεσαι (αν μια στο τόσο καλείς κόσμο και ως εκ τούτου οι ποσότητες εκτοξεύονται, θα βρεις τη λύση όταν παραστεί ανάγκη).

Σετ ή ανεξάρτητα σκεύη;

Από πλευράς προτάσεων, θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν τόσο σετ, όσο και ανεξάρτητα σκεύη μαγειρικής. Τα πρώτα έρχονται σε ευρεία κλίμακα, περιλαμβάνοντας από ορισμένες βασικές μονάδες (π.χ. μία μικρή και μία μεγάλη κατσαρόλα και ένα τηγάνι) μέχρι πλήρη εξοπλισμό κουζίνας. Αν το budget σου στο επιτρέπει, πήγαινε σε κάτι τέτοιο. Βρες έναν κατασκευαστή που να εμπιστεύεσαι και επίλεξε μία πρόταση που να ταιριάζει με τα «θέλω» αλλά και την αισθητική σου. Αν πάλι θες να αποφύγεις τις υπερβολές και προτιμάς να «χτίσεις» την κουζίνα σου κομμάτι-κομμάτι, μπορείς να επιλέξεις τα σκεύη σου ένα προς ένα, κάθε φορά που έχεις πραγματική ανάγκη κι από κάτι. Οι επιλογές που έχεις είναι αμέτρητες και εξαρτώνται από το τι φαγητό μαγειρεύεις πιο συχνά: κατσαρόλες σε διάφορα μεγέθη, χύτρες ταχύτητας, τηγάνια-wok-σχαροτήγανα, ταψιά (βαθιά-ρηχά), πυρέξ, γάστρες κ.α. Εμείς προτείνουμε να ξεκινήσεις με την τριπλέτα κατσαρόλα-τηγάνι-ταψί για να καλύψεις το μαγείρεμα μιας μεγάλης γκάμας φαγητών και στη συνέχεια το "χτίζεις" όπως θέλεις.

Συμβατότητα με εστίες κουζίνας

Διαθέτεις εστίες επαγωγικές/κεραμικές, εμαγιέ ή εστίες υγραερίου; Τα σκεύη που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι συμβατά με τις εστίες της κουζίνας σου, κάτι που θα πρέπει να λάβεις υπόψη ειδικά αν διαθέτεις επαγωγικές εστίες κουζίνας. Αυτό οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας των τελευταίων, με το κάθε «μάτι» να θερμαίνεται μόνο στο τμήμα που έρχεται σε επαφή με το σκεύος. Ως εκ τούτου μία επαγωγική κουζίνα λειτουργεί μόνο με σκεύη κατασκευασμένα από κάποιο σιδηρομαγνητικό υλικό (σίδηρος, κοβάλτιο, νικέλιο). Κατά την έρευνα αγοράς σου, μπορείς να ελέγξεις τι αναφέρει ο εκάστοτε κατασκευαστής περί συμβατότητας των προϊόντων του, εναλλακτικά για τα σκεύη που ήδη διαθέτεις, δεν έχεις παρά να χρησιμοποιήσεις έναν… μαγνήτη! Αν κολλήσει επάνω τους, πάει να πει ότι δεν θα’χουν κανένα πρόβλημα! Συνοπτικά έχε στο νου σου τα εξής:

  • Για επαγωγικές εστίες: προτίμησε μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο/μαντέμι ή ανοξείδωτο ατσάλι με μαγνητική επίπεδη βάση για μέγιστη επαφή με το "μάτι" της κουζίνας.
  • Για εστίες γκαζιού: προτίμησε σκεύη με καλή θερμική αγωγιμότητα (χυτοσίδηρο, ανοξείδωτο ατσάλι) για ομοιόμορφο μαγείρεμα ενώ απόφυγε κατσαρόλες και τηγάνια με πλαστικό χερούλι.
  • Για εμαγιέ/κεραμικές εστίες: σχεδόν όλα τα υλικά είναι συμβατά, ωστόσο αν οι εστίες έχουν γυάλινη επιφάνεια προτίμησε σκεύη με γυαλιστερή βάση για να αποφύγεις γρατζουνιές στα "μάτια".

Επιλέγοντας την κατάλληλη ζυγαριά

Η ζυγαριά ακριβείας είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ που οφείλεις να έχεις στην κουζίνα σου. Η αγορά της δεν πρόκειται να σε επιβαρύνει οικονομικά ενώ η παρουσία της σε κάποιο ντουλάπι θα σου επιτρέψει να εκτελέσεις με ακρίβεια ακόμα και τις πιο απαιτητικές συνταγές. Προτίμησε ψηφιακό μοντέλο αφού είναι πιο ακριβές στη λειτουργία του ενώ καταλαμβάνει σε γενικές γραμμές και λιγότερο χώρο. Το μέγιστο βάρος της ζυγαριάς εξαρτάται καθαρά από το τι πρόκειται να ζυγίζεις. Θα σε συμβουλεύαμε να βολευτείς με ένα μοντέλο που να φτάνει τα τρία-τέσσερα κιλά ζύγισης, δίνοντας ωστόσο έμφαση στην ακρίβεια. Αν αρέσκεσαι στις εξεζητημένες συνταγές άλλωστε, θα ξέρεις πως πολλές εξ αυτών απαιτούν ακρίβεια γραμμαρίου. Η υποστήριξη πολλαπλών μονάδων μέτρησης είναι σημαντική για ‘σένα που συνηθίζεις να βρίσκεις συνταγές από ξένα sites, έτσι ώστε να αποφύγεις τον πονοκέφαλο της μετατροπής των μεγεθών, ενώ η λειτουργία απόσυρσης του βάρους του δοχείου (απόβαρο) θα σε βοηθήσει να μετρήσεις πιο εύκολα τα γραμμάρια των υλικών σου. Τέλος, βεβαιώσου πως η μεγάλη επιφάνειά της αρκεί για την τοποθέτηση των διαφόρων σκευών (πιάτα, μπολ, συσκευασίες) σου.

Για καλά εξοπλισμένες κουζίνες

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό της κουζίνας σου λοιπόν, επένδυσε στα κατάλληλα μαγειρικά σκεύη. Να θυμάσαι ότι ιδανικά μιλάμε για αγορά που θα κάνεις μια φορά, γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να διαθέσεις το κατάλληλο budget προκειμένου να ξενοιάσεις μια για πάντα. Δώσε βάρος στο υλικό κατασκευής, προτίμησε κατασκευαστή που να εμπιστεύεσαι και είτε κατάληξε στο σετ της αρεσκείας σου, είτε γέμισε τα ντουλάπια σου βήμα-βήμα. Όσο για τη ζυγαριά κουζίνας, πρόκειται για αγορά χαμηλού κόστους που όμως θα έχει βασικό ρόλο στην υλοποίηση κάθε συνταγής, γι’ αυτό δώσε της την απαραίτητη προσοχή. Καλές δημιουργίες!

Θες να εξοπλίσεις στο φουλ την κουζίνα σου; Μάθε ποιες άλλες συσκευές μαγειρικής θα χρειαστείς!