Μικροκηπουρική: Τι είναι και γιατί αξίζει να την εντάξεις στο Smart Home σου

9 μήνες πριν
woman caring a smart garden

Μικροκηπουρική ή (smart) micro-gardening. Μην ανησυχείς αν ο όρος αυτός σου είναι άγνωστος. Αφ’ ενός δεν θα είσαι ο πρώτος, αφ’ ετέρου γι’ αυτό είναι εδώ το G Blog, ώστε να σε ενημερώνει για νέα trends όπως αυτό. Ουσιαστικά, η μικροκηπουρική περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση και την αυτοματοποίηση της καλλιέργειας φυτών σε περιορισμένους χώρους όπως μπαλκόνια, αυλές, ταράτσες ή εσωτερικούς χώρους μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων. Αποτελεί τάση που έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας διαρκώς έδαφος σε αστικά περιβάλλοντα και αντικαθιστώντας σταδιακά τα τέσσερα-πέντε φυτά που όλοι είχαμε ξεχασμένα σε κάποιο μπαλκόνι. Τι προσφέρει όμως η μικροκηπουρική, σε ποιες τεχνολογίες βασίζεται και πώς μπορεί να ξεκινήσει να ασχολείται κανείς μαζί της; Έλα να τα δούμε ένα-ένα…

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση ενός συστήματος μικροκηπουρικής είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Σε πρώτη φάση πρέπει να προσδιορίσεις τον χώρο που έχεις στη διάθεσή σου. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση: ό,τι μπορείς να διαθέσεις. Το βασικό είναι το μέρος που θα επιλέξεις να προσφέρει έκθεση στο φως του ήλιου, εύκολη πρόσβαση σε νερό και πρίζες. Η σωστή επιλογή του χώρου εξαρτάται μεταξύ άλλων και από το τι θα επιλέξεις να φυτέψεις στον κήπο σου: κάποια φυτά χρειάζονται φως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάποια άλλα «βολεύονται» και με λίγες ώρες έκθεσης. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να διαβάσεις τις οδηγίες στις συσκευασίες των σπόρων ή εναλλακτικά να ρωτήσεις κάποιον επαγγελματία.

Με βάση τα παραπάνω, θα ξεκινήσεις να διαμορφώνεις τον κήπο σου και εδώ είναι που μπορείς να γίνεις όσο δημιουργικός/ή θες. Δεν είναι ανάγκη, βλέπεις, να χρησιμοποιήσεις τυπικές γλάστρες: τον ρόλο αυτό μπορούν να παίξουν αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι πια. Τι πιο ταιριαστό για έναν μικρό κήπο σε ένα διαμέρισμα (εντός ή εκτός αυτού) από μπανιέρες, βαλίτσες και κουβάδες που μέσα τους φιλοξενούν τα φυτά της επιλογής σου; Οι αισθητήρες που θα είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσεις, θα σου δώσουν πλήρη εικόνα του κατά πόσο το περιβάλλον που έχεις δημιουργήσει είναι κατάλληλο για τα φυτά σου ή όχι, προσφέροντάς σου παράλληλα επιπρόσθετες συμβουλές για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Έχοντας λοιπόν ετοιμάσει το βασικό σχέδιο του κήπου σου, θα πρέπει να εγκαταστήσεις αισθητήρες, διακόπτες, χρονοδιακόπτες και λοιπούς αυτοματισμούς όπως π.χ. αυτόματο πότισμα, απορροή, φωτισμό LED και συστήματα παροχής θρεπτικών συστατικών. Πέραν του hardware, προσοχή θα πρέπει να δώσεις και στο software: ιδανικά ο έξυπνος κήπος σου θα πρέπει να μπορεί να «συνεννοείται» με το υπόλοιπο έξυπνο σπίτι σου. Η διαχείριση και ο έλεγχός του άλλωστε θα γίνουν πολύ πιο εύκολα αν τα κάνεις με τη βοήθεια ενός voice assistant, απλά με τη δύναμη της φωνής σου.

Πλεονεκτήματα

Ίσως να αναρωτιέσαι προς τι όλα τα παραπάνω. Γιατί δηλαδή να πρέπει να μπλέξεις σώνει και ντε την τεχνολογία με την κηπουρική και να μην ασχοληθείς ο ίδιος χωρίς καμία παρεμβολή με τα φυτά σου; Η smart μικροκηπουρική προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα τα οποία και θα αναλύσουμε ευθύς αμέσως:

Άριστη αξιοποίηση πόρων: Το ζητούμενο της μικροκηπουρικής είναι η βέλτιστη εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων. Τα προηγμένα συστήματα υδροπονίας και απορροής έχουν ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του απαιτούμενου νερού, το οποίο μάλιστα διοχετεύεται απ’ ευθείας στις ρίζες των φυτών. Οι κατάλληλοι αισθητήρες φροντίζουν για την παροχή των σωστών ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών βάσει των αναγκών του εκάστοτε φυτού και των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Καλλιέργειες 365 ημέρες τον χρόνο: Αν μπορείς να βρεις τον απαραίτητο χώρο στο εσωτερικό του σπιτιού σου, η μικροκηπουρική θα σου επιτρέψει να έχεις έναν ολάνθιστο κήπο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξαρτήτως εποχής. Ακόμα κι όταν οι συνθήκες στον χώρο σου μεταβάλλονται πάντως, τα αυτοματοποιημένα συστήματα της μικροκηπουρικής θα αναλάβουν να ρυθμίσουν το πότισμα και τη φροντίδα των φυτών σου.

Φυτά που χαίρουν άκρας υγείας: Ακριβώς χάρη σε αυτή τη διαχείριση των περιβαλλοντικών συνθηκών, τα φυτά σου θα είναι υγιέστερα. Η μικροκηπουρική άλλωστε δεν αφορά μόνο την καλλιέργειά σου αλλά και τις συνθήκες του ευρύτερου χώρου. Προσαρμόζοντας παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και ο φωτισμός, θα διασφαλίσεις πως τα φυτά σου θα έχουν ό,τι χρειάζεται για να αναπτυχθούν χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Αυτοματοποιημένη λειτουργία: Καλή η κηπουρική όμως είμαστε σίγουροι ότι έχεις και ζωή και ως εκ τούτου, είναι σχεδόν ουτοπικό να θεωρήσεις πως θα ασχολείσαι μέρα-νύχτα με τον κήπο σου. Ευτυχώς για ‘σένα, στη μικροκηπουρική, η τεχνολογία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων που αναλαμβάνουν να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τον κήπο σου. Κι αν χρειαστεί να κάνεις κάτι, η λύση θα έρθει απομακρυσμένα, από την οθόνη του κινητού σου.

Και πολλά, πολλά άλλα: Στα παραπάνω πρόσθεσε τη διαρκή σοδειά οργανικών οπωροκηπευτικών, την υψηλή αισθητική που αποκτά ο χώρος σου, τις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές/χαλαρωτικές προεκτάσεις και τόσα άλλα και αντιλαμβάνεσαι γιατί αξίζει να δώσεις στη μικροκηπουρική μία ευκαιρία.

Τεχνολογίες

Καλά τα είπαμε μέχρι εδώ, όμως λογικά θα σου έχει γεννηθεί η απορία πώς ακριβώς καταφέρνει όσα καταφέρνει η μικροκηπευτική. Σε ποιες τεχνολογίες βασίζεται και τι αυτοματοποιεί προκειμένου να σου προσφέρει όλα όσα προαναφέραμε; Επί της ουσίας μιλάμε για ένα σύνολο συστημάτων και τεχνολογιών που συνδυάζονται στο πλαίσιο του Internet of Things (IoT) ώστε να σου προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις κηπουρικής.

Αρχικά έχουμε τους αισθητήρες οι οποίοι αναλαμβάνουν τη μέτρηση θερμοκρασίας, υγρασίας περιβάλλοντος και εδάφους, επιπέδων θρεπτικών συστατικών και άλλων παραγόντων, έτσι ώστε ο καλλιεργητής (άνθρωπος ή σύστημα) να λάβει τις σωστές αποφάσεις για τον κήπο του. Η μικροκηπουρική βασίζεται σε έξυπνα συστήματα άρδευσης τα οποία αναλαμβάνουν να ποτίσουν τις ρίζες των φυτών, εξοικονομώντας νερό και διασφαλίζοντας τη βέλτιστη φροντίδα για την καλλιέργεια. Με βάση τα δεδομένα των αισθητήρων που αναφέραμε πιο πριν, τα κατάλληλα συστήματα ελέγχου σε συνδυασμό με χρονοδιακόπτες φροντίζουν για το πότισμα, την έκθεση στον ήλιο και την τροφοδοσία των φυτών με θρεπτικά συστατικά.

Σε περίπτωση που ο φυσικός φωτισμός δεν επαρκεί, χρησιμοποιούνται συστήματα LED που εκπέμπουν συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες φωτοσύνθεσης των φυτών. Μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, το όλο σύστημα αναλύει τις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιεί και ανάλογα με τα αποτελέσματα, βελτιώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Αν στα παραπάνω τώρα, προσθέσεις και την ενσωμάτωση της μικροκηπουρικής σε ένα υπάρχον οικοσύστημα έξυπνου σπιτιού, έχεις τον πλήρη έλεγχο του κήπου σου μέσα από τον voice assistant που χρησιμοποιείς ήδη.

Πώς θα ξεκινήσεις

Αν τα παραπάνω σου φάνηκαν ενδιαφέροντα και θες να κάνεις την αρχή στη μικροκηπουρική, σου προτείνουμε τα εξής:

  • Επίλεξε μια κατάλληλη τοποθεσία για τον έξυπνο κήπο σου, κατά προτίμηση με πρόσβαση σε ηλιακό φως, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Αποφάσισε τι είδους φυτά θέλεις να καλλιεργήσεις όπως λαχανικά, βότανα ή λουλούδια.
  • Επίλεξε ένα έξυπνο σύστημα μικροκηπουρικής που μπορεί να παρακολουθεί την υγρασία του εδάφους, τις καιρικές συνθήκες και τη χρήση νερού και να προσαρμόζει ανάλογα τα προγράμματα ποτίσματος. 
  • Εγκατέστησε κάποια έξυπνη συσκευή παρακολούθησης φυτών ή αισθητήρες που μπορούν να μετρούν το φως, την υγρασία, τη θερμοκρασία και τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών στο χώμα σου και να στέλνουν ειδοποιήσεις στο smartphone ή τον υπολογιστή σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις έξυπνες γλάστρες που δίνουν μια σειρά από επιπλέον δυνατότητες όσο τα φυτά σου μεγαλώνουν.
  • Κατέβασε κάποιο app κηπουρικής που μπορεί να σε βοηθήσει με την αναγνώριση φυτών, να σου δώσει συμβουλές φροντίδας με διάγνωση μάλιστα παρασίτων και ασθενειών και όχι μόνο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές που συνδέονται με τις έξυπνες συσκευές σου και σου επιτρέπουν να τις ελέγξεις εξ αποστάσεως.
     

Για όλα τα παραπάνω, μπορείς να βασιστείς στα προϊόντα της CLICK & GROW που θα βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ, επιλέγοντας τους σπόρους της αρεσκείας σου (έρχονται σε συσκευασίες με το χώμα τους) ή να επενδύσεις σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα Smart Garden και να δεις τον κήπο σου να ανθίζει σε χρόνο μηδέν!