Οδηγός επιβίωσης για (νέους) φοιτητές

1 έτος πριν

Βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, μόνο που φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πολύ διαφορετικά. Το κουδούνι του σχολείου ακούγεται βουβό από κάπου μακριά, τα πρόσωπα που είχες συνηθίσει να βλέπεις για χρόνια έχουν χαθεί από την καθημερινότητά σου και τα μαθήματα που τόσο στωικά υπέμενες μοιάζουν πλέον με μακρινές αναμνήσεις. Το σχολείο έδωσε τη θέση του στη σχολή και εσύ είσαι έτοιμος να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στη φοιτητική ζωή για την οποία τόσα και τόσα έχεις ακούσει! Νιώθεις δέος; Μη σε απασχολεί: λογικό είναι. Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη φορά που καλείσαι, ως ενήλικος πια, να πάρεις ο ίδιος αποφάσεις για τον εαυτό σου και το μέλλον σου.

Ακούγεται πολύ «ψαρωτικό» όλο αυτό; Πάρε μια βαθιά ανάσα και έλα να απλοποιήσουμε όσο γίνεται τα πράγματα.

Σπίτι

Αρχίζουμε από τα βασικά και τα δυσκολότερα. Όλα εξαρτώνται από το πού έχεις περάσει. Ιδανικά θες κάτι κοντά στη σχολή σου, έτσι ώστε να χάνεις όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στις μετακινήσεις. Αν μάλιστα δε διαθέτεις αυτοκίνητο (που κατά πάσα πιθανότητα δε θα διαθέτεις) τότε έχεις έναν λόγο περισσότερο να προτιμήσεις κάτι σε απόσταση περπατήματος ή έστω φιλική προς το ποδήλατο/πατίνι σου. Εννοείται βέβαια πως όσο πιο μακριά, τόσο καλύτερο value for money θα πετύχεις -οπότε ίσως μια μέση λύση με έναν μικρό συμβιβασμό ως προς την απόσταση να είναι κι η καλύτερη. Πάρε τον χρόνο σου και αποφάσισε προσεκτικά αφού μιλάμε για το σπίτι που θα περάσεις κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη τετραετία (και βάλε). Μη βιαστείς να απορρίψεις τη λύση της συγκατοίκησης με κάποιον φίλο σου: αφ’ ενός θα περάσετε ζάχαρη και αφ’ ετέρου θα δεις το κόστος να πέφτει σημαντικά.

Μετακινήσεις

Όπως προείπαμε, αυτοκίνητο μάλλον δεν παίζει. Αν το σπίτι σου βρίσκεται μακριά από τη σχολή ή εν πάση περιπτώσει έχεις αυξημένες ανάγκες μετακίνησης (μπορεί π.χ. να έχεις και μία part-time απασχόληση), τότε ίσως να πρέπει να εξετάσεις τη λύση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου ή πατινιού. Το κόστος τους έχει μειωθεί σημαντικά ενώ το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι πως δε χρειάζονται καθόλου συντήρηση. Καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και θα σε μεταφέρουν στους καθημερινούς σου προορισμούς εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια. Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ή πατίνι μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τον φοιτητικό σου προϋπολογισμό, όμως στην πορεία θα σου γλιτώσει τα χρήματα που θα έδινες αλλά και τον χρόνο που θα σπαταλούσες σε συγκοινωνίες και ταξί.

Αν είσαι φίλος των συγκοινωνιών, τότε απαραίτητος «φίλος» σου κατά τη διαδρομή είναι τα headset σου είτε αυτά ανήκουν στην κατηγορία over-ear, είτε στην κατηγορία in-ear. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να απομονωθείς  και να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική, podcast ή να παρακολουθήσεις κάποιο βίντεο μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου

Συσκευές νοικοκυριού

Αν πιστεύεις ότι η κουζίνα στο φοιτητικό σου σπίτι θα είναι χώρος απαγορευμένος και πως τέσσερα χρόνια θα τη βγάζεις με ντελίβερι, ήρθε η ώρα να σε προσγειώσουμε. Δεν είπαμε να γίνεις και σεφ αλλά κάποια βασικά φαγητά θα πρέπει να μάθεις να τα ετοιμάζεις. Αν το σπίτι σου έρχεται με τις βασικές συσκευές (κουζίνα-φούρνος, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων και ιδανικά και πιάτων), τότε είσαι καλυμμένος. Σε διαφορετική περίπτωση επίλεξε προτάσεις φθηνές και με όσο το δυνατόν καλύτερο ενεργειακό προφίλ. Ενδεχομένως να υπάρχει κι η επιλογή να τρως στη σχολή, όμως σκέψου το καλά (τόσο για το κόστος, όσο και για την ποιότητα). Για τις δουλειές του σπιτιού (καθάρισμα, σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα κλπ) φέρσου έξυπνα. Μία σκούπα ρομπότ για παράδειγμα ενδεχομένως να μοιάζει με πολυτέλεια, όμως θα σου γλιτώσει πολύτιμο χρόνο, επιτρέποντάς σου να εστιάσεις στα μαθήματά σου (διατηρώντας το σπίτι καθαρό).

Έπιπλα

Η λέξη «budget» κυριαρχεί στο φοιτητικό σπίτι και η επίπλωση του τελευταίου δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι επιλογές σου θα πρέπει να σου επιτρέπουν να κάνεις πρωτίστως τη δουλειά σου, οπότε βρες ένα κρεβάτι, ένα μεγάλο γραφείο, μία άνετη καρέκλα, έναν συμπαγή καναπέ και μερικά έξτρα βοηθητικά έπιπλα (ράφια, σκαμπό, βιβλιοθήκες κλπ). Επειδή τα τελευταία αποτελούν στην πλειοψηφία τους «nice to have» αντικείμενα, αν ζορίζεσαι οικονομικά μην τα κυνηγήσεις άμεσα -μπορούν να περιμένουν ώστε να τα πάρεις όποτε τα χρειαστείς, σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση έχε κατά νου πως οι αγορές σου θα ‘χουν ορίζοντα τετραετίας-πενταετίας οπότε πράξε αναλόγως.

Τηλεόραση & κονσόλες

Ναι, ΟΚ, ας μη γελιόμαστε. Με τους περιορισμούς του σχολείου να αποτελούν παρελθόν, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο πως θα περάσεις έναν «σεβαστό» αριθμό ωρών μπροστά από την τηλεόρασή σου, είτε παίζοντας τα πιο πρόσφατα video games, είτε επιδιδόμενος σε binge watching μέχρι τελικής πτώσεως. Όπως και να ‘χει, η τιβί σου θα τα βγάλει τα λεφτά της. Χώρο ιδιαίτερο δε θα ‘χεις, οπότε ρίξε μια ματιά στον οδηγό μας για τις καλύτερες προτάσεις στις 32 ίντσες. Εννοείται πως όποια κι αν διαλέξεις θα την πλαισιώσεις με την κονσόλα της αρεσκείας σου: PS5, Xbox Series X|S και NINTENDO Switch σε περιμένουν για να σου χαρίσουν ατελείωτες ώρες gameplay. NBA 2K23 ή FIFA 23; God of War Ragnarok ή The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom; Fortnite ή Minecraft; Οι επιλογές είναι αμέτρητες! Α! Κι αν στο επιτρέπουν τα οικονομικά σου, δες και τα soundbars: δε θα το μετανιώσεις.

Laptop

Οι εποχές που οι ταλαίπωροι φοιτητές κουβαλούσαν πάκους από σημειώσεις, τετράδια και βιβλία έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τα πάντα άλλωστε έχουν γίνει ψηφιακά, κάτι που λογικά δε θα πρέπει να σε χαλάει ιδιαίτερα. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις βέβαια, είναι να επενδύσεις σε ένα καλό laptop με το οποίο θα πάρετε… παρέα πτυχίο. Ιδανικά το θες να είναι 14, το πολύ 15 ίντσες, με επεξεργαστή INTEL Core i3 ή Core i5, περί τα 8 GB RAM και δίσκο SSD. Δώσε έμφαση στη στιβαρότητα και το βάρος (αν γίνεται να μην ξεπερνά τα 1,6 κιλά, έτσι ώστε να μη σου πέσει η μέση καθώς θα το μεταφέρεις καθημερινά) κι αν χρειαστείς στην πορεία χείρα βοηθείας, μπορείς να του προσθέσεις μία μεγαλύτερη, εξωτερική οθόνη. Αν θες να κάνεις… all in, επίλεξε μοντέλο με περιστρεφόμενη (360 μοίρες) ή αφαιρούμενη οθόνη αφής και γραφίδα ώστε να κρατάς σημειώσεις σαν σε τετράδιο.

Γκρουπάκια

Είπαμε, τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά πια, ακόμα κι η επικοινωνία, όχι μόνο με τους συμφοιτητές αλλά και με τους καθηγητές, ακόμα και με τη γραμματεία της σχολής σου. Δικτυώσου από την πρώτη κιόλας στιγμή, μαθαίνοντας όλα τα σχετικά γκρουπ στα messaging apps (Viber, WhatsApp, Messenger κλπ), κατεβάζοντας το επίσημο app (αν υπάρχει) της σχολής ή του τμήματος σου και βάζοντας στα bookmarks σου φόρμες, προγράμματα, σημειώσεις και λοιπές χρήσιμες σελίδες.

Τα… άλλα!

Πριν κλείσουμε, θα σου θυμίσουμε το εξής: μια φορά θα ζήσεις τα φοιτητικά σου χρόνια, γι’ αυτό κοίτα να τα απολαύσεις όσο κρατούν! Δε χρειάζεται να αγχώνεσαι με τη σχολή και τα μαθήματα. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου, πέρνα τον με φίλους σου, αθλήσου, δοκίμασε νέα πράγματα και εμπειρίες και ασχολήσου με τα αγαπημένα σου χόμπι. Έχεις πλέον την ελευθερία να τολμήσεις όλα όσα ανέβαλες στα χρόνια του σχολείου: θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, χορός, gaming, streaming, αθλητισμός. Δεν υπάρχουν όρια: άφησε το μυαλό και τη φαντασία σου να οργιάσουν και πραγματοποίησε τα όνειρά σου!

Καλή -φοιτητική- χρονιά!