Οι ανέπαφες πληρωμές αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες των τελευταίων δεκαετιών, έχοντας απλοποιήσει και ταυτόχρονα θωρακίσει τις συναλλαγές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε καθημερινή βάση. Όσο κι αν συνιστούν ακόμα αχαρτογράφητα νερά για ορισμένους, οι ανέπαφες πληρωμές βρίσκονται στο προσκήνιο περισσότερο απ’ όσο νομίζεις: έχοντας ξεκινήσει πιλοτικά τη λειτουργία τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχουν υιοθετηθεί μαζικά τα τελευταία 15 χρόνια -με την πανδημία της COVID-19 να συμβάλλει στην εδραίωσή τους, αφού θεωρήθηκαν ως η ασφαλέστερη μέθοδος πληρωμής, με ορισμένες μάλιστα τράπεζες να ανεβάζουν και το σχετικό όριο για την εκάστοτε συναλλαγή.
Τι είναι οι ανέπαφες συναλλαγές;
Πρακτικά μιλάμε για μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί είτε ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων (το λεγόμενο RFID) είτε NFC για την πραγματοποίηση ασφαλών πληρωμών. Ο κάτοχος πλησιάζει την κάρτα του στο τερματικό (το POS ντε!) με το ενσωματωμένο τσιπ και την κεραία της να κάνουν τα υπόλοιπα, ολοκληρώνοντας τη συναλλαγή. Έτσι αποφεύγεται η πληκτρολόγηση του PIN ενώ η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται στη στιγμή. Σημείωσε ότι οι τράπεζες ανά χώρα θέτουν ανώτατα όρια για την κάθε συναλλαγή: αν το ποσό της τα ξεπερνά, τότε ο κάτοχος πρέπει να εισάγει την κάρτα του στο τερματικό και να πληκτρολογήσει τον PIN του για λόγους ασφαλείας.
Περί ψηφιακών πορτοφολιών
Οι εταιρείες πίσω από τα δύο δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα mobile συσκευών, APPLE και GOOGLE, «αγκάλιασαν» χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση τις ανέπαφες πληρωμές. Αν και η GOOGLE ήταν εκείνη που άρχισε να πειραματίζεται πρώτη, με το Google Wallet το 2011, η υπηρεσία της πήρε την τελική της μορφή (βλ. Android Pay και εν συνεχεία Google Pay) το 2015, έναν χρόνο δηλαδή έπειτα από το λανσάρισμα του Apple Pay της μεγάλης της ανταγωνίστριας. Τα δύο συστήματα σε πολύ γενικές γραμμές κάνουν την ίδια δουλειά: επιτρέπουν στον χρήστη να «ανεβάσει» σε αυτά την κάρτα του ή ορθότερα τις πληροφορίες της και να κάνει ανέπαφες συναλλαγές μέσω NFC χρησιμοποιώντας το smartphone του.
Τα πλεονεκτήματα
Οι ανέπαφες συναλλαγές προσφέρουν από μόνες τους ουκ ολίγα πλεονεκτήματα: ταχύτητα, άνεση και ευκολία. Σε αυτά όμως έρχονται να προστεθούν και όσα προσφέρουν επιπροσθέτως τα apps των ψηφιακών πορτοφολιών, τα οποία:
- Προστατεύονται από τις μεθόδους ταυτοποίησης της εκάστοτε συσκευής (απαιτώντας κωδικό ή/και σάρωση προσώπου/δακτυλικού αποτυπώματος για να ξεκλειδωθούν).
- Επιτρέπουν στον καταναλωτή να βγει από το σπίτι χωρίς καν να έχει μαζί του το card holder, καθώς οι κάρτες βρίσκονται αποθηκευμένες μέσα στη συσκευή του.
Με το λανσάρισμα δε των smartwatches, η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και με αυτά. Οι πληρωμές ολοκληρώνονται κανονικά ακόμα και χωρίς την παρουσία smartphone (είπαμε, βασίζονται σε NFC και πληροφορίες που υπάρχουν απλά στη συσκευή) με αποτέλεσμα να έχεις ανά πάσα στιγμή μία -ή και περισσότερες- κάρτα μαζί!
Apple Pay, Google Pay και η ελληνική πρόταση
Αυτό που θα πρέπει να έχεις κατά νου είναι πως αν και μιλάμε για άμεσους ανταγωνιστές, Apple Pay και Google Pay βασίζονται σε τελείως διαφορετικές αρχές λειτουργίας όσον αφορά στον τεχνικό τομέα. Το μεν Apple Pay δημιουργεί ένα τεκμήριο, ένα μοναδικό νούμερο δηλαδή για κάθε κάρτα που επισυνάπτει σε κάθε συναλλαγή, δίχως να διατηρεί καμία πληροφορία στους servers της APPLE. Το δε Google Pay κρυπτογραφεί και αποθηκεύει τα στοιχεία της κάρτας σου, δημιουργώντας μία ψηφιακή εκδοχή της που είναι και εκείνη που «σερβίρει» στα POS. Η GOOGLE δηλαδή λειτουργεί ως ενδιάμεσος σε κάθε συναλλαγή ενώ η APPLE όχι.
Αν και τα Apple Pay και Google Pay αποτελούν τα δημοφιλέστερα συστήματα ανέπαφων συναλλαγών για τα smartphones, δεν είναι τα μόνα. Με μία γρήγορη ματιά στην αγορά θα δεις ότι υπάρχουν κι άλλες, παρόμοιες υπηρεσίες όπως τα Samsung Pay, Fitbit Pay ή Garmin Pay. Όλα τους έχουν αναπτυχθεί από τις ομώνυμες εταιρείες, συναντώνται σχεδόν αποκλειστικά στις συσκευές τους και προσφέρουν λίγο-πολύ το ίδιο πράγμα με τις όποιες ουσιαστικές διαφορές να εντοπίζονται στον αριθμό των τραπεζών και των εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που τις υποστηρίζουν.
H λύση στην οποία αξίζει να σταθούμε είναι το payzy by COSMOTE και όπως αντιλαμβάνεσαι έχει ελληνική χροιά. Πρόκειται για ένα app το οποίο θα κατεβάσεις στο κινητό σου (iOS και Android) πλαισιώνοντας τα Google Pay και Apple Pay και αποκτώντας πρόσβαση σε μία τεράστια γκάμα υπηρεσιών και συναλλαγών, από το άνοιγμα λογαριασμού με IBAN και την έκδοση χρεωστικής κάρτας, μέχρι την αποστολή χρημάτων μέσω… chat! Στα παραπάνω εννοείται πως περιλαμβάνονται και οι ανέπαφες συναλλαγές, αφού μπορείς να βγάλεις στη στιγμή τη δική σου, ψηφιακή χρεωστική κάρτα εισάγοντάς τη στο ψηφιακό πορτοφόλι της συσκευής σου.
Πώς θα προσθέσεις την κάρτα σου στη συσκευή σου
Πάμε όμως στο διά ταύτα: πώς θα προσθέσεις την κάρτα σου, χρεωστική ή πιστωτική, στη συσκευή σου; Η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή απ’ ό,τι ίσως φαντάζεσαι. Σημείωσε ότι σε περίπτωση που αλλάξεις smartphone, smartwatch ή tablet, θα χρειαστεί να ξαναπροσθέσεις τις κάρτες σου στη νέα σου συσκευή για λόγους ασφαλείας.
iOS
Για να προσθέσεις την κάρτα σου στο iPhone σου, πήγαινε στο app Wallet και πάτα το πλήκτρο με το σύμβολο της πρόσθεσης. Επίλεξε Debit or Credit Card και κατόπιν Continue. Ακολούθησε τις οδηγίες που θα εμφανιστούν στην οθόνη, επιβεβαίωσε την ενέργειά σου με την τράπεζά σου και είσαι έτοιμος. Αν μάλιστα διαθέτεις και Apple Watch, μπορείς να προσθέσεις την κάρτα σου απ’ ευθείας και εκεί.
Αν θες να το κάνεις αργότερα , πήγαινε στο app Apple Watch και από το tab My Watch, επίλεξε Wallet & Apple Pay. Πάτα στο Add Card και ακολούθησε την ίδια διαδικασία με το iPhone σου.
Η ίδια περίπου διαδικασία με το iPhone ισχύει και σε Mac και iPad. Θα χρειαστεί να πας στα Settings και από εκεί στο Wallet & Apple Pay. Πάτα Add Card και ακολούθησε τα βήματα που θα δεις στην οθόνη σου.
Android
Ο ευκολότερος τρόπος για να προσθέσεις την κάρτα σου στη συσκευή Android σου, είναι μέσα από το app Google Wallet (σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείς να το κάνεις και μέσα από το app της τράπεζάς σου). Άνοιξε την εφαρμογή και κάτω-κάτω στο μενού της, επίλεξε το Add to Wallet +. Διάλεξε Payment card και κατόπιν New credit or debit card. Εδώ έχεις τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείς την κάμερα της συσκευής σου, αφήνοντάς την να «διαβάσει» τα στοιχεία της κάρτας σου, εναλλακτικά πληκτρολόγησέ τα ο ίδιος. Πάτα Save και αμέσως μετά Acccept, εφ’ όσον φυσικά συμφωνείς με τους όρους χρήσης (hint: δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς).
Ενδεχομένως να σου ζητηθεί να επιβεβαιώσεις τα στοιχεία σου, οπότε εν τοιαύτη περιπτώσει, απλά ακολουθείς τις σχετικές οδηγίες.
Τι να προσέξεις
Παρά τα όλα όσα αναφέραμε, κάποιοι εξακολουθούν να βλέπουν με… μισό μάτι τις ανέπαφες πληρωμές, θεωρώντας ότι το ρίσκο με το οποίο έρχονται είναι μεγάλο. Ακόμα κι αν ανήκεις σε αυτούς τους σκεπτικιστές, εμείς θα σου δώσουμε ορισμένα tips με τα οποία να είσαι σίγουρος/η πως θα νιώσεις πιο άνετα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- Έλεγχε τακτικά την κατάσταση συναλλαγών της κάρτας ή/και του λογαριασμού σου. Είναι κάτι που μπορείς να κάνεις πανεύκολα άλλωστε μέσω app. Αν εντοπίσεις κάτι ύποπτο, απλά επικοινώνησε με την τράπεζά σου.
- Ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις (notifications) του app της τράπεζάς σου. Αν προκύψει χρέωση, θα ενημερωθείς σε πραγματικό χρόνο.
- Θέσε ένα ανώτατο όριο ανέπαφων συναλλαγών που να σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα.
- Αν αισθάνεσαι πως ανά πάσα στιγμή κάποιος μπορεί να «σκανάρει» την κάρτα σου, απλά απενεργοποίησε το NFC στη συσκευή σου (και ενεργοποίησέ το όταν το χρειαστείς πάλι).
- Προφανές αλλά δε βαριέσαι: μη μοιράζεσαι την κάρτα σου ή τα στοιχεία της με άλλους.
Αν εξακολουθείς να χρειάζεσαι βοήθεια για το πως θα προσθέσεις την κάρτα σου στο smartphone/smartwatch ή πως θα πραγματοποιείς ανέπαφα τις συναλλαγές σου, οι Tech Experts είναι δίπλα σου για να σoυ λύσουν κάθε απορία!
Οι ανέπαφες συναλλαγές δεν είναι το μέλλον, όπως ίσως να πιστεύεις: είναι το παρόν αφού είναι εδώ, είναι ευρέως αποδεκτές σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και βρίσκονται στη διάθεσή σου προκειμένου να κάνουν την καθημερινότητά σου ασφαλέστερη και ευκολότερη. Δώσε στην τεχνολογία μία ευκαιρία και άφησέ την, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, να αλλάξει τη ζωή σου προς το καλύτερο!