Η αγορά τηλεόρασης είναι διαδικασία ικανή να πονοκεφαλιάσει ακόμα και τους πλέον εξοικειωμένους με την τεχνολογία. Στη διάθεσή σου, βλέπεις, βρίσκονται δεκάδες ή, καλύτερα, εκατοντάδες προτάσεις, πολλές από τις οποίες διατίθενται σε τιμή έκπληξη!
Αν το νούμερο σου φαίνεται υπερβολικό, μία βόλτα στα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή το germanos.gr θα σε πείσει περί του αντιθέτου. Ως εκ τούτου, τα όσα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ο καταναλωτής πριν καταλήξει στο μοντέλο που θα κοσμήσει το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο ή τέλος πάντων τον χώρο του, είναι πολλά και διάφορα. Εμείς επιχειρήσαμε να τα βάλουμε σε μια σειρά, έτσι ώστε να ξέρεις πού πρέπει να δώσεις βάση και ποιες οφείλουν να είναι οι προτεραιότητές σου. Έλα να τα δούμε.
Μέγεθος
Μοιραία, ο πρώτος παράγοντας που θα εξετάσεις όσον αφορά στη νέα σου τηλεόραση είναι το μέγεθός της. Η λογική λέει πως για σαλόνι θα βρεθείς κάπου μεταξύ 55-65 ιντσών ενώ στην περίπτωση της κρεβατοκάμαρας θα πέσεις λίγο παρακάτω (32-43 ίντσες). Αφήνοντας στην άκρη το προφανές (να υπάρχει δηλαδή χώρος για την τηλεόραση στο δωμάτιο), το μέγεθος της τηλεόρασης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την απόστασή σου από αυτή. Ένας σχετικά εύκολος τρόπος για να προσδιορίσεις το μέγεθος της τηλεόρασης που χρειάζεσαι, είναι να μετατρέψεις την απόστασή σου από αυτή σε πόδια και να πολλαπλασιάσεις επί 10 για να βρεις τη διαγώνιό της. Αν κάθεσαι δηλαδή για παράδειγμα στα 2 μέτρα ή τα 6,56 πόδια, θα χρειαστείς ιδανικά τηλεόραση 65 ιντσών.
Ανάλυση
Εδώ οι προτάσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και για την ακρίβεια οι εξής τρεις: Full HD, 4K και 8K. Οι Full HD (ή FHD εν συντομία) τηλεοράσεις είναι μακράν οι φθηνότερες αν και σιγά-σιγά έχουν αρχίσει να εκλείπουν. Είναι μια χαρά σαν βοηθητικές λύσεις (π.χ. για το χωριό), ιδίως στην περίπτωση που περιορίζεσαι σε επίγεια κανάλια και streaming στα 720p/1080p. Οι 4K είναι εκείνες που θα βρεις σε αφθονία στην αγορά. Ιδανικές για streaming και gaming σε Ultra HD ανάλυση, αποτελούν την πλέον value for money πρόταση. Όσο για τις 8K που αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς, αποτελούν τις λεγόμενες future-proof λύσεις και στηρίζονται στη λειτουργία upscale τους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη σούπερ ανάλυσή τους.
Τεχνολογία
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ας προσπαθήσουμε να τα απλοποιήσουμε. Οι βασικές επιλογές πάνελ είναι δύο: LCD και OLED. Οι LCD έχουν αρκετούς τύπους. Οι πιο προσιτές οικονομικά είναι οι LED, τηλεοράσεις δηλαδή που χρησιμοποιούν διόδους εκπομπής φωτός (LED) για τον φωτισμό του πάνελ LCD τους. Οι QLED συνιστούν την αμέσως επόμενη επιλογή καθώς έχουν τη δυνατότητα απεικόνισης μίας ευρύτερης γκάμας χρωμάτων (μέσω της προσθήκης μίας ακόμα σειράς νανοκρυστάλλων κβαντικών κουκίδων. Οι -premium- mini LED και οι micro LED διαθέτουν ακόμα μικρότερες διόδους για μεγαλύτερη ακρίβεια εικόνας. Στην άλλη κατηγορία, οι OLED βασίζονται σε οργανικές διόδους με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να πετύχουν εκπληκτική αντίθεση χρωμάτων ξεπερνώντας LED και QLED -ούσες ωστόσο ακριβότερες.
HDR
Το HDR θα πρέπει να σε απασχολήσει στην περίπτωση που επιλέξεις 4K μοντέλο. Πρόκειται επί της ουσίας για μία τεχνολογία ικανή να σου χαρίσει μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων μεγαλύτερης αντίθεσης και σε υψηλότερα επίπεδα φωτεινότητας. Δεν έχουν όμως όλες οι τηλεοράσεις το ίδιο πρότυπο HDR. Η βασική έκδοση, αυτή που λίγο-πολύ υποστηρίζουν δηλαδή όλα τα μοντέλα Ultra HD είναι το HDR10. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλες. Το Dolby Vision είναι ίσως η πιο διαδεδομένη έκδοση τρίτης εταιρείας (ρυθμίζει την εικόνα ανά καρέ) και συναντάται σε διάφορα μοντέλα. Μία αντίστοιχη αν και λιγότερο δημοφιλής πρόταση είναι το HLG. Σε επίπεδο κατασκευαστών τώρα, υπάρχει το HDR10+ το οποίο ανέπτυξε η Samsung και συναντάμε στα μοντέλα των τηλεοράσεών της και εκείνων της Panasonic.
Συνδεσιμότητα
Κανόνας απαράβατος: όσο περισσότερες οι επιλογές συνδεσιμότητας, τόσο το καλύτερο. Ιδανικά θες η τηλεόρασή σου να υποστηρίζει το πιο πρόσφατο φορμά HDMI, το HDMI 2.1, έτσι ώστε να καρπωθείς ό,τι πρόκειται να προσφέρει η τεχνολογία στο μέλλον. Αν είσαι gamer π.χ. τότε θα μπορείς να εκμεταλλευτείς την υποστήριξη VRR και τεχνολογίες όπως τις NVIDIA G-Sync και AMD FreeSync. Για τυπική χρήση, η HDMI 2.0 είναι μια χαρά, απλά φρόντισε να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες -με τέσσερις είσαι ΟΚ. Βεβαιώσου ότι υπάρχουν USB για τη σύνδεση μονάδων αποθήκευσης, Wi-Fi και Ethernet για δικτύωση και Bluetooth για εύκολη ασύρματη επικοινωνία με mobile συσκευές.
Ήχος
Εδώ θα είμαστε ξεκάθαροι: ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να υπόσχεται ό,τι θέλει στον τομέα του ήχου -δουλειά του είναι. Με τα μοντέλα τηλεοράσεων τελευταίας γενιάς ωστόσο να είναι εξαιρετικά λεπτά, αντιλαμβάνεσαι ότι ο χώρος που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες για να χωρέσουν τα ηχεία τους, είναι ελάχιστος -και μειώνεται διαρκώς. Αντί να βασιστείς στη νέα σου τηλεόραση λοιπόν, σου προτείνουμε να επιλέξεις ένα soundbar. Ξεκινούν από πραγματικά χαμηλές τιμές και να είσαι σίγουρος ότι ακόμα κι η πλέον οικονομική λύση θα αναβαθμίσει σημαντικά τον ήχο που φτάνει στα αφτιά σου, προσφέροντάς σου αξέχαστες εμπειρίες ψυχαγωγίας. Κι αν δεν είσαι σίγουρος για το τι να επιλέξεις, ο σχετικός οδηγός μας θα σου λύσει κάθε απορία!
Λειτουργικό
Κατά 99,99% η τηλεόραση που θα επιλέξεις θα είναι smart, ακόμα κι αν πρόκειται για κάποιο από τα φθηνότερα μοντέλα. Ως εκ τούτου θα βασίζεται σε κάποιο λειτουργικό σύστημα (όπως το smartphone και το laptop σου) μέσω του οποίου θα έχεις πρόσβαση στις εφαρμογές και τις λειτουργίες της. Ο κάθε κατασκευαστής έχει το δικό του (σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένες σειρές διαφέρουν από τις άλλες) οπότε διαλέγοντας μοντέλο, επιλέγεις και λειτουργικό. Αν και υπάρχουν αρκετές επιλογές (βλ. WebOS, Roku TV, Tizen OS, Google TV κ.α.) όλες λίγο-πολύ θα σου προσφέρουν πληθώρα επιλογών όπως δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών, browsing, games κλπ. Εκτός κι αν έχεις τους δικούς σου λόγους, ό,τι κι αν επιλέξεις, κατά πάσα πιθανότητα θα σε καλύψει.
Για τηλεόραση στον ΓΕΡΜΑΝΟ
Τώρα λοιπόν ξέρεις όλα όσα χρειάζεσαι προκειμένου να επιλέξεις με σιγουριά την τηλεόραση των ονείρων σου. Έλα στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή μπες στο germanos.gr, εξερεύνησε την τεράστια γκάμα προτάσεων που θα βρεις σε ασυναγώνιστες τιμές και κάνε δικιά σου την τηλεόραση που θα καλύψει τις ανάγκες σου σε ό,τι αφορά την οικιακή ψυχαγωγία για χρόνια!