Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν η ζωή μας τείνει να ψηφιοποιηθεί ολοκληρωτικά, οι εκτυπωτές θα συνεχίσουν να είναι το δημοφιλέστερο -πιθανότατα- περιφερειακό για τους υπολογιστές μας -και όχι μόνο, όπως θα διαπιστώσεις. Από την εκτύπωση επιστολών και εργασιών, μέχρι ετικετών και φωτογραφιών, οι εκτυπωτές συνεχίζουν να αποτελούν χρήσιμη προσθήκη σε κάθε σπίτι. Με την απομακρυσμένη εργασία μάλιστα να έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια (και άρα σημαντική μερίδα του κοινού να έχει χάσει την εύκολη πρόσβαση σε εκτυπωτή μέσω του γραφείου), η εν λόγω προϊοντική κατηγορία ζει… χρυσές εποχές!
Αν λοιπόν η αγορά εκτυπωτή βρίσκεται στα πλάνα σου, πριν ολοκληρώσεις την αγορά σου, δες όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις προκειμένου να καταλήξεις στο κατάλληλο για ‘σένα μοντέλο ή έλα σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ να σε βοηθήσουμε!
Τι είδη εκτυπωτών υπάρχουν;
Ας αρχίσουμε με τα βασικά: σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι εκτυπωτές; Η διάκρισή τους γίνεται με βάση την τεχνολογία στην οποία βασίζονται, οπότε και έχουμε τις ακόλουθες τρεις ομάδες:
Inkjet: Οι inkjet αποτελούν τους οικονομικότερους εκτυπωτές και παράλληλα εκείνους που θα συναντήσεις στα περισσότερα σπίτια. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις αφού διατίθενται στην αγορά εδώ και αρκετές δεκαετίες. Χρησιμοποιούν μελάνια και απευθύνονται σε οικιακούς χρήστες χωρίς ιδιαίτερες ποσοτικές ανάγκες -σε διαφορετική περίπτωση, το κόστος των αναλωσίμων καταλήγει να ‘ναι δυσβάσταχτο. Μία υποκατηγορία inkjet εκτυπωτών, είναι οι λεγόμενοι photo inkjet, μοντέλα που όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους είναι σχεδιασμένα ειδικά για την εκτύπωση φωτογραφιών. Χρησιμοποιούν συγκεκριμένα μελάνια και ως εκ τούτου το κόστος εκτύπωσης αυξάνεται ελαφρώς αλλά να ‘σαι σίγουρος πως η ποιότητα θα σε αποζημιώσει.
Laser: Η επιλογή όσων αναζητούν το κάτι παραπάνω και γενικώς… του δίνουν και καταλαβαίνει σε ό,τι αφορά τις εκτυπώσεις τους. Οι laser συναντώνται κυρίως σε επαγγελματικά περιβάλλοντα ή εν πάση περιπτώσει σε σπίτια με αυξημένες ανάγκες (π.χ. με πολυπληθείς οικογένειες, μαθητές ή/και φοιτητές, εκπαιδευτικούς κλπ). Τα μοντέλα laser χρησιμοποιούν toner αντί για μελάνια (είναι μεν ακριβότερα αλλά αντέχουν και περισσότερο), προσφέροντας σημαντικά καλύτερη ποιότητα εκτυπώσεων αφού το χαρτί διατηρείται στεγνό, ωστόσο το κατά πόσο θα αποσβέσουν το ποσό που απαιτείται για την αγορά τους εξαρτάται από τις συνήθειες του κατόχου τους.
Λοιποί: Θεωρητικά στις παραπάνω δύο κατηγορίες θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ακόμα μία στην οποία συναντάμε όλους τους υπόλοιπους εκτυπωτές όπως π.χ. 3D printers και dot matrix. Πρόκειται πάντως για μοντέλα που ενσωματώνουν τεχνολογίες οι οποίες είτε δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο οικιακό κοινό, είτε δεν αντικαθιστούν με κάποιον τρόπο τους inkjet ή laser, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε περαιτέρω.
«Δηλαδή τι να πάρω»;
Στα έχουμε ξαναπεί αλλά ας τα συνοψίσουμε. Να πάρεις inkjet αν:
- Το budget σου είναι περιορισμένο.
- Οι απαιτήσεις σου σε σελίδες/μήνα είναι χαμηλές (<500).
- Εκτυπώνεις κυρίως φωτογραφίες.
Μερικά μοντέλα inkjet εκτυπωτών που ξεχωρίσαμε: HP Envy Inspire 7220e, CANON Pixma TS3350, EPSON EcoTank L6260.
Να πάρεις laser αν:
- Πρόκειται να εκτυπώνεις πολλές σελίδες (τετραψήφιος αριθμός).
- Θα εκτυπώνεις κυρίως κείμενα.
- Σε ενδιαφέρει το κόστος/σελίδα σε βάθος χρόνου.
Μερικά μοντέλα laser εκτυπωτών που ξεχωρίσαμε: HP LaserJet Pro M203dn, XEROX C235 Color.
Περί πολυμηχανημάτων
Τα πολυμηχανήματα είναι δυνατόν να ανήκουν σε μία εκ των δύο βασικών κατηγοριών (inkjet ή laser) που προαναφέραμε. Βλέπεις, το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα δεν είναι η τεχνολογία εκτύπωσης που χρησιμοποιούν αλλά η πληθώρα λειτουργιών που προσφέρουν (και που εν αντιθέσει με έναν τυπικό εκτυπωτή, δεν περιορίζονται στην εκτύπωση έγχρωμων ή ασπρόμαυρων σελίδων). Ένα πολυμηχάνημα συνήθως είναι 3-σε-1: εκτυπωτής, σαρωτής (scanner δηλαδή) και φωτοτυπικό μαζί. Κάποια μοντέλα μάλιστα ενσωματώνουν και μία τέταρτη δυνατότητα, αυτή του φαξ.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των πολυμηχανημάτων είναι πως προσφέρουν τις τριπλάσιες λειτουργίες σε σχέση με έναν εκτυπωτή σε ελάχιστα υψηλότερη τιμή. Από πλευράς δηλαδή τιμής/απόδοσης, αποτελούν αυτό που θα λέγαμε «ευκαιρίες». Αυτό σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να προτιμήσεις ένα τέτοιο έναντι ενός απλού εκτυπωτή; Όχι αν δεν το χρειάζεσαι. Θα σου προτείναμε να σκεφτείς πόσο συχνά χρειάζεται να φωτοτυπήσεις ή να σαρώσεις έγγραφα. Ανάλογα με την απάντηση που θα δώσεις, θα κρίνεις αν σε συμφέρει να προτιμήσεις πολυμηχάνημα έναντι εκτυπωτή.
Έχε υπ’ όψιν σου πως ένα πολυμηχάνημα καταλαμβάνει και περισσότερο χώρο απ’ ό,τι ένας εκτυπωτής!
Μερικά μοντέλα πολυμηχανημάτων που ξεχωρίσαμε: HP OfficeJet Pro 9012e, EPSON EcoTank L3256.
Τρόποι σύνδεσης με τον εκτυπωτή
Ή αλλιώς: χρειάζομαι οπωσδήποτε υπολογιστή;
Όχι! Αν και οι εκτυπωτές ξεκίνησαν ως περιφερειακά των υπολογιστών, με την άνθηση των ασύρματων τεχνολογιών (βλ. Wi-Fi και Bluetooth), απέκτησαν τη δυνατότητα να επικοινωνούν απ’ ευθείας και με άλλες συμβατές συσκευές όπως π.χ. το smartphone και το tablet σου! Ξέχνα λοιπόν τη μεταφορά φωτογραφιών μέσω emails και USB sticks: με τον κατάλληλο εκτυπωτή, θα είσαι σε θέση να εκτυπώνεις φωτογραφίες, έγγραφα, screenshots και ό,τι άλλο θες απ’ ευθείας από τη φορητή σου συσκευή. Να έχεις κατά νου ότι αυτοί οι εκτυπωτές συνήθως υποστηρίζουν το σχετικό app του κατασκευαστή τους (Canon PRINT, HP Smart app κλπ) καθώς επίσης και τις λύσεις για iOS (Apple AirPrint) και Android (Mopria).
Αν σ’ αρέσει η ιδέα της απ’ ευθείας εκτύπωσης από το κινητό σου, απλά βεβαιώσου ότι ο εκτυπωτής που έχεις βάλει στο μάτι υποστηρίζει ασύρματη εκτύπωση.
Τεχνολογίες που πρέπει να προσέξεις
Οι κατασκευαστές των εκτυπωτών πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει άλματα προόδου, εξοπλίζοντας πλέον τα διάφορα μοντέλα τους με τελευταίας γενιάς τεχνολογίες και χαρακτηριστικά που στόχο έχουν να κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη. Έλα να δούμε τα σημαντικότερα εξ αυτών:
Οθόνη αφής: Μια οθόνη αφής θα σου επιτρέψει να επιλέξεις λειτουργία και να κάνεις τις σχετικές ρυθμίσεις στον εκτυπωτή ή το πολυμηχάνημά σου στη στιγμή.
Αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης: Ο εκτυπωτής σου θα εκμεταλλευτεί και τις δύο πλευρές μιας σελίδας, εξοικονομώντας σου πολύτιμο χαρτί.
Ενδείξεις LED: Μία τόση δα ένδειξη που όμως έχει τη δυνατότητα να σε ενημερώσει για την κατάσταση του εκτυπωτή.
Εκτύπωση φωτογραφιών χωρίς πλαίσιο: Αν θες να εκτυπώσεις φωτογραφίες εκμεταλλευόμενος όλη την επιφάνεια του χαρτιού, φρόντισε να υπάρχει η συγκεκριμένη λειτουργία.
Αναγνώστης καρτών SD: Ό,τι πρέπει αν θες να εκτυπώνεις κατ’ ευθείαν από συσκευές που χρησιμοποιούν σχετικές κάρτες (φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, κινητά).
Self-healing: Πρόκειται για μια σειρά λειτουργιών χάρη στις οποίες ο εκτυπωτής θα εντοπίσει και θα αποκρούσει αυτόματα τυχόν κυβερνοεπιθέσεις (firmware, BIOS) χωρίς την ανάγκη επέμβασης ειδικού (βλ. IT).
Έχεις ακόμα απορίες; Όπως γνωρίζεις εδώ και χρόνια, ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι πάντα δίπλα σου να σε βοηθήσει σε κάθε αγορά σου οπότε επισκέψου το κοντινότερο κατάστημα για να μιλήσεις με έναν Tech Expert!