Έχοντας ήδη εξηγήσει σε πολύ γενικές γραμμές τι είναι το fiber to the home ή εν συντομία FTTH, ας ρίξουμε μια ματιά στις βασικές αρχές και τον τρόπο λειτουργίας του, καθώς επίσης και στον εξοπλισμό που απαιτεί μία τυπική εγκατάσταση.
FTTH vs. FTTC
Όπως αρχικά υποδηλώνει και το όνομά του, το FTTH προϋποθέτει την ύπαρξη δικτύου οπτικών ινών από το αστικό κέντρο του κάθε παρόχου, μέχρι την πόρτα του σπιτιού του εκάστοτε καταναλωτή. Αν αυτό δε γίνεται να ικανοποιηθεί, τότε η κάλυψη πρέπει να φτάνει τουλάχιστον μέχρι τα κουτιά του παρόχου που βρίσκονται στους δρόμους –τα λεγόμενα ducts ή ΚΑΦΑΟ.
Στην περίπτωση που το δίκτυο οπτικών ινών φτάνει μέχρι το κουτί του παρόχου, τότε μιλάμε για fiber to the cabinet –ή FTTC. Καθώς η εναπομείνασα απόσταση από το κουτί μέχρι τον χώρο του καταναλωτή καλύπτεται με καλώδιο χαλκού, οι ταχύτητες που προσφέρει το FTTC είναι υποδεέστερες του FTTH –αλλά σε κάθε περίπτωση, καλύτερες από οποιαδήποτε σύνδεση μέσω ενός τυπικού δικτύου καλωδίων χαλκού.
Πώς όμως λειτουργεί το FTTH;
Το FTTH, όπως προαναφέραμε, προϋποθέτει την end-to-end χρήση οπτικής ίνας σε κάθε σύνδεση. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι η απόσταση από το κέντρο ενός παρόχου μέχρι το κουτί στον δρόμο και από εκεί μέχρι το εξωτερικό του τοίχου κάθε σπιτιού ή χώρου συνδρομητή, καλύπτεται με καλώδια οπτικής ίνας. Από εκεί, το σήμα περνά σε ένα modem και πάλι με τη χρήση οπτικής ίνας, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί ένα ενσύρματο (μέσω Ethernet) broadband router.
Όσον αφορά στην εγκατάσταση ενός τέτοιου δικτύου, με δεδομένο το γεγονός ότι οι οπτικές ίνες είναι σε γενικές γραμμές ιδιαίτερα εύθραυστες, η σύνδεση γίνεται υπογείως. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά την εγκατάσταση ενός δικτύου οπτικών ινών σε μία περιοχή, τα συνεργεία σκάβουν κάθε δρόμο σαν να μην υπάρχει αύριο. Για την καλωδίωση τώρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο δίκτυο σωληνώσεων καθώς εν αντιθέσει με άλλους τύπους ευρυζωνικών συνδέσεων όπως ADSL και VDSL2, η οπτική ίνα δεν επηρεάζεται από κανενός τύπου παρεμβολές –και ως εκ τούτου είναι σταθερότερη.
Εξοπλισμός εντός και εκτός του σπιτιού
Περνώντας στα του εξοπλισμού, δεν υπάρχουν και πολλά για να αναλύσει κανείς. Τα μόνα που χρειάζεται να γνωρίζει ο καταναλωτής είναι τα βασικά του modem του, μέσω του οποίου οι διάφορες συσκευές του συνδέονται στο internet, ενσύρματα ή ασύρματα. Το modem προσφέρεται από τον πάροχο και πραγματικά δεν υπάρχει λόγος κάποιος να ξοδευτεί και να προτιμήσει κάποιο άλλο συμβατό –εκτός κι αν πρόκειται για πεπειραμένο χρήστη που έχει πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Όσο για τον εξοπλισμό και τις υποδομές εκτός σπιτιού, για εκείνες φροντίζει ο πάροχος ή εν πάση περιπτώσει ένα συνεργείο συμβεβλημένο/μισθωμένο από εκείνον. Σε ό,τι αφορά την καλωδίωση, ένα τυπικό καλώδιο οπτικής ίνας προστατεύεται από ένα παχύ στρώμα Kevlar, κάτω από το οποίο βρίσκεται ο πυρήνας του καλωδίου. Αυτός διαθέτει ακόμα ένα στρώμα Kevlar, μέσα από το οποίο υπάρχει ένα δεύτερο πλαστικό περίβλημα. Ακολουθεί μία τελευταία επένδυση και στο τέλος, στο κέντρο του καλωδίου, βρίσκεται η οπτική ίνα.
Κάλυψη δικτύων
Το γεγονός ότι κάποιος πάροχος προσφέρει υπηρεσίες FTTH σε μία περιοχή, δε σημαίνει ότι αυτόματα όλοι οι κάτοικοί της θα έχουν πρόσβαση σε αυτές. Το πρώτο πράγμα που θα μας ενδιαφέρει, είναι ο αριθμός των νοικοκυριών που υποστηρίζονται από τον πάροχο, κάτι που υπολογίζεται με βάση τα ΚΑΦΑΟ στα οποία έχει φτάσει το δίκτυο οπτικών ινών –καθένα απ’ αυτά τα κουτιά καλύπτει τις ανάγκες συγκεκριμένου αριθμού γραμμών οπότε είναι εύκολος ο προσδιορισμός των λεγόμενων «υποστηριζόμενων νοικοκυριών».
Βέβαια εν τοιαύτη περιπτώσει, η οπτική ίνα έχει φτάσει μέχρι το κουτί και όχι το σπίτι: έχουμε δηλαδή FTTC –που λέγαμε στην αρχή του κειμένου- και όχι FTTH. Για να ολοκληρωθεί η σύνδεση, η οπτική ίνα θα πρέπει να φτάσει στο σπίτι, κάτι που ο πάροχος βάσει του ισχύοντος πλαισίου δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει –εδώ θα πρέπει να μεριμνήσει κατά βάση ο καταναλωτής, είτε αναλαμβάνοντας να συνεννοηθεί ο ίδιος με κάποιο συνεργείο, είτε ζητώντας τη βοήθεια των παρόχων.
Αυτό που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι καταναλωτές, είναι πως το FTTH απαιτεί κατά βάση end-to-end καλωδίωση οπτικών ινών. Ακόμα κι αν προσφέρεται τέτοια σύνδεση στην περιοχή τους, θα χρειαστεί μάστορας που θα περάσει στο σπίτι ή την πολυκατοικία καλώδια οπτικής ίνας, από την είσοδο μέχρι το κάθε διαμέρισμα. Τότε και μόνο τότε, συνδυαστικά με τις υποδομές του παρόχου, το δίκτυο FTTH θα είναι πλήρες και οι ταχύτητες των 100 και των 200 Mbps που υπόσχονται αυτή τη στιγμή οι εταιρείες θα είναι εφικτό να προσεγγιστούν.
Δράση Superfast Broadband
Αν οι συνθήκες σας ευνοούν και το μόνο που σας βάζει σε δεύτερες σκέψεις είναι το κόστος μια FTTH σύνδεσης, τα νέα είναι εξαιρετικά αφού η δράση Superfast Broadband εστιάζει εκεί ακριβώς. Με μια πολύ απλή διαδικασία, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη της συγκεκριμένης δράσης η οποία αφορά έκπτωση στο μηνιαίο κόστος παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο σε υπερυψηλή ταχύτητα σε πολίτες και επιχειρήσεις που κατοικούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται υποδομές ικανές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.
Η όλη διαδικασία υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher), σύμφωνα με την οποία ο ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος, ανάλογα με τις ανάγκες του, τις υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν και τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που τις παρέχει.
Μάθε περισσότερα για όλα τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις για να βάλεις fiber to the home στο χώρο σου!