Πώς θα βελτιώσεις τον ήχο της τηλεόρασής σου;

1 έτος πριν
Τηλεόραση

Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι έχει να κάνει με τις τηλεοράσεις, όλοι εστιάζουν στην εικόνα και τις σχετικές με αυτή τεχνολογίες. Όχι ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα, μην παρεξηγηθούμε, απλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές, έχει ως αποτέλεσμα να περάσει σε δεύτερη μοίρα ο ήχος. Κακώς, πολύ κακώς! Διότι ο επιβλητικός ήχος μπορεί να ανεβάσει πραγματικά επίπεδο τις εμπειρίες ψυχαγωγίας σου, δημιουργώντας μία εκπληκτική ατμόσφαιρα με εσένα στο επίκεντρο για αξέχαστες καταστάσεις! Τι θα ‘λεγες λοιπόν να ρίχναμε μια ματιά στους τρόπους με τους οποίους θα βελτιώσεις τον ήχο που απολαμβάνεις ενώ κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ σου;

Αρχικά ας δούμε τις «μικροεπεμβάσεις», τις αλλαγές που μπορείς να κάνεις δηλαδή στην ίδια την τηλεόρασή σου. Δε θα χρειαστεί να επενδύσεις σε έξτρα εξοπλισμό αλλά η βελτίωση στην ποιότητα του ήχου, να ξέρεις, θα είναι περιορισμένη.

Αλλαγή λειτουργίας ήχου

Ενδεχομένως να γνωρίζεις τις διάφορες λειτουργίες προβολής που διαθέτει η τηλεόρασή σου (π.χ. sport, gaming, cinema κλπ). Ήξερες όμως ότι ισχύει το ίδιο και όσον αφορά στον ήχο; Τα διάφορα προφίλ ήχου πολλές φορές αντιστοιχούν σε εκείνα της εικόνας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε θα βρεις και ορισμένα ανεξάρτητα αλλά εξίσου εξειδικευμένα (για καθαρότερες ομιλίες, ας πούμε). Εδώ δεν έχουμε να σου προτείνουμε κάποιο συγκεκριμένο: απλά βάλε το περιεχόμενο που σε ενδιαφέρει να παίζει και δοκίμασε τις επιλογές που σου προσφέρει η τηλεόρασή σου, έως ότου βρεις εκείνη που σε καλύπτει περισσότερο. Απλοϊκό μεν, αποτελεσματικό δε.

Καλύτερη τοποθέτηση ηχείων

Αν διαθέτεις ήδη σύστημα ηχείων, ενδεχομένως μερικές αλλαγές στη θέση των τελευταίων στον χώρο να έχουν ευεργετικό χαρακτήρα. Δες τον τρόπο με τον οποίο προτείνει να χρησιμοποιήσεις το σετ σου ο κατασκευαστής του, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων και της απόστασης των ηχείων από εσένα και την τηλεόραση. Χρησιμοποίησε οδηγούς για να κρύψεις τα καλώδια και επεκτάσεις, αν κρίνεις ότι χρειάζονται. Δοκίμασε επίσης να κλείσεις τις πόρτες του δωματίου ώστε να το απομονώσεις κατά την προβολή/ακρόαση και να κατεβάσεις στόρια/κουρτίνες προκειμένου να αιχμαλωτίσεις τον ήχο.

Προσαρμογή ρυθμίσεων τηλεόρασης

Η επιλογή που όλοι γνωρίζουμε ως προς τον ήχο της τηλεόρασης, είναι η προσαρμογή της έντασης του ήχου. Αν θες να βελτιώσεις ωστόσο την ποιότητα του τελευταίου, καλό θα ήταν να πειραματιστείς και με τις άλλες ρυθμίσεις που βρίσκονται «χωμένες» στη σχετική ενότητα του μενού της τηλεόρασής σου. Αυτές ποικίλουν ανάλογα τον κατασκευαστή και τη σειρά. Περιλαμβάνουν όμως αρκετά «ενδιαφέρουσες» επιλογές όπως π.χ. ισορροπία μεταξύ των ηχείων, αυτόματη προσαρμογή έντασης, ψηφιακό ήχο και τεχνολογίες όπως SRS TruSurround HD, DTS TruSurround, Clear Voice, Bass Enhancer, Voice Zoom κ.α. Δες τι σου προσφέρει και η δική σου τηλεόραση και δοκίμασε να δεις πώς επηρεάζεται η εμπειρία ήχου σου.

Χρήση ισοσταθμιστή

Ο ισοσταθμιστής ή equalizer είναι ένα ακόμα «όπλο» που σου προσφέρει απλόχερα η τηλεόρασή σου. Πρόκειται για το ίδιο εργαλείο που διαθέτει και το hi-fi σου και θυμίζει σε κάποιον βαθμό τη λειτουργία ήχου που είδαμε πιο πάνω. Πρακτικά, ο ισοσταθμιστής προσαρμόζει συγκεκριμένα στοιχεία του εύρους του ήχου όπως π.χ. το μπάσο ή το treble (μέσω της τροποποίησης συγκεκριμένων συχνοτήτων). Αν λοιπόν τα όσα φτάνουν στα αφτιά σου δεν είναι αυτά που θες, μπορείς να δοκιμάσεις να «παίξεις» με το equalizer της τηλεόρασής σου: μην περιμένεις να δεις «τρελές» βελτιώσεις, όμως σε συνδυασμό με τις άλλες ρυθμίσεις, ενδεχομένως να κάνουν το τελικό αποτέλεσμα λίγο πιο ευχάριστο.

Αν τώρα δε δεις προκοπή με τα παραπάνω, αυτό σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα για πιο «δραστικά» μέτρα. Ναι, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείς επιπρόσθετο εξοπλισμό όμως μη βιαστείς να τα… βάψεις μαύρα: το κόστος εξαρτάται καθαρά από τα «θέλω» σου.

Soundbar

Ο απλούστερος και αμεσότερος τρόπος για να δεις πραγματική βελτίωση στον ήχο. Η τηλεόρασή σου, βλέπεις, είναι τόσο λεπτή που τα ηχεία με τα οποία την έχει εφοδιάσει ο κατασκευαστής της, είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Ως εκ τούτου ένα soundbar, ιδανικά πλαισιωμένο από ασύρματο subwoofer, θα σου χαρίσει καθαρούς διαλόγους, κρυστάλλινα ψηλά και απολαυστικά, βαθιά μπάσα που θα σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο σινεμά! Αν μάλιστα διαθέτει τρία και άνω κανάλια, τότε θα σου δώσει και μια πρώτη αίσθηση surround (περισσότερα γι’ αυτό, παρακάτω). Όσο για το τι πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά soundbar; Ο αναλυτικός οδηγός μας θα σου δώσει τα απαραίτητα tips και θα απαντήσει σε κάθε σου ερώτηση!

Επιλογή συστήματος surround

Όσο καλό κι αν είναι ένα soundbar, δεν μπορεί να ξεπεράσει σε ποιότητα ένα σύστημα surround. Το home cinema θα δημιουργήσει αυτό ακριβώς που υπόσχεται το όνομά του: έναν οικιακό κινηματογράφο στο σαλόνι σου, έτσι ώστε να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες ψυχαγωγίας, είτε απολαμβάνεις σειρές και ταινίες, είτε παρακολουθείς αθλητικά γεγονότα, είτε απλά «λιώνεις» στα αγαπημένα σου video games. Αν κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση, φρόντισε το σύστημα surround που θα επιλέξεις να διαθέτει από πέντε κανάλια και άνω.

Η διάταξη 5.1 θα πρέπει να είναι η βάση σου, ενώ ανάλογα με τις απαιτήσεις -και το budget σου- μπορείς να ανέβεις στην 7.1 ή και την 9.1. Αν θες τη γνώμη μας, τα πίσω ηχεία οφείλουν να είναι ασύρματα, αφ’ ενός για να σου δώσουν πλήρη ελευθερία κινήσεων ως προς την τοποθέτησή τους και αφ’ ετέρου ώστε να διατηρήσεις τον χώρο σου καθαρό από τα πάντα ενοχλητικά καλώδια.

Δώσε βάση και στην τεχνολογία surround που ενσωματώνει. Οι βασικές επιλογές της αγοράς είναι δύο: DTS:X και Dolby Atmos. Τα όσα προσφέρουν είναι πάνω-κάτω τα ίδια και αφορούν ένα τρισδιάστατο περιβάλλον ήχου. Αυτό που διαφέρει είναι ο τρόπος με τον οποίο τα πετυχαίνουν. Το Dolby Atmos χρησιμοποιεί έξτρα ηχεία (γι’ αυτό και στα συμβατά surround θα δεις διατάξεις του τύπου 7.1.2) ενώ το DTS:X όχι.

Επένδυση σε επαγγελματικό σύστημα ήχου

Αν τίποτα από τα παραπάνω δε σε καλύπτει και παράλληλα είσαι διατεθειμένος να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη, τότε ίσως να αξίζει να εξετάσεις ένα επαγγελματικό σύστημα ήχου. Μιλάμε για μια επιλογή που θα κοστίσει αρκετά, όμως θα είναι σε θέση να καλύψει τα «θέλω» ακόμα και των πλέον απαιτητικών φίλων του ήχου υψηλής ποιότητας. Εδώ επί της ουσίας δεν υπάρχουν όρια: μπορείς να δημιουργήσεις το σύστημα των ονείρων σου, επιλέγοντας αριθμό ηχείων, woofer και ενισχυτή. Δες τι μπορούν να υποστηρίξουν ο χώρος και το πορτοφόλι σου και στήσε ένα σύστημα που θα ζήλευαν μέχρι κι οι επαγγελματίες!