Πώς θα ενισχύσω το σήμα του Wi-Fi μου;

10 μήνες πριν
Wi-Fi signal

«Κάτσε να αλλάξω δωμάτιο γιατί εδώ δεν πιάνει το Wi-Fi». Χιλιοειπωμένη φράση που έχει ακουστεί σε κάθε σπίτι και παράλληλα ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος κάθε χρήστη. Το πρώτο βήμα είναι να φέρεις γρήγορο internet ως την πόρτα σου (βλ. VDSL, fiber to the home κλπ), να επωφεληθείς δηλαδή τα μέγιστα από τις δυνατότητες του δικτύου που δίνει η περιοχή σου. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάς ότι και η μετέπειτα διαδρομή είναι εξίσου σημαντική. Με το σήμα του Wi-Fi να εξασθενεί όσο απομακρύνεται κάποιος από το router, η λύση στο πρόβλημα είναι μία: Wi-Fi extender. Ή μήπως repeater; Ή μήπως access point; Μπερδεύτηκες; Μην ανησυχείς! Έλα να δούμε τι ακριβώς προσφέρει το καθένα από αυτά, πώς λειτουργεί και ποιο πρόβλημά σου θα λύσει ακριβώς.

WiFi Repeater/WiFi Extender

Κατ’ αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε κάτι που δείχνει να μπερδεύει κόσμο και κοσμάκη: repeater και extender είναι το ίδιο πράγμα και συγκεκριμένα μία συσκευή που μπορεί να επεκτείνει ασύρματα την κάλυψη ενός δικτύου Wi-Fi. Πρόκειται για μία συσκευή plug and play και άρα εξαιρετικά απλή στην εγκατάσταση. Δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις αφού συντονίζεται με το δίκτυό σου αυτόματα προκειμένου να δημιουργήσει έναν κλώνο του. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις βέβαια, είναι πως ναι μεν ένα extender θα διευρύνει την κάλυψη του δικτύου σου με τρόπο οικονομικό, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως θα ενισχύσει και το σήμα του. Το extender παίρνει και μοιράζει ασύρματα δίκτυο, μία διαδικασία που από μόνη της έχει απώλειες. Αν λοιπόν χρειάζεσαι σήμα για σχετικά light χρήση (browsing και streaming σε χαμηλή ανάλυση), τότε το extender είναι μία εξαιρετικά value for money επιλογή.

Wireless access point (WAP)

Το wireless access point ή WAP είναι μία συσκευή που συνδέεται ενσύρματα στο δίκτυό σου, επιτρέποντάς σου να το επεκτείνεις ασύρματα. Το WAP αποτελεί εξαιρετική περίπτωση για εσένα που δίνεις έμφαση στην ταχύτητα, το latency και τη χωρητικότητα του δικτύου σου, κατά πάσα πιθανότητα διότι επιδίδεσαι σε απαιτητικές δραστηριότητες όπως gaming και streaming (από πλευράς σου). Στην πράξη, το WAP συνδέεται μέσω καλωδίου στο router σου, αναλαμβάνοντας να μεταδώσει το σήμα του ασύρματα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει τις μικρότερες δυνατές απώλειες, παρέχοντας παράλληλα τεράστια ευελιξία (μπορείς να το διαμορφώσεις σε multi-point bridge, wireless client, wireless bridge κλπ καθώς επίσης και να συνδυάσεις περισσότερα από ένα AP, αν ο χώρος σου φερ’ ειπείν είναι πραγματικά μεγάλος ή εκτείνεται σε διαφορετικά επίπεδα). Το κόστος ενός WAP είναι μεγαλύτερο σε σχέση με ένα repeater/extender, κάτι λογικό δεδομένων των δυνατοτήτων του.

Powerline

Τα συστήματα powerline έχουν μπει στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια, απλοποιώντας σημαντικά τη δικτύωση σε μεγάλους χώρους. Είναι ακριβότερα των extenders αλλά το μεγάλο τους πλεονέκτημα δεν είναι άλλο από τη χρήση του δικτύου ηλεκτρικής καλωδίωσης του σπιτιού σου για τη μεταφορά των δεδομένων. Επί της ουσίας, υπάρχει μία βασική συσκευή η οποία συνδέεται ενσύρματα στο router σου και μπαίνει στην πρίζα. Από εκεί και πέρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσες δευτερεύουσες συσκευές (δέκτες, σαν να λέμε) θες έτσι ώστε να επεκτείνεις το υπάρχον δίκτυό σου (ανάλογα με το ποια θα προτιμήσεις, υποστηρίζουν τόσο ενσύρματες, όσο και ασύρματες συνδέσεις) ή να δημιουργήσεις καινούριο. Η απόδοση του powerline εξαρτάται από την ποιότητα των καλωδίων του σπιτιού σου, ενώ απαραίτητη συνθήκη για τη λειτουργία του, είναι όλες οι συσκευές του να είναι συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο.

Κεραία για desktop/laptop

Μία λύση εύχρηστη και οικονομική που αρκετοί αγνοούν, είναι η κεραία ασύρματου δικτύου. Πρόκειται για ένα αξεσουάρ που μπορεί να δώσει στο laptop -ή το desktop σου- αυτό το… κάτι παραπάνω που χρειάζεται, προκειμένου να καταφέρει να συνδεθεί με ικανοποιητική ταχύτητα στο Wi-Fi σου. Αν λοιπόν η ανάγκη σου για ενίσχυση σήματος αφορά τον υπολογιστή σου, τότε το πρόβλημά σου μπορεί να λυθεί με έναν πραγματικά απλό και συνάμα οικονομικό τρόπο. Μία κεραία ασύρματου δικτύου συνδέεται στο PC σου μέσω USB έχοντας διπλό ρόλο: αφ’ ενός αναλαμβάνει να αναβαθμίσει τα πρωτόκολλα ασύρματου δικτύου της συσκευής σου και αφ’ ετέρου να της εξασφαλίσει καλύτερο σήμα ως προς τη σύνδεση. Το αποτέλεσμα; Ταχύτερο Wi-Fi και σταθερότερη απόδοση! Να έχεις υπ’ όψιν σου πάντως ότι στη συγκεκριμένη πρόταση… το μέγεθος μετράει: όσο πιο μεγάλη είναι κεραία, τόσο ισχυρότερο θα ‘ναι το σήμα.

WiFi Mesh

Μέχρι πριν από ελάχιστα χρόνια, ο οδηγός για την ενίσχυση του σήματος του οικιακού σου δικτύου Wi-Fi θα ολοκληρωνόταν κάπου εδώ. Πλέον όμως στη διάθεσή σου βρίσκεται μία ακόμα επιλογή η οποία σταδιακά μάλιστα κερδίζει έδαφος. Ο λόγος για το mesh Wi-Fi, μία νέα τεχνολογία τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά προϊόντα -αφού χρησιμοποιείται κατά κόρον εδώ και χρόνια στον βιομηχανικό κόσμο. Αυτό που υπόσχεται το mesh Wi-Fi είναι να παρέχει σήμα σε μεγάλους χώρους με απόλυτη αξιοπιστία, υψηλές ταχύτητες και χωρίς νεκρές ζώνες. Πώς το καταφέρνει; Υιοθετώντας μία πολύ διαφορετική προσέγγιση από τις υπόλοιπες τεχνολογίες αφού βασίζεται σε πολλαπλά access points αντί για ένα και μοναδικό (βλ. router).

Στην πράξη, το δίκτυο mesh αποτελείται από πολλαπλούς πομποδέκτες, συσκευές που ονομάζονται nodes. Κάθε node δέχεται το σήμα του Wi-Fi το οποίο φροντίζει να αναμεταδίδει. Στην πράξη, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει όσα nodes χρειάζονται στο σύστημά του, προκειμένου να διασφαλίσει ολοκληρωμένη κάλυψη με υψηλές ταχύτητες, ελάχιστες απώλειες αλλά και ελάχιστη προσπάθεια. Αν αναρωτιέσαι σε τι διαφέρει το mesh Wi-Fi από ένα extender, είναι στις υψηλότερες ταχύτητες και τον τρόπο λειτουργίας: ένα mesh Wi-Fi δημιουργεί ένα ενιαίο δίκτυο χωρίς να χρειάζεται να συνδεθείς εκ νέου αν απομακρυνθείς από κάποιο node.

Εκεί που το mesh Wi-Fi υπερτερεί έναντι των άλλων τεχνολογιών δηλαδή είναι στο γεγονός πως δεν θέτει δίλημμα μεταξύ εμβέλειας και ταχύτητας/απωλειών αφού τα καταφέρνει εξίσου καλά και στα δύο. Τα συστήματα mesh Wi-Fi μάλιστα συνοδεύονται από apps που κάνουν την εγκατάσταση και τη διαχείρισή τους παιχνίδι. Ανάλογα μάλιστα με την πρόταση που θα επιλέξεις θα έχεις τη δυνατότητα να τη μετατρέψεις σε smart hub, συνδέοντας σε αυτή όλες τις συμβατές συσκευές του smart home σου μέσω Wi-Fi ή Bluetooth για ακόμα πιο εύκολο χειρισμό.

Έχεις ακόμα απορίες;

Αν παρ’ όλα όσα αναφέραμε έχεις ακόμα απορίες, οι Tech Experts είναι εδώ για να στις λύσουν! Έλα στα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ και οι πλέον ειδικοί θα αναλάβουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις σου, εξηγώντας σου ακριβώς τι χρειάζεται ο χώρος σου προκειμένου να έχεις άψογο σήμα WiFi και υψηλές ταχύτητες και στην πιο απομακρυσμένη γωνία!

Θες να μάθεις περισσότερα για τα πλεονεκτήματα του κάθε Wi-Fi εξοπλισμού στο smart home σου; Δες τον οδηγό μας!