Powerbank: πώς να διαλέξεις το κατάλληλο

9 μήνες πριν
Power

Όσο κι αν οι κατασκευαστές smartphones διατείνονται ότι πλέον οι συσκευές μας μπορούν να αντέξουν για ώρες ή και μέρες χρήσης, το powerbank ποτέ δεν χάνει ούτε την αίγλη, ούτε την αξία του. Μα σε κάποια μονοήμερη εκδρομή ή απόδραση του Σαββατοκύριακου, μα σε μία μέρα που το κινητό δεν έχει σταματήσει να χτυπά κι εσύ βρίσκεσαι μονίμως στον δρόμο, αργά ή γρήγορα θα βρεθείς στην ανάγκη του. Όταν δε θα υπάρχει πρίζα στον ορίζοντα και η μπαταρία της συσκευής σου κατεβαίνει επικίνδυνα, το power bank θα έρθει να σώσει την κατάσταση, φτάνει φυσικά να έχεις κάνει τη σωστή επιλογή. Και πράγματι, με μία βόλτα στον ΓΕΡΜΑΝΟ ή το germanos.gr θα ανακαλύψεις δεκάδες προτάσεις από τους πλέον αξιόπιστους κατασκευαστές στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Ποια όμως είναι η κατάλληλη για ‘σένα;

Έλα να δούμε τον δεκάλογο του ιδανικού powerbank.

Χωρητικότητα

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Η χωρητικότητα ενός powerbank μετριέται σε mAh (μιλιαμπερώρια) και είναι εκείνος ο αριθμός που συνήθως αναφέρεται στην ονομασία του εκάστοτε μοντέλου. Τα πράγματα είναι απλά: όσο πιο μεγάλος ο αριθμός και η χωρητικότητα, τόσο περισσότερες συσκευές (ή φορές την ίδια συσκευή) θα είναι σε θέση να φορτίσει το powerbank. Αν π.χ. το smartphone σου έχει μπαταρία 4200 mAh, ένα powerbank 5000 mAh (που είναι μια καλή, καθημερινή λύση) θα ‘ναι σε θέση να εγγυηθεί μία πλήρη φόρτιση.

Θύρες εξόδου

Ένα powerbank διαθέτει δύο τύπους θύρας: εισόδου (για τη φόρτισή του) και εξόδου (για την τροφοδοσία των άλλων συσκευών). Σε ό,τι αφορά τις δεύτερες, κατ’ αρχάς αν είναι παραπάνω από μία, τότε θα είσαι σε θέση να γεμίζεις δύο συσκευές παράλληλα -τέλειο για εκείνες τις περιπτώσεις που έχεις π.χ. ένα smartphone και ένα φορητό ηχείο που πνέουν τα λοίσθια αλλά περιορισμένο χρόνο για τη φόρτισή τους. Από εκεί και πέρα μιλάμε για USB Type-A ή Type-C; Αν υπάρχει δυνατότητα ασύρματης φόρτισης για τις συμβατές συσκευές, ακόμα καλύτερα!

Θύρα εισόδου

Αντίστοιχα, το powerbank σου θα έχει τουλάχιστον μία θύρα εισόδου, μέσω της οποίας θα το φορτίζεις όταν αδειάζει. Και εδώ ισχύει λίγο-πολύ ό,τι και στις θύρες εξόδου. Δες με τι θύρα έρχεται έτσι ώστε να ξέρεις τι καλώδιο και φορτιστή θα χρειαστείς (γενικώς προσπάθησε να χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν λιγότερους τύπους βυσμάτων για ευνόητους λόγους). Εννοείται ότι αν φορτίζει και ασύρματα (ή εκμεταλλευόμενο τις ακτίνες του ήλιου, για τους λάτρεις της περιπέτειας), έκανες την τύχη σου.

Ισχύς

Μην μπερδευτείς με τη χωρητικότητα. Άλλο πράγμα αυτή, άλλο η ισχύς. Η ισχύς ισοδυναμεί με το γινόμενο της τάσης επί το ρεύμα και μετριέται σε W (Watt). Ένα powerbank για παράδειγμα όπως αυτό των 10.000 mAh της SAMSUNG που είναι στα 9 V και τα 2770 mA (άρα 2,77 A), έχει ισχύ 24,93 W ή 25 W στρογγυλά-στρογγυλά. Εδώ αυτό που θες είναι να υπάρχει ισορροπία με τις συσκευές που θα φορτίζεις μέσω του powerbank ώστε και τη βέλτιστη ταχύτητα φόρτισης να επιτυγχάνεις και οι δυνατότητές του να μην πηγαίνουν χαμένες.

Ταχύτητα φόρτισης

Σε ό,τι αφορά την ταχύτητα φόρτισης, δεν υπάρχει μόνο ένα πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις. Όπως προείπαμε παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες, από τον τύπο της θύρας, μέχρι την ισχύ του powerbank. Επιπρόσθετα, δες αν το μοντέλο στο οποίο έχεις καταλήξει υποστηρίζει τεχνολογίες Power Delivery (PD) ή ταχείας φόρτισης (κάθε εταιρεία την αναφέρει διαφορετικά) για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Μην αμελήσεις φυσικά και την ταχύτητα φόρτισης του ίδιου του powerbank: το τελευταίο που θες είναι να περιμένεις με τις ώρες ένα άδειο powerbank να ξαναγεμίσει!

Μέγεθος / Βάρος

Σύμφωνοι, στην αγορά κυκλοφορούν προτάσεις σε διάφορα designs και χρώματα, όμως ο γενικός κανόνας λέει πως το μέγεθος και το βάρος ενός powerbank εξαρτώνται από τη χωρητικότητά του. Να στο κάνουμε λιανά: όσο πιο μεγάλη η μπαταρία στην οποία αντιστοιχεί, τόσο πιο ογκώδες θα είναι αυτό. Πριν κάνεις λοιπόν την αγορά σου, εξασφάλισε ότι το powerbank που επενδύεις είναι εντός των ορίων που θες, ότι χωρά στην τσάντα, την τσέπη ή όπου αλλού σκοπεύεις να το έχεις και θα σε ακολουθεί χωρίς να σου γίνει βάρος -στην κυριολεξία.

Κατασκευαστής

Απόφυγε τις no name λύσεις που ναι μεν είναι φθηνότερες των υπολοίπων όμως δεν θα σε καλύψουν σε βάθος χρόνου. Ένα powerbank θα αρχίσει να φθείρεται με κάθε κύκλο χρήσης του, ακριβώς όπως η μπαταρία ενός smartphone. Ένα μοντέλο από έναν εγνωσμένης αξίας κατασκευαστή ωστόσο θα διαρκέσει περισσότερο, θα αρχίσει να φθείρεται πιο αργά και πολύ λιγότερο ενώ η στιβαρή του κατασκευή θα σου εμπνέει εμπιστοσύνη, επιτρέποντάς σου να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο για πολλά χρόνια.

Tip: Έλα στον ΓΕΡΜΑΝΟ για κορυφαίες προτάσεις που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο!

Λειτουργίες ασφαλείας

Πάνω σ’ αυτό το τελευταίο, την απρόσκοπτη και χωρίς άγχος χρήση του powerbank σου δηλαδή, καλό θα ήταν αυτό να πλαισιώνεται από όσο το δυνατόν περισσότερες επιπρόσθετες λειτουργίες ασφαλείας. Για παν ενδεχόμενο και διότι ποτέ δεν ξέρεις. Αν λοιπόν βρεις πρόταση με προστασία από βραχυκυκλώματα, αυξομειώσεις τάσης, ακόμα και απότομη αύξηση θερμοκρασίας, τοποθέτησέ τη στην κορυφή της λίστας σου. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, θα γλιτώσεις τόσο τη συσκευή που φορτίζει (βλ. smartphone), ενδεχομένως και το ίδιο το powerbank. Πίστεψέ μας, δεν πρόκειται να το μετανιώσεις.

Έξτρα χαρακτηριστικά

Τα παραπάνω είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία σε ένα powerbank, όμως δεν είναι τα μόνα. Κάποια μοντέλα έρχονται με έξτρα λειτουργίες που θα σου λύσουν τα χέρια: από σχεδιαστικά θέματα όπως π.χ. designs ενσωματωμένα σε θήκες και λαβές για εύκολη μεταφορά, μέχρι χρηστικά χαρακτηριστικά όπως ενδείξεις λειτουργίας LED (για να ξέρεις αν φορτίζουν και σε τι κατάσταση βρίσκεται η μπαταρία τους) ή ακόμα και φακό. Πράγματι, όλα αυτά είναι nice to have, όμως τυχόν ύπαρξή τους δεν πρόκειται να σε χαλάσει.

Τιμή

Για το τέλος, το… παρασύνθημα. Ένα powerbank μπορεί να μοιάζει με ένα απλό αξεσουάρ, όμως η τιμή του μπορεί να φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ανάλογα με τη χωρητικότητα και τις λοιπές λειτουργίες του. Διάβασε ξανά τα παραπάνω, δες ποιες έχουν προτεραιότητα για ‘σένα και κάνε την έρευνα αγοράς σου με βάση αυτά. Μην πέσεις στην παγίδα των μεταχειρισμένων αφού αφ’ ενός δεν ξέρεις σε τι κατάσταση βρίσκονται και αφ’ ετέρου καλό θα ήταν να εκμεταλλευτείς στο έπακρό της την εγγύηση καλής λειτουργίας που συνοδεύει ένα καινούριο προϊόν.

Αν συνεχίζεις να δυσκολεύεσαι στην επιλογή powerbank, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ σε περιμένουν για να σε βοηθήσουν!