Smartwatches & smartbands: τι προσφέρουν και σε τι διαφέρουν;

1 έτος πριν
smartwatches & smartbands

Τα smartwatches και τα smartbands είναι οι δύο βασικές κατηγορίες στη μεγάλη «οικογένεια» των wearables. Παρ’ ότι πολλοί τα θεωρούν ως λίγο-πολύ παρόμοια gadgets, οι ομοιότητές τους εξαντλούνται στη θέση τους γύρω από το καρπό του χεριού και στη δυνατότητά τους να καταγράφουν βασικά στοιχεία που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση και την άσκηση όπως τους παλμούς, την πρόσληψη οξυγόνου και τα βήματα που κάνει κανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τα άλλα πρόκειται για εντελώς διαφορετικές προτάσεις που καλύπτουν άλλη γκάμα αναγκών η καθεμία. Τι προσφέρουν λοιπόν smartwatches και smartbands και πού διαφέρουν ακριβώς; Έλα να τα πάρουμε από την αρχή.

Ποιο είναι το «καλύτερο»;

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι: δεν υπάρχει «καλύτερο», πολύ απλά διότι οι δύο συσκευές προορίζονται για διαφορετική χρήση, έχοντας η καθεμία τα πλεονεκτήματά της.

Ένα smartband ή activity tracker, όπως θα το δεις να αναφέρεται, είναι κατά γενική ομολογία πιο συμπαγές και ελαφρύ σε σχέση με ένα smartwatch. Η παρουσία του είναι περισσότερο διακριτική αφού σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζει απλά με ένα band για τον καρπό -αυτός είναι και ο στόχος του άλλωστε- επιτρέποντας στον χρήστη να συνεχίσει να φορά στο άλλο χέρι το ρολόι του (ιδίως μάλιστα αν αυτό είναι πολυτελές, όντας σε θέση να πλαισιώσει ένα κομψό look). Η οθόνη του, αν υπάρχει, είναι πολύ πιο χαμηλών προδιαγραφών, απεικονίζοντας κυρίως δεδομένα ενώ σπάνια προσφέρονται επιπρόσθετες επιλογές συνδεσιμότητας όπως NFC. Όλα αυτά βέβαια έχουν ως αποτέλεσμα η αυτονομία του να είναι τεράστια, απαιτώντας φόρτιση μια φορά κάθε βδομάδα ή ακόμα πιο αραιά.

Το smartwatch από την άλλη έχει υψηλότερες προδιαγραφές. Στο εσωτερικό του κρύβει επεξεργαστή και RAM που του επιτρέπουν να τρέχει με άνεση το λειτουργικό σύστημα που έχει επιλέξει ο κατασκευαστής του αλλά και πλήθος εφαρμογών. Κάποια μοντέλα μάλιστα διαθέτουν μεγαλύτερη χωρητικότητα για την αποθήκευση μουσικών τραγουδιών που σε συνδυασμό με την υποστήριξη Bluetooth -και ενδεχομένως τη σύνδεση δικτύου- καθιστούν δυνατή τη χρήση τους ανεξάρτητα από το αν υπάρχει smartphone εντός εμβέλειας. Τα smartwatches έρχονται εφοδιασμένα με αισθητήρες που μετρούν βήματα και απόσταση, καταγράφουν ασκήσεις και μετρούν συγκεκριμένους δείκτες του σώματος. Τα ακριβότερα έξυπνα ρολόγια είναι εξοπλισμένα πια με οθόνες OLED προσφέροντας σπουδαίες εμπειρίες θέασης, όμως μοιραία η μπαταρία τους δεν αντέχει για πάνω από δυο-τρεις μέρες.

Πάμε να δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τις επιμέρους διαφορές smartwatches και smartbands.

Fitness

Τόσο τα smartbands όσο και τα smartwatches τα καταφέρνουν εξαιρετικά στον συγκεκριμένο τομέα. Φυσικά οι επιδόσεις τους έχουν να κάνουν με τους αισθητήρες που χρησιμοποιούν και εδώ δώσε ιδιαίτερη βάση: ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία θα καταλήξεις, φρόντισε η επιλογή σου να καταγράφει με ακρίβεια τις κινήσεις σου χωρίς να «χάνει» (tip: το ενσωματωμένο GPS βοηθά ως προς τις διαδρομές). Κάποιες ακριβότερες προτάσεις διαθέτουν έξτρα δυνατότητες όπως μέτρηση επιπέδων SpO2 και καρδιακών παλμών, πραγματοποίηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος, αξιολόγηση ποιότητας ύπνου, παρακολούθηση έμμηνου κύκλου κ.α. Αξιολόγησέ τις μία προς μία και δες ποιες είναι τόσο σημαντικές για ‘σένα ώστε να αξίζουν το έξτρα κόστος.

Design – Σχεδιασμός

Τα smartbands είναι πολύ πιο μικροκαμωμένα και ως εκ τούτου πιο διακριτικά σε σχέση με τα smartwatches. Κάποιοι μάλιστα επιλέγουν να μην τα φορούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας παρά μόνο όταν αθλούνται, έστω κι αν έτσι τα αποτελέσματα που παίρνουν δεν τους δίνουν την πλήρη εικόνα. Ένα smartband μάλιστα μπορεί να συνυπάρχει με ένα παραδοσιακό ρολόι -ένα σε κάθε χέρι. Το smartwatch από την άλλη είναι πιο ογκώδες, αν και πολλά από τα μοντέλα που θα βρεις στην αγορά είναι απίστευτα κομψά και καλοφτιαγμένα -σε τέτοιο βαθμό που να μην ξεχωρίζουν από κανονικά ρολόγια! Ό,τι από τα δύο κι αν διαλέξεις πάντως, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα βρεις το στυλ που να σε καλύπτει.

Εφαρμογές

Τα smartwatches έχουν ελάχιστα να ζηλέψουν από τα smartphones -τηρουμένων των αναλογιών φυσικά. Θα έχεις τη δυνατότητα να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις apps που θα σου επιτρέψουν να διαχειριστείς το streaming μουσικής, να πληρώσεις, να καταγράψεις κάθε τύπου άσκηση, να δεις τον καιρό και φυσικά να λάβεις ειδοποιήσεις για μηνύματα σε apps όπως Messenger, WhatsApp, Viber και πολλά άλλα. Στα smartbands τα πράγματα είναι πιο λιτά αφού ναι μεν θα έχεις πρόσβαση σε κλήσεις και ειδοποιήσεις με κάποιες συσκευές, θα παρακολουθείς τη γυμναστική σου και θα βλέπεις την ώρα αλλά σε γενικές γραμμές… that’s all.

Σύνδεση με smartphone

Με δεδομένη την πολύ συγκεκριμένη γκάμα λειτουργιών ενός activity tracker, όποιο κι αν επιλέξεις θα είσαι σε θέση να δεις τα δεδομένα που συλλέγει μέσα από το συνοδευτικό app στο smartphone σου. Σε ό,τι αφορά το smartwatch από την άλλη, τα πράγματα είναι κομματάκι πιο πολύπλοκα. Μιλάμε άλλωστε για την προέκταση του τηλεφώνου σου, μία συσκευή που δε θα καταγράφει απλώς τις κινήσεις σου αλλά θα προβάλλει ενημερώσεις από τα αγαπημένα σου apps, θα σε καλύπτει σε θέματα ανέπαφων πληρωμών (μάθε πως να το κάνεις), θα σου επιτρέπει να ακούς μουσική και πολλά άλλα. Πριν καταλήξεις σε smartwatch λοιπόν, βεβαιώσου ότι αυτό είναι απόλυτα συμβατό με το smartphone σου (αν είναι κι από τον ίδιο κατασκευαστή, ακόμα καλύτερα).

Αυτονομία

Πρόκειται για μία κατηγορία όπου τα smartbands έχουν σαφέστατο προβάδισμα. Σαν συσκευές άλλωστε, οι ενεργειακές απαιτήσεις τους είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες των smartwatches. Στα δεύτερα, κάτι η οθόνη, κάτι η συνδεσιμότητα και κάτι οι αισθητήρες με τις σχετικές λειτουργίες, έχουν ως αποτέλεσμα η μπαταρία τους να αδειάζει μέσα σε λίγες μέρες -κάποια μοντέλα μάλιστα δύσκολα βγάζουν διήμερο. Εννοείται πως θα βρεις και ρολόγια με σπουδαίες αντοχές (κυρίως τα μοντέλα της Garmin) όμως εκεί το κόστος ανεβαίνει. Τα περισσότερα smartbands αντίθετα αντέχουν για μέρες ή και βδομάδες χωρίς κανένα θέμα, κάνοντάς σε να… ξεχάσεις τη φόρτιση!

Τιμή

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τα smartwatches είναι αναμενόμενα ακριβότερα σε σχέση με τα smartbands. Δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε όταν τα πρώτα διαθέτουν περισσότερες δυνατότητες και πιο προηγμένα χαρακτηριστικά. Ακόμα και τα ακριβότερα activity trackers είναι αρκετά προσιτά, αφού δύσκολα θα βρεις κάποιο που να στοιχίζει πάνω από €100. Αντίθετα, τα smartwatches ξεκινούν μεν από αρκετά χαμηλά επίπεδα όμως φτάνουν ακόμα και σε τετραψήφια νούμερα, ανάλογα με τις λειτουργίες και την κατασκευή τους. Η αγορά ενός smartwatch συνιστά επένδυση: μιλάμε για ένα wearable που θα γίνει προέκταση του smartphone σου, γι’ αυτό φρόντισε να ορίσεις το budget αλλά και τις προσδοκίες σου έτσι ώστε να βρεις κάτι που να τα ικανοποιεί αμφότερα.