Συνδεσιμότητα ακουστικών: Bluetooth Auracast, Snapdragon Seamless και οικοσυστήματα είναι το μέλλον στα headphones

5 ημέρες πριν
friends share headphones

Ο τρόπος με τον οποίο απολαμβάνουμε τον ήχο αλλάζει κι αν οι περισσότεροι εστιάζουν στις τεχνολογίες που αφορούν την ποιότητά του, η πραγματική επανάσταση σημειώνεται στον τομέα της συνδεσιμότητας. Τα ακουστικά δεν αφορούν πια απλώς την ακρόαση αλλά έχουν εξελιχθεί σε αξεσουάρ-κλειδιά για την αλληλεπίδρασή μας με το ολοένα και πολυπλοκότερο ψηφιακό περιβάλλον γύρω μας. Σε αυτή τη νέα εποχή συνδεσιμότητας, τόσο ως προς τις απαιτήσεις, όσο και ως προς τις εμπειρίες, λειτουργίες όπως τα Bluetooth Auracast και Snapdragon Seamless αλλάζουν εκ βάθρων τα όσα μπορούν να περιμένουν οι χρήστες από τα ακουστικά τους.

Από την απρόσκοπτη κοινή χρήση ήχου μεταξύ πολλαπλών σετ ακουστικών, μέχρι την άμεση και πλήρως αυτοματοποιημένη εναλλαγή πηγής/συσκευής, αυτού του είδους οι καινοτομίες θέτουν εκ νέου τα όρια στην τεχνολογία ήχου. Τα ακουστικά δεν είναι πλέον ένα άψυχο αξεσουάρ αλλά έξυπνες και πραγματικά διασυνδεδεμένες συσκευές, ικανές να προσφέρουν ομαλές και ολοκληρωμένες εμπειρίες ακρόασης που μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν θα τολμούσαμε ούτε να φανταστούμε. Η τάση αυτή μάλιστα έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε ηχητικό περιεχόμενο δίχως να χάνουμε επαφή με τον ευρύτερο κόσμο.

Ας ρίξουμε μια ματιά όμως στην κάθε τεχνολογία ξεχωριστά.

Bluetooth Auracast

Το Auracast είναι μία τεχνολογία που έχει μπει στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια, έστω κι αν η εμπορική της διάθεσή ξεκίνησε πρακτικά φέτος – και να είσαι σίγουρος/η πως όσο περνά ο καιρός θα τη βλέπεις να αναφέρεται ολοένα και περισσότερο. Πρακτικά αποτελεί τμήμα του προτύπου Bluetooth LE Audio και φυσικό διάδοχο του Audio Sharing, μίας παλαιότερης λειτουργίας που είχε αναπτύξει η BLUETOOTH SIG. Τι είναι λοιπόν το Bluetooth Auracast; Στην πράξη, το Auracast είναι η τεχνολογία χάρη στην οποία μία πηγή ήχου όπως π.χ. ένα smartphone ή μία τηλεόραση μπορεί να μεταδώσει ήχο σε έναν μεγαλύτερο (και πρακτικά άνευ ορίου) αριθμό δεκτών όπως ηχεία και ακουστικά. Θυμάσαι φερ’ ειπείν που στο παρελθόν όταν χρησιμοποιούσες ενσύρματα ακουστικά, κρατούσες το ένα εσύ και έδινες το άλλο σε έναν φίλο για να ακούσετε μαζί μουσική; Ε, πλέον χάρη στο Auracast θα μπορείτε να συνδέσετε τα ασύρματα ακουστικά σας στο τηλέφωνο ή το tablet και να ακούσετε κι οι δυο το ίδιο.

Το εντυπωσιακό με το Auracast είναι πως δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των δεκτών παρά μόνο στην απόστασή τους από την πηγή – με τη μέγιστη να είναι στα 100 μέτρα, ανάλογα και τις συνθήκες περιβάλλοντος. Η δε λειτουργία του είναι εξαιρετικά απλή με τον χρήστη να επιλέγει την πηγή ή ορθότερα το stream στο οποίο θέλει να συνδεθεί μέσα από το app στο smartphone του και… αυτό ήταν όλο! Φαντάσου ας πούμε να βρίσκεσαι σε ένα μπαρ με τηλεοράσεις που δείχνουν διαφορετικό ποδοσφαιρικό αγώνα η καθεμία. Το μόνο που θα έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις σε ποια θες να συνδεθείς, να βάλεις τα ακουστικά σου και να απολαύσεις το περιεχόμενο με ήχο-καμπάνα, χωρίς οχλαγωγία και περισπασμούς. Θες ένα ακόμα πιο ακραίο παράδειγμα; Απλά διάθεσε ελεύθερα τον ήχο από το smartphone σου και άφησε όλους όσοι βρίσκονται στο ίδιο καφέ μ’ εσένα να συντονιστούν στο stream σου στο Spotify!

Snapdragon Seamless

Το Snapdragon Seamless αποτελεί μία ακόμα καινοτόμο λειτουργία που έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα ακουστικά μας επιτρέπουν να αλληλεπιδρούμε με τις συσκευές που βρίσκονται γύρω μας. Ανακοινώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και επί της ουσίας στόχος του είναι να επιτρέψει την εύκολη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ συσκευών Windows και Android για ομαλότερη μεταξύ τους συνεργασία. Η τεχνολογία αυτή αφορά πρακτικά και την κοινή χρήση αξεσουάρ όπως πληκτρολόγια, ποντίκια και ακουστικά με το ζητούμενο σε ό,τι σχετίζεται με τα τελευταία να είναι η εναλλαγή τους μεταξύ διαφορετικών πηγών. Ο μόνος περιορισμός έχει να κάνει με το ότι οι συσκευές αυτές θα πρέπει να ενσωματώνουν επεξεργαστή Snapdragon, όμως το Seamless ήδη υποστηρίζεται από τις πλατφόρμες Snapdragon 8 Gen 3 και Snapdragon X Elite με την QUALCOMM να συνεργάζεται με τις MICROSOFT, XIAOMI, OPPO, LENOVO και ASUS μεταξύ άλλων.

Χάρη στο Snapdragon Seamless, ένα σετ ακουστικών θα μπορεί να εναλλάσσεται αυτόματα μεταξύ διαφορετικών πηγών ήχου δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνη που πρέπει. Εκεί που ακούς ας πούμε μουσική από το laptop, τα ακουστικά σου θα συνδεθούν μεμιάς στο smartphone σου σε περίπτωση εισερχόμενης κλήσης, ακόμα κι αν τα δυο τους προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές – και άρα δεν ανήκουν στο ίδιο οικοσύστημα (περισσότερα γι’ αυτά αμέσως μετά). Στην ουσία δημιουργείται ένα οικοσύστημα από το πουθενά γεφυρώνοντας το χάσμα (ηχητικό και όχι μόνο) μεταξύ συσκευών διαφορετικών τύπων, λειτουργικών συστημάτων και κατασκευαστών υπό την ομπρέλα της QUALCOMM.

Οικοσυστήματα

Αναφερθήκαμε όμως στα οικοσυστήματα τα οποία αποτελούν το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο έχει αλλάξει εδώ και χρόνια η συνδεσιμότητα στα ακουστικά. Εταιρείες όπως η SAMSUNG, η APPLE, η HUAWEI και η XIAOMI «επιβραβεύουν» τους καταναλωτές που επενδύουν στις συσκευές τους και παράλληλα τους δίνουν ακόμα περισσότερα κίνητρα να συνεχίσουν να το κάνουν, προσφέροντάς τους ενιαίες και πλήρως ομαλοποιημένες εμπειρίες ακρόασης.

Κάποιος ο οποίος χρησιμοποιεί iPhone και iPad για παράδειγμα, θα απολαμβάνει το πλεονέκτημα της παράλληλης χρήσης των AirPods του και με τις δύο συσκευές χωρίς πρακτικά να αντιλαμβάνεται καν την όποια εναλλαγή όποτε κι αν συμβαίνει αυτή (όταν απαντά μία κλήση ή βλέπει κάτι στο TikTok, ας πούμε, ενώ παράλληλα streamάρει μουσική από το iPad). Αν στα παραπάνω συνυπολογίσεις την προσαρμογή τους από οποιαδήποτε συσκευή είναι συνδεδεμένα, τις ηχητικές ενημερώσεις, τις ειδοποιήσεις σε περίπτωση απομάκρυνσης του ενός ακουστικού από το άλλο και βέβαια τη δυνατότητα εντοπισμού τους μέσω του Find My, έχεις κάτι περισσότερους από αρκετούς λόγους για τους οποίους ένας κάτοχος συσκευών APPLE θα προτιμήσει κάποιο εκ των ακουστικών της εταιρείας.

Τα παραπάνω εννοείται πως ισχύουν σε κάθε οικοσύστημα με τους κατασκευαστές να ενισχύουν αυτούς τους δεσμούς γενιά με τη γενιά.

Πολυδιάστατες εμπειρίες

Στη νέα εποχή συνδεσιμότητας, τα ακουστικά γίνονται εξυπνότερα αποκτώντας διαρκώς περισσότερες δυνατότητες διασύνδεσης για Sounds Great εμπειρίες ακρόασης που προσαρμόζονται στο lifestyle του καθενός. Λειτουργίες όπως τα Bluetooth Auracast και Snapdragon Seamless επιτρέπουν την άνετη σύνδεση μεταξύ πολλαπλών συσκευών δημιουργώντας έτσι ένα ευρύ οικοσύστημα που απλοποιεί την καθημερινότητα. Η τεχνολογία παράλληλα μειώνεις τις ενέργειες που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης και αυτοματοποιεί πλήρως τον τρόπο με τον οποίο εκείνος αλληλεπιδρά με το περιβάλλον γύρω του, καθιστώντας έτσι τα ακουστικά αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ψηφιακής ζωής.