Ο Ιούλιος ξεκίνησε δυνατά με την πρώτη εβδομάδα να μας επιφυλάσσει δυνατά τεχνολογικά νέα. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά:
Γεύση από το παρελθόν με ένα διάφανο Walkman
Η Fiio παρουσίασε μια διάφανη έκδοση του CP13, ενός σύγχρονου Walkman που προκάλεσε ενδιαφέρον στην CES 2024 όπου και παρουσιάστηκε σε κλειστό κύκλο. Η νέα έκδοση προστίθεται στα υπάρχοντα χρώματα με επίσημη τιμή $129, αν και στο Amazon διατίθεται ήδη στα $99.
Το CP13 αποτελεί φόρο τιμής στην εποχή του αναλογικού ήχου. Δεν διαθέτει Bluetooth ή ψηφιακή αποθήκευση, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά με κασέτες και ενσύρματα ακουστικά ωστόσο, περιλαμβάνει ορισμένες βελτιώσεις σε σχέση με τα κλασικά μοντέλα.
Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία προσφέρει 13 ώρες αναπαραγωγής, ξεπερνώντας την ανάγκη συχνής αντικατάστασης μπαταριών, και με τη φόρτιση να γίνεται μέσω θύρας USB-C.
Ο ενισχυτής και το υπόλοιπο σύστημα έχουν αναβαθμιστεί, υποσχόμενοι βελτιωμένη ποιότητα ήχου σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα, παρά τους εγγενείς περιορισμούς του μέσου της κασέτας. Η διάφανη έκδοση επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την κίνηση της ταινίας κατά την αναπαραγωγή, προσθέτοντας μια οπτική διάσταση στην εμπειρία ακρόασης.
Αναμφισβήτητα το CP13 απευθύνεται σε λάτρεις της αναλογικής τεχνολογίας και σε όσους επιθυμούν να βιώσουν ή να αναβιώσουν την εμπειρία του Walkman με σύγχρονες βελτιώσεις.
Κάτι συμβαίνει στον Τιτάνα
Πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του MIT υποδεικνύει πιθανή διαμόρφωση των ακτογραμμών του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, από κυματική δράση. Ο Τιτάνας ξεχωρίζει στο ηλιακό σύστημα ως το μόνο σώμα εκτός της Γης με ενεργά υδάτινα συστήματα, αν και αποτελούμενα από υγρό μεθάνιο και αιθάνιο.
Η ομάδα του Τέιλορ Πέρον και της Ρόουζ Παλέρμο χρησιμοποίησε προσομοιώσεις για την εξέταση διαφόρων μηχανισμών διάβρωσης. Αντί να αναζητήσουν άμεσες ενδείξεις κυμάτων στα δεδομένα του Cassini, εστίασαν στην επίδραση διαφορετικών διαδικασιών στη μορφολογία των ακτών διαχρονικά.
Οι ερευνητές συνέκριναν τρία σενάρια: απουσία διάβρωσης, κυματική διάβρωση και ομοιόμορφη διάβρωση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κυματική διάβρωση παράγει ξεχωριστά σχήματα ακτογραμμών σε σύγκριση με την ομοιόμορφη διάβρωση. Τα κύματα τείνουν να εξομαλύνουν τις εκτεθειμένες περιοχές, αφήνοντας τις πλημμυρισμένες κοιλάδες ποταμών στενές και τραχιές.
Για επικύρωση, το μοντέλο εφαρμόστηκε σε γήινες λίμνες με γνωστές διαδικασίες διάβρωσης. Ακολούθως, αναλύθηκαν τέσσερις μεγάλες θάλασσες του Τιτάνα: Kraken Mare, Ligeia Mare, Punga Mare και Ontario Lacus. Οι ακτογραμμές τους ταίριαζαν περισσότερο με το μοντέλο κυματικής διάβρωσης.
Τα ευρήματα, αν και όχι οριστική απόδειξη, παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία κυμάτων στον Τιτάνα. Η ύπαρξη κυμάτων θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το κλίμα του δορυφόρου, συμπεριλαμβανομένης της έντασης των ανέμων, και να βοηθήσει στην πρόβλεψη μελλοντικών αλλαγών στη μορφολογία των θαλασσών. Οι επιστήμονες τώρα επιχειρούν να προσδιορίσουν την απαιτούμενη ένταση των ανέμων για τη δημιουργία κυμάτων ικανών να προκαλέσουν διάβρωση στον Τιτάνα. Επιπλέον, στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν τα σχήματα των ακτογραμμών για εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις κύριες κατευθύνσεις των ανέμων στο φεγγάρι.
Η μελέτη των παράκτιων συστημάτων του Τιτάνα θα μπορούσε να παρέχει σημαντικές γνώσεις για τις θεμελιώδεις διαδικασίες διάβρωσης των ακτών, χωρίς ανθρώπινη επίδραση. Οι πληροφορίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες για τη μελλοντική διαχείριση των γήινων ακτογραμμών.
Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι για οριστική επιβεβαίωση των ευρημάτων, θα απαιτούνταν άμεση παρατήρηση κυματικής δραστηριότητας στην επιφάνεια του Τιτάνα. Ωστόσο, η έρευνα προσφέρει μια νέα προοπτική στην πιθανή ύπαρξη κυμάτων σε ένα μακρινό φεγγάρι και ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση του μοναδικού περιβάλλοντος του Τιτάνα.
33 εκατομμύρια αριθμοί κινητών τηλεφώνων διαρρέουν από hack του Authy app
Η εταιρεία Twilio επιβεβαίωσε πρόσφατα ένα περιστατικό ασφαλείας που αφορά τη γνωστή εφαρμογή διπλού ελέγχου ταυτότητας (2FA) Authy. Σύμφωνα με ισχυρισμούς ενός χάκερ, 33 εκατομμύρια αριθμοί τηλεφώνων χρηστών της εφαρμογής εκτέθηκαν σε κίνδυνο. Από την πλευρά της η εταιρεία επιβεβαιώνει την επίθεση, χωρίς να αναφέρεται στα δεδομένα που εκλάπησαν.
Η παραβίαση έγινε μέσω ενός μη πιστοποιημένου σημείου πρόσβασης, επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα συνδεδεμένα με λογαριασμούς Authy, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών τηλεφώνου. Η Twilio διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει μέτρα για την ασφάλιση του συγκεκριμένου σημείου και δεν επιτρέπει πλέον μη πιστοποιημένα αιτήματα.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πρόσβασης των επιτιθέμενων σε άλλα συστήματα ή ευαίσθητα δεδομένα της. Ωστόσο, ως προληπτικό μέτρο, η Twilio προτρέπει όλους τους χρήστες του Authy να ενημερώσουν τις εφαρμογές τους στην πιο πρόσφατη έκδοση για Android και iOS.
Επιπλέον, η εταιρεία συνιστά στους χρήστες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση σχετικά με πιθανές επιθέσεις phishing και smishing. Οι κακόβουλοι χρήστες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους εκτεθειμένους αριθμούς τηλεφώνου για τέτοιου είδους επιθέσεις.
Και αυτό το περιστατικό αναδεικνύει τη σημασία της συνεχούς βελτίωσης των μέτρων ασφαλείας από τις εταιρείες τεχνολογίας, καθώς και την ανάγκη για αυξημένη προσοχή από την πλευρά των χρηστών.
H σύγχρονη αστροφυσική αποκαλύπτει μυστικά του απίστευτου Μηχανισμού των Αντικυθήρων
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης εφάρμοσαν καινοτόμες τεχνικές ανάλυσης, αρχικά σχεδιασμένες για τη μελέτη βαρυτικών κυμάτων, στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία για τη λειτουργία του αρχαίου αναλογικού υπολογιστή.
Ο Μηχανισμός, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε το 1901 σε ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα. Η περίπλοκη συσκευή με γρανάζια επέτρεπε την πρόβλεψη εκλείψεων και τον υπολογισμό των θέσεων των πλανητών με μεγάλη ακρίβεια.
Το 2020, νέες ακτινογραφίες αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τις τρύπες στον δακτύλιο του ημερολογίου του μηχανισμού, αλλά ο ακριβής αριθμός τους παρέμενε άγνωστος λόγω της κατάστασης του αντικειμένου.
Οι καθηγητές Graham Woan και Joseph Bayley χρησιμοποίησαν προηγμένες στατιστικές μεθόδους για την ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων. Ο Woan εφάρμοσε την ανάλυση Bayes, ενώ ο Bayley προσάρμοσε τεχνικές από την ανάλυση σημάτων ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων.
Τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων συγκλίνουν, υποδεικνύοντας ότι ο δακτύλιος του ημερολογίου πιθανότατα είχε 354 ή 355 τρύπες. Αυτό ενισχύει την υπόθεση ότι ο μηχανισμός ακολουθούσε το σεληνιακό ημερολόγιο. Επιπλέον, η ανάλυση αποκάλυψε την εξαιρετική ακρίβεια στην τοποθέτηση των τρυπών, με μέση ακτινική απόκλιση μόλις 0,028 χιλιοστά.
Η έρευνα προσφέρει νέες πληροφορίες για τη λειτουργία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και αναδεικνύει την τεχνική ικανότητα των αρχαίων Ελλήνων τεχνιτών. Η ακρίβεια στην κατασκευή του μηχανισμού υποδηλώνει προηγμένες τεχνικές μέτρησης και εξαιρετική επιδεξιότητα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν την ειρωνεία της χρήσης σύγχρονων τεχνικών ανάλυσης του σύμπαντος για την κατανόηση ενός αρχαίου εργαλείου παρακολούθησης ουράνιων σωμάτων. Αν και τα ευρήματα μπορεί να μην έχουν σχέση με αυτά που είδαμε στην τελευταία ταινία του Indiana Jones (μα γιατί!), προσφέρουν όμως πολύτιμες γνώσεις για την αρχαία ελληνική τεχνολογία.
Η OpenAI αντιμέτωπη με διπλή πρόκληση ασφαλείας
Η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το ChatGPT, αντιμετωπίζει δύο σημαντικά ζητήματα ασφαλείας που έχουν προσελκύσει την προσοχή της τεχνολογικής κοινότητας. Το πρώτο αφορά την εφαρμογή του ChatGPT για Mac, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με ευρύτερες ανησυχίες για τη διαχείριση της κυβερνοασφάλειας από την εταιρεία.
Ο Pedro José Pereira Vieito, μηχανικός και προγραμματιστής Swift, ανακάλυψε ότι η εφαρμογή ChatGPT για Mac αποθήκευε τις συνομιλίες των χρηστών τοπικά σε απλό κείμενο, χωρίς κρυπτογράφηση. Η εφαρμογή, διαθέσιμη μόνο από τον ιστότοπο της OpenAI, δεν υπόκειται στις απαιτήσεις sandboxing της Apple, καθώς δεν διανέμεται μέσω του App Store. Μετά τη δημοσιοποίηση του ευρήματος, η OpenAI κυκλοφόρησε ενημέρωση που πρόσθεσε κρυπτογράφηση στις τοπικά αποθηκευμένες συνομιλίες.
Το sandboxing είναι μια πρακτική ασφαλείας που περιορίζει την εξάπλωση πιθανών ευπαθειών από μία εφαρμογή σε άλλες στον ίδιο υπολογιστή. Η αποθήκευση αρχείων σε απλό κείμενο σημαίνει ότι δυνητικά ευαίσθητα δεδομένα μπορούν εύκολα να προσπελαστούν από άλλες εφαρμογές ή κακόβουλο λογισμικό.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά ένα περιστατικό του 2023, όταν ένας χάκερ απέκτησε πρόσβαση στα εσωτερικά συστήματα μηνυμάτων της OpenAI. Ο Leopold Aschenbrenner, τεχνικός διευθυντής προγράμματος της OpenAI, εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι η παραβίαση υποδήλωνε εσωτερικές ευπάθειες που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ξένοι αντίπαλοι.
Ο Aschenbrenner ισχυρίζεται ότι απολύθηκε για την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με την OpenAI και για την ανάδειξη θεμάτων σχετικά με την ασφάλεια της εταιρείας. Εκπρόσωπος της OpenAI δήλωσε ότι η εταιρεία διαφωνεί με πολλούς από τους ισχυρισμούς του Aschenbrenner και ότι η αποχώρησή του δεν ήταν αποτέλεσμα καταγγελίας.
Εσύ ποια είδηση ξεχώρισες;