1η εβδομάδα Οκτωβρίου 2024: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

1 εβδομάδα πριν
MICROSOFT Office 2024

Καλώς ήρθες στην εβδομαδιαία ανασκόπηση των σημαντικότερων τεχνολογικών εξελίξεων! Ας δούμε μαζί τι νέο έφερε η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στον κόσμο της τεχνολογίας.

Η MICROSOFT παρουσιάζει το Office 2024 για Mac και PC

Η MICROSOFT ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Office 2024, μιας νέας αυτόνομης έκδοσης της σουίτας παραγωγικότητας για χρήστες Mac και PC. Το Office 2024 προσφέρει μια εναλλακτική λύση για όσους προτιμούν μια εφάπαξ αγορά αντί της συνδρομητικής υπηρεσίας Microsoft 365.

Η νέα έκδοση περιλαμβάνει ενημερωμένες εκδόσεις των Word, Excel, PowerPoint, OneNote και Outlook. Οι εφαρμογές έρχονται ως εκδόσεις "σταθερού χρόνου", που σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνουν συνεχείς ενημερώσεις χαρακτηριστικών όπως οι αντίστοιχες εφαρμογές του Microsoft 365.

Για τους χρήστες Mac, το Office 2024 φέρνει αρκετές αξιοσημείωτες βελτιώσεις. Το Excel προσφέρει πλέον ταχύτερη απόδοση, ιδιαίτερα κατά την εργασία με πολλαπλά ανοιχτά βιβλία εργασίας (workbooks). Το Outlook για Mac εισάγει προσαρμόσιμες χειρονομίες σάρωσης που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη διαχείριση email και να λειτουργούν με το Magic Trackpad και το Magic Mouse.

Το PowerPoint αποκτά νέα χαρακτηριστικά όπως το "cameo", το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ενσωματώσουν μια ζωντανή ροή κάμερας απευθείας στις διαφάνειες, και το "recording studio" για την καταγραφή αφήγησης, κινούμενων σχεδίων, μεταβάσεων και σχεδίασης.

Το PUBG Studios αναλαμβάνει την ανάπτυξη έκδοσης του Palworld για κινητά

Το Palworld, ένα παιχνίδι συλλογής πλασμάτων παρόμοιο με το Pokémon, έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη δημοτικότητα σε κονσόλες και PC, παρόλο που δεν έχει ακόμη βγει από τη δοκιμαστική περίοδο. Η NINTENDO, γνωστή για τις νομικές της διεκδικήσεις, έχει ήδη παρατηρήσει τη δημοτικότητα του παιχνιδιού και, αντί να φέρει τα παιχνίδια Pokémon σε PC και ανταγωνιστικές κονσόλες, έχει ασχοληθεί με την κατάθεση νέων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για να τερματίσει τη λειτουργία του Palworld μέσω δικαστικής οδού.

Παρά αυτή τη νομική απειλή, το Palworld συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι ο προγραμματιστής Pocketpair έχει συνάψει συμφωνία με την KRAFTON και τη θυγατρική της PUBG Studios για τη δημιουργία μιας έκδοσης του Palworld για κινητά. Αυτό σημαίνει ότι το Palworld θα έρθει στα smartphones χάρη στους προγραμματιστές πίσω από το PUBG Mobile.

Οι λεπτομέρειες μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες, με την ανακοίνωση να λαμβάνει χώρα στον νοτιοκορεατικό ιστότοπο της KRAFTON. Είναι σαφές ότι η PUBG Studios θα αναλάβει την ανάπτυξη, αλλά αυτό είναι περίπου το μόνο που αποκαλύπτει η ανακοίνωση. Το πότε μπορούμε να περιμένουμε την κυκλοφορία του παιχνιδιού, πώς θα γίνει η εμπορική του εκμετάλλευση και σε ποιες πλατφόρμες κινητών θα κυκλοφορήσει παραμένουν άγνωστα.

Επιπλέον, με τη δικαστική διαμάχη της NINTENDO, υπάρχει πιθανότητα η ανάπτυξη του παιχνιδιού να σταματήσει στα μέσα της διαδρομής του αν η NINTENDO κερδίσει, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει το αν θα δούμε ποτέ μια έκδοση για κινητά. Τα καλά νέα είναι ότι πολλές μεγάλες εταιρείες φαίνεται να έχουν επενδύσει στην επιτυχία του Palworld, από τη MICROSOFT που πληρώνει για περιορισμένη αποκλειστικότητα μέχρι αυτή τη νέα συμφωνία με την KRAFTON για τη δημιουργία μιας έκδοσης για κινητά.

Η MICROSOFT καταργεί το HoloLens 2 χωρίς σχέδια για επόμενη συσκευή

Φαίνεται ότι η πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας HoloLens της MICROSOFT οδεύει προς το τέλος της. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διακόπτει την παραγωγή της συσκευής mixed reality, HoloLens 2, σύμφωνα με αναφορές του UploadVR. Η MICROSOFT δεν έχει σχέδια για μια επόμενη συσκευή, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της πορείας για αυτή την τεχνολογία.

Η εταιρεία έχει ενημερώσει τους πελάτες και τους εταιρικούς συνεργάτες της ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την αγορά της συσκευής κεφαλής πριν εξαντληθεί το απόθεμα. Ωστόσο, οι συσκευές HoloLens 2 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν "ενημερώσεις για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων ασφαλείας" έως το 2028. Αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος των ενημερώσεων λογισμικού. Η πρώτη γενιά του HoloLens θα σταματήσει να λαμβάνει ενημερώσεις λογισμικού στις 10 Δεκεμβρίου, σε δύο μήνες από τώρα.

Η κίνηση δεν θεωρείται μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι η MICROSOFT εγκατέλειψε τα σχέδια για μια συσκευή HoloLens 3 ήδη από το 2022. Ο Alex Kipman, επικεφαλής μεικτής πραγματικότητας της εταιρείας, δήλωσε το ίδιο έτος ότι το "HoloLens πάει πολύ καλά" και ότι οποιεσδήποτε φήμες σχετικά με το τέλος της πλατφόρμας ήταν υπερβολικές. Η διαφορά που έκαναν δύο χρόνια είναι εντυπωσιακή, με τον Kipman να βρίσκεται εκτός εταιρείας εδώ και καιρό.

Το HoloLens 2 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2019, μόλις τρία χρόνια μετά το πρωτότυπο. Διαφημίστηκε ως συσκευή για εταιρείες οπότε δεν εισήλθε ποτέ πραγματικά στη μαζική αγορά ενώ στο μεσοδιάστημα η MICROSOFT κατάργησε ολόκληρη τη σουίτα λογισμικού μεικτής πραγματικότητας πέρυσι.

Η MICROSOFT κυκλοφορεί τη μεγαλύτερη ενημέρωση των Windows 11 εδώ και δύο χρόνια

Η MICROSOFT ξεκίνησε την κυκλοφορία της ετήσιας ενημέρωσης των Windows 11 για τους καταναλωτές, όπως ανακοίνωσε σε μια εκδήλωση με επίκεντρο τα Windows και το Copilot. Η ενημέρωση Windows 11 2024, γνωστή και ως Windows 11 24H2, θα κυκλοφορήσει σε φάσεις, ξεκινώντας με υπολογιστές Windows 11 που τρέχουν εκδόσεις 22H2 ή 23H2 και έχουν επιλέξει να λαμβάνουν ταχύτερα νέες ενημερώσεις χαρακτηριστικών.

Τα νέα χαρακτηριστικά στο 24H2 περιλαμβάνουν μια λειτουργία Εξοικονόμησης Ενέργειας που αντικαθιστά τις παλαιότερες ρυθμίσεις Εξοικονόμησης Μπαταρίας, υποστήριξη για Wi-Fi 7 και θύρες USB4 Version 2.0 80Gbps, ετικέτες κειμένου για κοινές ενέργειες όπως αντιγραφή και επικόλληση στο μενού δεξιού κλικ/περιεχομένου, και βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας των πάνελ Γρήγορων Ρυθμίσεων.

Για τους λίγους υπολογιστές που πληρούν τις απαιτήσεις της MICROSOFT για το πρόγραμμα Copilot+, η ενημέρωση Windows 11 24H2 θα προσθέσει τελικά υποστήριξη για την ανανεωμένη λειτουργία Recall, μια βελτιωμένη λειτουργία Αναζήτησης Windows, μια λειτουργία "υπερ-ανάλυσης" για την εφαρμογή Φωτογραφίες που προσφέρει αναβάθμιση παλαιότερων εικόνων, λειτουργίες γενετικής συμπλήρωσης και διαγραφής στην εφαρμογή Paint, και άλλα χαρακτηριστικά.

Η ενημέρωση 24H2 είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στα Windows 11 από την ενημέρωση 22H2 πριν από δύο χρόνια και μπορεί να είναι η πιο σημαντική ενημέρωση που έχει δει το λειτουργικό σύστημα από την κυκλοφορία του το 2021.

Εσύ ποια άλλη είδηση ξεχώρισες;