2η βδομάδα Δεκεμβρίου: Όλες οι σημαντικές ειδήσεις!

4 μήνες πριν
GTA VI

Τι κι αν έχουμε μπει στον Δεκέμβριο με τα Χριστούγεννα να είναι προ των πυλών; Ο κόσμος της τεχνολογίας και του gaming εξακολουθεί να μας δίνει ειδήσεις ασταμάτητα αφού τα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα ήταν πολλά και διάφορα. Έλα να τους ρίξουμε μια ματιά.

Χάκερ έκλεψαν το γενετικό υλικό 14.000 πελατών της 23ANDME

Όπως μάθαμε, η εταιρεία γονιδιωματικής ανάλυσης και βιοτεχνολογίας 23ANDME, χτυπήθηκε πρόσφατα από χάκερ οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς 14.000 από τους συνολικά 14 εκατ. πελάτες της (σαν να λέμε το 0,1%). Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ήταν σε θέση να υποκλέψουν τα στοιχεία του προγράμματος DNA Relatives (DNAR) για περίπου 5,5 εκατ. πελάτες καθώς επίσης και πληροφορίες για το γενεαλογικό δένδρο ακόμα 1,4 εκατ. ατόμων. Τα προφίλ DNAR περιλαμβάνουν πλήθος ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όπως ονόματα, διευθύνσεις, ακόμα και πληροφορίες που άπτονται του DNA (στοιχεία καταγωγής, συγγενικές σχέσεις κ.α.). Η εν λόγω διαρροή είχε ανακοινωθεί πρωτίστως τον Οκτώβριο, με την υποσημείωση πως δεν αφορούσε γενετικά δεδομένα…

Instagram και Messenger τραβούν διαφορετικούς δρόμους στο messaging

Από το 2020 μέχρι και τώρα, οι χρήστες του Instagram ήταν σε θέση να επικοινωνούν με τις επαφές τους στο Facebook μέσω της πρώτης πλατφόρμας, απόρροια της ενοποιημένης προσέγγισης που εφάρμοζε η META. Από αυτόν τον μήνα όμως τα πράγματα αλλάζουν, καθώς η εταιρεία θα απενεργοποιήσει τη συμβατότητα μεταξύ των πλατφορμών. Αν χρησιμοποιείς τα μηνύματα του Instagram, οι φίλοι σου στο Facebook δεν θα μπορούν να επικοινωνήσουν πλέον μαζί σου ή να δουν το αν είσαι ενεργός ή όχι. Οι μεταξύ σας συνομιλίες θα αρχειοποιηθούν ενώ δεν θα είναι δυνατόν να ξεκινήσεις καινούριες. Αν και η META δεν ανέφερε την αιτία της κίνησής της αυτής, το πιθανότερο είναι πως οφείλεται σε νομικούς λόγους.

Η MICROSOFT αναβαθμίζει το Copilot με τα GPT-4 Turbo και DALL-E 3

H MICROSOFT ανακοίνωσε πως το AI chatbot της, Copilot, θα αναβαθμιστεί με την ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων εκδόσεων του μοντέλου της OpenAI, GPT-4 Turbo και του εργαλείου δημιουργίας εικόνων, DALL-E 3, μεταξύ άλλων. Η κίνηση αυτή είναι πολύ σημαντική αφού προβλέπεται να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική λειτουργικότητα του Copilot. Συγκεκριμένα, η ενσωμάτωση του GPT-4 Turbo θα επιτρέψει στους χρήστες του να εκτελέσουν πολύπλοκες εργασίες που μέχρι πρόσφατα, το λογισμικό δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί. Επιπρόσθετα, το μοντέλο DALL-E 3 είναι σε θέση να δημιουργήσει εικόνες υψηλότερες ποιότητας και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην ακρίβεια σε σχέση με το παρελθόν.

Η BEEPER μετέτρεψε το iMessage σε εφαρμογή για Android

Σπουδαία νέα από τη BEEPER η οποία παρουσίασε ένα νέο app. Ο λόγος για το Beeper Mini το οποίο ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ισχυρίζεται ότι φέρνει στις συσκευές Android πλήρη υποστήριξη του iMessage, κάτι που αν ισχύει σηματοδοτεί μία τεράστια πρωτιά. Όσοι το έχουν δοκιμάσει αναφέρουν ότι λειτουργεί απόλυτα και μάλιστα με τρόπο τέτοιο ώστε να μη θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών. Εν αντιθέσει με το αρχικό Beeper, το Beeper Mini βασίζεται στο πρωτόκολλο του iMessage (και όχι σε iMac που αναμετάδιδαν δεδομένα), στέλνοντας μάλιστα τα κείμενα πρώτα από τους servers της APPLE, πριν καταλήξουν στις συσκευές των παραληπτών τους!

Το iOS 17.2 φέρνει την ασύρματη φόρτιση Qi2 στα iPhone 13 & 14

Η συμβατότητα του iPhone 15 με το Qi2 ήταν μία ευχάριστη έκπληξη, δεδομένης της προσέγγισης της APPLE σε ό,τι σχετίζεται με νέες τεχνολογίες. Η εταιρεία από το Κουπερτίνο πάντως δείχνει αρκετά γενναιόδωρη και όπως όλα δείχνουν, η υποστήριξη του προτύπου Qi2 θα ενσωματωθεί τόσο στο iPhone 13, όσο και στο iPhone 14 με την έλευση του iOS 17.2. Εφ’ όσον οι φήμες επιβεβαιωθούν, τότε τα iPhone των εν λόγω σειρών θα υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση 15 W με χρήση συμβατών φορτιστών (κάτι που μέχρι πρότινος ήταν δυνατόν μόνο με μοντέλα με πιστοποίηση MagSafe).

Το τρέιλερ του GTA VI είναι εδώ, το παιχνίδι όμως όχι

Περνώντας στο gaming, τα νέα που όλοι περίμεναν ήταν το εξής ένα: το λανσάρισμα του τρέιλερ του Grand Theft Auto VI από τη ROCKSTAR. Ε, το βίντεο κυκλοφόρησε όπως αναμενόταν και το αποτέλεσμα είναι απλά εκπληκτικό. Μία τρομερή δημιουργία που θα καθηλώσει τους απανταχού gamers, το GTA VI διαδραματίζεται στη Vice City, με τον κόσμο του να φαντάζει πιο ρεαλιστικός από ποτέ. Η κυκλοφορία του πάντως δεν προβλέπεται να γίνει πριν το 2025 σύμφωνα με την ίδια εταιρεία οπότε… υπομονή.

Με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις, τα πράγματα είναι σκούρα για την PC έκδοση του Grand Theft Auto VI αφού όπως όλα δείχνουν, οι PC gamers θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερη υπομονή απ’ ό,τι οι κάτοχοι Xbox και PlayStation προκειμένου να παίξουν τον τίτλο της ROCKSTAR. Η τελευταία δεν έκανε καμία αναφορά στα PC στο δελτίο Τύπου της, κάτι που σε συνδυασμό με το ιστορικό της, σημαίνει πως αν και εφ’ όσον το πολυαναμενόμενο παιχνίδι βγει τελικά για υπολογιστές, θα το κάνει με καθυστέρηση. Μία τέτοια εξέλιξη πάντως δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αφού την ίδια μοίρα είχαν πρακτικά όλες οι κυκλοφορίες της εταιρείας τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των franchises GTA, Max Payne, Red Dead Redemption, LA Noire και Bully.

APPLE και GOOGLE παρακολουθούν (;) τις ειδοποιήσεις σου

Το γραφείο του γερουσιαστή των ΗΠΑ, Ron Wyden, ανέλαβε την πρωτοβουλία να πιέσει APPLE και GOOGLE προκειμένου να αποκαλύψουν πώς ακριβώς δουλεύει η παρακολούθηση των ειδοποιήσεων που λαμβάνουν οι χρήστες στα smartphones τους. Σε περίπτωση που δεν το ήξερες, όλες αυτές οι ειδοποιήσεις, τα λεγόμενα push notifications, μπορούν να παραδοθούν σε κυβερνητικούς οργανισμούς με το κατάλληλο ένταλμα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας όμως, για την ώρα κρατά τις λεπτομέρειες του όλου προγράμματος ως επτασφράγιστο μυστικό. APPLE και GOOGLE προβάλλουν για την ώρα σθεναρή αντίσταση. Ως πότε όμως;

Νέα σειρά EV από τη HONDA στη CES 2024

Η HONDA ετοιμάζεται για γερό μπάσιμο στην αγορά των EV και μάλιστα ετοιμάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της στην επικείμενη CES 2024. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει 30 νέα ηλεκτρικά μοντέλα ως το 2030, οπότε οι κινήσεις της αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Η συνέντευξη Τύπου της έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιανουαρίου του 2024 και μολονότι λεπτομέρειες δεν έχουν διαρρεύσει, η HONDA έχει υποσχεθεί να αναφερθεί σε αρκετές τεχνολογίες που αντικατοπτρίζουν τη μεταβατική κατάσταση που βιώνει.

Gemini: Η απάντηση της GOOGLE στο GPT-4

Η GOOGLE παρουσίασε το Gemini 1.0, «το πρώτο μοντέλο AI σε μία νέα γενιά, εμπνευσμένη από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο» όπως το περιέγραψε ο CEO της εταιρείας, Sundar Pichai. Πρόκειται για τον καρπό της συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων DeepMind και Research της GOOGLE, με το όλο σύστημα να έχει αναπτυχθεί εξ αρχής ως ένα πολυτροπικό μοντέλο AI (η εταιρεία το εκπαίδευσε και προσάρμοσε έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται κάθε εντολή από τη βάση της). Εκτός των άλλων, το Gemini μπορεί να γράψει κώδικα (Python, Java, C++ κ.α.) ενώ μπορεί να ανταποκριθεί σε πλήθος καταστάσεων, από μεγάλα data centers μέχρι mobile συσκευές. Η διάθεσή του θα γίνει σε τρία μεγέθη: Nano, Pro (αυτό θα ενσωματωθεί σε πολλά από τα υπάρχοντα προϊόντα της GOOGLE όπως το Bard) και Ultra.

Stay tuned για να μαθαίνεις περισσότερες ειδήσεις!