2η εβδομάδα Μαρτίου: Οι ειδήσεις που ξεχωρίσαμε

1 μήνας πριν
eu flag

H δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου είχε κάποιες ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές:

Η Ε.Ε. θέτει πρώτη τους κανόνες χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε στην υιοθέτηση ενός πρωτοποριακού κανονισμού για την τεχνητή νοημοσύνη, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών, καθώς και την προώθηση της καινοτομίας σε αυτόν τον τομέα.

Ο κανονισμός -ο πρώτος παγκοσμίως- διαφοροποιεί τις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που εγκυμονούν για το κοινωνικό σύνολο. Ορισμένες πρακτικές, όπως η κοινωνική βαθμολόγηση και η χειραγώγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, απαγορεύονται ρητά, ενώ η χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης από τις αρχές επιβολής του νόμου υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς.

Για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, που χρησιμοποιούνται σε κρίσιμους τομείς, όπως οι υποδομές, η εκπαίδευση και η απασχόληση, προβλέπονται σαφείς απαιτήσεις αξιολόγησης και ελαχιστοποίησης των κινδύνων, διαφάνειας και ανθρώπινης εποπτείας. Οι πολίτες διατηρούν το δικαίωμα υποβολής καταγγελιών και λήψης εξηγήσεων για αποφάσεις που επηρεάζουν τα δικαιώματά τους.

Επιπλέον, ο κανονισμός θέτει απαιτήσεις διαφάνειας για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης, όπως η συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και η δημοσιοποίηση περιλήψεων του εκπαιδευτικού περιεχομένου τους. Για τα ισχυρότερα μοντέλα, προβλέπονται πρόσθετα μέτρα, όπως η αξιολόγηση και ο περιορισμός των συστημικών κινδύνων.

Ο κανονισμός περιλαμβάνει και μέτρα για την ενίσχυση της καινοτομίας και την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της δημιουργίας "ρυθμιστικών δοκιμαστηρίων" σε κάθε χώρα για τη δοκιμή των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε πραγματικές συνθήκες πριν από την εμπορική τους διάθεση.

Οι συνεισηγητές του Κοινοβουλίου χαρακτηρίζουν τον νέο κανονισμό ως ορόσημο για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά και ως ευκαιρία για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες, καθώς η τεχνολογία αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία, την εκπαίδευση, την εργασία και τη διακυβέρνηση.

Ο κανονισμός αναμένεται να εγκριθεί οριστικά πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή 24 μήνες μετά την υιοθέτησή του, με εξαίρεση ορισμένες διατάξεις που θα εφαρμοστούν νωρίτερα.

Εσωτερικές ενστάσεις για τη σχέση MICROSOFT και OpenAI

Η σχέση της MICROSOFT με την OpenAI φαίνεται να είναι πιο περίπλοκη από ό,τι δείχνει εξωτερικά, με εσωτερικές πηγές να εκφράζουν ανησυχίες ότι η στρατηγική της MICROSOFT στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στηρίζεται υπερβολικά στην OpenAI. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η MICROSOFT έχει γίνει ένα "δεκανίκι πολυτελείας" για την OpenAI, με την εσωτερική ομάδα ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης της MICROSOFT να υποφέρει από την εξάρτηση αυτή.

Η πολυπλοκότητα της σχέσης έχει οδηγήσει στην απώλεια ενός κορυφαίου στελέχους της MICROSOFT, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι διάφορα προγράμματα της εταιρείας είναι ουσιαστικά νεκρά, με την καινοτομία να έχει μετακινηθεί αλλού. Ωστόσο, εκπρόσωπος της MICROSOFT αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι τα προγράμματα συνεχίζονται με διαφορετικά ονόματα ή έχουν ενσωματωθεί σε άλλα προϊόντα.

Η σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών είναι τόσο στενή που οι εργαζόμενοι μπορούν ελεύθερα να επισκέπτονται τα γραφεία της άλλης εταιρείας. Η MICROSOFT έχει επενδύσει σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη, ενσωματώνοντάς την στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες της.

Ωστόσο, η σχέση MICROSOFT-OpenAI έχει περάσει από αναταράξεις, με το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI να απολύει τον CEO Σαμ Άλτμαν για μια εβδομάδα πριν τον επαναφέρει, μετά από απειλές παραίτησης από τα ανώτερα στελέχη. Η MICROSOFT παρέμεινε εκτός της διαμάχης, αλλά φαινόταν έτοιμη να απορροφήσει εκατοντάδες υπαλλήλους της OpenAI στη δική της ομάδα τεχνητής νοημοσύνης.

Πρόσφατα, ο Έλον Μασκ μήνυσε την OpenAI, κατηγορώντας την ότι έχει απομακρυνθεί από την αρχική της αποστολή να κάνει την τεχνητή νοημοσύνη προσβάσιμη σε όλους χωρίς κερδοσκοπικό σκοπό. Ο Μασκ έχει εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες του για την τεχνητή νοημοσύνη και πιστεύει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σημαντικής αλλαγής.

Ένα εντυπωσιακό tour με drone στο Giga Βερολίνου της TESLA

Η TESLA δημοσίευσε ένα συναρπαστικό βίντεο που παρουσιάζει τις εγκαταστάσεις της στο Giga Berlin στη Γερμανία, δίνοντας μια λεπτομερή ματιά στην τεχνολογία αιχμής και τις διαδικασίες παραγωγής που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του TESLA Model Y και των μπαταριών του. Το βίντεο, διάρκειας τρεισήμισι λεπτών, μεταφέρει τους θεατές σε μια εικονική περιήγηση στο τεράστιο εργοστάσιο, το οποίο λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια.

Το βίντεο αναδεικνύει τα διάφορα στάδια της παραγωγής, περιλαμβάνοντας τη βαφή και την τελική συναρμολόγηση, παρουσιάζοντας τη σταδιακή μετατροπή των πρώτων υλών στο κομψό και γυαλιστερό crossover SUV Model Y. Παράλληλα με τα προηγμένα μηχανήματα, τα πλάνα παρουσιάζουν επίσης το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό που συμβάλλει στην παραγωγική διαδικασία.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές του βίντεο είναι η επιδέξια οδήγηση του drone, ιδιαίτερα εμφανής σε ένα σημείο όπου το drone περιηγείται σε στενούς χώρους γύρω από τα ρομπότ και μέσα από πολλαπλά οχήματα Model Y στην ενεργή γραμμή παραγωγής, προσφέροντας μια μοναδική προοπτική των εσωτερικών λειτουργιών του εργοστασίου.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο με την περιήγηση έρχεται λίγο μετά την επανέναρξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Giga Berlin μετά από μια σχεδόν εβδομαδιαία διακοπή ρεύματος που προκλήθηκε από μια ύποπτη εμπρηστική επίθεση σε έναν κοντινό ηλεκτρικό υποσταθμό. Το περιστατικό πιστεύεται ότι συνδέεται με διαμαρτυρίες περιβαλλοντολόγων που αντιτίθενται στη σχεδιαζόμενη επέκταση των εγκαταστάσεων της TESLA. Ως απάντηση στην κατάσταση, ο διευθύνων σύμβουλος της TESLA, Έλον Μάσκ, επισκέφθηκε πρόσφατα την τοποθεσία για να αξιολογήσει το εργοστάσιο κατασκευής και να δείξει την υποστήριξή του στους εργαζόμενους.

Το Giga Berlin, η πρώτη κατασκευαστική εγκατάσταση της TESLA στην Ευρώπη, φέρεται να έχει κοστίσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του και διαφημίζεται από την εταιρεία ως η πιο προηγμένη, βιώσιμη και αποτελεσματική εγκατάσταση μέχρι σήμερα, θέτοντας νέα πρότυπα για την αυτοκινητοβιομηχανία στην περιοχή.

Τι εστί broadband στις ΗΠΑ;

Η έκκληση της επιτρόπου της FCC, Jessica Rosenworcel, για επαναπροσδιορισμό της ευρυζωνικότητας (broadband) ως ταχύτητα download 100Mbps, έγινε πριν από εννέα χρόνια, και επιτέλους τώρα γίνεται  πραγματικότητα. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ, επικαιροποίησε τον ορισμό της ευρυζωνικότητας ώστε να σημαίνει ταχύτητες download τουλάχιστον 100 megabits ανά δευτερόλεπτο και ταχύτητες μεταφόρτωσης (upload) 20 megabits ανά δευτερόλεπτο, μια σημαντική αύξηση από το προηγούμενο πρότυπο των 25Mbps/3Mbps, το οποίο ίσχυε από το 2015.

Οι ορισμοί της FCC για την ευρυζωνικότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της επιτυχίας του οργανισμού στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και της προσέγγισής του για τη ρύθμιση και τη χρηματοδότηση των παρόχων ευρυζωνικών υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί η ευρεία πρόσβαση σε ποιοτικό διαδίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα. Η πρόσφατη αλλαγή του ορισμού επηρεάστηκε από τις απαιτήσεις των ομοσπονδιακών και κρατικών επιχορηγήσεων χρηματοδότησης, τα πρότυπα χρήσης των καταναλωτών και τις προσφορές και τις στρατηγικές μάρκετινγκ των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου.

Η επάρκεια του νέου προτύπου 100Mbps/20Mbps για την ικανοποίηση των επιμέρους ορισμών του "αξιοπρεπούς" διαδικτύου πιθανόν να διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση. Η FCC αναφέρει ότι σχεδόν το 28% των Αμερικανών σε αγροτικές περιοχές εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο ενσύρματου διαδικτύου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι το bandwidth, που μετράται σε megabits ανά δευτερόλεπτο, είναι μόνο μια πτυχή της πρόσβασης στο διαδίκτυο, μαζί με παράγοντες όπως η τιμή και το latency.

Εσύ ποια είδηση ξεχώρισες;