OpenAI: Το χρονικό της σαπουνόπερας

5 μήνες πριν
OpenAI website

Το ταραχώδες 5ημερο της OpenAI φαίνεται να να έφτασε στο τέλος του με την ανακοίνωση της εταιρείας στο X (πρώην Twitter) ότι ο Sam Altman θα επανέλθει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Το αρχικό διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από τους Bret Taylor (πρόεδρος), Larry Summers και Adam D'Angelo.

Η καταρχήν συμφωνία για την επιστροφή του Sam Altman στην OpenAI ως CEO ανακοινώθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2023. Οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία και η εταιρεία ευχαρίστησε όλους για την υπομονή τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο Altman εξέφρασε τη ικανοποίησή του για τη συμφωνία με μια ανάρτηση στο X, δηλώνοντας την αγάπη του για την OpenAI και τη δέσμευσή του να διατηρήσει την ομάδα και την αποστολή της. Ανέφερε μεταξύ άλλων την απόφασή του να ενταχθεί στη MICROSOFT το βράδυ της Κυριακής, πιστεύοντας ότι είναι ο καλύτερος δρόμος για τον ίδιο και την ομάδα του που αποτελείται από μηχανικούς της OpenAI. Με την υποστήριξη όμως του νέου διοικητικού συμβουλίου και του Satya Nadella, ανυπομονεί να επιστρέψει στην OpenAI και να αξιοποιήσει την ισχυρή συνεργασία που η εταιρεία έχει με τη MICROSOFT.

Παρά τη σημαντική επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων της MICROSOFT και τη σημαντική επιτυχία της OpenAI με το ChatGPT, λίγοι θα προέβλεπαν ότι η εταιρεία θα επηρεαζόταν. Ωστόσο, η κατάσταση πήρε τροπή προς το χειρότερο το Σαββατοκύριακο, όταν το διοικητικό συμβούλιο απέλυσε τον Sam Altman λόγω ανησυχιών σχετικά με τις ηγετικές του ικανότητες. Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με έντονα παράπονα από τους συναδέλφους του, οι οποίοι έγραψαν επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο ζητώντας την επαναφορά του Altman.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα πάνω από 500 εργαζόμενοι να απειλούν να εγκαταλείψουν την εταιρεία. Υποστήριξαν ότι "η OpenAI δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους της". Εν τω μεταξύ, η MICROSOFT είχε προσφέρει στον Altman μια θέση επικεφαλής της ομάδας Advanced AI μαζί με τον πρώην συνιδρυτή της OpenAI, Greg Brockman.

Η OpenAI κινδύνευε να χάσει τους περισσότερους υπαλλήλους της, από τη MICROSOFT. Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία επιβεβαίωσαν ότι η MICROSOFT είχε ανοιχτές θέσεις για το προσωπικό του OpenAI, αν επέλεγαν να φύγουν. Το Axios ανέφερε ότι η MICROSOFT προετοίμαζε τα γραφεία του LinkedIn στο Σαν Φρανσίσκο, που βρίσκονται κοντά στα κεντρικά γραφεία της OpenAI, για πιθανές νέες προσλήψεις από την εταιρεία. Φυσικά όλα αυτά τα σχέδια μπήκαν στον πάγο από τη στιγμή που 5 μέρες αργότερα, ανακοινώθηκε η επιστροφή του Atlman στην OpenAI, και πάλι στη θέση του CEO. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι εντελώς απροσδόκητη αφού σε συνέντευξή του στο CNBC νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της MICROSOFT, Satya Nadella, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η μετάβαση του Altman στην εταιρεία, δεν είχε ολοκληρωθεί.