33 χρόνια μετά, η MICROSOFT αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί το πλήκτρο «Print Screen» στα Windows

1 έτος πριν
Windows 11 interface

Η MICROSOFT πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του πλήκτρου Print Screen (Prt Scr ή Print Scrn) στα Windows 11

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το πλήκτρο θα ενεργοποιεί το Snipping Tool της MICROSOFT από προεπιλογή και δεν θα «τραβά» ένα στιγμιότυπο ολόκληρης της οθόνης που στη συνέχεια διατηρείται στο «Πρόχειρο» για να χρησιμοποιηθεί όπως επιθυμείς. Η MICROSOFT έχει ξεκινήσει να δοκιμάζει τη συγκεκριμένη αλλαγή στις πρόσφατες δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows 11.

Αν και στα Windows 11 υπάρχει ήδη μια ρύθμιση που επιτρέπει στον χρήστη να αλλάξει την προεπιλεγμένη συμπεριφορά του πλήκτρου «Print Screen» ώστε να ενεργοποιεί το Snipping Tool, η MICROSOFT από την επερχόμενη ενημέρωση KB5025310 πρόκειται να αλλάξει τη λειτουργία του πλήκτρου. Αν έχεις τροποποιήσει προηγουμένως την επιλογή στις Ρυθμίσεις > Προσβασιμότητα > Πληκτρολόγιο > Χρησιμοποιήστε το κουμπί PrtScn για τη λειτουργία αποκομμάτων οθόνης, τότε τα Windows 11 θα διατηρήσουν τη ρύθμιση που είχες επιλέξει. Παρόλα αυτά, για πολλούς η συγκεκριμένη ρύθμιση πρόκειται να αλλάξει.

Πάντως, η λειτουργία «Print Screen» χρειαζόταν εδώ και καιρό μία αλλαγή ή ενημέρωση. Ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται πολλαπλές οθόνες σε ένα σύστημα, το πάτημα του πλήκτρου «Print Scrn» καταγράφει ένα στιγμιότυπο από όλες τις οθόνες, εκτός και αν κρατούσες πατημένο το ALT + Print Screen ώστε να πραγματοποιηθεί λήψη στιγμιότυπου μόνο του ενεργού παραθύρου (αυτού που βρίσκεται στο προσκήνιο). Πολλές εφαρμογές τρίτων έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη λειτουργία καταγραφής όλα αυτά τα χρόνια.

Με το OneDrive, η MICROSOFT επιχειρεί να αποθηκεύσει τα στιγμιότυπα οθόνης που έγιναν με χρήση του Print Screen ενώ το ίδιο πράγμα κάνει και το Dropbox με κάποιες εφαρμογές όπως το ShareX να χρησιμοποιούν επίσης από προεπιλογή το Print Screen για τη λήψη στιγμιότυπων οθόνης. Μπορεί η επιλογή της MICROSOFT να αλλάξει την προεπιλεγμένη συμπεριφορά του πλήκτρου Print Screen ώστε να ενεργοποιεί το δικό της Snipping Tool να εκπλήξει ή και να νευριάσει ορισμένους χρήστες ή διαχειριστές IT ωστόσο είναι πολύ απλό να επαναφέρουν τη λειτουργία στη προηγούμενη κατάσταση.