3η βδομάδα Δεκεμβρίου: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

4 μήνες πριν
falcon 8

Στον πάντα ενδιαφέρον κόσμο της τεχνολογίας, ας δούμε μερικές ειδήσεις που ξεχώρισαν από την προηγούμενη εβδομάδα.

Χριστουγεννιάτικο φωτεινό σόου με 5 Cybertrucks παρουσιάζει η TESLA

Η TESLA μοιράστηκε ένα βίντεο που δείχνει πέντε Cybertrucks να πραγματοποιούν ένα συγχρονισμένο φωτεινό σόου. Αν και δεν είναι σαφές το γιατί, η εμφάνιση των οχημάτων με τα κόκκινα φώτα στα προσωπικά αποθηκευτικά χώρους και τα λευκά φώτα στο μπροστινό μέρος δημιουργούν μια εορταστική ατμόσφαιρα. Στη διάρκεια του 100 δευτερολέπτων σόου, τα φώτα αναβοσβήνουν, σβήνουν και παλλίζουν σε διάφορα συγχρονισμένα μοτίβα σε ρυθμούς μουσικής.

Η TESLA πρότεινε στο μήνυμα που συνόδευε το βίντεο να μαζευτούν πέντε φίλοι ιδιοκτήτες TESLA για να επαναλάβουν το σόου, αν και παραδέχτηκε ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν σημαντικότερα πράγματα να κάνουν, όπως να βλέπουν τηλεόραση. Το φωτεινό σόου σχεδιάστηκε από την HVpad, ανεξάρτητο δημιουργό ειδικών φωτεινών σόου για οχήματα TESLA, και μπορεί να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε όχημα TESLA υποστηρίζει τη λειτουργία φωτεινού σόου. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σελίδα GitHub.

Το φωτεινό σόου του Cybertruck προέρχεται λιγότερο από ένα μήνα μετά την εκδήλωση λανσαρίσματος του ηλεκτρικού πικάπ στο Giga Texas στο Ώστιν, όπου ο Elon Musk παρουσίασε το νέο όχημα της εταιρείας στους πρώτους αγοραστές.

Αλλαγή σκυτάλης στην ACTIVISION BLIZZARD 

Το περιμέναμε αλλά τώρα έχουμε και ημερομηνία: ο Bobby Kotick θα αποχωρήσει επίσημα από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ACTIVISION BLIZZARD στις 29 Δεκεμβρίου 2023. Ο αντιπρόεδρος των Blizzard και King, Humam Sakhnini, θα αποχωρήσει επίσης στα τέλη Δεκεμβρίου, η επικεφαλής επικοινωνίας της ACTIVISION BLIZZARD Lulu Meservey τον Ιανουάριο, και μια χούφτα άλλων στελεχών το Μάρτιο, σύμφωνα με εσωτερικό μήνυμα του επικεφαλής της Xbox, Phil Spencer.

Ο αντιπρόεδρος της ACTIVISION BLIZZARD, Thomas Tippl, ο πρόεδρος της Blizzard, Mike Ybarra και ο πρόεδρος της King, Tjodolf Sommestad, θα παραμείνουν στο στούντιο αναφερόμενοι στον Mat Booty, τον πρόεδρο περιεχομένου της MICROSOFT για παιχνίδια. Οι ομάδες ηγεσίας σε Activision, Blizzard και King διατηρούνται ως έχουν.

Ο Kotick ήταν επικεφαλής της Activision από το 1991. Στην ACTIVISION BLIZZARD, επέβλεψε εξαιρετικά δημοφιλείς σειρές συμπεριλαμβανομένων των Call of Duty, Diablo, Starcraft και World of Warcraft. Όταν η εταιρεία απέκτησε το στούντιο για mobile παιχνίδια, την King το 2016, πρόσθεσε το Candy Crush σε αυτή τη λίστα. Η εταιρεία είναι μια δύναμη στα AAA παιχνίδια και το 2022 παρήγαγε έσοδα $7,5 δισεκατομμυρίων.

8 χρόνια από την πρώτη επιτυχημένη κάθετη προσγείωση ιδιωτικού πυραύλου, του Falcon 9

Πριν από ακριβώς οκτώ χρόνια, η SpaceX σημείωσε ένα εξαιρετικό επίτευγμα, προσγειώνοντας για πρώτη φορά τον ενισχυτή Falcon 9 σε κατακόρυφη θέση. Το επίτευγμα αποτέλεσε μια σημαντική πρόκληση, με έναν από τους παρευρισκόμενους στα κεντρικά γραφεία της SpaceX να το παρομοιάζει με το να εκτοξεύεις ένα μολύβι πάνω από το Empire State Building, να το γυρίζεις ανάποδα, αυτό να επιστρέφει και να το προσγειώνεις σε ένα κουτί παπουτσιών σε μια θύελλα.

Αναμενόμενα, η επιτυχία αυτή αποτέλεσε ένα τεράστιο άλμα προόδου για την αποστολή της SpaceX να δημιουργήσει ένα επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα διαστημικών πτήσεων προκειμένου να μειώσει δραστικά το κόστος των τροχιακών αποστολών. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία αύξησε την πρόσβαση στο διάστημα για περισσότερες εταιρείες και οργανισμούς που επιθυμούν να αναπτύξουν δορυφόρους ή να διεξάγουν έρευνα στο διάστημα.

Η SpaceX χρειάστηκε πέντε χρόνια και είκοσι πτήσεις για να επιτύχει την πρώτη κατακόρυφη προσγείωση ενός επιστρεφόμενου πυραύλου Falcon 9. Κάποιες προσπάθειες προσγείωσης οδήγησαν σε ανατροπές και εντυπωσιακές εκρήξεις, ενώ άλλες φορές ο πύραυλος εγκαταλείπονταν σκόπιμα στον ωκεανό. Η πρώτη επιτυχημένη προσγείωση έγινε σε εδάφους, αλλά η SpaceX στη συνέχεια πέτυχε και την προσγείωση σε ρομποτική πλατφόρμα που βρίσκονταν στον ωκεανό.

Το MICROSOFT CoPilot μπορεί να δημιουργήσει και τραγούδια

Το MICROSOFT Copilot, σε συνεργασία με την πλατφόρμα δημιουργίας μουσικής βασισμένη σε τεχνητή νοημοσύνη Suno, παρουσίασε ένα νέο χαρακτηριστικό που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τραγούδια χρησιμοποιώντας κειμενικές προτροπές. 

Το καινοτόμο αυτό χαρακτηριστικό επιτρέπει τη δημιουργία προσωποποιημένων τραγουδιών, ανεξάρτητα από τη μουσική εξειδίκευση των χρηστών. Για να το χρησιμοποιήσουν, οι χρήστες απλά πληκτρολογούν μια πρόταση και ο αλγόριθμος αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Το τελικό προϊόν είναι ένα διασκεδαστικό, έξυπνο και προσωποποιημένο τραγούδι με στίχους και μελωδίες.

Το add-on της Suno φαίνεται πως θα έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα που έχει συλλέξει το Copilot, γεγονός που σημαίνει ότι τα τραγούδια θα μπορούσαν δυνητικά να είναι αρκετά συγκεκριμένα. Η κυκλοφορία του νέου χαρακτηριστικού ξεκινά από αυτή την εβδομάδα αλλά θα γίνει σταδιακά.

Άκυρο στην εξαγορά της FIGMA από την ADOBE

Η Adobe τα παρατάει: Η μεγαλεπήβολη προσφορά της Adobe ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του ανταγωνιστή Figma έχει πλέον αποσυρθεί, καθώς οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι η κανονιστική αντίδραση στην Ευρώπη τις οδήγησε να τερματίσουν τα σχέδια εξαγοράς. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ήταν πάντα πιθανό να προσελκύσει κανονιστικό έλεγχο λόγω του μεγέθους της συναλλαγής και του γεγονότος ότι έβγαζε έναν από τους μεγάλους ανταγωνιστές της Adobe εκτός παιχνιδιού. 

Στην επίσημη ανακοίνωση πάντως οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι στόχος τους είναι μια πιο στενή συνεργασία στο μέλλον, αφού ο στόχος και των δύο είναι κοινός, η παροχή των καλύτερων εργαλείων για τον επαγγελματία που ασχολείται με το σχέδιο και όχι μόνο.

Stay tuned για να μαθαίνεις περισσότερες ειδήσεις!