3η εβδομάδα Ιανουαρίου 2025: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

1 ημέρα πριν

Η 3η εβδομάδα Ιανουαρίου είχε κάποιες ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Πάμε να τις δούμε:

Τέλος οι εφαρμογές MICROSOFT 365 από τα Windows 10

Σε μια σημαντική ανακοίνωση, η MICROSOFT αποκαλύπτει ότι θα διακόψει την υποστήριξη των εφαρμογών MICROSOFT 365 (πρώην Office) για τα Windows 10 στις 14 Οκτωβρίου 2025. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, οι χρήστες που θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές MICROSOFT 365 θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους στα Windows 11.

Όπως διευκρινίζει η MICROSOFT σε σχετικό blog post, "οι εφαρμογές MICROSOFT 365 δεν θα υποστηρίζονται πλέον μετά τις 14 Οκτωβρίου 2025 σε συσκευές με Windows 10". Ωστόσο, η εταιρεία επισημαίνει σε ένα έγγραφο υποστήριξης που ενημερώθηκε τον Δεκέμβριο ότι οι εφαρμογές θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά ενδέχεται να παρουσιάσουν "προβλήματα απόδοσης και αξιοπιστίας με την πάροδο του χρόνου".

Ο Yusuf Mehdi, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής marketing καταναλωτικών προϊόντων της MICROSOFT, δήλωσε στη CES την προηγούμενη εβδομάδα ότι το 2025 θα είναι "το έτος ανανέωσης των υπολογιστών με Windows 11". Μάλιστα, τόνισε ότι η αναβάθμιση ενός παλαιού υπολογιστή με Windows 10 θα είναι πιο σημαντική από την αγορά νέας τηλεόρασης ή κινητού τηλεφώνου.

Παρά τις προσπάθειες της MICROSOFT, η υιοθέτηση των Windows 11 παραμένει χαμηλότερη σε σύγκριση με τα Windows 10, με εκατομμύρια υπολογιστές να μην μπορούν να αναβαθμιστούν λόγω των αυστηρών απαιτήσεων υλικού. Η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει ότι η απαίτηση για Trusted Platform Module (TPM) 2.0 είναι "μη διαπραγματεύσιμη" και πλέον προσπαθεί να πείσει τους χρήστες των Windows 10 να αγοράσουν νέο υπολογιστή μέσω προτροπών πλήρους οθόνης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η MICROSOFT θα προσφέρει Εκτεταμένες Ενημερώσεις Ασφαλείας (Extended Security Updates) και στους καταναλωτές. Το κόστος θα ανέρχεται στα 30 δολάρια για ένα επιπλέον έτος ενημερώσεων, ενώ οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν έως και τρία χρόνια εκτεταμένων ενημερώσεων.

H GOOGLE δοκιμάζει τεχνητή νοημοσύνη για τον έλεγχο των ενοχλητικών pop-up στο Chrome browser

Η GOOGLE δοκιμάζει το τελευταίο διάστημα μια καινοτόμα λειτουργία με την ονομασία "PermissionsAI" στην πειραματική έκδοση του Chrome browser, γνωστή ως Chrome Canary. Η νέα αυτή λειτουργία έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται τα αναδυόμενα παράθυρα (popup) που ζητούν την τοποθεσία του χρήστη ή τη συγκατάθεσή του για ειδοποιήσεις.

Όπως αναφέρει το Chromium, το εργαλείο θα χρησιμοποιεί την "Permission Predictions Service" της GOOGLE και το Gemini Nano v2 για να αναλύει τις προηγούμενες αποκρίσεις των χρηστών σε αναδυόμενα παράθυρα και να προβλέπει πώς θα ανταποκριθούν στην εμφάνιση νέων. Στην περίπτωση που το σύστημα εκτιμήσει ότι ο χρήστης είναι πιθανό να απορρίψει το αίτημα, θα αποκρύπτει αυτόματα το αναδυόμενο παράθυρο σε μια γωνία της οθόνης.

Η ακρίβεια αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για αυτή τη λειτουργία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αν και η αποφυγή των ενοχλητικών αναδυόμενων παραθύρων θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, ειδικά σε κινητές συσκευές όπου καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της οθόνης, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικές ειδοποιήσεις εάν το σύστημα κάνει λανθασμένες προβλέψεις.

Το εργαλείο έχει σχεδιαστεί να ενεργοποιείται μόνο όταν προβλέπει ότι ο χρήστης θα απορρίψει ένα αίτημα, γεγονός που αποτρέπει την αυτόματη αποδοχή ειδοποιήσεων από την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα αναδυόμενα παράθυρα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Η GOOGLE δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση της λειτουργίας στο ευρύ κοινό, καθώς βρίσκεται ακόμη σε φάση δοκιμών. Η εταιρεία φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην αξιοπιστία και την ακρίβεια του συστήματος πριν την τελική του κυκλοφορία.

Αλλαγή πολιτικής από τη DJI για τις απαγορευμένες ζώνες πτήσης

Η DJI, η κινεζική εταιρεία που κατέχει το 90% της αγοράς ερασιτεχνικών drones στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών για πτήσεις πάνω από αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις. Η αλλαγή τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα μέσω των εφαρμογών DJI Fly και DJI Pilot.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι περιοχές που προηγουμένως χαρακτηρίζονταν ως "Ζώνες Απαγόρευσης Πτήσεων" θα εμφανίζονται πλέον ως "Ζώνες Αυξημένης Προειδοποίησης", εναρμονιζόμενες με τις καθορισμένες περιοχές της FAA. Η απόφαση ακολουθεί παρόμοιες αλλαγές που εφαρμόστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024.

Το ζήτημα της χρήσης drones σε απαγορευμένο εναέριο χώρο παραμένει προβληματικό. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η σύγκρουση του πυροσβεστικού αεροσκάφους SuperScooper Quebec 1 με drone της DJI πάνω από την πυρκαγιά Palisades, που οδήγησε σε καθήλωση του αεροσκάφους και σχετική έρευνα από το FBI.

Η DJI είχε εισαγάγει το σύστημα γεωγραφικών περιορισμών το 2013, όταν υπήρχαν ελάχιστοι κανονισμοί για τα drones στις ΗΠΑ. Πλέον, η εταιρεία τονίζει ότι η ευθύνη για την αποφυγή απαγορευμένων περιοχών ανήκει στους χειριστές, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν σχετική άδεια από την FAA.

Η απόφαση έχει προκαλέσει ανησυχίες στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, δεδομένης της κινεζικής προέλευσης της DJI και των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Επένδυση 10,2 δισεκατομμυρίων στην εταιρεία που φέρνει πίσω το μαμούθ

Η COLOSSAL BIOSCIENCES, γνωστή για την αποστολή της να αναβιώσει το μαλλιαρό μαμούθ και δύο άλλα εξαφανισμένα είδη, εξασφάλισε χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε γύρο Series C, με αποτίμηση 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επένδυση προήλθε από την TWG GLOBAL, την εταιρεία επενδύσεων του συνιδρυτή της GUGGENHEIM PARTNERS Mark Walter και του δισεκατομμυριούχου Thomas Tull.

Σύμφωνα με τον Ben Lamm, συνιδρυτή και CEO της COLOSSAL BIOSCIENCES, η εντυπωσιακή χρηματοδότηση οφείλεται στην ταχύτητα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών από την εταιρεία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη παράγει έσοδα και τα κύρια έργα της δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το 2028.

Η εταιρεία αναφέρει σημαντικές προόδους στα τρία βασικά της έργα: την αναβίωση του μαμούθ, της τασμανιακής τίγρης (γνωστής και ως θυλάκιο) και του πτηνού ντόντο. Η προσέγγιση περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση του πλήρους γονιδιώματος κάθε είδους και τη σύγκρισή του με τον πλησιέστερο ζωντανό συγγενή του.

Για το μαμούθ, που έχει ως κοντινότερο συγγενή τον ασιατικό ελέφαντα, η φάση της χαρτογράφησης έχει ολοκληρωθεί. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν πλέον το εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR για την τροποποίηση των κυττάρων του ελέφαντα. Το τελικό στάδιο προβλέπει την τοποθέτηση των τροποποιημένων κυττάρων σε ωάριο και την εμφύτευση του εμβρύου σε ελέφαντα.

Παράλληλα, η COLOSSAL αναπτύσσει τεχνολογίες όπως τεχνητές μήτρες για τις μελλοντικές γενιές "αναβιωμένων" ζώων. Ο Lamm τονίζει ότι αυτές οι τεχνολογίες έχουν ευρύτερες εφαρμογές στην υγειονομική περίθαλψη και τη γεωργική τεχνολογία.