4η εβδομάδα Ιουνίου 2024: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

2 μήνες πριν
SpaceX Starship

Η τέταρτη και τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου μας έδωσε κάποιες ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές:

Τι σχέση έχει το Starship της SPACEX με το Karate Kid

Η SPACEX προετοιμάζεται για την πέμπτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου Starship, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο μήνα. Η εταιρεία δοκιμάζει τους μηχανικούς βραχίονες που θα επιχειρήσουν να "πιάσουν" το πρώτο στάδιο του πυραύλου, γνωστό ως Super Heavy, κατά την επιστροφή του.

Ένα σύντομο βίντεο δείχνει έναν από τους γιγαντιαίους βραχίονες να συγκρατεί ένα τμήμα του πυραύλου, προσομοιώνοντας τη διαδικασία σύλληψης. Μάλιστα ο CEO της εταιρείας, ο Elon Musk, προχώρησε σε σύγκριση της όλης διαδικασίας με την κλασσική σκηνή στην ταινία Karate Kid με το πιάσιμο μιας μύγας με τη βοήθεια των chopsticks. Η SPACEX έχει επίσης δημοσιεύσει ένα βίντεο με γραφικά υπολογιστή που απεικονίζει την ιδανική επιστροφή του Super Heavy στον πύργο εκτόξευσης.

Από τον Απρίλιο του 2023, η SPACEX έχει πραγματοποιήσει τέσσερις δοκιμαστικές πτήσεις του Starship. Οι δύο πρώτες κατέληξαν σε εκρήξεις, ενώ η τρίτη και η τέταρτη πτήση σημείωσαν σημαντική πρόοδο, με την τελευταία να περιλαμβάνει επιτυχημένες καύσεις προσγείωσης και για τα δύο τμήματα του πυραύλου.

Η επερχόμενη πέμπτη πτήση θα είναι η πρώτη όπου η SPACEX θα επιχειρήσει να "πιάσει" το Super Heavy κατά την επιστροφή του. Σε αντίθεση με τον μικρότερο πύραυλο Falcon 9, ο οποίος προσγειώνεται χρησιμοποιώντας πόδια, το Super Heavy είναι ψηλότερο και δεν διαθέτει πόδια προσγείωσης, καθιστώντας τη διαδικασία επιστροφής και σύλληψης ιδιαίτερα απαιτητική.

Από το GPT-5 στο GPT-6: Ο οδικός χάρτης της τεχνητής νοημοσύνης κατά τον επικεφαλής της Microsoft AI

Ο επικεφαλής της Microsoft AI, Μουσταφά Σουλεϊμάν, σε πρόσφατη συνέντευξή του με τον επενδυτή Σεθ Ρόζενμπεργκ, παρείχε σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων GPT-5 και GPT-6. Ο Σουλεϊμάν εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για την ανάπτυξη συστημάτων ικανών να αναλαμβάνουν αυτόνομη δράση, υποδεικνύοντας ότι αυτό πιθανότατα θα επιτευχθεί με το GPT-6 και όχι με το GPT-5.

Αυτή η προοπτική διαφέρει ελαφρώς από τις πρόσφατες δηλώσεις της Μίρα Μουράτι, CTO της OpenAI, η οποία υπονόησε ότι ένα μοντέλο επιπέδου διδακτορικού θα μπορούσε να αναπτυχθεί εντός των επόμενων δύο με τριών ετών. Η διαφορά στις εκτιμήσεις των δύο ειδικών εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τις δυνατότητες των επερχόμενων μοντέλων GPT.

Ο Σουλεϊμάν τόνισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τρέχοντα μοντέλα στην εκτέλεση πολύπλοκων οδηγιών για παρατεταμένες περιόδους και στην προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα. Υποστήριξε ότι θα απαιτηθεί σημαντικά μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύς για την εκπαίδευση μοντέλων ικανών να ξεπεράσουν αυτούς τους περιορισμούς.

Ένα σημαντικό σημείο που έθιξε ο Σουλεϊμάν είναι η άποψή του για την πλήρη αυτονομία στην τεχνητή νοημοσύνη. Θεωρεί ότι η πλήρης αυτονομία είναι ανεπιθύμητη και δυνητικά επικίνδυνη, προτείνοντας αντ' αυτού την ανάπτυξη συστημάτων με "στενές λωρίδες αυτονομίας". Αυτή η προσέγγιση θα επέτρεπε στους πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης να διαχειρίζονται συγκεκριμένα έργα που απαιτούν λογική και σχεδιασμό, αλλά εντός καθορισμένων ορίων.

Ο Σουλεϊμάν υπογράμμισε τη σημασία των ρυθμιστικών πλαισίων για τη διατήρηση του ελέγχου στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Αναφέρθηκε επίσης στο τρέχον έργο του στη Microsoft, ιδιαίτερα στο πρόγραμμα Copilot, όπου εργάζεται για την προσαρμογή των μοντέλων της OpenAI ώστε να λειτουργούν με βάση τη μνήμη και την εξατομίκευση.

Η συζήτηση μεταξύ Σουλεϊμάν και Ρόζενμπεργκ κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας καθορισμού της έννοιας της νοημοσύνης και του μέλλοντος της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Οι απόψεις του Σουλεϊμάν, ως ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα και πρώην συνιδρυτής της DeepMind, προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για την τρέχουσα κατάσταση και τις μελλοντικές κατευθύνσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Η συνέντευξη αναδεικνύει επίσης τις διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις μεταξύ των ηγετών της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης. Ενώ υπάρχει συμφωνία για τη ραγδαία πρόοδο στον τομέα, οι ακριβείς χρονικοί ορίζοντες και οι δυνατότητες των μελλοντικών μοντέλων παραμένουν θέματα συζήτησης και εικασιών.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, οι συζητήσεις γύρω από την ηθική, την ασφάλεια και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές. Η προοπτική του Σουλεϊμάν για περιορισμένη αυτονομία και η έμφαση στη ρύθμιση αντικατοπτρίζουν μια προσεκτική προσέγγιση στην ανάπτυξη αυτών των ισχυρών τεχνολογιών.

AMD: Τρέχουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε

Η AMD και η Intel, καθώς και η AMD και η Nvidia, βρίσκονται σε συνεχή ανταγωνισμό για την κυριαρχία στην αγορά επεξεργαστών. O Forrest Norrod, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AMD, σε πρόσφατη συνέντευξη, αποκάλυψε τη στρατηγική της εταιρείας για να παραμείνει μπροστά από τον ανταγωνισμό, με έμφαση στην υιοθέτηση της τελευταίας τεχνολογίας.

O Norrod, αναφέρθηκε κυρίως στα σχέδια της εταιρείας στον τομέα των κέντρων δεδομένων. Παρόλο που η συζήτηση επικεντρώθηκε στους επεξεργαστές για κέντρα δεδομένων, η στρατηγική αυτή ενδέχεται να επεκταθεί και στους καταναλωτές. Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση της Intel στον τομέα των κέντρων δεδομένων, ιδιαίτερα για τους επεξεργαστές Xeon 6, ο Norrod αναγνώρισε τις ικανότητες των ανταγωνιστών της AMD.

Ο Norrod δήλωσε ακόμα ότι η AMD υποθέτει πάντα ότι η Intel θα πραγματοποιήσει τα σχέδιά της και έτσι η AMD πρέπει να τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορεί τόσο στον σχεδιασμό όσο και στη διαδικασία παραγωγής της TSMC. Αυτό ισχύει τόσο για τους επεξεργαστές κέντρων δεδομένων όσο και για τους επεξεργαστές παιχνιδιών της AMD. Η επερχόμενη σειρά Zen 5 θα χρησιμοποιήσει τη διαδικασία 4nm της TSMC για τους νέους επεξεργαστές της, ενώ οι μη καταναλωτικοί επεξεργαστές θα κατασκευάζονται σε κόμβο 3nm. Τέσσερις επεξεργαστές ανακοινώθηκαν στη Computex 2024: οι Ryzen 9 9950X, Ryzen 9 9900X, Ryzen 7 9700X και Ryzen 5 9600X. Αν και οι νέοι επεξεργαστές είναι πιο αργοί από τα τρέχοντα μοντέλα 3D V-Cache σε παιχνίδια, προσφέρουν βελτιώσεις στην απόδοση και καλύτερες οδηγίες ανά κύκλο (IPC).

Η AMD φαίνεται σίγουρη για την ικανότητά της να ανταγωνιστεί την Intel, εν μέρει λόγω της χρήσης της πιο προηγμένης διαδικασίας παραγωγής της TSMC. Ο Norrod εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη συνεργασία με την TSMC και την ικανότητά της να παραμένει στην αιχμή της τεχνολογίας.

Ο Norrod επίσης τόνισε ότι η AMD δεν μπορεί να ελέγξει τις ενέργειες της Intel, αλλά πάντα υποθέτει ότι η Intel θα πραγματοποιήσει όλα τα σχέδιά της. Για τον ίδιο η AMD συνεχίζει να καινοτομεί στον σχεδιασμό και τη συναρμολόγηση προϊόντων σε όλες τις γραμμές παραγωγής της.

Η συνέντευξη παρείχε μια σπάνια ματιά στη στρατηγική της εταιρείας. Στον τομέα των κέντρων δεδομένων, οι επεξεργαστές EPYC της AMD κατέχουν το 30% της αγοράς. Η Nvidia, αν και είναι μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο, αποτελεί έναν δύσκολο αντίπαλο, αλλά η AMD προσπαθεί να ανταγωνιστεί.

Στον καταναλωτικό τομέα, η AMD αντιμετωπίζει προκλήσεις, με τα έσοδα από τα παιχνίδια να έχουν μειωθεί κατά 48% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά νέα προϊόντα που αναμένονται το 2024, όπως οι Ryzen AI 300 mobile επεξεργαστές, οι Zen 5 για desktop και η RDNA 4. Η χρονιά φαίνεται να είναι γεμάτη ενδιαφέρον για την AMD, ακόμα και αν τα καταναλωτικά προϊόντα αποτελούν μικρό μέρος των εσόδων της.