Computex 2024: Το PC hardware και τα Copilot+ PC στο προσκήνιο

3 μήνες πριν
Computex 2024

Η Computex αποτελεί την ετήσια έκθεση όπου το PC hardware μπαίνει στο προσκήνιο, με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές να ανακοινώνουν στην Ταιπέι της Ταιβάν τα επόμενα μεγάλα τους σχέδια.

Η φετινή έκθεση σημείωσε ρεκόρ επισκεπτών, κάτι σίγουρα όχι τυχαίο αφού η όλη κατηγορία των PC αναμένεται να γνωρίσει νέες δόξες. Αφορμή ο συνδυασμός hardware και software όπου στην πρώτη περίπτωση μία είναι η λέξη που επικράτησε στους εκθεσιακούς χώρους, τα Copilot+ PC. Έχοντας ανακοινωθεί λίγες μέρες πριν στη Build 2024, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές του χώρου, έφεραν στη Computex 2024 τους νέους τους φορητούς υπολογιστές, οι οποίοι είναι βελτιστοποιημένοι για χρήση με AI εφαρμογές, αλλά και τα νέα Windows 11 on Arm. Όλοι οι σχετικοί υπολογιστές διαθέτουν εκτός από CPU και GPU, και NPU, η οποία αναλαμβάνει το σχετικό φόρτο εργασίας, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η αυτονομία.

INTEL & AMD

Παράλληλα, είχαμε σημαντικές ανακοινώσεις σε επίπεδο επεξεργαστών, με την INTEL να δίνει μια πρώτη γεύση από τους νέους της φορητούς επεξεργαστές που έχουν την προσωρινή ονομασία Lunar Lake. Αν και στην έκθεση είδαμε μερικά τέτοια συστήματα που τους ενσωματώνουν κυρίως από MSI και ASUS, εντούτοις αυτοί βρισκόντουσαν πίσω από βιτρίνα αφού τα επίσημα αποκαλυπτήρια έρχονται στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024. Αυτό πάντως δεν ίσχυε για την AMD η οποία παρουσίασε μια καινοτόμο σειρά επεξεργαστών με την ονομασία Ryzen AI 300, που ενσωματώνει διαφορετικές αρχιτεκτονικές για βέλτιστη απόδοση σε ποικίλες εργασίες. Συγκεκριμένα, οι επεξεργαστές αυτοί διαθέτουν πυρήνες "Zen 5" για την κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU), πυρήνες "XDNA 2" για τη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) και πυρήνες RDNA 3+ για την μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU).

Αναμενόμενα, μαζί με τους νέους επεξεργαστές, έκαναν την εμφάνιση τους και οι αντίστοιχες μητρικές πλακέτες (motherboards) που στόχο έχουν την πλήρη αξιοποίηση τους. Για το στρατόπεδο των AMD επεξεργαστών έχουμε νέα mainboards με Socket AM5 για τους νέας γενιάς επεξεργαστές AMD Ryzen 9000 ενώ για το στρατόπεδο της INTEL ξεχώρισαν τα mainboards με LGA1851 για τους επόμενης γενιάς INTEL Core™ (Arrow Lake-S).

QUALCOMM

Τα φώτα πάντως στράφηκαν και στο “νέο” παίκτη του χώρου, τη QUALCOMM η οποία θέλει να φέρει κορυφαίες επιδόσες σε συνδυασμό με κορυφαία αυτονομία στους φορητούς Windows υπολογιστές, μέσω του Snapdragon X Elite chipset. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι ο CEO της QUALCOMM, Cristiano Amon, συμφώνησε με την πρόβλεψη του CEO της Arm, Rene Haas, ότι τα τσιπ με αρχιτεκτονική Arm θα κατακτήσουν το 50% της αγοράς των Windows PC στα επόμενα 5 χρόνια. Ορισμένοι OEM κατασκευαστές αναμένουν ότι οι φορητοί υπολογιστές με Snapdragon θα αντιπροσωπεύουν έως και το 60% των πωλήσεών τους στα επόμενα 3 χρόνια. 

ASUS

Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στο χώρο, η ASUS, παρουσίασε μια εντυπωσιακή σειρά φορητών υπολογιστών στην Computex, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή της να ενδυναμώνει τους δημιουργούς και τους επαγγελματίες με τεχνολογία αιχμής και λειτουργίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η σειρά ProArt, σχεδιασμένη για δημιουργούς, περιλαμβάνει τους φορητούς υπολογιστές P16 clamshell, PX13 convertible και PZ13 detachable. Οι συσκευές διαθέτουν ισχυρούς επεξεργαστές AMD Ryzen AI 300 Series και GPU NVIDIA GeForce RTX 40 Series, προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις σε λεπτό, ελαφρύ και ανθεκτικό σασί. Το ProArt Creator Hub και το λογισμικό με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, όπως το StoryCube και το MuseTree, ενισχύουν τη δημιουργική εμπειρία.

Το Zenbook S 16 (UM5606WA) είναι ένας κομψός και ελαφρύς υπερφορητός φορητός υπολογιστής premium, που τροφοδοτείται από έναν επεξεργαστή AMD Ryzen AI 9 HX 370 με 50 TOPS. Διαθέτει εκπληκτική οθόνη 16 ιντσών 3K, προηγμένες λειτουργίες προστασίας της ιδιωτικής ζωής και πλήρη σειρά θυρών I/O για απρόσκοπτη πολυδιεργασία.

Η σειρά Vivobook συνδυάζει τις επιδόσεις που βασίζονται στην AI με τη φορητότητα και το σχεδιασμό που εστιάζει στο χρήστη. Το Vivobook S 15 (S5507), ο πρώτος υπολογιστής Copilot+ της ASUS, προσφέρει οθόνη ASUS Lumina OLED 3K 120 Hz, μέγεθος 15,6 ιντσών, τεχνολογία ASUS Lumina OLED, καθηλωτικό ήχο και ειδικό πλήκτρο Copilot για άμεση βοήθεια AI. Άλλα μοντέλα της σειράς, όπως τα Vivobook S 14 (M5406), S 15 (M5506) και S 16 (M5606), έχουν επανασχεδιαστεί για να είναι πιο λεπτά και ελαφριά, διαθέτοντας ισχυρούς επεξεργαστές AMD Ryzen AI 9 HX 370 και αποδοτικά συστήματα ψύξης.

Η ASUS παρουσίασε επίσης το ExpertBook P5 (P5405), τον πρώτο υπολογιστή AI επόμενης εποχής σχεδιασμένο για εργασία, προσαρμοσμένο για επιχειρηματίες, επαγγελματίες και οικιακά γραφεία. Με επεξεργαστές Intel Core Ultra, θα προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις με 45+ TOPS NPU και χαρακτηριστικά όπως συνομιλιακή AI, σημασιολογική αναζήτηση και AI Voiceprint. 

Ξεχωρίσαμε ακόμα και το ROG Mjolnir που συνδυάζει τις λειτουργίες ενός power station και ενός αδιάλειπτου τροφοδοτικού (UPS), σχεδιασμένη ειδικά για τους λάτρεις του mobile gaming. Το ROG Mjolnir ξεχωρίζει χάρη στο μοναδικό σχεδιαστικό χαρακτηριστικό της φυσικής λαβής που μετατρέπεται σε φακό και φορτίζεται ασύρματα όταν τοποθετείται στη βάση, με την όλη όψη του να είναι σαφώς επηρεασμένη από το σφυρί του Thor (όπως άλλωστε και η ονομασία του).

Monitors

Οι οθόνες ήταν άλλος ένας τομέας που ξεχώρισε η φετινή Computex, με πολλές και διαφορετικές προτάσεις από κατασκευαστές όπως η ROG, η MSI αλλά και η Cooler Master η οποία έφερε στην έκθεση οθόνη με διαστάσεις 57 ιντσών! Στους εκθεσιακούς χώρους ξεχώρισαν ακόμα διάφορα εντυπωσιακά κουτιά υπολογιστή, με μερικούς αξιοσημείωτους σχεδιασμούς ενώ σε εμπορικό επίπεδο ξεχώρισε στο συγκεκριμένο κομμάτι η be quiet! με τα Light Base κουτιά.

Άλλος τομέας που ξεχώρισε ήταν οι λύσεις υδρόψυξης που στόχο έχουν να διατηρούν τη θερμοκρασία εντός υπολογιστή σε ικανοποιητικά επίπεδα, όσο ο χρήστης προχωρά ακόμα και σε υπερχρονισμό (overclocking) του συστήματός του για καλύτερες επιδόσεις. Δεν έλλειψαν και οι ανακοινώσεις φορητών παιχνιδομηχανών για PC games, με την MSI να κυκλοφορεί το επόμενο διάστημα το Claw 8 AI+, αποτελώντας το μεγαλύτερο αδερφάκι του Claw 7 που έκανε την εμφάνισή του πριν μερικούς μήνες. Στην ίδια κατηγορία έχουμε και τη Zotac Zone κονσόλα με μεγάλη οθόνη, ικανοποιητικά specs και όπως ακούγεται…ανταγωνιστική τιμή.