MICROSOFT Build 2024: Οι ανακοινώσεις που ξεχώρισαν

4 μήνες πριν
MICROSOFT Build 2024

Το MICROSOFT Build 2024, το κορυφαίο συνέδριο της MICROSOFT που απευθύνεται σε προγραμματιστές, επαγγελματίες της τεχνολογίας και της καινοτομίας, καθώς και σε λάτρεις της τεχνητής νοημοσύνης, ολοκληρώθηκε με αρκετά σημαντικές ειδήσεις. Όπως αναμένονταν, η MICROSOFT έδωσε έμφαση σε λειτουργίες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI), οι οποίες έχουν ενσωματωθεί σε μια πληθώρα καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας, που ξεπερνούν τα 60 σε αριθμό. Οι λύσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ευκολία χρήσης, την οικονομική αποδοτικότητα και την ευελιξία προσαρμογής, διευκολύνοντας έτσι τους χρήστες στην καθημερινότητά τους.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η MICROSOFT αποκάλυψε το όραμά της για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Μία από τις κεντρικές εξελίξεις ήταν η μετάβαση του Copilot από έναν απλό προσωπικό βοηθό σε έναν ομαδικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να συντονίζει ταυτόχρονα τις ανάγκες μιας ολόκληρης ομάδας επαγγελματιών. Επιπλέον, η εταιρεία παρουσίασε τους πιο έξυπνους υπολογιστές Windows που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, εξοπλισμένους με ενσωματωμένο hardware τεχνητής νοημοσύνης και υποστήριξη για λειτουργίες AI σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα των Windows.

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές ανακοινώσεις του MICROSOFT Build 2024, ξεχωρίζει η εξέλιξη του Copilot. Το MICROSOFT Copilot Studio προσφέρει στους προγραμματιστές νέες δυνατότητες, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν μια σειρά από "συμπλοηγούς" τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά σχεδιασμένους για συγκεκριμένες εργασίες. Παράλληλα, οι επεκτάσεις του Copilot ενισχύουν τη λειτουργικότητά του και διασφαλίζουν τη σύνδεση με νέες βάσεις δεδομένων και εφαρμογές.

Μια άλλη καινοτομία που παρουσιάστηκε είναι η Real-Time Intelligence, μια νέα υπηρεσία που διατίθεται στο MICROSOFT Fabric. Αυτή η ολοκληρωμένη λύση Software as a Service (SaaS) παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής, ανάλυσης και οργάνωσης μεγάλου όγκου δεδομένων από άκρη σε άκρη.

Επιπλέον, οι επεκτάσεις του GitHub Copilot είναι πλέον διαθέσιμες για προσωπική δοκιμή, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να προσαρμόζουν την εμπειρία τους με τις υπηρεσίες που προτιμούν. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εξατομίκευση και τη βελτιστοποίηση της ροής εργασίας των προγραμματιστών.

Από τα πιο εντυπωσιακά demo ήταν αυτό της ενσωμάτωσης του Copilot σε βιντεοπαιχνίδια και συγκεκριμένα στο Minecraft, βοηθώντας τον παίχτη να προχωρήσει στο παιχνίδι, δίνοντάς του πολύτιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, κάτι σίγουρα εντυπωσιακό. 

Στο πλαίσιο του Azure AI, η MICROSOFT παρουσίασε μοντέλα νέας γενιάς και πολυτροπικές δυνατότητες. Το GPT-4o, το πιο πρόσφατο κορυφαίο μοντέλο της OpenAI, είναι πλέον προσβάσιμο στο Azure AI Studio και ως API για εμπειρίες τεχνητής νοημοσύνης τόσο γενετικού τύπου όσο και συνομιλίας. Επιπλέον, το Phi-3-vision, ένα καινοτόμο πολυτροπικό μοντέλο της MICROSOFT, διατίθεται επίσης στο Azure, προσφέροντας τη δυνατότητα εισαγωγής εικόνων και κειμένου, καθώς και λήψης απαντήσεων σε μορφή κειμένου.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο νέο είναι η συνεργασία της MICROSOFT με την Khan Academy στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για την εκπαίδευση. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο Khanmigo για τους εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαλείο που λειτουργεί ως βοηθός διδασκαλίας, ενσωματώνοντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή ανακοίνωση ήταν αναμφίβολα η παρουσίαση των Copilot+ PCs, μιας νέας κατηγορίας υπολογιστών Windows σχεδιασμένων με τεχνητή νοημοσύνη. Αυτοί οι υπολογιστές υπόσχονται να είναι οι ταχύτεροι και πιο έξυπνοι υπολογιστές με Windows που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην παραγωγικότητα και την καινοτομία.

Τέλος, η MICROSOFT ανακοίνωσε νέες εικονικές μηχανές, καθιστώντας την τον πρώτο πάροχο cloud που φέρνει το τσιπ επιτάχυνσης τεχνητής νοημοσύνης MI300X της AMD στο Azure. Οι καινοτόμες εικονικές μηχανές Cobalt 100, βασισμένες σε τεχνολογία Arm, είναι πλέον διαθέσιμες για δοκιμή, υποσχόμενες έως και 40% βελτιωμένη απόδοση σε σύγκριση με αντίστοιχες εικονικές μηχανές του Azure.