Το AGI είναι το επόμενο βήμα από το GenAI αλλά πόσο πραγματικά απέχει;

2 μήνες πριν
ai hand with butterfly

Έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από το φθινόπωρο του 2022 όταν η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να απασχολεί το ευρύ κοινό με την εμφάνιση του ChatGPT, το οποίο, ουσιαστικά, έκανα πιο απτή την έννοια του ΑΙ. To ChatGPT ήταν το πρώτο «δημόσιο» δείγμα του αποκαλούμενου GenAI (generative AI), το οποίο είναι η πιο εξελιγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης που έχουμε αυτή τη στιγμή. Όμως, ακόμη και το GenAI είναι αυτό που οι θεωρητικοί της τεχνητής νοημοσύνης αποκαλούν weak AI (αδύναμο ΑΙ) υπό την έννοια ότι οι δυνατότητες είναι σχετικά περιορισμένες. Περιορισμένες σε σχέση με το strong AI, μία πρώτη εκδοχή του οποίου θα είναι το artificial general intelligence (AGI), το οποίο, όμως, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα δούμε.

Τo AGI (ή γενική τεχνητή νοημοσύνη) είναι μία μορφή του ΑΙ όπου μία μηχανή θα μπορεί να μαθαίνει αυτόνομα και να παίρνει αποφάσεις αλλά και να κατανοεί διαδικασίες, ακόμη και αισθήματα. Πρακτικά, είναι η εκδοχή του ΑΙ που βλέπουμε σε -κυρίως δυστοπικές- ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπου η τεχνητή νοημοσύνη πλησιάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το AGΙ θα μπορούσε να έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές. Φαντάσου έναν κόσμο όπου οι μηχανές δεν είναι περιορισμένες να «τρέχουν» προκαθορισμένες εργασίες αλλά να λειτουργούν αυτόνομα. Έναν κόσμο όπου θα μπορούν να οδηγούν αυτόνομα αυτοκίνητα, να συνεισφέρουν στην επιστημονική έρευνα ή ακόμη και να εξερευνούν περιοχές όπου δεν μπορεί να πλησιάσει ο άνθρωπος.

Σε σχέση με τις υπάρχουσες μορφές του ΑΙ, το οποίο ορισμένοι αποκαλούν artificial narrow intelligence (ANI), το AGI μπορεί να «απελευθερώσει» πολλές από τις δυνατότητες που έχει η τεχνητή νοημοσύνη αλλά ακόμη πρόκειται για έρευνα σε εξέλιξη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν μεν ουκ ολίγα ερευνητικά projects αναφορικά με την παρουσίαση εφαρμογών AGI αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να είναι κοντά στην ολοκλήρωση του. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Υπενθυμίζεται ότι το AGI έκανε, για πρώτη φορά, την εμφάνιση του ως όρος στα μέσα ενημέρωσης όταν ο Sam Altman «εκδιώχθηκε» έστω και προσωρινά από την OpenAI και υπήρξε έντονη φημολογία ότι ο βασικός λόγος ήταν ότι υπήρξε μία σημαντική εξέλιξη στις ερευνητικές προσπάθειες της τελευταίας αναφορικά με το AGI. Πρακτικά, υπήρξε η ανησυχία ότι το AGI είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε.

Η γενική αίσθηση που υπάρχει μεταξύ των ερευνητών είναι ότι απέχουμε αρκετά χρόνια από την εμφάνιση του AGI. Ορισμένοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην το δούμε και ποτέ αλλά πιθανότατα αναφέρονται στο ASI (artificial super intelligence), την εκδοχή της τεχνητής νοημοσύνης εκείνη που μοιάζει να είναι πιο κοντά στο Skynet του «Εξολοθρευτή» και το Matrix.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι για το AGI δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες. Ο ίδιος ο Sam Altman έγραφε τον Φεβρουάριο του 2023 ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο blog της OpenAI, όπου επεσήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί με το πως θα χειριστούμε το AGI προκειμένου να αξιοποιηθεί σωστά για το μέλλον της ανθρωπότητας και να αποφύγουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Από την άλλη πλευρά, το AGI είναι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και αργά ή γρήγορα θα το δούμε να υλοποιείται. Και θα δούμε εφαρμογές που ξεπερνούν ενδεχομένως κάθε φαντασία. Και το μεγάλο στοίχημα θα είναι προφανώς να το χρησιμοποιήσουμε με τον ορθό τρόπο. Παρεπιμπτόντως, οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 3-4 δεκαετιών έχουν δείξει ότι οι σεναριογράφοι των ταινιών επιστημονικής φαντασίας δεν έχουν δίκιο αναφορικά με το τι τελικώς συμβαίνει.