Android vs iOS: Ποιο σύστημα κρατάει την πρωτιά παγκοσμίως;

1 έτος πριν
Android vs iOS

Μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη σημειώθηκε στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων των mobile συσκευών. Σύμφωνα με δεδομένα του Statista, το Android εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση, όμως το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά πέφτει σταθερά την τελευταία τετραετία. Συγκεκριμένα από το 77,32% του 2018, το ποσοστό του Android έχει βρεθεί στο 69,74%, όταν την ίδια στιγμή το iOS έχει «σκαρφαλώσει» από το 19,40% στο 25,49% (στοιχεία που αφορούν έως και τον Ιανουάριο του 2022).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρά την καθοδική του πορεία, το Android εξακολουθεί να κυριαρχεί στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες αγορές όπως αυτές της Ασίας (μερίδιο 81%), της Αφρικής (στο 84%) και της Νοτίου Αμερικής (ποσοστό 90%). Την ίδια στιγμή το iOS έχει βραχεία κεφαλή στη Βόρειο Αμερική (54% έναντι 45%) ενώ στην Ευρώπη το Android εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα (69% έναντι 30%) με μικρότερη διαφορά όμως σε σχέση με μερικά χρόνια πριν.

Αθροιστικά, iOS και Android αποτελούν το 95,23%. Το υπόλοιπο 4,77% αφορά το KaiOS (λειτουργικό βασισμένο στο Linux από την KaiOS Technologies με έδρα το Χονγκ Κονγκ), τα Windows (Windows Mobile, Windows 10 Mobile), τo Series 40 (πλατφόρμα της Nokia που έχει αποσυρθεί πλέον), το Tizen της Samsung και άλλα συστήματα. Επί της ουσίας ωστόσο, μιλάμε πλέον για ένα «δίπολο» ανάμεσα σε iOS και Android αφού οι υπόλοιπες επιλογές είναι στην πλειοψηφία τους «απομεινάρια» μιας άλλης εποχής.

Αν και οι παραπάνω εξελίξεις είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, το Android δύσκολα θα χάσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία από το iOS. Η μεγαλύτερη γκάμα συσκευών Android και μάλιστα σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με τα iPhone αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα του πρώτου έναντι του iOS. Με δεδομένο μάλιστα πως η Apple δεν προτίθεται να κάνει την παραμικρή προσαρμογή -προς τα κάτω- στις τιμές των συσκευών της, το status quo είναι πρακτικά αδύνατον να αλλάξει.