Αυτή ίσως είναι μια πρώτη γεύση από τα Windows 12

1 έτος πριν
laptop with Windows surface

Μπορεί να φαίνεται ότι τα Windows 11 κυκλοφόρησαν μόλις χθες (βασικά κλείσαν τον 1ο τους χρόνο), αλλά η MICROSOFT εργάζεται ήδη σκληρά για την επόμενη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος. Στο Ignite 2022 αυτό το μήνα -το ετήσιο συνέδριο ανάπτυξης και καινοτομίας της MICROSOFT, ο τεχνολογικός γίγαντας έδειξε εν συντομία ένα περιβάλλον εργασίας των Windows που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, και πιστεύεται ότι πρόκειται για τα Windows 12.

Το tease έγινε κατά τη διάρκεια της κεντρικής εναρκτήριας ομιλίας που καλύπτει τα κεντρικά θέματα και τις προτεραιότητες του συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια του μέρους που αφορούσε το MICROSOFT Teams, οι θεατές έριξαν μια σύντομη ματιά σε μια άγνωστη επιφάνεια εργασίας με μια αιωρούμενη γραμμή εργασιών και εικονίδια συστήματος στην επάνω δεξιά γωνία. Τα διάφορα στιγμιότυπα οθόνης δείχνουν μια αιωρούμενη μπάρα αναζήτησης στο επάνω κέντρο της οθόνης και τον καιρό στην επάνω αριστερή γωνία.

Ο σχεδιασμός απέχει πολύ από τα Windows 11, τα οποία διατηρούν τη στατική γραμμή εργασιών της MICROSOFT (όπου τα εικονίδια συστήματος είναι επίσης κρυμμένα) και αφήνουν το επάνω μέρος της οθόνης εντελώς γυμνό. Οι θεατές του Keynote αντιλήφθηκαν αμέσως την ασυμφωνία και κατέφυγαν στο Twitter, όπου αναρωτήθηκαν αν το περιβάλλον εργασίας έχει σχέση με τα Windows 12, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή το 2024. Ορισμένοι μάλιστα επισήμαναν ότι το περιβάλλον που απεικονίζεται απηχεί ορισμένα βασικά στοιχεία του επαναλαμβανόμενου σχεδιασμού του macOS.

Η εταιρεία εξακολουθεί να ψάχνεται για το τι θέλει να κάνει με τα Windows 12 (τα οποία, αναφέρονται εσωτερικά ως Next Valley), αλλά θα μπορούσε να υπάρχει κάποια σύμπτωση μεταξύ του σχεδίου που διέρρευσε και εκείνων που δοκιμάζονται πίσω από κλειστές πόρτες. Ακόμα καλύτερα, σύμφωνα με τις πηγές της ιστοσελίδας Windows Cental, η εικόνα είναι "αντιπροσωπευτική των σχεδιαστικών στόχων που η MICROSOFT ελπίζει να επιτύχει με την επόμενη έκδοση των Windows".

Με αυτό δεδομένο, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι το περιβάλλον που εμφανίστηκε στο Ignite θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με τα Windows 12, ακόμη και αν το τελικό λειτουργικό σύστημα μοιάζει λίγο διαφορετικό. Αλλά μήπως η MICROSOFT ήθελε να προσφέρει στους οπαδούς μια τόσο πρώιμη ματιά;

Οι πηγές της ιστοσελίδας αναφέρουν ότι η MICROSOFT ελπίζει να αναπτύξει ένα λειτουργικό σύστημα που να ευνοεί περισσότερο την αφή χωρίς να θυσιάζει κάποιο μέρος της εμπειρίας του ποντικιού και του πληκτρολογίου - μια ισορροπία που η εταιρεία δυσκολεύτηκε να βρει στο παρελθόν, ειδικότερα με τα Windows 8. Αυτό δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο λειτουργικό σύστημα, αλλά μπορεί να λέει κάτι και για τους στόχους της MICROSOFT όσον αφορά το hardware, ειδικά καθώς συνεχίζει να βελτιώνει τη σειρά Surface.