Το Beeper Mini θέλει να φέρει το iMessage στο Android, παρά τον «πόλεμο» από την APPLE

3 μήνες πριν
Beeper Mini

Δεν είναι τυχαίο που η εφαρμογή Beeper Mini ακούγεται έντονα τις τελευταίες μέρες, αφού στόχο έχει να καταστήσει διαθέσιμη τη λειτουργικότητα iMessage σε συσκευές Android χωρίς την απαίτηση διαπιστευτηρίων APPLE ID. Βέβαια όπως πολλοί ανέμεναν, τέθηκε εκτός λειτουργίας από την ίδια την APPLE μόλις λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία της. 

Η APPLE φέρεται να υλοποίησε αλλαγές που έθεσαν εκτός λειτουργίας εφαρμογή Beeper Mini και δεσμεύτηκε πως θα διατηρήσει αυτή την κατάσταση ως έχει.

Η ενέργειά της έχει ήδη τραβήξει την προσοχή νομοθετών και ρυθμιστικών αρχών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η Αμερικανίδα γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία καταδίκασε δημόσια την απόφαση της APPLE να απενεργοποιήσει το Beeper Mini.

Σε ανάρτησή της στα social media, η Γουόρεν εξέφρασε την έκπληξή της για το γεγονός ότι η APPLE εμποδίζει μια νέα εφαρμογή η οποία επέτρεπε σε χρήστες Android να επικοινωνούν με χρήστες iPhone μέσω iMessage.

Υπενθύμισε μάλιστα πως τα "πράσινα" μηνύματα θεωρούνται λιγότερο ασφαλή και χαρακτήρισε την κίνηση ως ακόμη ένα παράδειγμα τεχνολογικών κολοσσών που προστατεύουν τα κέρδη τους εξαλείφοντας τον ανταγωνισμό.

Σε απάντηση των καταγγελιών αυτών, η APPLE υπεραμύνθηκε της απόφασής της τονίζοντας τη σημασία της ασφάλειας των χρηστών. Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα πως δεν μπορεί να εξακριβώσει εάν τα μηνύματα iMessage που στέλνονται μέσω τρίτων εφαρμογών όπως το Beeper Mini διατηρούν την κρυπτογράφηση end-to-end που παρέχει η ίδια στους χρήστες της.

Πέρα από τη σκοπιά της ασφάλειας, το γεγονός πως η Γουόρεν και άλλοι νομοθέτες ασχολήθηκαν τόσο γρήγορα με την υπόθεση είναι αξιοσημείωτο. 

Η APPLE αντιμετωπίζει ήδη έντονο αντιμονοπωλιακό έλεγχο για διάφορους λόγους όπως θέματα σχετικά με το App Store και το επίμαχο "κλείδωμα" σε συσκευές iPhone. Μένει να φανεί εάν και πώς η στόχευση του Beeper Mini θα εντείνει αυτές τις ανησυχίες των ελεγκτικών αρχών. Πρόσφατα πάντως, η APPLE ανακοίνωσε ότι θα φέρει μετά από την αρχική της άρνηση, το πρότυπο RCS στο iPhone, υποστηρίζοντας το πλέον σύγχρονο τρόπο ανταλλαγής γραπτών κειμένων.

Παρόλο που το Beeper Mini έχει προς το παρόν επανέλθει σε λειτουργία, είναι πολύ πιθανό η APPLE να βρει κάποιον τρόπο να την απενεργοποιήσει ξανά στο άμεσο μέλλον. Η διαμάχη αυτή αναδεικνύει το ζήτημα του ανταγωνισμού στην αγορά εφαρμογών για smartphone και κινητές συσκευές.