Bitcoin: Ασύμφορη πλέον και η εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων

1 έτος πριν
bitcoin

Η κατρακύλα των κρυπτονομισμάτων συνεχίζεται. Ο «κρυπτοχειμώνας» στον οποίο έχει εισέλθει η αγορά σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως, βάζει δύσκολα στους ψηφιακούς «μεταλλωρύχους» οι οποίοι βλέπουν πλέον την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων να εξελίσσεται σε ζόρικη διαδικασία. Μετά το Ethereum, όλα δείχνουν πως ήρθε κι η ώρα του Bitcoin να γίνει ασύμφορο προς εξόρυξη κι όταν τα πράγματα φτάνουν να επηρεάζουν το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη, τότε η κατάσταση είναι οριακή.

Εδώ και λίγες μέρες λοιπόν και με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, η εξόρυξη Bitcoin είναι ασύμφορη. Με λίγα λόγια, αν κάποιος αποφασίσει να το εξορύξει, η αξία του κρυπτονομίσματος που θα βρεθεί στο πορτοφόλι του θα είναι μικρότερη των όσων θα έχει ξοδέψει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Για να καταλάβεις πώς έχουν τα πράγματα, σύμφωνα με δεδομένα του CryptoRank, τον καιρό που το Bitcoin κυριαρχούσε με την αξία του να βρίσκεται πάνω από τα $60.000, το κόστος εξόρυξής του ήταν λίγο-πολύ στα $20.000. Τουτέστιν, αν κάποιος παρήγαγε 1 BTC, θα είχε κέρδος γύρω στα $40.000.

Αξίζει να θυμίσουμε βέβαια ότι το Bitcoin ωφελήθηκε σημαντικά από τη νομοθεσία που περιόρισε την εξόρυξή του στην Κίνα -αφού μειώθηκε εντυπωσιακά ο ανταγωνισμός και ως εκ τούτου η σχετική διαδικασία έγινε αρκετά πιο κερδοφόρα.

Το μέλλον του Bitcoin παραμένει για την ώρα αβέβαιο. Ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων ακολουθεί σταθερά καθοδική πορεία από πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν και βρέθηκε πάνω από τα €58.000. Το τελευταίο του δίμηνο μάλιστα ήταν απογοητευτικό, αφού πραγματοποίησε «βουτιά» από τα €36.500 την 1η Μαΐου στα €19.500 στις 20 Ιουνίου, πέφτοντας για πρώτη φορά μετά το 2020 κάτω από το «φράγμα» των €20.000. Τα πράγματα δε δείχνουν καλά, οι επενδυτές παραμένουν σε πανικό και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν και χειρότερα. Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και… HODL, όμως πόσο εύκολο είναι να τους ακούσει κανείς;