«Βουτιά» για το Bitcoin μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία

2 έτη πριν
bitcoin

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας επηρεάζουν μοιραία και την αγορά των κρυπτονομισμάτων η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς καταστάσεις. Όσο κι αν οι ευαγγελιστές του Bitcoin και των λοιπών αποκεντρωμένων κρυπτονομισμάτων ισχυρίζονται πως τα τελευταία δε σχετίζονται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, τον πληθωρισμό και τις αποφάσεις των μεγάλων τραπεζών, οι γεωπολιτικές εντάσεις δείχνουν ικανές να προκαλέσουν νέους… πονοκεφάλους στους επενδυτές των crypto.

Παρ’ ότι τα πράγματα για το Bitcoin έδειχναν να πηγαίνουν καλά στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου (το κρυπτονόμισμα είχε ξεκινήσει να ανακάμπτει έπειτα από ένα εφιαλτικό τρίμηνο στο οποίο έχασε περίπου το 50% της αξίας του), η ρωσική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας το οδήγησε σε νέα πτώση. Τα $25.872 της 22ης Ιανουαρίου έφτασαν τα $32.932 στις 15 Φεβρουαρίου, για να πέσουν εκ νέου κάτω από το ψυχολογικό όριο των $30.000 αμέσως μετά -όπου και παραμένουν.

Το Bitcoin φυσικά δεν είναι το μοναδικό κρυπτονόμισμα που αντέδρασε στις εξελίξεις, αφού παρόμοια πορεία είχαν μεταξύ άλλων τα Cardano, Ripple, Binance Coin και Ethereum τα οποία απώλεσαν μέχρι και το 20% της αξίας τους. Η αγορά των crypto έχασε στο σύνολό της πάνω από $350 εκατ. σε διάστημα μίας μόνο εβδομάδας, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι τα χειρότερα έρχονται, αφού η Ρωσία δε δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Θυμίζουμε ότι στη Ρωσία λειτουργεί ή τουλάχιστον λειτουργούσε μεγάλος αριθμός από φάρμες ή ορυχεία κρυπτονομισμάτων, εγκαταστάσεις δηλαδή με τεράστιο αριθμό υπολογιστών που ασχολούνταν αποκλειστικά με την εξόρυξη crypto. Οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύονταν σε μεγάλο βαθμό το φθηνό ρεύμα που μπορούσαν να βρουν και σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των κρυπτονομισμάτων, αποκόμιζαν τεράστια κέρδη. Κάτι όμως η πτωτική πορεία της αγοράς τους τελευταίους μήνες και κάτι τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει -και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον- η Ρωσία, βάζουν δύσκολα στην αναδυόμενη αγορά των crypto η οποία καλείται να ανταπεξέλθει.