CES 2022 : Όλα όσα μας έδειξε η LG

2 έτη πριν
ces

Η CES ολοκληρώθηκε στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, εκεί όπου οι μεγαλύτερες εταιρείες από τον χώρο της τεχνολογίας και όχι μόνο παρουσίασαν νέα προϊόντα, υπηρεσίες αλλά κόνσεπτ στα οποία δουλεύουν και που δίχως αμφιβολία θα μας… απασχολήσουν σοβαρά τα επόμενα χρόνια. Η LG έδωσε το «παρών» με μία ολοκληρωμένη παρουσία η οποία ναι μεν ξεχώρισε λόγω των OLED τηλεοράσεων που άλλωστε έκλεψαν και την παράσταση, ωστόσο περιελάμβανε πολλά και διάφορα άλλα προϊόντα και λύσεις. Έλα να ρίξουμε μια ματιά σε ό,τι μας κίνησε την περιέργεια.

Τηλεοράσεις OLED

Δε θα μπορούσαμε φυσικά να μην ξεκινήσουμε την αναφορά μας στα όσα μας έδειξε η LG στη φετινή CES από τις νέες σειρές των OLED τηλεοράσεών της. Συνολικά είχαμε το ντεμπούτο 20 μοντέλων, καθώς η κορεατική εταιρεία αποφάσισε να ανανεώσει και τις πέντε υπάρχουσες σειρές της: A2, B2, C2, G2 και Z2. Με σχεδιασμό που προσφέρει μικρότερο πλαίσιο και μειωμένο βάρος, όπου αυτό είναι δυνατόν, οι νέες OLED προτάσεις της LG ξεκινούν από τις 42 ίντσες και καταλήγουν στο θηριώδες μέγεθος των 97 ιντσών. Όλες τρέχουν webOS ενώ με update που θα διατεθεί εντός του 2022 θα αποκτήσουν και δυνατότητα ασύρματου room-to-room sharing εικόνας.

Οι σειρές A2 και B2 αποτελούν τις budget λύσεις της LG. Ενσωματώνουν επεξεργαστή Α7 5ης γενιάς προσφέροντας ανάλυση 4K στις 55, 65 και 77 ίντσες (η A2 έρχεται και στις 48). Η B2 διαθέτει επιπρόσθετα ρυθμό ανανέωσης 120 Hz και HDMI 2.1. H A2 είναι η μόνη σειρά της LG που παραμένει στα 60 Hz με HDMI 2.0. H C2 ανήκει στη mid-range κατηγορία. Με μεγέθη που ξεκινούν από τις 42 ίντσες και καταλήγουν στις 83, το λεγόμενο πάνελ evo για καλύτερη ποιότητα εικόνας και επεξεργαστή Α9 5ης γενιάς (120 Hz, 4K, HDMI 2.1) είναι και εκείνη που θα… φορεθεί περισσότερο.

Για εκείνους που αναζητούν όμως το κάτι παραπάνω, η LG παρουσίασε τη G2. Μιλάμε για τη high-end σειρά της εταιρείας η οποία ναι μεν διαθέτει πάνελ evo αλλά μία φωτεινότερη εκδοχή του σε σχέση με τη C2 για ακόμα καλύτερη εικόνα. Η G2 παραμένει σταθερή στο «gallery» design που υιοθέτησε η περυσινή G1, κάτι που σίγουρα θα ικανοποιήσει όσους προτίθενται να την κρεμάσουν στον τοίχο. Είναι 20% ελαφρύτερη από το προηγούμενο μοντέλο χάρη σε ένα νέο υλικό από ανθρακονήματα ενώ προσφέρει 4K ανάλυση, ρυθμό ανανέωσης 120 Hz, HDMI 2.1 και κυκλοφορεί σε μεγέθη 55, 65, 77, 83 και 97 ιντσών.

Τέλος, για όσους αισθάνονται έτοιμοι να μεταπηδήσουν στο 8K, η LG λανσάρει και τη Z2 στις 77 και τις 88 ίντσες. Με επεξεργαστή A9 5ης γενιάς και ρυθμό ανανέωσης 120 Hz, πρόκειται για πρόταση που δεν περνά απαρατήρητη.

LG PuriCare Aero Tower

Το ευ ζην δεν είναι παίξε-γέλασε και το PuriCare Aero Tower της LG δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για πιο υγιεινές συνθήκες ζωής. Πρόκειται για έναν «πύργο», όπως υποδηλώνει άλλωστε και η ονομασία του, με σύστημα πολλαπλών φίλτρων για καθαρότερο αέρα. Ενσωματώνει τεχνολογία UVnano LED που σε συνδυασμό με τα φίλτρα τύπου HEPA, αιχμαλωτίζουν και σκοτώνουν τα βακτήρια που αιωρούνται στον αέρα (μιλάμε για το 99,97% των αλλεργιογόνων και των μικρότερων κόκκων σκόνης). Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τη ροή του αέρα που επιθυμεί έτσι ώστε το PuriCare Aero Tower να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο μέρος ή να φιλτράρει τον αέρα ενός ευρύτερου χώρου.

LG WashTower

To smart home είχε την τιμητική του -και- στη CES 2022 και το WashTower κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Στην ουσία η LG έκανε πράξη το όνειρο κάθε νοικοκυριού και βρήκε τρόπο να εκμεταλλευτεί τον χώρο επάνω από το πλυντήριο -χώρος που θεωρείτο «χαμένος» για δεκαετίες. Η κορεατική εταιρεία παρουσίασε «combo» λύσεις, συνδυασμούς δηλαδή πλυντηρίων/στεγνωτηρίων που όμως το ένα είναι πάνω από το άλλο, δημιουργώντας έτσι έναν «πύργο» και ελευθερώνοντας πολύτιμο χώρο στο πλάι. Παράλληλα, στο εσωτερικό των συσκευών, οι αισθητήρες τροφοδοτούν τους αλγορίθμους της LG με πληροφορίες σχετικά με τον όγκο των ρούχων, προκειμένου οι τελευταίοι να προσαρμόσουν κάθε ρύθμιση της εκάστοτε πλύσης για οικονομικότερα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τη μέγιστη φροντίδα.

LG One:Quick Flex

Το One:Quick Flex είναι μία εξαιρετικά άνετη πρόταση που έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε. Απόρροια των όσων μας δίδαξαν τα τελευταία χρόνια, το σύστημα One:Quick Flex αποτελείται από οθόνη 43 ιντσών με ενσωματωμένη κάμερα, μικρόφωνα και ηχεία, κάνοντας την απομακρυσμένη επικοινωνία παιχνίδι. Η οθόνη του τοποθετείται σε σταντ σαν πίνακας, ενώ περιστρέφεται κατά 90 μοίρες. Διαθέτει τεχνολογία αφής In-Cell έτσι ώστε με χρήση της ειδικής γραφίδας, να είναι δυνατός ο σχεδιασμός και η δημιουργία σημειώσεων. Μάλιστα το σύστημα είναι τέλειο για παρουσιάσεις, αφού τα αρχεία του μπορούν να αποθηκευτούν και να διαμοιραστούν μέσω smartphone.

LG InstaView Refigerator

Smart home συνέχεια με το InstaView Refigerator το οποίο έρχεται να εξελίξει το κόνσεπτ του ψυγείου με τη διαφανή πόρτα -έτσι ώστε τα μέλη της οικογένειας να μπορούν να δουν τι υπάρχει στο εσωτερικό του χωρίς να πρέπει να το ανοίξουν (σε μία φιλικότερη πρόταση προς το περιβάλλον). Στην περίπτωση του InstaView Refrigerator, αρκούν δύο χτυπήματα προκειμένου να φωτιστεί το εσωτερικό του και έτσι η μαύρη επιφάνεια στην πόρτα του να μετατραπεί σε ένα… παράθυρο με θέα! Το ψυγείο διαθέτει μηχανισμό Craft Ice που του επιτρέπει να φτιάχνει αυτά τα απίστευτα σφαιρικά παγάκια που λιώνουν αργά, ενώ έρχεται και με αντλία κρύου νερού, το στόμιο της οποίας παραμένει μόνιμα καθαρό χάρη στην τεχνολογία UVnano.

LG UltraGear Gaming Set-up

Η LG είχε να πει δυο… κουβέντες και στους gamers, παρουσιάζοντάς τους το gaming set-up των ονείρων τους. Η «καρδιά» του είναι το laptop 17G90Q 17,3 ιντσών με IPS οθόνη (χρόνος απόκρισης 1 ms, ρυθμός ανανέωσης 300 Hz), επεξεργαστή Intel Core 11ης γενιάς και γραφικά GeForce RTX 3080 Max-Q. Αυτό πλαισιώνεται από την οθόνη UltraGear Gaming 32GQ950, με πάνελ Nano IPS, τεχνολογία VESA DisplayHDR 1000, 4K ανάλυση, ρυθμό ανανέωσης 144 Hz και χρόνο απόκρισης 1 ms. Το όλο πακέτο ολοκληρώνουν ιδανικά τα ηχεία LG UltraGear τα οποία χάρη στις τεχνολογίες αιχμής που ενσωματώνουν (Clear Voice Chat, Game Genre Optimizer κ.α.) θα δημιουργήσουν μία απόλυτα επιβλητική ατμόσφαιρα.

LG Vision OMNIPOD & CLOi GuideBot

Για το τέλος αφήσαμε τα δύο πιο φουτουριστικά πρότζεκτ της LG στη CES 2022. Το OMNIPOD ή Another Home είναι το τροχόσπιτο του μέλλοντος, με εσωτερικό που προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες του χρήστη, υπηρεσία concierge που βασίζεται στην ΑΙ και αρθρωτή προσέγγιση για μεγαλύτερη ευελιξία. H δε CLOi είναι το ρομπότ που έρχεται να αλλάξει τις υπηρεσίες πληροφοριών σε χώρους όπως εμπορικά κέντρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που την είδαμε αλλά φέτος η LG μας παρουσίασε τη νέα, βελτιωμένη της έκδοση. Με πλήθος πληροφοριών, εύκολη χρήση αλλά και δυνατότητα συνοδείας τους (!) στον προορισμό τους, αποτελεί ένα από τα πλέον προηγμένα guide bots που έχουμε δει ως τώρα.

Η Νοτιοκορεάτικη εταιρεία LG ανακοίνωσε την επόμενη γενιά της τεχνολογίας OLED για τηλεοράσεις, η οποία ονομάζεται OLED EX.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα τεχνολογία OLED EX «βελτιώνει την φωτεινότητα έως 30% σε σύγκριση με τη συμβατική τεχνολογία OLED». Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι η βελτιωμένη έκδοση της τεχνολογίας εξαλείφει το μειονέκτημα της σε σχέση με την τεχνολογία mini LED που δεν ήταν άλλο από τη συνολική φωτεινότητα.  Όπως επισημαίνει η LG, κάθε εικονοστοιχείο (pixel) τεχνολογίας OLED εκπέμπει φως ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα και επομένως μπορεί είτε να είναι πλήρως απενεργοποιημένο (σβηστό) ή πλήρως ενεργοποιημένο (ανοικτό).

Αυτό επιτρέπει σε μία οθόνη ή τηλεόραση τεχνολογίας OLED να απεικονίζει τέλεια μαύρα, χωρίς τα φαινόμενα «blooming» (τα φωτισμένα ή φωτεινά αντικείμενα στις σκοτεινές σκηνές έχουν ένα «στεφάνι» που μοιάζει με «αύρα) που συναντούμε στις τηλεοράσεις τεχνολογίας LED. Από την άλλη ωστόσο, τα εικονοστοιχεία OLED δεν μπορούν να φτάσουν τα επίπεδα φωτεινότητας των εικονοστοιχείων LED. Η φωτεινότητα των σημερινών τηλεοράσεων OLED είναι περίπου 500 nits με 600 nits, την ώρα που οι τηλεοράσεις τεχνολογίας mini LED αγγίζουν επίπεδα 2.000 nits ή και υψηλότερα.

Για να βελτιώσει τη τεχνολογία OLED στον συγκεκριμένο τομέα, η LG παρουσίασε την τεχνολογία OLED EX (Evolution/ eXperience), η οποία χρησιμοποιεί ενώσεις δευτερίου για να επιτρέψει στα εικονοστοιχεία ή light emitting diodes να εκπέμπουν ισχυρότερο φως. «Όταν σταθεροποιηθούν, οι ενώσεις δευτερίου επιτρέπουν στην οθόνη να εκπέμπει λαμπρότερο φως διατηρώντας παράλληλα υψηλή αποδοτικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα» υποστηρίζει η LG Display.

Η τεχνολογία OLED EX προσφέρει επίσης βελτιωμένη ακρίβεια χρώματος. Από ότι φαίνεται, αξιοποιεί κάποιους προηγμένους αλγόριθμους για να εκτιμήσει τη χρήση 33 εκατομμυρίων εικονοστοιχείων OLED σε μια οθόνη 8K οπότε και «ελέγχει με ακρίβεια την εισροή ενέργειας στην οθόνη για να απεικονίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις λεπτομέρειες και τα χρώματα του βίντεο που αναπαράγεται».

Η εταιρεία επίσης προχώρησε στην αναβάθμιση του σχεδιασμού των νέων της τηλεοράσεων 65 ιντσών, μειώνοντας το πάχος κατά 30% και το μέγεθος του πλαισίου περιμετρικά από την οθόνη της τηλεόρασης από τα 6 χιλ. στα 4 χιλ.

Επί του παρόντος, η LG δεν έχει κάνει γνωστό πότε σκοπεύει να φέρει τις νέας τεχνολογίας τηλεοράσεις της στην αγορά ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πωλήσεις των τηλεοράσεων OLED, οι οποίες σημείωσαν αύξηση της τάξης του 70% πέρυσι παρά τη μείωση στις συνολικές πωλήσεις τηλεοράσεων (μείωση περίπου 12%) παγκοσμίως. «Με τη νέα μας τεχνολογία OLED EX, στοχεύουμε να παρέχουμε ακόμα πιο καινοτόμες, high-end εμπειρίες για τους πελάτες μας, μέσω της εξέλιξης της τεχνολογίας OLED, των αλγορίθμων και του σχεδιασμού μας» δήλωσε ο Dr. Oh Chang-ho, επικεφαλής της LG Display.