CES 2022 : Όλα όσα μας έδειξε η Samsung

2 έτη πριν
samsung

Η Samsung ήταν μία από τις εταιρείες που ξεχώρισαν στη φετινή CES και, εδώ που τα λέμε, πώς να μην το κάνει με τόσες εντυπωσιακές και φωτεινές οθόνες που έφερε μαζί της στο Λας Βέγκας; Το εντυπωσιακό με την κορεατική εταιρεία πάντως, δεν ήταν τόσο ο αριθμός των προτάσεών της (ο οποίος κάθε άλλο παρά αμελητέος ήταν) αλλά το γεγονός πως αυτές ενσωματώνουν ουσιαστικές βελτιώσεις και αναβαθμίσεις σε σχέση με τις προηγούμενες σειρές της, προσφέροντας σαφώς καλύτερες εμπειρίες θέασης. Ο νέος επεξεργαστής Neo Quantum Processor σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες Shape Adaptive Light και Real Depth Enhancer κάνουν «θαύματα» με αποτέλεσμα οι Neo QLED 2022 τηλεοράσεις της Samsung να είναι ό,τι πιο «καυτό» αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά των τηλεοράσεων τους επόμενους μήνες.

Τι θα έλεγες να ρίχναμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά σε όσα περιελάμβανε η παρουσία της Samsung στη CES;

Micro LED

Η οθόνη Micro LED συνιστά ένα μικρό -ή μάλλον όχι και τόσο μικρό, αν αναλογιστούμε τις διαστάσεις των προτάσεων της Samsung- τεχνολογικό θαύμα. Διαθέτοντας 25 εκατ. LED, καθένα εκ των οποίων λειτουργεί ανεξάρτητα ως προς το χρώμα και τη φωτεινότητα, είναι σε θέση να χαρίσει τις πλέον εντυπωσιακές εμπειρίες θέασης που έχουμε δει ως τώρα. Με βάθος κλίμακας του γκρι 20-bit, κάλυψη της χρωματικής γκάμας DCI και Adobe RGB σε ποσοστό 100% και αναλογία οθόνης/σώματος 99,99%, οι τηλεοράσεις Micro LED της Samsung θα εξελιχθούν στο αντικείμενο του πόθου κάθε λάτρη της εικόνας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κρυστάλλινη εικόνα πλαισιώνεται από ήχο Dolby Atmos (με ηχεία στο επάνω, το κάτω και τα πλαϊνά μέρη της οθόνης) καθώς επίσης και λειτουργίες Multi View (για παρακολούθηση περιεχομένου από τέσσερις διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα) και Art Mode (που μετατρέπει την οθόνη σε πίνακα μέσω της προβολής έργων τέχνης και φωτογραφιών). Οι Micro LED της Samsung θα διατεθούν σε μεγέθη 89, 101 και 111 ιντσών για… XXL καταστάσεις σε τιμές απλησίαστες για τους κοινούς θνητούς.

Neo QLED

Περνώντας σε κάτι πιο… γήινο, η Samsung παρουσίασε και τις νέες της τηλεοράσεις QLED. Οι Neo QLED 2022 όπως είναι η πλήρης ονομασία της νέας της σειράς, ενσωματώνουν επεξεργαστή Neo Quantum Processor και μία προηγμένη λειτουργία αντίθεσης, χάρη στην οποία έχουν δυνατότητα ελέγχου φωτισμού 16.384 βημάτων -τέσσερις φορές πάνω σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα. Παράλληλα, ο επεξεργαστής ελέγχει ακόμα και το σχήμα του φωτός που παράγουν τα Quantum Mini LED για εικόνες μεγαλύτερης ακρίβειας με εκπληκτική λεπτομέρεια. Με τον τρόπο αυτό και κάνοντας χρήση του νέου αλγορίθμου Real Depth Enhancer, οι Neo QLED 2022 μπορούν και αποτυπώνουν με απόλυτη επιτυχία το βάθος μιας εικόνας για ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα ρεαλισμού.

Οι Samsung Neo QLED 2022 διαθέτουν τεχνολογία Object Tracking Sound Pro (OTS Pro) που ενισχύει κάθε εμπειρία θέασης κατευθύνοντας τον ήχο και δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση surround στον χώρο. Ακόμα υποστηρίζεται Dolby Atmos -μέσω των ηχείων που εκτοξεύουν τον ήχο προς τα επάνω- για δυναμικές, κινηματογραφικές καταστάσεις. Οι νέες Neo QLED 2022 θα διατεθούν σε αναλύσεις 4Κ (QN85B, QN90B, QN95B) και 8K (QN700B, QN800B, QN900B) και σε μεγέθη που θα ξεκινούν από τις 43 ίντσες και θα καταλήγουν στις 85 ίντσες. Οι τιμές τους δεν έχουν γίνει γνωστές για την ώρα.

Lifestyle τηλεοράσεις

Οι ανακοινώσεις της Samsung όμως σχετικά με τις τηλεοράσεις δε σταματούν εδώ. Σειρά παίρνουν τα λεγόμενα «lifestyle» μοντέλα της εταιρείας, Frame, Serif και Sero, οι νέες εκδόσεις των οποίων έρχονται με αναβαθμισμένη ματ οθόνη για λιγότερες αντανακλάσεις και καθαρότερη εικόνα (φέρει μάλιστα πιστοποιήσεις Frelection Glare Free, Discomfort Glare Free και Disability Glare Free από την Underwriter Laboratories). Η Frame διατίθεται σε μεγέθη από 32 έως 85 ίντσες, η Serif σε μεγέθη από 42 έως 65 ίντσες ενώ η Sero εξακολουθεί να προσφέρει οριζόντιο και κατακόρυφο προσανατολισμό με δυνατότητα προβολής διαφορετικού περιεχομένου στο επάνω και το κάτω μέρος της.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον προβολέα Freestyle ο οποίος έρχεται να αλλάξει όλα όσα ξέραμε για μια ολόκληρη κατηγορία προϊόντων! Πρόκειται για την πιο ευέλικτη πρόταση που έχουμε δει ως τώρα, έχοντας δυνατότητα προβολής εικόνας ανάλυσης 1080p και μεγέθους έως και 100 ιντσών επάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Απόλυτα φορητός, ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό και διαθέτει δυνατότητα περιστροφής 180 μοιρών. Ρυθμίζει την εικόνα του αυτόματα, μπορεί να παίξει και μουσική ενώ προσφέρει πρόσβαση στην πλατφόρμα smart TV της Samsung για απ’ ευθείας streamάρισμα από apps όπως π.χ. το Netflix! Α, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως λάμπα!

Στα παραπάνω πρόσθεσε τώρα την Odyssey Neo G8, τη gaming οθόνη που συνδυάζει τη 4K ανάλυση με την τεχνολογία Micro LED σε ένα κυρτό πάνελ 32 ιντσών, καθώς επίσης και το νέο SolarCell Remote, το τηλεχειριστήριο που φορτίζει με ηλιακή ενέργεια αλλά τα ραδιοκύματα του router και καταλαβαίνεις γιατί η Samsung ήταν η απόλυτη κυρίαρχος της εικόνας στη CES.

Smart Hub

Οι έξυπνες τηλεοράσεις ωστόσο χρειάζονται και ένα αντίστοιχα έξυπνο ή, αν προτιμάς, προηγμένο περιβάλλον χρήστη και αυτό για τις προτάσεις της Samsung είναι το νέο Smart Hub. Η φιλοσοφία του είναι πολύ συγκεκριμένη, καθώς βοηθά τον χρήστη να ανακαλύψει το περιεχόμενο της αρεσκείας του σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο και με ελάχιστες κινήσεις. Με έξυπνες συντομεύσεις ανάλογα με το τι θέλει να κάνει εκείνος, το Smart Hub θα του δώσει πρόσβαση σε εφαρμογές και λειτουργίες όπως το Gaming Hub (με υποστήριξη GeForce Now, Stadia και Utomik), η πλατφόρμα NFT (για ανακάλυψη, αγορά, έκθεση και ανταλλαγή ψηφιακών έργων τέχνης) και η έξυπνη βαθμονόμηση για αυτοματοποιημένη ρύθμιση της εικόνας.

Soundbars

Νέα είχαμε όμως και ως προς τα soundbars της Samsung. Οι νέες προτάσεις της εταιρείας για το 2022 διαθέτουν άπασες λειτουργία ασύρματης συνδεσιμότητας Dolby Atmos (με τηλεοράσεις Neo QLED 2022) για μία ακόμα πιο άνετη εμπειρία χρήσης χωρίς ενοχλητικά καλώδια. Ο συγχρονισμός μεταξύ soundbar-τηλεόρασης μάλιστα γίνεται ακόμα πιο πετυχημένος με τη βοήθεια του Q Symphony. Ειδικότερα, το HW-S800B Ultra Slim Soundbar ενσωματώνει -στο subwoofer του- τεχνολογία passive radiator για ακόμα καλύτερα, βαθύτερα και απολαυστικότερα μπάσα (σε συνδυασμό μάλιστα με ηχεία διασποράς προς τα πάνω που του χαρίζουν τέλεια απόδοση, αν και το βάθος του δεν ξεπερνά τις 1,6 ίντσες).

Smartphones

Παρ’ ό,τι η CES δε φημίζεται για τις ανακοινώσεις της όσον αφορά στα smartphones (για τη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία υπάρχει άλλωστε το MWC που διεξάγεται στη Βαρκελώνη σε κάτι λιγότερο από δύο μήνες) η Samsung δεν έχασε την ευκαιρία και παρουσίασε όχι μία αλλά δύο συσκευές της. Ο λόγος για το Galaxy S21 FE 5G και το Galaxy Z Flip3 Bespoke Edition. Το πρώτο συνεχίζει την «παράδοση» των εκδόσεων FE, υιοθετώντας παρεμφερή σχεδιασμό με το Galaxy S21 5G. Σε νέα χρώματα, με καλύτερη κάμερα πρόσοψης (αλλά και τηλεφακό χαμηλότερης ανάλυσης) και ελαφρώς μεγαλύτερη οθόνη προσφέρει μία σούπερ εμπειρία. Όσο για το Galaxy Z Flip3 Bespoke Edition, δίνει έμφαση στο look καθώς έρχεται σε συνδυασμούς χρωμάτων που τραβούν την προσοχή και εν τέλει κλέβουν την παράσταση.

Οικιακές συσκευές Bespoke

Για το τέλος αφήσαμε το κομμάτι του smart home στο οποίο η Samsung επενδύει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία μοιάζει να επενδύει στη δυνατότητα των συσκευών να προσαρμοστούν στο γούστο των καταναλωτών μέσω της σειράς Bespoke. Επί της ουσίας μιλάμε για συσκευές και μικροσυσκευές με αυξημένες επιλογές παραμετροποίησης που αφορούν είτε απλά το look (βλ. για παράδειγμα την ασύρματη σκούπα Jet με ενσωματωμένη μονάδα Clean Station), είτε τη διάταξη και κατ’ επέκταση τις λειτουργίες τους (φερ’ ειπείν το περίφημο ψυγείο της Samsung το οποίο δεν αλλάζει απλά χρώματα αλλά και τύπους πόρτας).

Τα πρότζεκτ του C-Lab της Samsung ανέκαθεν τραβούσαν την προσοχή. Καινοτόμα και πρωτοποριακά (το «C» στο C-Lab άλλωστε προέρχεται από τη λέξη «creativity»), βασίζονταν σε ενδιαφέρουσες ιδέες κλέβοντας παραδοσιακά την παράσταση στις τελευταίες CES. Τα περυσινά φερ’ ειπείν περιελάμβαναν μία υπηρεσία που πρότεινε το καλύτερο κρασί ανάλογα με το φαγητό, μία φορητή συσκευή οξυγόνου, μία εφαρμογή για αυτόματη ρύθμιση χρωμάτων τηλεόρασης κ.α.

Φέτος λοιπόν, το C-Lab της Samsung ξαναχτυπά με το πρότζεκτ ZamStar το οποίο αποτελείται από μία κιθάρα ονόματι ZamString και ένα συνοδευτικό app. Η ιδέα πίσω απ’ αυτό είναι αρκετά έξυπνη αφού ο χρήστης θα μπορεί να παίζει στην κιθάρα του το κομμάτι της αρεσκείας του, κατόπιν θα προσθέτει ηχητικά εφέ και τέλος θα συγχρονίζει τη μελωδία του με τη δουλειά άλλων μουσικών online, δημιουργώντας έτσι κατά κάποιον τρόπο… απομακρυσμένες μπάντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω αποτέλεσε σημαντικό trend φέτος στο TikTok με τους χρήστες εν μέσω καραντίνας να συνδυάζονται τραγουδώντας (sea shanties κανείς;). Επιπρόσθετα, η κιθάρα ZamString φέρει ειδικές ενδείξεις LED οι οποίες μπορούν κάλλιστα να καθοδηγήσουν τους αρχάριους χρήστες, δείχνοντάς τους πού θα πρέπει να τοποθετήσουν τα δάχτυλά τους.

Πέραν του ZamStar που απ’ ό,τι φαίνεται θα ξεχωρίσει, το C-Lab αναμένεται να παρουσιάσει στη CES 2022 το Piloto, μία λύση τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν σωστές συνήθειες όσον αφορά στη χρήση smartphones, καθώς επίσης και το Innovision, ένα σύστημα που θα βοηθά τους γονείς να εντοπίσουν συμπτώματα στραβισμού στα μωρά, παρακολουθώντας παράλληλα την ανάπτυξη της όρασής τους.

Ήταν γνωστό πως η Samsung θα έκανε… απόβαση στο Λας Βέγκας έχοντας κάμποσες τηλεοράσεις και οθόνες να παρουσιάσει και M8 ήταν μία από αυτές. Πρόκειται για μία 4Κ οθόνη στις 32 ίντσες, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως smart TV, προσφέροντας απ’ ευθείας πρόσβαση σε διάφορες πλατφόρμες streaming. Ως εκ τούτου, ο χρήστης θα μπορεί έχοντας τη συνδεδεμένη στον υπολογιστή του, να τη μετατρέψει σε τηλεόραση χρησιμοποιώντας την αυτόνομα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το design της είναι μίνιμαλ και άκρως θελκτικό -θυμίζοντας μάλιστα σε έναν βαθμό τις προτάσεις της Apple. Με εξαιρετικά λεπτό προφίλ που δεν ξεπερνά τα 11,4 χιλιοστά, η M8 είναι ένα από τα πιο λεπτά μοντέλα στην κατηγορία της. Σύμφωνα με τη Samsung θα διαθέτει θύρα USB-C με λειτουργία passthrough 65 W. Θεωρητικά θα υπάρχουν έξτρα θύρες, χωρίς όμως να γνωρίζουμε επί του παρόντος ποιες και πόσες θα είναι αυτές. Θα συνοδεύεται από αποσπώμενη κάμερα (με υποστήριξη Google Duo) η οποία θα «κουμπώνει» μαγνητικά στο επάνω μέρος της.

Η M8 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως hub στο οικοσύστημα SmartThings της Samsung, επιτρέποντας στον χρήστη να δει και να ελέγξει τις υπόλοιπες συμβατές συσκευές του. Επιπρόσθετα, διαθέτει και μία νέα λειτουργία ονόματι Workspace, ό,τι πρέπει για όσους πρόκειται να χρησιμοποιήσουν την M8 στον χώρο εργασίας τους, αφού συγκεντρώνει όλα τα επαγγελματικά apps μαζί. Στα θετικά της και η ύπαρξη του Game Home χάρη στο οποίο ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να streamάρει ελεύθερα και να συνδέσει ασύρματα χειριστήρια!

Η Samsung δεν έδωσε στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες ενώ δεν έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα ούτε τιμή, ούτε περίοδο διαθεσιμότητας της M8.

Με την ανακοίνωση του Odyssey Neo G8 Gaming Monitor, η Samsung έκανε το όνειρο πολλών gamers που επιθυμούσαν να αποκτήσουν μία ταχύτατη οθόνη 240Hz ανάλυσης 4Κ.

Η εντυπωσιακή οθόνη, την οποία εντοπίσαμε στο ιδιαίτερα πλούσιο και φιλόξενο περίπτερο της Νοτιοκορεάτικης εταιρείας στην έκθεση CES 2022 (Consumer Electronics Show) που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών, βασίζει τη λειτουργία της σε ένα προηγμένο, κυρτό πάνελ τεχνολογίας Quantum Mini-LED διαγωνίου 32 ιντσών και ανάλυσης 4K το οποίο είναι και εξαιρετικά φωτεινό (2.000nits μέγιστη φωτεινότητα).

Η Samsung Odyssey Neo G8 μοιάζει αρκετά από άποψη εμφάνισης και αισθητικής με το 49άρι μοντέλο Odyssey Neo G9 -μάλιστα έχουν την ίδια ακραία κυρτότητα 1000R στο πάνελ- ωστόσο το 32 ιντσών μικρότερο και νεότερο μοντέλο διαθέτει ανάλυση 4K όταν η 49άρα οθόνη της εταιρείας επιδεικνύει ανάλυση QHD+.

Μάλιστα η υψηλότατη ανάλυση συνδυάζεται με χρόνο απόκρισης 1ms και με ρυθμό ανανέωσης 240Hz, χαρακτηριστικά που για πρώτη φορά στον κόσμο βλέπουμε να συνδυάζονται σε μία gaming οθόνη. Η νέα οθόνη της Samsung υποστηρίζει βεβαίως τεχνολογίες adaptive sync όπως είναι οι AMD FreeSync Premium Pro και Nvidia G-SYNC.

Από άποψη υποδοχών, η Samsung Odyssey Neo G8 διαθέτει 2x HDMI 2.1 και 1x DisplayPort 1.4 ενώ διαθέτει εντυπωσιακές λειτουργίες όπως η CoreSync με το σύστημα φωτισμού LED RGB στο πίσω μέρος της οθόνης να συγχρονίζεται με το περιεχόμενο κ.ά. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν παρείχε πληροφορίες για την ημερομηνία διάθεση της οθόνης στην χώρα μας ή για το κόστος της, ωστόσο επισήμανε ότι περισσότερα λεπτομέρειες θα μάθουμε μετά το τέλος της έκθεσης.