Ένα ήταν το σίγουρο με τη Sony στη CES: ήταν αδύνατον να πλήξει κανείς! Η εταιρεία, βλέπεις, είχε να παρουσιάσει πολλά και διάφορα, από τη νέα έκδοση του VR headset της μέχρι ολόκληρο… αυτοκίνητο, καλύπτοντας κάθε γούστο και προτίμηση. Εννοείται βέβαια πως στο επίκεντρο βρέθηκαν οι νέες της Bravia (και με το δίκιο τους) ενώ δεν έλειψαν και τα φουτουριστικά κόνσεπτ. Για έλα να τα δούμε ένα προς ένα…
Νέες Bravia XR
Οι τηλεοράσεις μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη φετινή CES και η Sony κέρδισε το κοινό με τις νέες της προτάσεις. Τα νέα εδώ είχαν να κάνουν φυσικά με την επιβεβαίωση των φημών και την ενίσχυση του line-up της με την πρώτη Quantum Dot OLED ή QD-OLED. Ο λόγος για τη Sony MASTER Series A95K, μία 4K QD-OLED πρόταση με επεξεργαστή Cognitive Processor XR που σύμφωνα με τα όσα έδειξε η Sony θα προσφέρει ακόμα καλύτερη πιστότητα χρωμάτων με βαθιά μαύρα και έντονα λευκά.
Η Sony ήταν μία ακόμα εταιρεία που επέλεξε να μπει στον χορό του Mini LED και το έκανε με τις MASTER Series Z9K και X95K. Η πρώτη είναι ένα 8K μοντέλο που θα κυκλοφορήσει σε μεγέθη 65, 75 και 85 ιντσών και θα ενσωματώνει τεχνολογίες Acoustic Multi Audio (για τέλειο συγχρονισμό εικόνας και ήχου) και XR Backlight Master Drive για υψηλή φωτεινότητα και βαθιά μαύρα. Η δε X95K παίζει σε 4K ανάλυση, προσφέροντας ωστόσο εξίσου κορυφαία ποιότητα εικόνας.
Η Sony παρουσίασε και τη Bravia Cam, τη νέα της κάμερα που τοποθετείται στο επάνω μέρος μίας τηλεόρασης και αναγνωρίζει τη θέση του κάθε θεατή, βελτιστοποιώντας έτσι την εικόνα και τον ήχο. Παράλληλα προσφέρει υποστήριξη νευμάτων, δυνατότητα chat με βίντεο και αυτόματη μείωση της φωτεινότητας της οθόνης όταν δε βρίσκεται κανείς στον χώρο για εξοικονόμηση ενέργειας.
Από εκεί και πέρα είχαμε τις OLED, MASTER Series A90K και A80K, τη Full Array LED X90K και τις LED, X80K και X85K. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Sony ενίσχυσε τις νέες της τηλεοράσεις Bravia XR με τη λειτουργία Netflix Adaptive Calibrated Mode που προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις της οθόνης βάσει του περιβάλλοντος φωτισμού προκειμένου οι παραγωγές του Netflix να αναπαράγονται όπως θα ήθελαν οι δημιουργοί τους, καθώς επίσης και με την πιστοποίηση «Perfect for PlayStation 5» που εξασφαλίζει αυτόματη ρύθμιση της εικόνας σε περίπτωση σύνδεσης με PS5.
PSVR 2
Μιας που αναφερθήκαμε στο PS5 όμως, ας κάνουμε μια στάση στο PSVR 2, τη νέα έκδοση του headset εικονικής πραγματικότητας της Sony. Όπως λοιπόν αποκάλυψε η τελευταία, το PSVR 2 θα διαθέτει ενσωματωμένη λειτουργία ανάδρασης ενώ θα υποστηρίζει και eye tracking (παρακολούθηση ματιών). Θα λειτουργεί απρόσκοπτα με τα δύο ειδικά χειριστήρια κίνησης, τη θέση των οποίων στον χώρο θα αντιλαμβάνεται μέσω ειδικών καμερών. Η οθόνη του είναι μία 4K HDR OLED με γωνία θέασης 110 μοιρών και ανάλυση 2000x2040 pixels ανά μάτι (για να καταλάβεις, το υπάρχον μοντέλο PSVR προσφέρει γωνία θέασης 100 μοιρών και ανάλυση 960x1080 pixels). Η σύνδεση θα γίνεται πλέον μέσω ενός μόνο καλωδίου USB-C ενώ η όλη λειτουργία του headset αναμένεται να μειώσει σημαντικά το φαινόμενο της ναυτίας.
Από πλευράς παιχνιδιών, η Sony ανέφερε πως αρκετά μικρότερα στούντιό της δουλεύουν ήδη επάνω σε τίτλους που θα κυκλοφορήσουν αποκλειστικά στο PSVR. Ήδη μάλιστα ανακοινώθηκαν τρεις εξ αυτών. Πρόκειται για τα Horizon Call of the Mountain, Low-Fi και RUNNER. Όσο για την τιμή του, αυτή παραμένει προς ώρας μυστήριο. Εικάζεται πως το PSVR 2 θα είναι ακριβότερο από το PSVR (θυμίζουμε ότι το 2016 που είχε κυκλοφορήσει αυτό, είχε διατεθεί στα €399) αλλά όχι κατά πολύ, αφού βασικό μέλημα της Sony είναι να δημιουργήσει μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση χρηστών.
VISION-S
Ποιος να το φανταζόταν ότι θα έφτανε η στιγμή που η Sony θα παρουσίαζε σε έκθεση τεχνολογίας… αυτοκίνητο! Κι όμως, να που συνέβη. Στη CES 2022 λοιπόν η Sony παρουσίασε το VISION-S, ένα πρότζεκτ που είχε πρωτοανακοινώσει στην ίδια έκθεση δύο χρόνια νωρίτερα. Πρόκειται λοιπόν για ένα SUV το οποίο εξελίσσει το αρχικό κόνσεπτ (μιλάμε για το VISION-S 02 άλλωστε) και για την ώρα βρίσκεται σε φάση πρωτοτύπου. Διαθέτει αισθητήρες CMOS και LiDAR, υψηλής ανάλυσης και ευαισθησίας σε όλες του τις πλευρές, που προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες και ουσιαστική βοήθεια (Level 2+) στον οδηγό για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Την ίδια στιγμή το VISION-S δίνει έμφαση στην άνεση των επιβατών. Το καλωσόρισμα του οδηγού γίνεται μέσω αισθητήρα Time-of-Flight, υποστηρίζονται νεύματα και φωνητικές εντολές ενώ προσφέρεται και δυνατότητα προσαρμογής του ταμπλό και των ήχων του οχήματος. Οι ρυθμίσεις για τον κάθε οδηγό ανεβαίνουν στο cloud χάρη στη 5G συνδεσιμότητα ενώ παράλληλα τυχόν αναβαθμίσεις του οχήματος (βλ. firmware) γίνονται over the air, άμεσα και με ασφάλεια. Το VISION-S διαθέτει υπηρεσία Bravia Core for VISION-S για αναπαραγωγή βίντεο και τεχνολογία 360 Reality Audio.
Airpeak S1
Στις παρουσιάσεις της Sony στη CES συμπεριλαμβάνεται και το Airpeak S1, ένα επαγγελματικό drone για… άγριες καταστάσεις. Είναι συμβατό με τις mirrorless μηχανές της εταιρείας (ακόμα και τα premium μοντέλα της όπως π.χ. την Alpha 1 και την A7S Mark III) καθώς επίσης και με μία ειδική έκδοση του gimbal Gremsy T3 (πωλείται ξεχωριστά). Προσφέρει έως και 12 λεπτά χρόνο λειτουργίας με κάμερα ενώ μπορεί να παραμείνει σταθερό ακόμα και με ανέμους 44,7 μιλίων/ώρα, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του Inspire 2 της DJI. Διαθέτει σύστημα με πέντε κάμερες υπερύθρων για μεγαλύτερη προστασία ενώ κάνει τα 0-50 μίλια σε μόλις 3,5 δευτερόλεπτα. Έρχεται με χειριστήριο αλλά υποστηρίζει και το app Airpeak Flight της Sony. Η τιμή του; Μόλις $9000 με τη διάθεσή του να αναμένεται το φθινόπωρο…
Κόνσεπτ
Η Sony, τέλος, παρουσίασε στο Crystal LED Theater που δημιούργησε στο booth της και αρκετά ενδιαφέρον ψηφιακό περιεχόμενο. Εστίασε στην ψηφιακή παραγωγή μέσα από δημιουργίες με την κάμερα Venice, παρουσιάζοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης και αντίθεσης για μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης. Την ίδια στιγμή η Hawk-Eye Innovations έδωσε μια ιδέα των συστημάτων καταγραφής και οπτικοποίησης δεδομένων, μέσα από την παρακολούθηση των κινήσεων αθλητών αλλά και αντικειμένων (π.χ. μπάλα) κατά τη διάρκεια αθλητικών γεγονότων. Η Sony μάλιστα συνεργάζεται στενά με τη Μάντσεστερ Σίτι για τη δημιουργία μίας online κοινότητας που θα συνδέει τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο.