CES 2024 – Τα εντυπωσιακά νέα της αυτοκίνησης στη CES

3 μήνες πριν
MERCEDES-BENZ booth CES 2024

Τα τελευταία χρόνια η CES δεν αποτελεί μόνο τη μεγαλύτερη έκθεση γύρω από καταναλωτικά ηλεκτρονικά προιόντα, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις γύρω από την αυτοκινητοβιομηχανία

MERCEDES-BENZ

Η MERCEDES-BENZ αποκάλυψε το Concept CLA, ένα ηλεκτρικό τετράθυρο σεντάν τύπου κουπέ με αυτονομία άνω των 750 χιλιομέτρων (466 μίλια). Μάλιστα αν και πρόκειται για concept, διαθέτει μπαταρίες νέας τεχνολογίας 800V για υπερταχεία φόρτιση έως 400χλμ. σε 15 λεπτά.

Το πρωτότυπο όχημα αποτελεί μια προεπισκόπηση των νέων entry-level οχημάτων της Mercedes, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως ηλεκτρικών εκδόσεων. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ενοποιεί τα συμπαγούς μεγέθους οχήματα της A- και B-Class από επτά σειρές μοντέλων σε τέσσερις, καθώς εστιάζει περισσότερο σε πωλήσεις με υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

Η Mercedes δηλώνει ότι ο Virtual Assistant μεταφέρει τον φωνητικό βοηθό "Hey Mercedes" "σε μια εντελώς νέα οπτική διάσταση" χρησιμοποιώντας γραφικά υψηλής ανάλυσης game-engine από την Unity Technologies. H τεράστια κυρτή οθόνη Superscreen που εκτείνεται σε ολόκληρο το πλάτος του ταμπλό, αποτελείται από 3 ξεχωριστές οθόνες: μία για τα όργανα, μία αφής στο κέντρο και μία μπροστά από τον συνοδηγό. 

Ακόμα η νέα Concept CLA Class της Mercedes αντλεί εμπνεύσεις τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην τεχνολογία από το πρωτοποριακό πρωτότυπο Vision EQXX. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Vision EQXX, υιοθετεί μια αεροδυναμική αισθητική coupe 4 θυρών με τολμηρά στοιχεία. Επιρροές από τα κορυφαία μοντέλα GT και Mercedes-AMG SL διακρίνονται στο εμπρός μέρος, με τα τρισδιάστατα αστέρια να δημιουργούν έναν «γαλαξία» και να κερδίζουν τα βλέμματα όπως διαπιστώσαμε μεταξύ των παρευρισκόμενων στον εκθεσιακό χώρο της MERCEDES-BENZ. Το σύστημα infotainment λειτουργεί με το νέο λειτουργικό MB.OS της Mercedes με υγρόψυκτο επεξεργαστή.

KIA

Η KIA επέστρεψε στη CES μετά από πέντε χρόνια παύσης, παρουσιάζοντας μια νέα αρθρωτή πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων με την ονομασία Platform Beyond Vehicles (PBV). Το πρώτο μοντέλο, το PV5 van concept, προβάλλει την προσαρμοστικότητα για ποικίλες εμπορικές εφαρμογές όπως ride-hailing, παράδοση και logistics. 

Η πιο συναρπαστική πτυχή είναι η δυνατότητα μεταμόρφωσης που δίνει ο σχεδιασμός του PV5 μέσω εναλλασσόμενων αρθρωτών εξαρτημάτων. Το βασικό σχήμα μικρού φορτηγού μπορεί να εξοπλιστεί με εκτεταμένη οροφή για μεγαλύτερη χωρητικότητα φορτίου. Ολόκληρο το πίσω τμήμα μπορεί επίσης να αντικατασταθεί με κρεβάτι φορτηγού ή με μία διάταξη επιβατών αν ο στόχοςε είναι η μεταμόρφωσή του σε ταξί. Σε κάθε περίπτωση, το προσαρμόσιμο εσωτερικό της καμπίνας υποστηρίζει αυτούς τους ριζικούς μετασχηματισμούς.

Πέρα από το PV5, η KIA μίλησε και για δύο επιπλέον μοντέλα PBV, το μεγαλύτερο βαν PV7 και το μικροσκοπικό PV1 pod. Το ευρύχωρο PV7 επιτρέπει μεγαλύτερα φορτία και μεγαλύτερη εμβέλεια οδήγησης, ενώ το ευέλικτο PV1 χειρίζεται παραδόσεις μικρών αποστάσεων. Μια σιδηροδρομική σύνδεση μπορεί να μεταφέρει ομαλά τα εμπορεύματα μεταξύ των δύο για απρόσκοπτη ροή εργασιών.

HYUNDAI

Άνετα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αυτοκίνητα που είδαμε στη φετινή CES είναι η πρωτότυπη δημιουργία της HYUNDAI Mobis, ένα ηλεκτρικό αυτόνομο όχημα με την ονομασία Mobion. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο πρωτότυπο να ξεχωρίζει είναι η νέα τεχνολογία e-Corner. Το e-Corner ενσωματώνει τους πρώτους κινητήρες εντός των τροχών στον κόσμο με ενσωματωμένο σύστημα διεύθυνσης και πέδησης μέσα στους τροχούς.

Το αρθρωτό σύστημα e-Corner μειώνει τη μηχανική πολυπλοκότητα, απελευθερώνοντας ευελιξία σχεδιασμού κυρίως για οχήματα ειδικού σκοπού και όχι για επιβατικά αυτοκίνητα όπως ξεκαθάρισε η αυτοκινητοβιομηχανία, ασχέτως αν κάνει το παρκάρισμα…παιχνιδάκι. Τα βασικά χαρακτηριστικά που ενεργοποιούνται περιλαμβάνουν το Crab Walking για πλευρική κίνηση, τη διαγώνια οδήγηση με τους τροχούς στην ίδια γωνία και τη στροφή Pivot Turn για ανώτερη ευελιξία.

Το όχημα επιδεικνύει επίσης προηγμένους αισθητήρες αυτόνομης οδήγησης, όπως πολλαπλές μονάδες LiDAR και εξωτερικό φωτισμό που βοηθά στην ανάλυση των κινδύνων μέσω της επίγνωσης σε κατεύθυνση 360 μοιρών. Μια νέα λειτουργία Ground Projection εξετάζει ακόμη και πρόσθετες διαδρομές και ειδοποιήσεις για κοντινούς πεζούς. 

LG

Η LG παρουσίασε ένα ακόμη πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη CES, το AXBLE EV, το οποίο αντιπροσωπεύει το όραμα της εταιρείας για την μελλοντική κινητικότητα.

Η εντυπωσιακή δημιουργία της LG  διαθέτει ultra-modern αισθητική με αεροδυναμική σχεδίαση, ενώ το εσωτερικό του είναι εξοπλισμένο με οθόνες και ηλεκτρικές συσκευές της LG. Επίσης, διαθέτει προηγμένα συστήματα αυτόνομης οδήγησης που επιτρέπουν την κίνηση χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, τουλάχιστον στα χαρτιά αφού ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα εφικτό.

Διαθέτοντας ένα modular χαρακτήρα, το AXBLE μπορεί να μετατραπεί εύκολα από όχημα σε εστιατόριο, γραφείο ή και κινηματογράφο, κάτι που σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο χώρο. Για να το πετύχει αυτό, η LG εφοδίασε την concept με τεχνολογίες αιχμής όπως εύκαμπτες, διαφανείς και τυλιγόμενες οθόνες, περιστρεφόμενα καθίσματα και οικιακές συσκευές όπως mini-ψυγείο και θήκη κρασιών (ω ναι!). Αναμενόμενα, η τεχνητή νοημοσύνη θα προσαρμόζει πληροφορίες και περιεχόμενο με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ταξιδιού.

Ούτε λόγος για το πότε και αν η LG προτίθεται να κυκλοφορήσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο στην αγορά.

Θέλεις να διαβάσεις περισσότερα; Δες όλα τα highlights που ξεχωρίσαμε από την CES 2024!