CES 2024: Τι ξεχωρίσαμε από την κορυφαία έκθεση τεχνολογίας

3 μήνες πριν
CES 2024 logo entrance

Άλλη μια CES αποτελεί παρελθόν, με τη γνωστή έκθεση να δικαιολογεί και φέτος το χαρακτηρισμό της ως η απόλυτη έκθεση τεχνολογίας με περισσότερες από 4.000 εταιρείες και 130.000 κόσμο να συρρέουν στους τεράστιους χώρους όπου εκτείνεται η έκθεση.

ΓΕΡΜΑΝΟΣ και G BLOG βρισκόμασταν στο Λας Βέγκας καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης, μεταφέροντάς σου καθημερινά όλες τις εξελίξεις (μεγάλες και μικρές). Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κρίνεται απαραίτητη μια ανασκόπηση των σημαντικότερων ανακοινώσεων και προϊόντων που ξεχωρίσαμε όλες αυτές τις ημέρες. Κεντρικό σύνθημα χωρίς αμφιβολία…η τεχνητή νοημοσύνη.

Τηλεοράσεις

Ας ξεκινήσουμε με τις τηλεοράσεις όπου το trend φέτος ήταν ξεκάθαρο….η διαφάνεια. SAMSUNG και LG παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις στις Transparent TVs, με την πρώτη να βασίζεται στη microLED τεχνολογία και τη δεύτερη φυσικά στην OLED τεχνολογία. Αν και τα οφέλη της microLED υλοποίησης είναι περισσότερα, η LG είναι αυτή που με την OLED T θα μπει στη σχετική αγορά μέσα στο χρόνο. Για την ώρα η SAMSUNG επενδύει σημαντικά στη microLED τεχνολογία κάτι που έγινε εμφανές μέσα στον εκθεσιακό της χώρο, με μοντέλα από 76 έως 104 ίντσες, που αφήνουν στόματα ανοιχτά με τη φωτεινότητα και την ευκρίνεια των χρωμάτων τους.

Το κόστος παραμένει ακόμα τεράστιο για όλα τα μοντέλα, και γι’αυτό οι νέες σειρές Neo QLED 8K και OLED, αποτελούν την κύρια πρόταση της εταιρείας φέτος. Αντίστοιχα και η LG προτείνει νέα OLED EVO μοντέλα (M4 και G4), εξοπλισμένα με το νέο επεξεργαστή a11 που βελτιώνει αποτελεσματικά την ποιότητα εικόνας και ήχου. Το AI σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις έχει σημαντική παρουσία, όπως για το upscaling χαμηλότερης ανάλυσης περιεχομένου, σε αυτό που υποστηρίζει η εκάστοτε τηλεόραση (4K ή 8K).

Από κοντά και η TCL, η οποία έδωσε έμφαση στην τεχνολογία QD-MiniLED, με την εταιρεία να επιθυμεί να συνδυάσει εξαιρετική εικόνα με εξαιρετική τιμή, μέσα από δύο σειρές, τη Q Class και την S Class. Θετικές εντυπώσεις μας άφησε και η Displace όπου έφερε στη CES το νέο της μοντέλο το οποίο μπορεί και τοποθετείται πανεύκολα σε μια σειρά από επιφάνειες και χώρους, έχοντας τη δυνατότητα να λειτουργήσει αυτόνομα χωρίς σύνδεση στο ρεύμα. Τέλος η HISENSE στηρίχτηκε στην ανανέωση της σειράς ULED X, με δύο μοντέλα (98UX/110UX) να κλέβουν τα φώτα.

Ρομπότ

Αν και περιμέναμε μεγαλύτερη έμφαση στα ρομπότ τώρα που η τεχνητή νοημοσύνη κάνει άλματα, ίσως αυτό αποτελέσει το κεντρικό σύνθημα της επόμενης CES. Στη φετινή διοργάνωση πάντως, ξεχώρισε ο Ballie της SAMSUNG καθώς και το ρομποτάκι της LG. Και τα δύο είναι σε θέση να εκτελούν διάφορες εργασίες εντός σπιτιού, αλλά και να οργανώνουν την καθημερινότητα του ιδιοκτήτη τους. Εμπορικά πάντως δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι μέσα στο χρόνο.

Οθόνες

Έντονη κινητικότητα υπήρξε στην κατηγορία των οθονών, και ειδικότερα αυτή των gaming οθονών. Οι UltraGear gaming οθόνες της LG υποδέχονται τρία νέα μοντέλα. Η 32GS95UE είναι μια 4K OLED οθόνη 240Hz με τεχνολογίες Dual-Hz και Pixel Sound. Οι κυρτές 34GS95QE και 39GS95QE διαθέτουν αναλογία 21:9 QHD OLEDs με βάση σε σχήμα L, αντιθαμβωτική επίστρωση και σχεδιασμό χωρίς πλαίσιο. Όλες υποστηρίζουν ρυθμό ανανέωσης στα 240Hz, ενώ δεν λείπει μοντέλο με 45”.  Μας άρεσαν αρκετά και οι 3 προτάσεις στο χώρο της SAMSUNG, όπου έχουμε 3 OLED μοντέλα με οθόνες 27, 32 και 49 ιντσών.

Για πιο business καταστάσεις, η DELL ανακοίνωσε την πρώτη 5K οθόνη 40 ιντσών με φροντίδα ματιών πέντε αστέρων ενώ και η ASUS μας έδειξε την πρώτη OLED οθόνη dual-mode που σου επιτρέπει να διαλέγεις ανάμεσα σε ρυθμό ανανέωσης 240Hz για 4K ανάλυση ή 480Hz αλλά για 1080p ανάλυση.

Smartphones & Tablets

Αναμενόμενα, η CES δεν έδωσε και φέτος ιδιαίτερη έμφαση στα smartphones, αφού πολλά ξεχωριστά events (βλ. SAMSUNG Unpacked) αλλά κυρίως η MWC, έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπήρξαν πάντως δύο σχετικές ανακοινώσεις που ξεχώρισαν όπως οι δύο σειρές ROG Phone 8 και TCL 50, απευθυνόμενες σε διαφορετικό κοινό. Η πρώτη προορίζεται για όσους ασχολούνται με gaming και επιθυμούν να έχουν τις κορυφαίες επιδόσεις, ενώ η δεύτερη σειρά φλερτάρει πάντα με το συνδυασμό τιμής/χαρακτηριστικών. 

Στα tablets, κρατάμε ως σημαντικότερη παρουσία το NXTPAPER 14 Pro της TCL, το οποίο ενσωματώνει τη νέα γενιά της NXTPAPER τεχνολογίας, κάνοντας εύκολη την πολύωρη χρήση χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στα μάτια. 

Laptops

Από τις κατηγορίες που συναντήσαμε αρκετή «συμφόρηση» ήταν αυτή των φορητών υπολογιστών, κυρίως εξαιτίας των νέων mobile επεξεργαστών της Intel που ανακοινώθηκαν στην ίδια έκθεση. Έτσι, LENOVO, ASUS, SAMSUNG, DELL και HP, προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια της νέας γενιάς των laptop τους, στα οποία θα προστεθεί και το Copilot πλήκτρο για ενεργοποίηση της σχετικής λειτουργίας των Windows 11.

Ξεχωρίσαμε το ThinkBook Plus Gen5 Hybrid της LENOVO, όπου η οθόνη αποσπάται για να μετατραπεί σε Android Tablet, έχοντας ως βάση ένα Windows 11 laptop. Η HP μας έδειξε το νέο Spectre x360 που ανήκει στη premium ενώ η ASUS εντυπωσίασε με το ZenBook Duo, ένα laptop που ενσωματώνει 2 OLED οθόνες των 14”, εκτοξεύοντας έτσι την παραγωγικότητα του χρήστη. Επιπλέον η ASUS ανανέωσε σχεδόν όλες τις σειρές των gaming laptop της, με τα G14/G16 να ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και εδώ το AI κάνει εμφανή την παρουσία του, με τους κατασκευαστές να προσθέτουν πολλές σχετικές λειτουργίες, θέλοντας να ενισχύσουν την παραγωγικότητα του χρήστη.

…και τα υπόλοιπα

  • Το MSI Claw είναι μια νέα φορητή παιχνιδομηχανή για PC gaming που ανταγωνίζεται το Steam Deck και ROG Ally. Βασίζεται σε Windows 11 και διαθέτει εντυπωσιακή μπαταρία 53Wh, οθόνη 7” καθώς και καινοτόμο chipset Intel Core Ultra 14ης γενιάς για απρόσκοπτο AAA gaming τουλάχιστον 2 ωρών.
  • Withings BeamO: Η Withings παρουσίασε στη CES το BeamO, μια καινοτόμο συσκευή υγείας για χρήση στο σπίτι που συνδέεται με το Apple Health. Λειτουργεί ως θερμόμετρο, οξύμετρο και ηλεκτροκαρδιογράφος, προσφέροντας ΗΚΓ ιατρικού επιπέδου. Στόχος είναι να βοηθήσει τους χρήστες να κάνουν καθημερινούς ελέγχους υγείας στο σπίτι και να αποφεύγουν άσκοπες επισκέψεις σε ιατρεία.
  • SAMSUNG Music Frame: Η πρόταση της SAMSUNG για τον ήχο, περιλαμβάνει ένα κανονικό κάδρο το οποίο κρύβει στο εσωτερικό του ένα ασύρματο ηχείο υψηλών επιδόσεων, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε τοίχο, και να «στολιστεί» με την αγαπημένη σου φωτογραφία.
  • TCL RayNeo x2 Lite, με διαφανείς οθόνες Micro LED, φωτεινότητα 1500 nits, οπτικό πεδίο 30 μοιρών και δυνατότητες AI.
  • Πρώτοι εμπορικοί ασύρματοι φορτιστές από Anker, Baseus κ.α που βαίζονται στο πρότυπο QI 2
  • Η GARMIN παρουσίασε τη σειρά Lily 2, την τελευταία γενιά των κομψών smartwatches της εταιρείας που διαθέτουν νέες λειτουργίες υγείας, ευεξίας και σύνδεσης και η οποία απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες. 

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στα πλάνα των κατασκευαστών και σίγουρα το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον! Stay tuned στο G BLOG και θα τα μάθεις όλα!