CES 2024: AR γυαλιά από την ASUS, το νέο gadget της WITHINGS αλλά και ένας...λαγός

6 μήνες πριν
withings booth @ ces 2024

Η CES 2024 αποτελεί παρελθόν, έχοντάς μας χαρίσει αρκετές ανακοινώσεις νέων προϊόντων που θέλουν να φέρουν κάτι πραγματικά νέο στην αγορά. Μερικές από αυτές τις ανακοινώσεις κρίναμε ότι έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, και θα θέλαμε να σου τις παρουσιάσουμε!

Rabbit R1

Όλοι οι κατασκευαστές στη φετινή έκθεση CES παρουσίασαν τουλάχιστον ένα προϊόν με Τεχνητή Νοημοσύνη. Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες start-ups που ανταγωνίζονται για το ποια θα δημιουργήσει μία συσκευή που θα φέρει την επανάσταση στην αγορά, όπως έκανε το iPhone. 

Μία από αυτές τις εταιρείες είναι και η Rabbit Inc., μία νεοφυής εταιρεία με έδρα την Σάντα Μόνικα που πρόσφατα ανακοίνωσε τη συσκευή τσέπης Rabbit R1. Τι είναι ακριβώς; Πρόκειται για μία συσκευή που σε ορισμένες περιπτώσεις -αν όχι σε όλες- φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το smartphone σου ή τουλάχιστον να λειτουργήσει συμπληρωματικά. 

Αντί λοιπόν να βγάζεις το κινητό από την τσέπη σου, να αναζητάς τη σωστή εφαρμογή και στη συνέχεια να ανοίξεις την εφαρμογή για να πραγματοποιήσεις κάποια εργασία (π.χ. να διαβάσεις ή να στείλεις κάποιο email ή μήνυμα κ.λπ.), το Rabbit R1 θέλει απλώς να του… μιλήσεις και να του δώσεις κάποια εντολή. Με το πάτημα ενός κουμπιού push-to-talk (σαν walkie talkie) μπορείς να δώσεις την εντολή ή να ρωτήσεις αυτό που θέλεις και το Rabbit R1 μέσω μίας σειράς από αυτοματοποιημένα scripts που ονομάζονται rabbits θα εκτελέσει την εργασία για σένα.

Η συσκευή που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη σουηδική εταιρεία Teenage Engineering, έχει τετράγωνο σχήμα, στο μέγεθος μίας στοίβας από αυτοκόλλητα χαρτιά σημειώσεων Post-It και κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα που ξεχωρίζει. Το Rabbit R1 έχει μία οθόνη αφής 2,88” στην αριστερή πλευρά της πρόσοψης ενώ στη δεξιά βρίσκεται ένα αναλογικό (!) χειριστήριο-τροχός κύλισης (για πλοήγηση στο λειτουργικό σύστημα), πάνω από τον οποίο βρίσκεται μία κάμερα που μπορεί να περιστραφεί κατά 360° και έχει την ονομασία Rabbit Eye. Η κάμερα που διαθέτει ένα μηχανισμό που εξυπηρετεί ως «κλείστρο ιδιωτικότητας» (κοιτάζει προς τα πάνω ή προς τα κάτω όταν δεν χρησιμοποιείται) μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως κανονική κάμερα όσο και ως κάμερα για φωτογραφίες-selfies και είναι ιδανική για βιντεοκλήσεις.

Αυτό που καθιστά το Rabbit R1 ξεχωριστό είναι το λειτουργικό σύστημα Rabbit OS που βασίζεται σε ένα καινοτομικό όπως λέει η εταιρεία «Large Action Model» (LAM) τεχνητής νοημοσύνης (AI) που διαχειρίζεται τα πάντα, από τη μουσική μέχρι τα μηνύματα και όλα αυτά μέσω ενός απλούστατου περιβάλλοντος εργασίας. Το λειτουργικό σύστημα μαθαίνει γρήγορα (σε 30 δευτερόλεπτα) διαρκώς από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τις εφαρμογές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάγκη για χρήση τυποποιημένων APIs. Αυτές οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης εκτελούν εντολές και απαντούν στις ερωτήσεις άμεσα ενώ μπορούν να μάθουν μέσω επίδειξης: για παράδειγμα θυμούνται πως πραγματοποιείς μία εργασία σε μια εφαρμογή και στη συνέχεια αναπαράγουν την εργασία όταν τους ξαναζητηθεί.

Η Rabbit Inc. έχει προ-εκπαιδεύσει αρκετές τέτοιες ακολουθίες για τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ωστόσο οι ικανότητες του Rabbit R1 θα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Όσο μαθαίνει, τόσο καλύτερο θα γίνεται. Όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας, η εταιρεία λέει πως δεν αποθηκεύονται τα διαπιστευτήρια του χρήστη σε εφαρμογές τρίτων. Επίσης, η ταυτοποίηση του χρήστη γίνεται στα συστήματα σύνδεσης των τρίτων υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται επομένως μπορείς να αποσυνδέσεις το Rabbit OS από αυτές τις υπηρεσίες κατά βούληση και να διαγράψεις οποιαδήποτε δεδομένα. 

Οι προπαραγγελίες για το Rabbit R1 έχουν ήδη ξεκινήσει και οι πρώτες αποστολές θα ξεκινήσουν στα τέλη Μαρτίου. Η συσκευή στοιχίζει $199 στις ΗΠΑ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος κινητής. 


To Withings BeamO είναι ένα «multiscope» για τον έλεγχο της υγείας στο σπίτι


Από ότι φαίνεται, η Withings είναι έτοιμη να στοιχηματίσει πολλά στον τομέα της υγείας και στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2024 προχώρησε στην παρουσίαση του BeamO, μία καταπληκτικής συσκευής για τον έλεγχο της υγείας στο σπίτι.

Η «4 σε 1» συσκευή υποστηρίζει το Apple Health και σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους στο σπίτι να κάνουν καθημερινά τσεκάπ (check up) και να αποφύγουν -εφόσον δεν πρόκειται για επείγουσα κατάσταση- τις άσκοπες επισκέψεις σε ιδιωτικές κλινικές ή ιατρεία. Πιο συγκεκριμένα, το BeamO μετρά τη θερμοκρασία του σώματος και τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα και παρέχει μετρήσεις ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) ιατρικού επιπέδου. Η συσκευή χρησιμεύει επίσης ως ψηφιακό στηθοσκόπιο για την παρακολούθηση των λειτουργιών της καρδιάς και των πνευμόνων. 

Έχοντας το μέγεθος ενός τηλεχειριστηρίου για την τηλεόραση, το BeamO μοιάζει με ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο σαν αυτά που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν η γνωστή Γαλλική εταιρεία ωστόσο όπως αναφέραμε μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα καθώς ενσωματώνει αισθητήρες φωτοπληθυσμογραφίας (PPG) (λογικά θα έχεις εμπειρία ή εικόνα από τους αισθητήρες PPG με τις πράσινου χρώματος «λυχνίες» LED που βρίσκονται στα σημερινά smartwatches), ηλεκτρόδια, ψηφιακό στηθοσκόπιο και τη δεύτερη γενιά του αισθητήρα θερμοκρασίας υπερύθρων που βρίσκουμε στο Withings Thermo.

Οι πλευρές του BeamO διαθέτουν επίσης ηλεκτρόδια για να επιτρέπουν τη λήψη ηλεκτροκαρδιογραφήματος για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής. Αυτό πάντως που προκαλεί περισσότερη εντύπωση είναι ότι η Withings κατάφερε να προσαρμόσει ένα στηθοσκόπιο σε μία τόσο μικρή συσκευή χάρη στην ενσωμάτωση ενός πιεζοηλεκτρικού δίσκου. Ο δίσκος συλλαμβάνει τον ακουστικό θόρυβο από το στήθος ή την πλάτη (για μετρήσεις που σχετίζονται με την καρδιά και το αναπνευστικό) και ακολούθως τον μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα που μπορούν να «διαβαστούν» από το BeamO. Η συσκευή διαθέτει επίσης έναν προσαρμογέα USB-C σε mini-jack (υποδοχή ακουστικών 3.5mm) που παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να ακούσει την καταγραφή πριν από τη μεταφορά της στην εφαρμογή Withings. Σε συνεδρίες τηλεϊατρικής είναι δυνατή η μετάδοση του ήχου απευθείας. Όταν πραγματοποιηθεί η επεξεργασία των δεδομένων, μπορούν να μεταφερθούν στην εφαρμογή της Withings στο κινητό σου και να συζητήσεις τα αποτελέσματα με τον γιατρό σου.

Η Withings υποστηρίζει ότι το BeamO είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη συσκευή για μια οικογένεια και κυρίως για όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή άσθμα καθώς και για όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε γιατρό. Στοιχίζει κάτι περισσότερο από €200.

Το ASUS AirVision M1 είναι μία οθόνη… που φοράς!

Με το ASUS AirVision M1, η γνωστή Ταϊβανέζικη εταιρεία δεν φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα σετ κεφαλής επαυξημένης, εικονικής ή μικτής πραγματικότητας που έχουν κυκλοφορήσει, ούτε βεβαίως το Apple Vision Pro καθώς δεν διαθέτει το απαραίτητο… hardware.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η συσκευή που η ASUS παρουσίασε στην φετινή έκθεση CES (Consumer Electronics Show) είναι μία φορετή οθόνη που φιλοδοξεί να βοηθήσει τους χρήστες να διεκπεραιώνουν διαφορετικές εργασίες ταυτόχρονα χάρη στην ικανότητα του να «παράγει» πολλαπλές εικονικές οθόνες.

Η συσκευή εξοπλίζεται με οθόνη Micro OLED ανάλυσης FHD (1.920 x 1.080 pixels) που προσφέρει οπτικό πεδίο κάθετης προοπτικής 57°. Με τρεις βαθμούς ελευθερίας επιτρέπει στους χρήστες να «καρφιτσώσουν» στο οπτικό τους πεδίο όσες οθόνες επιθυμούν και στην αναλογία διαστάσεων που προτιμούν είτε πρόκειται για 16:9, 21:9 ή 32:9. Οι ρυθμίσεις πραγματοποιούνται μέσω μίας διαισθητικής επιφάνειας αφής που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά, με τον χρήστη να έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τη φωτεινότητα ή να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία 3D. Το ASUS AirVision M1 διαθέτει επίσης ενσωματωμένα μικρόφωνα με τεχνολογία εξουδετέρωσης θορύβου και ηχεία.

Η συσκευή είναι ιδανική για όσους χρήστες πρέπει να έχουν τη δουλειά τους μαζί όταν ταξιδεύουν, ωστόσο δεν αποτελεί μία αυτόνομη φορετή συσκευή (wearable) καθώς απαιτεί υπολογιστή ή κινητό με σύνδεση USB-C για τη λειτουργία του. Η ASUS δεν αποκάλυψε ακόμα το κόστος ή την ημερομηνία διάθεσης του AirVision M1 ωστόσο από τις προδιαγραφές του γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα κοστίζει πολλά χρήματα.

Δες τα highlights της έκθεσης στη συνολική ανασκόπησή μας!