Η αποστολή Chandrayaan-3 της Ινδίας έγραψε ιστορία, επιτυγχάνοντας μια ομαλή προσεδάφιση κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, μόλις λίγες ημέρες μετά τη συντριβή του ρωσικού διαστημικού σκάφους Luna 25, το οποίο προσπάθησε να προσεδαφιστεί στην ίδια περιοχή. Η Ινδία είναι πλέον η τέταρτη χώρα που επιτυγχάνει να προσεδαφίσει κάποιο διαστημικό σκάφος στη Σελήνη και η πρώτη που προσγειώθηκε επιτυχώς στο νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή που πιστεύεται ότι περιέχει νερό σε παγωμένη μορφή.
Προηγουμένως, μόνο τρία άλλα έθνη, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η πρώην Σοβιετική Ένωση, είχαν επιτύχει ομαλή προσγείωση κοντά στον ισημερινό της Σελήνης, μια ασφαλέστερη περιοχή με πιο φιλικές θερμοκρασίες και έδαφος και αξιόπιστο ηλιακό φως για την επαναφόρτιση των ηλιακών οργάνων. Κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης της προσγείωσης του σκάφους, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι αυτή η επιτυχημένη αποστολή προετοιμάζει τη χώρα για μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.
Μεγάλο μέρος του νότιου πόλου της Σελήνης είναι γεμάτο με βαθύτατους κρατήρες και μέρη που καλύπτονται μόνιμα από το σκοτάδι. Σύμφωνα με τη NASA, οι περιοχές αυτές δεν έχουν δει το φως του ήλιου εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και μπορεί να παρουσιάσουν θερμοκρασίες έως και -203 βαθμούς Κελσίου. Οι ακραίες συνθήκες σε αυτές τις "ψυχρές παγίδες" καθιστούν δύσκολη την τηλεπαρατήρηση από τη Γη και παρουσιάζουν προκλήσεις για τη λειτουργία ευαίσθητου εξοπλισμού στην περιοχή.
Το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 χρειάστηκε 22 ημέρες για να εισέλθει στην τροχιά της Σελήνης, κάτι που έγινε στις 5 Αυγούστου, μετά την εκτόξευσή του από το Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan στις 14 Ιουλίου. Στις 17 Αυγούστου, η προσεδάφιση Vikram που μεταφέρει το Pragyan - ένα σεληνιακό εδαφοκίνητο όχημα, αποκολλήθηκε επιτυχώς από την προωθητική μονάδα του για την προετοιμασία της ομαλής προσελήνωσής του. Η αποστολή αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη προσπάθεια της Ινδίας για σεληνιακή προσεδάφιση μετά τη συντριβή του σκάφους προσεδάφισης Chandrayaan-2 στην επιφάνεια της Σελήνης το 2019.
Το επόμενο στάδιο της αποστολής Chandrayaan-3 θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη του Pragyan για την έρευνα του τοπικού περιβάλλοντος για μία σεληνιακή ημέρα (περίπου 14 γήινες ημέρες) και τη διεξαγωγή διαφόρων επιστημονικών πειραμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση φασματομετρίας ακτίνων Χ για τον προσδιορισμό της στοιχειακής σύνθεσης της επιφάνειας της Σελήνης.